in Evenimentul Zilei, Jolly Joker

Kosovo şi ce alegem să uităm

În timp ce Iugoslavia se fărâmiţează în continuare, ca un biscuit căzut pe podeaua unei cantine aglomerate, în noi toţi există un sârb şi un albanez care se luptă. Spre deosebire însă de războiul adevărat, purtat pe criterii etnice în Kosovo, conflictul nostru interior nu durează mult. Alegem rapid o tabără şi neglijăm total argumentele celeilalte, mod de gândire perfect normal într-o ţară în care, dacă nu eşti cu Băsescu, trebuie să fii cu Tăriceanu şi invers.

Românii care sprijină necondiţionat cauza sârbă uită că au conaţionali peste graniţa de sud-vest care sunt denumiţi „vlahi” şi nu au dreptul la educaţie în limba maternă. Sau că România însăşi a apărut pe hartă pentru că, la un moment dat, cei 90 la sută care vorbeau aceeaşi limbă au primit dreptul de a deveni un stat.

Ceilalţi uită că nimeni, niciodată, nu a putut (sau nu a vrut) să explice până unde merg aceste generoase principii ale autodeterminării şi independenţei. Kosovo era, din 1999, sub autoritatea ONU. După eşecul negocierilor privind statutul zonei purtate între guvernul sârb şi cel provizoriu kosovar, acesta din urmă a declarat unilateral independenţa provinciei. Ca girant, ONU trebuia să procedeze asemenea judecătorului care nu le permite juraţilor să părăsească sala deliberării până când n-au căzut toţi de acord.

În câteva ore însă, cele mai importante ţări din UE au recunoscut oficial noul stat. La fel de promptă ar fi reacţia Germaniei dacă importanta minoritate turcă din această ţară ar cere aceleaşi drepturi ca albanezii din Kosovo? Sau a Franţei, în cazul maghrebienilor? Cum se face că Marea Britanie a recunoscut rapid noul stat, dar a refuzat mereu categoric, în ciuda miilor de victime, independenţa Irlandei de Nord? 

Unii vor spune că sunt diferenţe de nuanţă între cazuri. Aşa este. Întotdeauna sunt. În antichitate, filosofii şcolii megarice cautau să demonstreze prin argumente paradoxale imposibilitatea gândirii însăşi. Cum să răspunzi la întrebarea „Câte boabe de grâu pot forma o grămadă?”. Astăzi, gândirea a devenit imposibilă nu din pricina argumentelor paradoxale, ci tocmai pentru că problemele conţin nuanţe interpretate mereu în acelaşi sens. La întrebarea „Câţi indivizi de acelaşi fel pot forma o naţiune cu drept de autodeterminare?”, răspunsul este: „Câţi considerăm noi”.

Dar o problemă nu se rezolvă aşa, adaptând ipoteza pentru a putea demonstra concluzia, decât dacă vrei să mai apară şi alte probleme. În locul unei minorităţi albaneze pe un teritoriu sârbesc avem acum o minoritate sârbă pe un teritoriu albanez. Vor avea noii minoritari dreptul la autodeterminare şi la crearea unui stat suveran recognoscibil pe loc de marile puteri? Puţin probabil.

Cert e că, pentru a câta oară?, cutia Pandorei e redeschisă în Balcani. Ies din nou la iveală lăcomia, vanitatea, calomnia, minciuna, invidia şi violenţa, în timp ce speranţa dârdâie de frică înăuntru. Ce contează? Important e să faci, asemenea zeilor din Olimp, astfel încât cutia să fie deschisă cât mai departe de casa ta.

Tu ce zici?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

40 Comments

 1. O K problema se pune in felul urmator: faptul ca Romania nu recunoaste independenta acestei provincii e un fapt care tine de politica nationala si e in regula atata timp cat isi mentine opinia.(cel putin pana in momentul in care sarbii vor recunoaste statul nou format).Daca Romania isi va schimba opinia peste cateva saptamani, atunci intradevar suntem „varza”.O data ce ai apucat-o pe un drum si ai luat o decizie in gura mare ar fi cazul sa ai si „cohones” pe mai departe.

 2. Despre independenta cui e vorba? Ce stat a fost sau este
  Kosovo? Un fel de Republica Ilfov? Asta-i o farsa idioata
  de care au profitat crescatorii de capre-n blocuri.
  Mai mult sens ar avea Texasul independent decit rahatul
  asta de stat atrificial. Si nu-i vorba ce ne leaga si de cine.
  Ci care-i ratiunea? Este vreuna? Toate tarile au emigranti
  si refugiati. Asta nu inseamna ca ala-i pamintul lor sau al
  pi… ma-sii. Tara independenta? Boritura albanezo-americana.

 3. Gaby

  Nu cred ca problema asta a fost data vreodata dupa cires….eu toata viata am auzit asta…insa eu sunt increzatoare ca nu se va ajunge niciodata la asa ceva…

 4. Băiet fiind, prin Marx cutreieram.
  Aşa că pentru mine problema-i simplă.
  Kosovo are nişte resurse minerale de pe urma cărora se umpleau de bani nişte tipi din Belgrad. Acum banii vor ajunge la nişte tipi din Pristina.
  Capetele şi le vor sparge oameni din Kosovo şi Serbia care nu au nimic de câştigat sau de piedut, dar care se inflamează uşor la sunetul goarnei naţionaliste.
  In linia întâi luptă doar looserii.

 5. papa:
  Esti foarte vehement. Se vede ca esti un federalist infocat :D Eu am sa devin- exclusiv de dragul polemicii- un nationalist quebecois si kosovar… NOT :D

 6. the man:
  Marx? Hmmmm! Si cam care era opinia lui despre nationalism? Te simt ca vrei sa aduci problema la o explicatie in cheie pur economista. Te credeam mai idealist :D

 7. Sunt de acord cu tine in privinta Cutiei Pandorei, idee valabila in Moldova, Ucrainta, Georgia, Rusia, Romania, Cipru, Turcia, Grecia, chiar si in Italia, unde nordistii se considera germani, nu italieni. Dar e bine sa nu facem jocul politicienilor, sa-i lasam pe ei sa-si asume responsabilitatile.

  Am fost in Kosovo, dupa razboi si chiar am traversat fosta Iugoslavie de la dreapta la stanga si invers. Oamenii sunt divizati, se urasc intre ei, se ucid pentru nimic. Dar chiar si asa, nu suntem noi in masura sa-i judecam, mai ales noi…neprihanitii!

 8. the man:
  Departe de mine acest gand murdar :D Nu neg ca problema asta are multe variabile ( inclusiv cea cuantificabila in euro sau $) dar AG a surprins foarte bine si dimensiunea simbolica a „cazului Kosovo”.
  Avem o contradictie flagranta intre un principiul unificator post-nationalist predicat ad nauseam de oficialii UE si o logica a particularului in cheia nationalismului de secol XIX. Nu crezi ca e interesant ca Vestul- in teorie post-nationalist si transtatal- recunoaste cu voiosie legitimitatea unei constructii care neaga in mod esential modelul european, atat timp cat sta cuminte in afara granitelor sale geografice?

  Un lucru e cert: nationalismul nu moare atat de usor pe cat isi doresc functionarii scrobiti de la Bruxelles. Daca stafia lui Marx inca mai bantuie spatiul ideilor, nationalismul e in mod clar alive and kicking. Parerea mea.

 9. Doc
  Tocmai contradicţii de genul ăsta îmi dau apă la moară. Ne-am obişnuit să credem că deciziile politice luate de UE sau USA vin în urma unor estimări şi prognoze supercalculate. In fapt, de multe ori, ele sunt determinate de petele de pe tenul Carlei Bruni sau de pe rochiţa Monicăi Lewinsky.
  Si atunci singurul criteriu de nezdruncinat, chiar dacă de multe ori este acoperit cu perdele de ceaţă, rămâne cel economic.

 10. Ia uitati-va ce-i in Belgrad!
  Asta va devenii Israelul Europei. De azi inainte, nu
  va mai fi pace-n zona. Nu trebuie sa asteptam prea mult pina cind
  primii sinucigasi si bombele lor vor fi detonate.
  Politica internationala din cel mai pur cacat.

 11. the man:
  Ne intoarcem la batranul Marx :D Problema e ca nici economicul nu se gaseste in stare pura, desi asa pare la prima vedere. Sunt aglutinari de simbolic, pragmatic, politic, filosofic si chiar fiziologic ( rochita si petele) in orice decizie si strategie. Marele defect al explicatiei de tip marxist sau neoliberal e ca tind sa fie unidimensionale si natural reductioniste. Economicul este o explicatie necesara dar nici pe departe suficienta.

 12. Doc, nu probabil ci sigur ai dreptate.
  Dar rămân la părerea că noi căutăm răspunsuri complicate la probleme simple. Sunt prea multe variabile, imposibil de cuantificat.
  O comparaţie pe terenul lui Codrus. Incercăm să înţelegem Divinitatea Atotputernică uitând că atributul ei esenţial este iraţionalitatea.

 13. Stiri de ultima ora

  Judetul Dolj si-a declarat independenta

  > Autoritatile de la Craiova au transmis astazi la ora
  > 8:00 Parlamentului declaratia prin care oltenii isi
  > declara unilateral independenta.
  >
  > Printr-o miscare total neasteptata, oltenii
  > separatisti din Dolj, inspirati de precedentul
  > kosovar, si-au declarat independenta, cu sprijinul
  > tacit al Chinei, Burkinei Fasso, Guyanei Franceze si
  > Tarii Bascilor, desi din Tara Bascilor inca nu au
  > primit confirmarea in scris, faxul bascilor fiind
  > defect.
  >
  > Prefectul a fost capturat si sodomizat
  >
  > Reprezentantul Guvernului in teritoriu a fost
  > capturat de fortele separatiste, aplicandui-se o
  > bataie rupta din rai sau din filmele cu Van Damme,
  > precum si alte rele tratamente, tipice Sodomei, dar
  > mai ales Gomorei.
  >
  > Circa 4000 de olteni au invadat astazi strazile noii
  > capitale, Craiova, scandand sloganuri diverse,
  > printre care: „Arunca-mi, ba, dimigeana aia!” Ia
  > prazul, neamuleeeeee”, „Hai Craiova!”, Jos Guvernul”
  > si „Unde fusasi tu, Americo, pana acum?!”
  >
  > Emblemele statului sunt cel putin ciudate
  >
  > Drapelul noului stat, Oltenia, este tricolor, cu
  > doua prazuri incrucisate, simbolizand lupta pentru
  > independenta a oltenilor, precum si puterea
  > economica a acestora.
  >
  > Imnul va fi celebrul cantec „Spune, spune, hot
  > batran”, deosebit de popular printre hotii de cai in
  > perioada dintre cele doua razboaie.
  >
  > Sediul Imprimeriei Nationale din Craiova este deja
  > in mainile fortelor separatiste, care au inceput
  > deja sa tipareasca noua moneda, denumita sugestiv
  > „Francul”. Valoarea nominala a unui Franc este de un
  > Euro. Cu toate acestea, prin satele din Dolj se
  > zvoneste deja ca „A murit Francul”.
  >
  > UDMR sustine ca e un fapt normal
  >
  > „Valorile nationale ale minoritatii oltenesti au dus
  > astazi la indeplinirea dezideratului de veacuri in
  > regiunea Tinutul Oltenesc. Somam autoritatile de la
  > Bucuresti sa recunoasca de urgenta noul stat, care
  > beneficiaza deja de o ampla recunoastere
  > internationala”, a precizat pentru times.ro Marko
  > Polo Bela.
  >
  > UE ar cam fi de acord
  >
  > Comisia Europeana a fost informata despre demersul
  > separatist al oltenilor, membrii acesteia declarand:
  > „E ceva de semnat? Dati-le incoace, sa le semnam si
  > astora. De unde sunt? Din Balcani? Dati la semnat,
  > ca ne prinde noaptea aici printre hartoage!” dupa
  > care au plecat la masa, lasand Romania in aer.
  >
  > Vadim Tudor e contrariat
  >
  > „Recunosc ca e o miscare neasteptata a oltenilor,
  > care mi-au transmis deja ca Doljul a fost epurat de
  > unguri de peste 100 de ani si ca ma vor de urgenta
  > la Craiova la carma tarii. Voi vedea in continuare
  > ce parere au si generalii mei si voi lua o decizie.
  > Mi s-a adus la cunostinta ca exista mari stocuri de
  > medicamente in Craiova, deci e cu atat mai tentant!”
  >
  >
  > Si Oltul e in fierbere
  >
  > Cazanele de tuica fierb de azi dimineata la
  > capacitate maxima si in Judetul Olt, ai carui
  > locuitori sustin ca Doljul le-a furat statul si
  > emblema nationala, ceea ce va duce posibil la un
  > razboi intra-etnic. Ar mai fi, evident, si problema
  > zaibarului, care nu poate fi transata decat printr-o
  > confruntare armata.
  >
  > Ramanem in continuare cu ochii pe situatie,
  > asteptand si comunicatul oficial al Guvernului, care
  > probabil nu va recunoaste independenta noului stat.
  >
  >

 14. cum sa tii cu niste teroristi??? pt mine asta inseamna Kosovo …o ciurda de teroristi !!! e ca si cum s-ar trezi vanghelie ca vrea sa fie presedinte …si nu poate in alta parte decat in sectoru 5…:D

 15. foarte bun articolul…are calitatea de a urmari ambele unghiuri de vedere. rara e treaba asta acum!

  @ papagogli:
  daca ai fi albanez in Kosovo (mai mult ca sigur eshti shi musulman de vreo 3 generatzii) sau secui in Har-Cov nu tzi-ar trece prin gand sa vrei sa nu mai depinzi de Beograd, respectiv Bucuresti?
  zic shi io…

  ps.: ca sa nu fie interpretabil – sunt roman 100% shi am shi un mic defect: sunt oltean. :))

 16. Eu am o nevasta si un copil si traiesc intr-o casa cu 4 camere.
  Tu, albanezule, ai tot o nevasta si un copil dar nu ai unde sa stai asa ca ma ofer sa te gazduiesc.
  Intre timp, tu te hotarasti ca vrei sa ai mai multi copii si mai faci inca 4, dupa care iti dai seama ca nu mai ai loc de mine in casa mea, si ma dai afara ca esti mai puternic.

  Povestea am auzit-o de la un sarb, si arata exact ce se intampla acum in Kosovo.

  Am avut ocazia sa discut si cu sarbi si cu kosovari aceasta problema, si, evident, adevarul e undeva la mijloc.
  Parerea mea e ca sarbii platesc acum toate idioteniile pe care le-au facut in ultimii 20 de ani din cauza nationalismului lor exagerat, care merge pana la prostie de foarte multe ori.

 17. @papagigli

  Ai pus punctul acolo unde-i este locul. Bravo!

  Bun articol Adrian. Ma declar inca o data, unilateral, scarbit de atitudinea asa-ziselor „Mari Putori”. Nu ca ar conta…dar asa sa-mi vars un pic naduful.

 18. tare articolul,Adrian.eu am vazut la fata locului urmele bombardamentelor din ultima „separare” sirbeasca,sper ca acum sa nu se intimple la fel.nu stiu de ce,dar mie poporul asta sirb mi se pare cam ciudat,cu tendinte masochiste,desi acum parca le-as da dreptate…

 19. salutare
  problema cu serbia si kosovo e complexa,dar eu zic Romania a luat decizia corecta,nu e vorba de problema harcov,care niciodata nu va fi o solutie viabila fiind cunoscut faptul ca aceste doua judete sunt sarace in comparatie cu restul tarii,iar pozitia lor geografica nu le ajuta deloc,ele putand in orice caz sa se autoizoleze,apoi faptul ca populatia maghiara din Romania este desconsiderata de confratii lor de peste Tisa
  secundo: autoritatile romane au sustinut cu mandrie bombardamentele americane impotriva Belgradului din ’99 ,parca,dandu-si seama ca au luat acesta decizie in asentimentul poporului roman acum au luat o decizie mult mai aproape de realitatile poporului roman care este mai mult atasat de valorile comune dintre noii si sarbii decat aceste legi internationale care sunt facute si respectate dupa bunul lor plac de catre marile puteri,cred ca sarbii sunt singurii prieteni ai Romaniei in afara Marii Negre,apoi amandoua sunt popoare ortodoxe si faptul ca sarbii au fost singurii care nu au avut pretentii teritoriale asupra tinuturile romanesti
  terzo: se creeaza astfel un precedent ,acum fiecare minoritate isi poate revendica un anumit „lebensraum”

 20. Iugoslavia se fărâmă ca un biscuite… poate pentru că ideea de a o unifica nu a fost cea mai fericita in the first place.
  Cât despre Kosovo, e complicat rău. Am citit asta http://en.wikipedia.org/wiki/Kosovo şi m-am luat cu mâinile de cap. Mi se pare, într-adevăr, imposibil de „adoptat o poziţie”.

  (Tare şi faza cu „Romania s-a constituit pentru ca 90%…” ;) ). Atât de plăcut să vezi un cap pe umeri, din când în când.

 21. O regula de aur zice: sa nu te pui niciodata rau cu vecinii. Asta ar trebui sa fie atitudinea noastra. In rest, nu vreau sa deschid polemici pentru ca subiectul asta il cunosc de exact 20 de ani, de pe vremea cand f putini romani aveau habar de ce se intampla in Kosovo.

 22. problema e foarte delicata. dar de ce toata lumea vrea deschiderea granitelor, iar aceste minoritati doresc sa se ingradeasca in teritoriul detinut de ei?
  maghiarii din romania au dreoturi mai multe decat alte minoritatile din alte tari.dak nu le convine tara unde locuiesc atuci sa mearga in tara a carei nationalitate o poarta cu mandrie.