in Adevărul

Cine are nevoie de cai?

„Cazul Letea” nu e o înfruntare între neoecologişti şi oameni pragmatici, între vegani şi „carnivori”, ci e urmarea unei pierderi de rost şi de minţi.

De ce ar trebui caii protejaţi şi măcar un pic respectaţi? Să-mi fie iertată discriminarea, dar rostul porcului sau al oii a fost dintotdeauna hrana, aşa cum ale calului au fost drumul, măreţia şi viteza. Pe când bidiviii mureau cu miile pe câmpurile de bătaie, porcii se îndopau prin coteţe. La fel, statuile ecvestre nu ni-i prezintă pe regi cocoţaţi în spinarea unei oi ori a unei vaci. La scara istoriei, i-au fost omenirii un fel de guvernante, căci sute de ani ne-au ţinut în spate. Apoi, când şi-au pierdut rostul, i-am îndesat sub capote, măsurându-ne puterea tot prin ei. Le-am lipit aripi, s-au cabrat graţios prin sigle, cu panaşuri înfipte în frunte au executat paşi eleganţi, copiii s-au legănat pe duhurile lor din lemn.

Dacă zebrele şi-ar schimba astăzi pijamalele cu unele cafenii, le-am zice cai. Ar fi mai simplu pentru stomac. Dacă, de pildă, toate privighetorile şi-ar pierde trilul, în doi-trei ani le-am răsuci pe toate pe ţepuşe, deasupra focului. Am mânca până şi îngeri dacă ni s-ar arăta în faţa ochilor. Culeşi cu plasa de fluturi în zori, când cade roua, se zice că aripioarele lor sunt fragede şi ajută la prelungirea vieţii.

Să fie la mijloc şi invidia? Chiar şi în grajd, cu şaua pe spinare şi tras de dârlogi ori proptit între hulube, calul pare cumva prea liber. Ce să mai zicem de cazurile când sălbatica bucată de salam în devenire îşi bagă botul printre ulucile gardului ori îl sare nepăsătoare, tropăind peste dreptul nostru la proprietate? Ciudat totuşi, nu băgăm de seamă în acelaşi timp că noi suntem ăia care trăim în rezervaţii, cu ochelari de cal puşi peste ochi.

Avem nevoie de caii aceştia sălbatici măcar pentru a-i vopsi în verde şi a-i lăsa să zburde pe pereţi. Un neam, aproape oricare altul, ar fi păstrat raiul Deltei intact. Noi l-am umplut cu vile şi cu noi înşine, căci avem mare nevoie de spaţiu pentru saloane şi bucătării. Chiar şi în Parcul Naţional Retezat, specia universal protejată, termita umană, şi-a construit câteva muşuroaie.

Ce destin ferfeniţit până la urmă, o remorcă să ducă nişte cai! Acest lung drum către abator arată cât de departe putem ajunge fără generosul efort al copitei şi cât de jos putem cădea acum, când nu ne mai zvârle nimeni din şa. Altfel spus, hai sictir, calule! Am fost prieteni buni cândva, dar ştii care-i problema?, între timp ni s-a făcut cam foame.

Tu ce zici?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

99 Comments

 1. exact ce a zis shayna.saracul calut,a tot zburdat insidios si insinuos in L-uri de la libertate si tot l-a rapus pina la urma nebunul.

 2. Noaptea, caii părăsesc cu toţii insula, fără ştirea lui Constantin: trec înot fluviul şold lângă şold, cap lângă cap, dinţi lângă dinţi, ajung la malul Metopolis-ului şi urcă în galop cu apă în coame şi în cozi pe uliţele de pe dealuri şi atacă la lumina lunii magaziile cu ovăz ale Generalului Marosin. Sparg cu copitele pereţii şi uşile de scândură ale magaziilor, rup cu dinţii grinzi, desfac din cuie răngi, lacăte din belciuge. Se reped spre oricine caută să se apropie. Focurile de armă ale Generalului Marosin şi ale rudelor sale nu izbutesc decât să facă o parte din cai să mărşăluiască şi mai sălbatic pe uliţele oraşului, să-şi înceapă jocul şi batjocura lor de cabaline, să alerge în zig-zaguri dicomesiene, să se salte şi să meargă numai pe picioarele dinapoi, călcând aşa unul în faţa altuia, doi câte doi, şase câte şase, zece câte zece şi aşa mai departe, apoi să revină pe pământ, să zvârle din copite şi să se uşureze pe scările caselor metopolisienilor, pe sub ferestre, pe lângă uşi şi în mijlocul străzilor. Populaţia metopolisiană se trezeşte din somn şi intră în panică, se stârnesc câinii din cartiere, încep să ragă catârii din curţile turcilor şi ale tătarilor, izbucnesc de peste tot ţipetele femeilor şi copiilor.

  Ştefan Bănulescu (1926 – 1998) – „Cartea de la Metopolis” – Editura Eminescu”, 1977

 3. asta-i neamu’ nostru…daca nu ne bagam in vena un salam,un mic cu mustar si un cirnacior cu castraveti murati intram in sevraj.mai conteaza din ce-s facute toate astea?! :winks:

 4. Ce destin ferfenitit au caii…
  Dar ce destin ferfenitit ne-am “construit”noi insine, si continuam sa-l ferfenitim cu aceeasi nepasare cu care ne-am distrus si valorile,si visele,si sperantele…si caii…Ce destin ferfenitit avem de cateva decenii incoace si nu ne mai trezim…sa incercam sa-l adunam din cioburi,macar…Hm! Nu mor caii cand vor cainii,dar si caii,si cainii mor cand vor… oamenii … Ce pacat!

 5. daca africa avea bani era deranj pe-acolo.nea vasile,cum ti-a iesit leul? cam tare ca l-am lasat la foc tare.am insa un tigru fraged ca girafa,hiena mica ce esti.

 6. Dulce Deea, tu plangi, eu rad. Si nu de articolul lui Adrian. Intr-adevar, caii nu trebuie bagati in aceeasi oala cu porcii. Dar nici animalele in ansamblu in aceeasi oala cu oamenii. Si la cati oameni vad in ultima vreme mult mai induiosati de suferinta animala decat de cea umana….

  Mai ca-mi vine sa organizez un flash mob, pentru oameni.

 7. TheFly
  Dupa mine, esti pe o pista falsa. Aici nu e niciun contrast, niciun ori/ori. Noi inventam aceasta excludere si nu inteleg de ce. Vrei sa sugerezi ca unui om caruia ii pasa de cai nu-i prea pasa de oameni?, din dorinta de a falfai un steag mai umbros?

 8. Adrian, iti inteleg punctul de vedere. Personal sunt satul insa de atata grija si manifestatii pentru animale. Atatea petitii, clickuri de mouse, avataruri cu lumanari si cai, flash mobs, toate cele. Mobilizari pe Facebook si anunturi care-mi aduceau aminte de revolutia din ’89, numai ca acum era vorba de niste zeci de cai. In tara in care cainii mananca oameni pe strada nu vad nici flash mobs pentru oameni si nici masuri concrete pentru siguranta lor. Imi intelegi si tu punctul de vedere?

 9. Scuze, nu ti-am raspuns: vreau sa sugerez ca foarte multi oameni pun mai presus animalele decat oamenii. Tu ai dreptate, chestiile nu ar trebui sa se excluda. De ce nu vad toate chestiile astea legate de salvarea cainilor si cailor facute in aceeasi masura si relativ la siguranta oamenilor?

 10. TheFly
  Din nou, tu pui problema oameni contra cai+caini. E total gresit.
  Ambele probleme sunt nasoale si, de fapt, sunt una si aceeasi.
  De pilda, in cazul oamenilor muscati sau omorati de caini, trebuie gasita o solutie. Eutanasierea cainilor? E doar cea mai comoda, nici pe departe cea mai buna.

 11. Cred ca oamenii si animalele isi incalca prea usor teritoriile.
  Grupuri de caini vagabonzi in Bucuresti, prea multe vile in Delta Dunarii.
  De asta zic a e una si aceeasi problema, dar cu doua fete.

 12. Adrian, la faza cu “e cea mai comoda, nu cea mai buna” m-ai pierdut definitiv. Sunt sigur ca ai putea sa-mi explici cum vei putea elimina sute de mii (ca sa nu zic 1-2 milioane) de caini prin sterilizari si adoptii, metode pe care sunt sigur ca le consideri incomode, insa nobile si eficiente, dar nu am putere sa aud asa ceva. O seara buna.

 13. thefly,poti tu sa ai un milion de argumente, n-o sa cistigi niciodata.l-ai omorit pe gustav.esti non-grata,sugarlips.

 14. E trist,e foarte trist ce s-a intamplat. Nicio campanie nu ar trebui sa inceteze pana cand nu apare o lege clara, iar vinovatii nu ajung dupa gratii.

 15. o sa par macabru, nu stiu, orice rau dar… mie unul nu mi se pare corect ca cineva, mai ales “domnisoare” care habar nu au ce e aia “rosie” sau se gandesc doar la culoarea ojei ce o aleg azi/maine. hai sa existe si leguma ce o pune cateodata in salata sau ii este adusa deja taiata in restaurant.
  Problema noastra este ca nu ne vedem de treburile noastre si ne bagam peste tot.
  “waw… imi dau lacrimile cand vad calutul ala cum moare in chinuri…”
  nu cunosc “cazul Letea” dar problema mi se pare vesnica. scuze daca am deraniat prin opinia mea.
  nb

 16. Foarte frumos scrii, din toate punctele de vedere, mai putin logic si practic. A este adevarat pt ca B este ‘mai putin adevarat’ cand B nu are nici o legatura cu subiectul? atat de inacceptabil argumentul tau.. logica de clasa a 9a. nu.. caii cu pricina nu trebuie sacrificati pt ca porci, oile sau broastele (de ex) sunt mai putini imp (desi, ma repet, n-au nici o treaba cu subiectul), ci din zeci d alte motive practice sau morale. dar.. foarte frumos scrii (utopic si fictiv)

 17. Vali
  Multumesc pentru cuvintele tale frumoase. Ce am scris in cazul de fata nu are legatura cu logica socratica, este opinia mea: calul merita mai mult respect decat porcul, de pilda, başca ceva recunoştinţă. Asta cred eu.
  Daca vorbim insa de logica, hai sa ne dam pe derdelus. Din cele cateva zeci de argumente practice si morale, ai putea enumera 10? As solicita respectuos ca argumentele practice sa fie urmate de un p mititel, iar cele de ordin moral de un m mititel.
  Dupa aceea luam legatura si cu un elev de clasa a 9a.

 18. @The Fly:

  Democratia are grija de animale, fiindca de oameni au grija ei insisi, prin definitia democratiei. Sa spui altfel inseamna sa infrunti inteleptii democratiei. Te lamuresc ei prompt, mai ales daca sint pe propriul blog!

  Adrian Georgescu:

  Altceva nu misca in toata Europa, demn de analizat, zilele astea ? Tot ceva democratic!

 19. Ca-i porc, caine cal sau vaca nici macar nu conteaza in opinia mea.
  Cert e ca existenta animalelor depinde de oameni care se simt superiori animalelor.
  Un caine e bun atata timp cat ne tine companie ne apara etc. Atunci cand vrem sa plecam in concediu sau realizam ca de fapt si cainele ala are anumite necesitati il lasam in strada. Nu e vina cainilor. Iresponsabilitatea omului.
  Cat despre cai….chiar te asteptai la ceva mai mult? Oamenii au aflat de la tine ca vine sfarsitul lumii si si-au spus: daca mori sa mori satul!
  Asta mentalitate de 2011.

 20. yo-yo
  N-ai deranjat cu opinia ta, pentru ca nu ai avut o opinie, ci ai exprimat o prezumtie despre o persoana pe care nu o cunosti.
  Cat despre bagatul peste tot, mie, unul, mi se pare ca problema este ca, dimpotriva, nu ne bagam in chestiuni care ne privesc.

 21. Cei de peste ocean i-ar denumi “cherokee horses” si ar plati bine doar pentru a filma reclame pentru “Marlboro”, iar occidentalii europeni ar face coada sa se simta si ei liberi intr-o natura nuda, dezlantuita in frumusetea ei, in timp ce (ne)guvernantii nostrii isi dau cu tesla-n…capete gindind cum sa distruga patrimoniul natural national. Desi prostia este mult mai fascinanta prin insasi natura ei infinita, dupa cum gindea Umberto Eco, n-am auzit vreodata de “stupidoturism”… as prefera sa vad simfonia celesta a coamelor in vint si nicidecum monstruozitatea somnului ratiunii.
  Ori poate cei ce se prefac a fi conducatorii nostri se tem ca oamenii sa nu redescopere libertatea si mindria ce decurge din ea, caci acesta ar fi sfirsitul poluarii la care sintem supusi de balegarul cu pretentii de masa neuronala din craniile unora din clasa politica …

 22. frumos clip si articol
  nu poti sa mai comentezi ,te lasa fara cuvinte
  eu imi imaginez un lucru
  nu-mi aduc aminte cum se numeste calul care ar putea conduce herghelia ??
  daca s-ar prezenta la granita ca ar dorii sa paraseasca tara ,ce imagine am avea???
  pt a nu mai spune ca plang

 23. “un ratacit”…eu ma gindesc cum ar fi daca ar dori sa paraseasca tara nu armasarull care conduce herghelia, ci magarul care conduce Romania

 24. Am sa iti dau un singur motiv: sacrificarea singurilor cai salbatici (salbaticiti daca vrei) din Europa ar dauna imaginii externe a Romaniei. Consider ca e suficient sa intelegi ca teoria ta cabaline vs porcine e cu totul irelevanta si nu are nici o legatura cu subiectul cailor din padurea Letea, iar ca sa ma fac inteles intr-u totul am sa te rog sa iti imaginezi cam cat de serios ar fi fost tratati toti acei care au luptat pt acest caz daca ar fi folosit o astfel de teorie in argumentarea petitiei lor. Am urmarit cazul din simpla curiozitate pe facebook si n-am vazut nicaieri in scrisorile publice adresate atat presei internationale cat si autoritatilor romane sa se avanseze un astfel de argument. (felicitari Dulce Deea si tuturor celor care au luat parte la actiune). Ca sa revin la subiect, da consider ca pe undeva ai dreptate in ce ai expus in articolul de mai sus, doar nu are legatura cu subiectul, sau si daca are e cu adevarat infima si umbrita de trasaturile cu adevarat importante si definitorii,…

 25. Dani ,multumesc ca nu-mi aduceam aminte de armasar ,
  prin aceasta herghelie privesc cu tristete ca suntem in situatia lor :(

 26. .. ale cazului. Si ca sa inchei ca ar cam fi cazul.. porcii din povestea ta nu sunt salbatici ca sa ii poti pune in aceeasi oala cu, caii salbatici din pad Letea , iar caii salbatici nu sunt destul de domesticiti ca sa ii poti pune in aceasi carne de mici cu porcii domestici din povertea ta. acestea fiind spuse si mai ales pt ca pastele din farfurie m-i s-au racit.. noapte buna!

 27. Versiunea romaneasca nu o gasesc.

  Marea Britanie:

  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-13483057
  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-13482778
  (video included)

  Cititi si ascultati cu atentie!

  http://www.lemonde.fr/europe/article/2011/05/21/en-espagne-le-mouvement-du-15-mai-est-une-contestation-de-fond-de-la-societe_1525623_3214.html

  http://www.youtube.com/watch?v=u7TXCnRzzzc&feature=player_embedded

  (ascultati mai ales pe la minutul 1:00 si ultima fraza!)

  http://www.youtube.com/watch?v=2CnYpXeyuKQ&feature=player_embedded

  (min 0:30 si 1:00 una din doamne crede ca 8-9 ani au fost cineva, iar acum … o alta crede ca Spania e cea mai oropsita tara europeana)

  http://www.youtube.com/watch?v=PcSKfWX7ykE&feature=player_embedded

  Rusii au ascuns-o, si au lasat-o cu comentariul original!

  http://www.youtube.com/watch?v=Y9aDGAW9POw&feature=player_embedded

  SUA, in engleza si spaniola, au lasat-o fara comentarii:

  http://www.youtube.com/watch?v=U5zrqNFfqZk&feature=player_embedded

  Aici cred ca e liveTV, pana va ia plictisul:

  http://www.tvspain.tv/blog/?p=3026

  Abia 5-6 mii de oameni privesc.

  Au preluat si polonezii:

  http://tvhiszpania.com/blog/882

  Dvs. ce stiri urmariti ? Ori sunteti profilat pe stiri interne (mai importante, precum caii) ?

 28. TheFly, cred ca ai sarit nitel cam mult ..calul !

  Pe cand tu meditai adanc la suferinta umana , cautand niscaiva solutii intru alinarea ei , Dulce Deea , nedormita de nopti intregi , faptuia ! Salva vieti , lasate de Dumnezeu aici, neintamplator !

  Ne ingrozim ca un caine mananca azi omul , din cauze acumulate-n timp , datorate tot omului , si-apoi orice padure isi are uscaturile sale , dara acceptam extrem de firesc , ca un regn superior , recte cel uman , sa devoreze pe cel animal .

  Nu poti fi Om , nu poti creste , cat timp iubirea nu-i prezenta in fata oricarei forme de viata . Careia-i sade bine la locul ei .

  Felicitari , Adrian pentru articol ! M-a atins .

 29. Să nu confundăm calul cu porcul, porcul cu raţa, raţa cu furnica. Omul cu porcul, măgarul şi trântorul, da.

 30. trist,
  treaba asta imi aduce cumva aminte de El Zorab-ul din copilarie
  triste si cateva comentarii, dar libertatea de gandire “subordoneaza” libertatea de a trai.

 31. Felicitari, frumos articol… iar fragmentul din Cartea de la Metopolis implineste bucatica asta de frumos… Multumesc !

 32. @Dani: aia cu magarul si condusul Romaniei a fost tare de tot.chiar daca eu consider ca ai fost cam bland in exprimare :lol:

 33. Bravo! Dincolo de poezia tetului, ai reusit sa destructurezi unul din cele mai aberante marote ale alora care se ofuscheaza cand aud ca unii semeni se agita pt. niste ” creaturi inferioare”. Oamenii astia se tot intreaba repetitiv, retoric, tendentios si tamp “de ce sa nu omoram cainii si caii daca omoram porcii, pui si mieii?”

 34. Yo_yo@ foarte aprins esti si foarte, extrem paralel cu subiectul. oamenii prin natura lor sunt miscati de lucruri diferite, iar a-i critica pt asta.. numai o minte obscura o poate. unii nu aleg sa alerge dupa cai verzi pe pereti gen pacea mondiala ci chiar reusesc a face ceva concret, cazul de fata. cat despre toate subpozitiile tale de misogin.. lasa-ne.. intoarce-te in grota ta. si vulpea cand a vazut ca nu poate sa ajunga la struguri a zis ca oricum nu erau copti. Nu prietene, exista si femei inteligente, tot asa cum exista foarte multi barbati orientati descendent pe scara evolutiei.

 35. Adriane, ma asteptam la raspunsul asta. te-ai agatat de un fir de par , cand toata discutia e orice dar nu problema de contabilitate. e usor a lovi in problemele de forma dar in acelasi timp echivalent cu a incerca marea cu degetul. chiar are rost sa ne intrebam 21000 de oameni cam cate argumente diferite insumate or fi avut? ce conteaza pt tine mai mult, cantitatea sau calitatea? poti mai mult.. sunt convins

 36. Vali
  Ha ha ha ha ha
  Mai sunt si femei inteligente?
  Vrei sa insinuezi ca femeile sunt de obicei proaste?

 37. Daca tu nico ai sa zici de ex ca cei mai multi barbati sunt prosti sau porci cum vrei tu nu m-as simti cu nimic deranjat pt ca sunt constient de prostia umana. daca pe tn te deranjeaza reversul e problema ta exclusiv.

 38. Vali
  Pe mine ma deranjeaza misoginismul.
  Si yo yo si tu faceti niste aluzii cam aiurea la adresa femeilor.
  La tine e cam ascuns dar tot dracul ala e.
  Generalizati.
  Afirmatiile voastre mi-au zgariat putin mandria de femeie. De aceea am si reactionat. Nici macar nu ma intereseaza in ce categorie ma incadrati voi. .

 39. un ratacit
  Salut. Multam sunt bine. Ma pregatesc sa merg la piata sanselor pt femei. Si m-am gandit sa intru sa ma iau putin de barbati pe aici. Tu ce mai zici?

 40. Vali
  Daca tu nu esti mandru ca esti barbat eu sunt foarte mandrra ca sunt femeie. Si de aceea m-a deranjat.

 41. Interesanta chestie. Cum e vorba de o cauza care nu are nimic de a face cu taberele, ci este teoretic una comuna, cum se formeaza taberele.
  Oameni versus polonice, femei contra barbati, lustre contra soparle, oriunde este o tabara asteptand sa fie fomata impotriva altei tabere.

 42. @nico te rog vezi in dex ce inseamna misogin pt ca nu stapanesti termenul intr-u totul tragi concluzii pripite. sunt constient de ‘bubele’ Romaniei dar asta nu inseamna ca mi-ar fi rusine cu nationalitatea mea de ex. cat despre acea mandrie de care vorbeai, da-mi voie sa o consider supraevaluata (a nu se intelege ca sunt de acord cu reversul). Sa nu uitam ca din mandria apartenentei unui anumit grup s-a purtat un razboi mondial.. Ai auzit de Hittler?

 43. de acord cu The Fly…..in 20 de ani s-a demonstrat ineficienta “solutiei” ONG-urilor in problema cainilor. In legatura cu copii abandonati nu se agita nimeni, toti iau in brate cauza animalelor ca e “trendy”…..mi-e greatza…..

 44. LOL o sa ma intorc in grota mea unde cercetez regresul speciei.
  o intrebare am pentru voi, inteligentilor: cand ati fost ultima data intr-un spital? (aici nu ma refer la floreasca sau in alt buric al pamantului)
  vedeti asta, apoi plangeti in continuare dupa cai:
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/pacient-mort-in-fata-unui-spital-desfiintat-raed-arafat-s-a-produs-o-incurcatura-926214.html
  P.S. si mie imi plac animalele si sunt pentru protectia mediului si a faunei dar… asta nu este una din problemele importante ale noastre. avem altele dar TV-ul va scos calutii in fata. pacat, si de ei si de voi

 45. referitor la femei… hai ca nu am facut nicio aluzie. daca voi imi spuneti mie ca nu exista modelul pe care eu l-am adus in discutie, eu ma retrag.
  dar pana la a generaliza si a spune ca toate femeile sunt asa… nu imi trece prin cap asta.
  Nu am nicio problema cu femeile ci doar cu parerea celor care se gandesc numai la mila fata de un animal.

 46. da… la femei m-am referit in general si cu siguranta nu a fost aluzie la cazurile de fata. mai ales ca nu am habar ce sex se poate ascunde in spatele unui nickname.
  sunt de parere ca in spatele unui barbat puternic se afla o femeie asemenea si de asemea ca oricat de slab ar fi “sexul frumos” forta lor este in alta parte.
  imi e frica de o femeie, si asta nu pentru ca m-ar bate ci pentru alte lucruri ce le-ar putea face.
  data viitoare o sa ma gandesc serios inainte sa postez un comm.
  P.S. respect for girls
  P.P.S. vote for horses

 47. Doar sa-ti fac pe plac: 1.raritatea speciei face ca o astfel de decizie sa echivaleze cu distrugerea de patrimoniu. 2.ar fi un act de cruzime inutila sacrificarea unor animale lipsite de aparare care au ajuns in conditia respectiva tot din vina omului. 3.financiar-nu e cea mai buna solutie. 4.politic-ar dauna imaginii externe a Romaniei. 5.ecologic- daca intr-adevar caii dauneaza mediului respectiv ei trebuie mutati nu sacrificati. 6.istoric- nu avem nevoie de inca o pata neagra in dosar 7. religios- ar fi un pacat impotriva creatiei divine masacrarea unor animale care au fost create in alte scopuri decat pe masa macelarului. 8.social- pentru ca opinia publica evident nu doreste asta. 9.juridic- acele animale nu apartin macelarilor care doresc sa s-i le insuseasca valoric. 10. si cel mai important cred- caii nu erau o problema pt padure de fapt (sa fim seriosi, caii nu tau copaci daca ma intelegetg), nu pentru padure isi fac griji mogulii ci probabil stau in calea vre-unui ‘proiect’ gen ‘ ..>>>

 48. >> gen ‘ce bine ar merge o vila aici, o casa de vacanta, doar de n-ar fi caii astia nenorociti.’ cel putin asa vad eu lucrurile ca simplu observator al mediului politic-financiar roman

 49. Yo_yo toata pledoaria ta este gresita inca de la radacina. degeaba aduci argumenteld potrivite, degeaba afisezi cazuri si situati cu adevarat mai importante si dureroase. asta nu iti da dreptul sa arunci cu pietre in cei care sustin cazuri diferite de ‘al tau’. nu sunt problema cei care se implica in cazuri ‘neimportante’ pt tn ci de vina e societatea ca nu ii pasa de cele specificate de tine. nu individul face societatea ci invers. tu inoti impotriva cursului. oricat de multa dreptate ai avea atunci cand nu identifici problema reala si lovesti in simplii mesageri sau purtatori de steaguri albe pari a fi nimic mai mult decat un simplu bufon.

 50. mala
  ai pus puctul pe i cu “libertatea de gandire subordoneaza libertatea de a trai”. E practic “Lesson learnt-ul” revolutiei din 89.

 51. Vali
  Ti-am citit doar un singur comentariu. Restul nu le mai citesc.
  Nu stapanesc limba romana. Ai ceva impotriva?
  Hitler parca se transferase anul trecut de la Steaua la Dinamo sau invers?
  Sclipirea comentariilor tale inteligente m-a redus la tacere.

 52. yo_yo
  În spatele unui bărbat puternic, dar care s-a aplecat după săpun, se află un alt bărbat, şi mai puternic.

 53. @nico sunt tentat sa-ti raspund dar nu are rost pt ca sigur ai lua-o la modul personal, ai rupe firul in 4, l-ai rasuci si rasturna pana ai gasi un sens care sa t-i se para suficient de grotesc incat sa iti lezeze mandria. nu draga nu a zis nimeni ca nu stii lb romana. eu nu inteleg 2 din 10 cuvinte pe care le fol Adrian Georgescu. Ar trebui sa ma deranjeze in vre-un fel asta?

 54. Vali
  Eu nu am chef de discutii.
  Repet singurul lucru care m-a deranjat a fost lipsa de respect cu care ati vorbit la adresa femeilor. Atat. Am spus ce m-a deranjat si am terminat.

 55. Era interesant daca ar fi folosit yoyo un castratete in loc de o rosie. vai ce iesea. auzi mai.. cum sa indraznesti a zice ca exista femei inteligente? cat misoginism. ori sunt toate ori iese cu revolutie. parca o si vad pe Oana Zavoranu sefa d trib.

 56. nico
  astept pe baiat sa vad ce face la concurs ,credeam ca are pe 28 dar se pare ca-l are de astazi si adriana il are pe 30 :(
  emotii nico

 57. dragi barbati. am un anunt de facut.

  sa nu cumva sa treceti prin Zimbabwe. Acolo femeile obisnuiesc sa violeze barbati.

  va dati seama ce dezbatere este in zona despre drepturile bietilor barbati? tabere contra dar mai ales PRO… Incredibil.

 58. un ratacit
  Succes lor!
  Esti extraordinara. Tu traiesti intr-adevar prin ei.

  La piatia aia am intalnit multi dintre colegii voluntari. Am cunoscut o romanca din Brasov care nu cunoaste romani aici. Si cel mai important am gasit o noua provocare. Coach personal pt tineri intre 13 si 23 de ani care au probleme. Maine sun.

 59. dragi cai,

  ne pare rau ca discutia a divagat de la voi catre obisnuitul nostru razboi femei – barbati.
  vom reveni la voi la urmatoarea tentativa de macelarire.

  cu drag,

  oamenii

 60. singura legatura intre caii salbatici si sistemul medical pe care o vad ar fi ca nu suntem sanatosi mintal ca popor, daca nu reactionam in vreun fel. Chiar si numai la stadiul de a posta pe un blog, a boicota o firma, a trimite o avalansa de mailuri sau telefoane.
  Ca societatea e atomizata, asta o stie toata lumea. Dar si cand vine vorba de niste biete animale? La ele in padure?

  yo_yo
  dupa rationamentul tau, n-ar trebui sa ma indigneze cazul postat de tine, daca intr-un accident rutier mor tot cate 4-5 in ultima vreme. Dupa logica detaliata mai sus, problema mortalitatii “rutiere” e mai grava, mai mare decat cea spitaliceasca. Deci n-ar trebui sa te agiti cu treaba asta, ci cu codul rutier. Dar daca mortalitatea infantila e mai nasoala decat cea rutiera?

  Romania e o tara plina de probleme. Nu cred ca ne ajuta vreo clasificare. Ci o rezolvare. Daca o mana, mai mare sau mai mica de oameni, rezoneaza la aceeasi problema si se agita dupa posibilitati, si treaba asta duce la rezolvarea problemei, Romania are cu o problema mai putin, deci timp si resurse in plus pentru rezolvarea celor ramase.
  Daca o mana de oameni stau si nu fac nimic si ii critica pe ai de mai sus, care incearca sa faca ceva, Romania ramane cu aceleasi probleme ;)

 61. Dragi oameni
  Imi pare rau ca am sarit peste cal. Nu e pt prima oara si nu va fi nici pt ultima oara. Despre cai numai de bine. Despre oameni mai putin. Oamenii vorbesc prea mult si fac prea putin.

  Un om.

 62. nico
  semneaza un om? sau o femeie? joking

  e bine ca voi mai aveti credinta.
  cand o sa fiti mai multi de-o mana o sa ma alatur si eu cauzei oricare ar fi ea.

 63. Pe acelasi principiu ca si cei 95% pe care ii luai in deradere dimineata? :) si tocmai eram gata sa ma alatur cauzei tale dupa gluma Zimbabwe.

 64. Imi cer scuze, am jignit magarii.

  Pt. yo_yo :
  Probleme au existat mereu si vor mai exista…si in sanatate, si in educatie. In general, atita timp cit exista prosti problemele persista, deoarece este vorba de principiul cauza-efect. Simplu: prostia genereaza probleme. Daca aceste subiecte iti provoaca o placere mai mare, gindeste altfel : cite scoli ar putea fi construite cu banii cistigati din folosirea judicioasa a patrimoniului natural national? Caci acesti cai – salbatici ori salbaticiti – deja fac parte din acest patrimoniu. Vine italianul si-ti spune “o mie de techini primesti/ de-mi vinzi o herghelie ca-n povesti”, tu ii spui “macaronare, cit de darnic esti/ pe cine dracu’ crezi ca pacalesti?” cind poti scoate din turism si alte activitati non-violente de mii de ori mai mult? Asta ca sa nu mai vorbesc de aspectul moral ori biologic al acestei probleme. Biologic, “cazul Letea” intr-adevar reprezinta o enorma baza genetica pentru specie, din care se pot extrage exemplare ce se pot adapta mult mai bine unor conditii de viata mai vitrege. Moral, problema este mai delicata…poate aici gresesc eu, dar in viziunea mea calul este un SIMBOL: simbolul libertatii. Poate fiecare avem un astfel de simbol: un urs, un zimbru, o broasca, un becali, un sifon…orice. Eu mi-am ales calul si lupul. Nu ma intrebati de ce. Poate imaginea coamei ciufulite de vint, poate asocierea acestui animal cu drumurile lungi si grele…oricum, in toata istoria umanitatii calul a fost privit ca un simbol si a fost nedespartit de rasa umana, la munca ori in lupta. Poate de aceea multi oameni au sarit aproape instinctiv in apararea cailor de la Letea: simteau ca cineva doreste sa le rapeasca un simbol ori, de ce nu, un prieten.
  Dar aceasta ar fi o explicatie pe care nu sint dator sa ti-o dau. Pur si simplu discutam despre ce dorim, iar daca tie nu-mi convine subiectul intra pe alt site…stii, pe gsptv au bagat marfa proaspata cu becali (folosirea minusculei la unele nume proprii nu este intimplatoare). Ti se pare un subiect destul de interesant si conex cu (ne)sanatatea (mentala) ori educatia (mai ales lipsa acesteia) ? Unii descreierati lipesc astazi afise despre caii verzi pe pereti ai apocalipsei…apropos, Adrian, peste 3 de minute mai lasam in urma un sfirsit de lume :)). Altii discuta despre “miscarile de eliberare” din tarile arabe, dar uita sa observe si similitudinea lor cu “revolutiile” din America Latina din timpul macelarului “Che Guevara”,ori despre discursul penibil al marionetei Obama…pe Alfa Omega TV va fi o minunata emisiune documentara despre sarbatoarea religioasa de astazi “Sfinta Lene si Cuviosul Somn”. Intelegi, yo_yo ? Scuza-ma , poate ca sint cam dur, dar nu este musai sa te comporti precum jucaria al carei nume il porti, invirtindu-te aiurea pe aici si aruncind sclipiri de artificii (era sa spun “de petarda”)…lasa-ne pe noi sa avem o opinie diferita de a ta, asta in cazul in care tu ai vreuna. Traim in Romania, dar putin bun simt n-a omorit pe nimeni…exista loc si locuri pentru toate opiniile, nu trebuie sa ne deranjam unii pe altii.
  Poate ca exista probleme mai importante decit caii, dar ma intorc la ideea de la inceputul comentariului: prostia genereaza probleme. La rindul lor, problemele genereaza saracie, saracia genereaza boli, bolile implica insuficienta dezvoltare a indivizilor mai ales la nivel mental…asa ca uite cum subiectul are legatura si cu sanatatea, si cu educatia. Este un cerc vicios din care se poate scapa doar inlaturind cauza, adica prostia. Atunci cind prostia devine cronica, se poate inlatura doar odata cu gazda sa, individul care sufera de prostie. Iar daca am inlatura toti prostii care ne conduc, n-ar mai exista probleme, nu-i asa? Nu stiu daca putem, dar macar putem incerca…iar prin aceste discutii ne punem creierul in miscare si ne ferim sa nu devenim ca ei. Putem discuta si despre sanatate, si despre invatamint, si despre economie,arte ori sport. Dar astazi amfitrionul a ales ca subiect calul. Hai sa fim musafiri civilizati si sa-i respectam “casa”. De acord?

 65. Scuze, faza cu sfirsitul lumii a fost ieri. In aceasta dimineata implinesc o (alta) apocalipsa si o zi…Hai “La Multi Ani!” :p

 66. @the fly
  esti satul de maniofestatii pro animale…. si eu sunt satul de marlania asta cu “Da’ oamenii?…”
  Oamenii sunt “specia superioara”, baiatu’ prin definitie trebuie sa se descurce singuri.
  Si ami stii ceva? Aia care zic asa in general au o durere acuta la doi metri in spatele dosului si de animale da’ si de oameni. Vreau sa stiu si eu cate familii sarace ai ajutat. Vreau sa-mi spui la cate vecine batrane care nu se pot deplasa le-ai adus macar o paine in ultimul an.
  Daca ai raspuns pentru asta, bravo tie, daca nu, mai incepe sa gandesti ca intai a fost natura si dupa aia “civilizatia” umana, si fara natura nu ne putem descurca.

 67. exceptional, Adrian!

  suntem niste barbari infometati, niste brute cosmopolite care vad mai departe de ce e in farfurie, dar, intotdeauda ce este in aceasta conteaza mai mult decat ce e in suflet! Acesti barbari trebuie cumbva sa plateasca, insa nimeni nu ia nicio masura, pentru ca, se stie, cei care sunt in spatele “afacerii” castiga mult si nu dau nicio firfirica pe chestii de genul “drepturile animalelor”, “cruzime”, “barbarie” etc. Halal sa ne fie!In raiul cailor ingerii [lang acum si-i asteapta pe cei sacrificati pentru o parada cu zorzoane, panase si harnasamente de roua si flori!

 68. ironic, samsung promoveaza un spot in Romania cu “o mana” de cai salbatici alergand in libertate.
  daca cei de la Letea erau ultimii, de-acum incolo putem vorbi de fiction, fotoshop, animatie 3 si 4 d
  Pentru ca ne pasa! (precum gesepeului)

 69. clar nu o sa mai postez pe aici niciodata. Ma intorc la ultrasi mei sa mai nascocim o idee de a introduce materiale pirotehnice pe vreun stadion din ro, k de… Poate nu mai moare niciun cal, in cel mai rau caz un om, sau o femeie.
  Noi suntem de vina k am ajuns aici… Va las sa dezbateti, poate faceti romania mai buna sau macar rezervatie protejata.

 70. apropo… Urmariti si “the cove” 2009 si apoi vorbiti de romanasi barbari… Animalele nu au nicio vina. Pb e la oameni.

 71. hm , cata energie , in unele opinii…
  mie mi-a placut cum s-au luptat caii aia in clip.
  lupta cailor are ceva aparte, total deosebita de a altor specii.
  mi s-a parut ca fiecare cauta sa-l convinga de ceva pe celalalt decat sa-l invinga.
  ceva de genu : uite eu ma pot ridica in 2 picioare mai sus decat tine, uite eu pot sa te imping , uite daca nu stai cuminte pot sa te si musc ….etc
  o lupta amicala, lipsita de patima…