in Gazeta Sporturilor

Echipa tuturor timpurilor

Iaşin – Cafu, Baresi, Maldini – Zidane, Beckenbauer, Maradona, Cruyff – Garrincha, Pelé, Best. Poate cineva să facă o echipă mai bună decât aceasta?

În echipa mea favorită, care nu ţine cont de trecerea vremii, între buturi stă Iaşin. Nu l-am văzut jucând pe “omul în negru”, dar e singurul portar care a luat “Balonul de Aur şi se spune că avea reflexe uluitoare. 

Fundaşul stânga nu poate fi decât Maldini-fiul, a cărui absenţă din formaţia de început a lui AC Milan încă mă ia puţin pe nepregătite. Apoi, recunosc, aş vrea să se uite şi doamnele la meciurile echipei mele. În centrul defensivei va sta – e un fel de-a zice “va sta”, căci se va mişca tot timpul – Franco Baresi, cel mai inteligent apărător pe care l-am văzut vreodată. Fundaşul dreapta, în mod obligatoriu, este brazilian, căci nicio altă ţară n-a făcut din acest post o instituţie naţională. Dintre Djalma Santos, Carlos Alberto, Leandro şi Cafu, l-aş alege totuşi pe ultimul. E nevoie de forţă şi de travaliu în această alcătuire de artişti. În plus, oamenii din linia de fund ar trebui să aibă despre ce vorbi în lungile perioade în care echipa lor atacă.

În faţa fundaşilor e locul Kaiserului. Mi-ar plăcea ca Beckenbauer şi Cruyff să facă parte din aceeaşi echipă. E nevoie de baterist şi de basist într-o formaţie, primul să inducă ritmul şi siguranţa, al doilea să contureze pe nesimţite liniile fluide pe care se sprijină soliştii, iar între ei să existe o tensiune, o problemă nicicând rezolvată.

Aţi observat?, vom juca 3-4-3. Numai echipele mari pot evolua într-o asemenea formulă sinucigaş de ofensivă. Apoi, ar fi păcat să ai un al doilea fundaş central pentru a şterge praful pe linia de şaisprezece metri, dar să nu-l poţi folosi pe Zidane. Da, pe Zidane, nu pe Platini, cum simt că mulţi aţi fi dorit. În afara talentului de a dribla şi a viziunii sale în joc, a eleganţei şi a preciziei, Zinedine a fost ultimul mare lider de echipă naţională.

Evident, Maradona e numărul 10. Aici nu mai e nimic de spus, mai ales că adversarii vor fi treisprezece. Nu pentru a avea o şansă în faţa echipei mele de vis, ci pentru că Best şi Garrincha s-ar plictisi groaznic cu un singur adversar direct şi ar începe să închine prematur pahare la colţul terenului, făcând dedicaţii către cel de pe partea opusă. Nu-i vom transforma în trenuri de mare viteză, obligându-i să coboare în sprijinul apărării ori să facă pressing până la istovire: o echipă mare e una liberă şi nepăsătoare.

Iar dacă Pelé ar avea crampe sau ar fi ocupat cu declaraţiile, în locul lui va intra Marco van Basten, poate cel mai graţios fotbalist pe care l-a văzut vreodată iarba.

Puteţi învinge această echipă?

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

129 Comments

  1. I-as urmari in genunchi. Evident fara barbati in casa. Barbatii ar strica totul comentand in timpul meciului. Ma duc sa i visez.

  2. Nici nu se putea fara Zinedine, pentru ca el este ultimul mare clasic al fotbalului neindustrializat la maxim…si inca nu am vazut tot! Doar echipa noastra de copii din fata blocului poate i-ar mai face fata unei asemenea selectionate toate timpurile! Pentru ca tunci aveam si aveau ceea ce azi lipseste din pacate…Placerea si dragostea de minge…

  3. Voinescu – Dan Petrescu, Belodedici, Chivu – Popescu, Bölöni, Balaci, Hagi – Dobrin, Dobay, Dumitrache, Baratky, Oblemenco

    (ai zis 13 :))

    imi place echipa ta, probabil vom pierde cu 3-2, da’ ce conteaza.

    p.s. Messi?

  4. Frumos, Adi. Vin si eu cu o echipa de rezerve la stelele tale (evident, tot fara Lionel si Cristiano). Asadar:

    Zamora

    Zanetti – Djalma Santos – Bobby Moore – Facchetti

    Di Stefano – Platini – Overath

    Raul – Eusebio – Puskas

    Nu prea am mijlocas la inchidere. L-as pune pe Clodoaldo, dar n-am pe cine sa scot. Cele bune, Radu

  5. să încercăm o variantă:
    în poartă: Sepp Maier/Dino Zoff
    linia de fund: Bobby Moore, Carlos Alberto, Ronald Koeman/Daniel Passarella
    la mijloc: Michel Platini, Marco Tardelli, Gerson, Falcao
    în atac: Alfredo di Stefano, Eusebio, M. van Basten/Gerd Muller

  6. Nu mai e Farsa echipa tuturor timpurilor? ce pompos suna: “Echipa tuturor timpurilor”

    Dar hai ca-mi place jocul si propun si eu o echipa:

    Mircea David

    Nemanja Vidic; Bobby Moore; Basile Boli.

    Zico; Jay-Jay Okocha; Alfredo di Stefano; Ryan Giggs;

    Ronaldo; Iuliu Baratky; Dennis Bergkamp

  7. Da, frumos. Si ce facem cu ceilalti? Ademir, Tostao, Didi, Riva, Kopa, Fontaine, Netzer, Romario, Lubanski, Blohin, Kempes, Schiaffino, Bobby Charlton, Hidegkuti, Piola, Boniek, Meazza, Keegan, Zagallo – asta fara sa coboram dincoace de mijloc. Radu

  8. Eu o sa propun o echipa numai cu camioni mondiali in componenta si subiectiv fiind in simpatia mea fata de Germania,nemtii vor fi evident majoritari.
    -Maier-Cafu,Bobby Moore, Beckenbauer,Breitner-Zidane,Schiaffino,Matthaus, Maradona-Gerd Muller si Jairzinho-rezerve Didi,Bobby Charlton,Andreas Brehme,Iriarte si Ronaldo!

  9. Si acum o echipa numai cu jucatori ce nu au reusit sa devina campioni mondiali,dar au fost de o valoare indiscutabila.
    Pfaff-Briegel,Maldini,Zmuda,Fachetti-Lato,Crujff,Zico,Puskas-Rummenigge si Rivera -rezerve
    M.Laudrup,Jan Ceulemans,Dragan Djeaic,Zizinho si Cubillas!

  10. vezi tu adrian, aici unde vietuisc ,orice echipa de footbool iar face in foi de vita pe ‘artstii’tai!un scor? poate 156-0 la modul seriossoccer team-ul tau e mult prea clasic!eu nu sunt de acord sa se compare sportivi din generatii diferite.si tehnica si tactica au evoluat mult!singurul de pe lista ta este IASIN eu l-am prins !!!!!!!!!! in rest numai de bine!!

  11. @ingineru
    -Eu nu sunt de aceeasi parere cu incomparabilitatea intre o generatie sau alta si vreau sa dau 2 exemple de fotbalisti legendari a caror cariera s-a intins pe parcursul a doua decenii si evolutiile lor au fost laq fel de apreciate,ma refer la Lothar Matthaus si Gherghe Hagi,Lothar a debutat la nationala Germaniei la 19 ani la euro’80 coleg de echipa fiind cu Dietz sau Hrubesch,iar la club friind coleg cu veteranul Vogts cel de-o seama cu Beckenbauer si si-a incheiat cariera in 2000 la Europene ,la 39 de ani coleg de competitie si adversar fiindu-i Adrian Mutu sau Cristi Chivu oameni ce-i putea fi usor copii,la fel si Hagi cel care a fost coleg de nationala la 18 ani in 1983 intr-un meci cu Norvegia daca nu ma insel, cu jucatori gen Lung,Iordache,Boloni,la club avand coechipieri sau adversari ca Mircea Sandu,Pul Cazan,dar si Florea Ispir sau Costica Stefanescu mult mai in varsta si a incheiat cariera fabuloasa dupa 2000 cand sistemele tactice si suplimentele de efort erau cu totul altele fata de 2 decenii mai devreme si cu toate acestea randamentul acestor geniali jucatori a fost extraord9inar,concluzia de aici ca valoarea nu tine cont de nr anilor si nici de perioada de activitate!
    -Este doar o opinie,dar de care sunt ferm convins!

  12. Sa fiu un pic mai special o sa incerc sa fac o echipa doar a fotbalistilor pe care i-am si vazut jucand si o sa incerc in clasicul 4-4-2.La portari cred ca imi este cel mai greu Taffarel/Schmeichel(cu siguranta doi portari care nu aveau toata tigla pe casa).Fundasi….Cafu-Belodedici-Maldini-Lizarazu.Mijlocasi…Hagi(din pacate Regele joaca pe dreapta,nu poate sa il scoata pe Zidane din centru)-Makelele-Zidane-Ronaldinho.In atac merg pe Ronaldo(brazilianul) si Klose-cu asemenea pasatori probabil ar marca cat Messi si Ronaldo(portughezul) la un loc.4 brazilieni,3 francezi,2 romani,un neam si un italian,poate fi o echipa frumoasa cred.

  13. @A.G.
    In ultima interventie,vreau sa-i aduc aminte autorului ca tot a nominalizat 4 fundasi laterali dreapta brazilieni,toti nume uriase ,insa dupa parerea mea cea mai spectaculoasa prezenta pe dreapta a Braziliei si sunt sigur ca Adrian Georgescu l-a prins si l-a urmarit la Mexico’86[ primul meu mondial urmarit aproape integral la televiziunea copilariei mele cea yugoslava],a fost necunoscutul pe atunci Josimar ,un nume parca venit de nicaieri si disparut destul de repede din fotbalul mare,dar care atunci in inegalabilul mondial mexican [mondialul lui Maradona] a marcat doua goluri de pe alta planeta,prin niste suturi incredibile din afara lui 16 m,unul dintre ele in poarta legendarului Patt Jennings nord-irlandezul de 40 de ani ce ne inchisese poarta pe 23 August in meciul de cosmar al Romaniei si al lui Lucescu!

  14. E o frumoasa forma de paseism in echipele astea ideale, inlcusiv faptul ca trecem in ele jucatori pe care nici nu i-am vazut jucind.
    Tot ce sper e ca cei nenascuti acum sa-l puna in echipele lor ideale viitoare pe Messi, pt ca noi ii facem o mare nedreptate tot gasindu-i defecte, neajunsuri, sau explicatii exterioare pt ce face cu mingea. Ca si pictorii care trebuie sa moara intii ca sa ajunga se se vinda, se pare ca si fotbalistii intii trebuie sa se retraga ca sa fie apreciati la justa valoare.

  15. I. Casillas

    P. Maldini – L. Matthaus – F. Hierro – Cafu

    Z. Zidane – G. Hagi – D. Maradona

    Romario – T. Henry – D. Bergkamp

  16. Frumos, asa ca exercitiu de imaginatie ! Echipa ta ar suferi din plin la omogenitate, data fiind diferenta de varsta dintre componentii ei !Eu te/va intreb altceva:
    Oare cine ar castiga, daca ar fi posibil un meci intre AC Milan-ul din ’87 si Barcelona de azi ? Pe cine ai miza ?

  17. Probabil imbatabila echipa ta. Probabil s-ar mai putea inventa cateva “la fel de” imbatabile. Cu conditia sa nu joace intre ele :)
    Momentan n-am sa ma apuc sa insir si eu 11 nume de jucatori fabulosi. O sa ma rezum la unul singur, care, nu stiu din ce motiv, mi-a rasarit in minte in timp ce citeam articolul si comentariile: Marc Overmars… v-aduceti aminte de el? Absolut incredibil. Pe mine m-a marcat jucatorul asta. Fara exagerare, mi se pare cea mai buna extrema stanga (cel putin din ce-am vazut eu).
    Salutare!!

    P.S.: Cred ca pe partea cealalta as vrea sa-l antrenez pe Roberto Carlos.
    P.S.2: Dar antrenor de ce n-ai nominalizat? Printre optiunile mele ar fi Hiddink.

  18. grea misiune ti-ai ales de data asta…cea mai buna echipa a tuturor timpurilor…
    Sunt vremuri atat de diferite,iar fotbalul,ca si celelalte sporturi, a progresat enorm.
    Ma gandesc ca ar merge facuta o echipa la fiecare 10-15 ani si sunt convins ca nivelul a crescut cu fiecare perioada in parte.Ce crezi,daca ar juca echipa pe care ai amintit-o cu jucatorii in forma maxima,impotriva unei echipe care ar arata cam asa:
    Casillas,Roberto Carlos,Vidici,Dani Alves,Ozil,Inesta,Xavi,Messi,Cristiano Ronaldo,Ibrahimovici.Cred ca as bate echipa ta pentru ca ai mei alearga cam 12 km pe meci.Asta e progresul de care iti spuneam.Acum se alearga mai mult decat dublu fata de cat alerga,sa zicem Garricha,Un fotbalist fabulos care a transformat un defect de crestere
    intr-o calitate.

  19. eu in locul lui Baresi l-as alege pe Scirea…clar in top 2 cei mai buni fundasi din istoria fotbalului…iar peste vreo 5 ani in locul lui Iasin in poarta o sa fie Buffon..daca nu este deja…

  20. Salut!

    Frumoasa echipa ta, insa nu as putea incepe o echipa ideala fara Messi.

    Baiatul asta e de pe alta planeta…

    Echipa pe care eu as alege-o:

    Pfaff – Cafu, Baresi, Roberto Carlos – Beckembauer – Figo, Zidane, Maradona – Messi, Di Stefano, Crujff.

    Pele nu are ce cauta in echipa lumii, din punctul meu de vedere…

  21. nu stiu de ce citind comentariile mi-a venit ideea ca ar fi frumos sa facem si o echipa universala a celor mai mari talente irosite.
    Macar aici am avea cativa titulari indiscutabili, nu?

  22. Total de acord cu echipa ta Adrian, cu o singura exceptie…Ronaldo (Il Fenomeno) in locul lui Pele….

    Si ca tot vine vorba de echipe as propune si eu una…formata din jucatori pe care i-am vazut jucand si despre care mi-am putut da cu parerea….O fi o diferenta de varsta intre ei, dar pe mine fotbalistii astia m-au impresionat…Poate nu e chiar fiecare pe postul lui consacrat, dar am facut si eu ce am putut… :))

    Portar: Van des Sar
    Fundasi: Cafu, Maldini, Zanetti
    Mijlocasi: Makelele, Hagi, Zidane, Ronaldinho
    Atacanti: Raul, Ronaldo(Il Fenomeno), Messi

    Ce pareea ai?

  23. O echipa aleasa de tine Adrian Georgescu, care se inscrie foarte bine in ideea de echipa “iute si piperata”.
    Ai ales jucatori care au evoluat in 4 decenii diferite. Ma bucur ca ai inclus in echipa aleasa de tine pe Zidane si pe Beckenbauer – sarea si piperul fotbalului mondial. Daca echipa putea sa includa 12 jucatori, cred ca Platini era alesul. Sau nu ?

  24. da,iti pot invinge echipa.ii clonez pe toti,ii iau la mine,numai ca il inlocuiesc pe pele cu raul.oricate goluri ai da,eu dau unul in plus :D

  25. O echipa minunata, dar parca lipseste totusi cineva… Fara Ronaldo (Il Fenomeno) nu se poate. Cel putin din punctul meu de vedere. Oricum, minunata echipa.

  26. Eu optez pentru un echilibru între travaliu și finețe observând că majoritatea echipelor de aici au, numai jucatori creativi: Kahn – Tassotti, Baresi, Maldini – Beckenbauer, Dunga – Maradona, Cruyff, Zidane – Ronaldo (Il Fenomeno)… Cel mai greu de ales sunt cei 3 din spatele vârfului. Totuși…dacă Zidane se apucă de dat capete in gură, merge și un Neeskens :P

    P.S. În locul lui Il Fenomeno m-am gândit inițial la Mario Jardel :D

  27. @Malasuerte: Probabil unul dintre cei mai tehnici fotbaliști pe care i-a dat fotbalul. Se pare că, atunci când el si cu Pele au jucat împreună pentru Brazilia, Selecao nu a vost învinsă NICIODATĂ

  28. As da dreptate user-ilor ingineru si gusti,sunt vremuri prea diferite pentru a putea face comparatii intre fotbalisti.
    N-am sti niciodata ce-ar fi facut Pele daca ar fi jucat azi.In schimb,ne-am putea imagina ce-ar fi facut Messi daca evolua ca acum pe vremea lui Pele.
    Daca ne uitam la meciuri din anii 60,70,80 chiar si 90 se vede clar diferenta de viteza si de efort.
    Oricum,e un subiect care naste controverse,insa eu raman la parerea ca echipa ta n-ar avea nicio sansa in fata uneia alcatuita cu jucatori care evolueaza acum.
    P.S. Ronaldo brazilianul? Mi se pare cel mai mare atacant al tuturor timpurilor.

  29. Fiindca vad nick-ul inca se mai foloseste, revin la cel antic.

    Si zic (alegand doar dintre cei prinsi in activitate si, cu exceptia unuia – desi parca si Rivaldo se incapataneaza sa mai joace -, retrasi):

    Schmeichel
    R. Carlos, Belodedici, Bergomi
    Stoicikov, Cantona, Popescu, Figo
    Rivaldo, Romario, Van Nistelrooy

    Rezerve: Kahn, Koeman, Hagi, Ronaldo

    Nu e cea mai buna, dar o bate pe cea mai buna :lol:

  30. Nu imi propun sa fac “11-le ideal”, dar, categoric, Zizou ar fi jucatorul in jurul caruia as contura echipa.Nu am citit toate comentariile, dar as prefera in echipa un Socrates, Redondo, Mario Kempes……ziceam si io asa….

  31. De gustibus d-lor! Imi place diversitatea opiniilor! Imi plac echipele propuse de d-voastra! Imi place ca nu ati uitat de Baratky, poate putem incerca si un Dobay! Vivat Nea Vanea!

  32. Deci concluzia e una singura: NU EXISTA ECHIPA TUTUROR TIMPURILOR. Cum in niciun sport nu exista “cel mai bun din toate timpurile”. Mie cel mai mult mi-a placut Realul Galactic (Figo, Zidane, Raul, Ronaldo, Roberto Carlos)….si inainte imi placea Milanul tripletei olandeze….Pe astia i-am prins eu (mai mult pe galactici) dar ati prins ideea. Acum desi iubesc Realul nu pot sa nu ma-mi scot palaria in fata Barcelonei dar…..concluzia tot aia de la inceput ramane.

  33. Datcu-Cheran, Nelu Nunweiller, Dinu, Deleanu – Radu Nunweiller,Sabău-Pârcălab,Dudu Georgescu, Dumitrache, Lucescu

    Puţin subiectiv.

  34. @Adrian Georgescu
    -Te intrebasem daca ti-a ramas in memorie Josimar,din punctul meu de vedere cel mai spectaculos fundas dreapta brazilian ce a evoluat vreodata la mondiale ,desi poate cel mai putin sonor in privinta notorietatii si tot din cauza ca Belgia n-a trecut niciodata de semifinale nu l-am nominalizat pe Eric Gerets ,cel care a facut 2 mondiale de exceptie in ’86 si ’90 si omul care l-a luat sub aripa sa protectoare pe Gica Popescu la Eindhoven in toamna lui 1990,dar se pare ca nu ti l-ai intiparit prea mult in memorie.

  35. @gusti Viteza mai mare a meciurilor in fotbalul de astazi se datoreaza in mare masura faptului ca se foloseste o mai mica portiune de teren, lucru ce nu se intampla in anii ’60, de exemplu. Si adoptarea sitemului de aparare in zona si-a pus amprenta asupra fotbalului, scazand foarte mult nivelul aparatorilor. Deci, nu cred ca se alearga mai mult, poate putin mai organizat, atata tot.

  36. Nu-mi mai folosiţi nick-ul. Vreţi să mă semnez Monica Tatoiu? După mine, într-un astfel de context, e pleonastic.

  37. Ma gandesc ca echipa asta e facuta cu inima, nu cu ratiunea, asa ca va iert stangaciile.

    Barcelona de azi (chiar si Realul de azi) ar matura cu echipa asta.

    Este uimitor cum niste mari jurnalisti de sport din Romania (poate singurii), Adi si Radu, cad in capcana nostalgiei si nu recunosc ca niste jucatori selectionati dintr-o baza de selectie mai mult decat sumara, semiprofesionisti si cu pregatire mult inferioara, nu ar respira iin fata masinilor de fotbal de pe Camp Nou sau Bernabeu.
    Ca sa nu mai zic de vorbesc de lipsa de omogenitate.

  38. Daca tot ai de gand sa te semnezi Monica Tatoiu ai putea sa-i faci loc “doamnei” si in primul 11. Numai acolo mai lipsea…bleah. :)

    A zis cineva pe undeva de Jardel. Adevarul e ca jucator mai prolific n-am intalnit… Poate Inzaghi al mare, dar asta era la fel de neinghitit precum madam Tatoiu.

  39. 1-1-1-1:
    Rica Raducanu
    Daniel Prodan
    Danut Lupu
    Buia, Romica Buia
    numa’ patru ca sa incapa la o masa sa cinsteasca o fele

  40. Dupa ce am vazut si citit, echipa mea ar fi urmatoarea.
    In paranteza rezervele.

    Intre buturi: Pfaff (Kahn)

    Fundasi: Krol, Vogts, Fachetti (P. Breitner, F. Hierro)
    Mijlocasi: J. Rep, Rummenigge, Zico, Socrates (Boniek, Neeskens)
    Atacanti: G. Muller, Kempes, Inzaghi (Raul, R. Voller)

    Am zis ca la aparare sa fie europeni muncitori (cei mai buni dupa mine).
    Iar de la mijloc in sus…travaliu, magie, talent, inspiratie…

    Chiar as fi curios ce reactii apar la acest Team. Vreo parere, Adrian?

  41. Schmeichel

    P. Maldini – J. Stam – R. Marquez – D. Petrescu

    Ronaldinho – Djalminha – Jay Jay Ococha

    Rivaldo – Romario – Ronaldo

    Va dam de la trei in plus in sus am spus!

  42. Hei pustanilor, echipa mea este:
    Catalin Maruta
    Radu Mazare, Ion Tiriac, Dan Voiculescu, Zina Dumitrescu
    Traian Basescu, Emil Constantinescu, Nicolae Ceausescu Ion Iliescu
    Andreea Marin, Tudor Octavian

    Joc 1-4-4-2 modulat sau, dupa caz, 1-4-5-1 cu Tudor Ocatavian in rolul de Victor Putirca si Andreea Marin in rolul de Andreea Marin

  43. prietene ziarist, istoria fotbalului mare este jalonata de cateva nume de giganti pe care nu ai cum sa-i sari dintr-o echipa all-time: distefano – pele – cruyff – maradona – messi! de la ei in jos se fac alegerile……

  44. echipa mea este :
    portar : iasin
    fundasi : roberto carlos, beckenbauer, bobby moore, maldini
    mijlocasi : cruiff, socrates, rummenigge, careca
    atac : romario, pele,

    rezerve ;
    portar : buffon
    j de camp : baggio, falcao, maradona, belodedici, zidane, garrincha

  45. de acord cu postul lui Andrei.Eu as alege Barcelona si cred ca si in perioada asta mai putin fasta ar matura cu echipa All star-care suna foarte frumos nu zic nu-

  46. Ok, ma bag si eu

    Schmeichel
    Leandro- Sammer-Mathaus-Breitner
    Littbarski-Deschamps-M.Laudrup-Socrates
    Gerd Muller-Brian Laudrup
    Si cred ca te fac.

  47. Fiindca pe banca pot pune mai multi, aleg unul pe care nu cred ca l-am vazut pe-aici. Scifo. Plus Francescoli in atac. Antrenor, bineinteles, Bearzot. In lotul largit, al patrulea Enzo, Zidane, care va fi sigur mai bun ca tati. Iar Enzo Ferrari le va pune la dispozitie masinile. :D

    PS: Observ cu placere ca am acelasi portar si linie de atac ca mniezo. Iar daca el zice ca va dam de la 3 in sus, n-am decat sa subscriu :)

    AG: N-am imaginatie, daca mi l-ai lua si pe asta as opri postarile. :lol:

  48. @rhadooxxl ce echipa de tinichigii :)) adica pe langa echiple imaginate pe aici…e genul de echipa care ar fi antrenata de cartu si ar juca in conseciinta

  49. -Si fiindca tot a propus aici cineva o echipa a ”irositilor”,tot asa de bine am putea face o echipa a ”petardelor”mai ales a celor ce au jucat la mondiale echipa din care n-ar lipsi brazilienii Waldir Peres si Seginho ,portarul si varful celei mai frumoase echipe din istoria fotbalului, Brazilia’82 si din cauza carora cred ca acea superba echipa n-a castigat atunci campionatul mondial,Waldir Peres luand gol la fiecare sut pe poarta ,cel cu U.r.s.s fiind antologic,iar Serginho ratand din situatii incredibile la pasele puse pe tava de Socrates ,Zico ,Eder sau Falcao.
    -Neaparat din aceasta echipa sa faca parte si Jean Vladoiu eliminat la prima atingere,dar si uruguayanul Batista cel care in ’86 a luat rosu cu Scotia in minutul 1!

  50. AG,

    Cea mai buna echipa a tuturor timpurilor nu poate sa nu-l contina pe van Basten.
    Daca suntem de acord cu asta atunci in echipa aia poate sa intre si Banel, si Chivu si fratii Costea, oricare, n-are importanta.

    Eu cred ca mai interesanta e identificarea echipei secolului. Ca n-au fost decit 3. Ajax-ul lui Cruyff, Milanul lui van Basten si Brazilia 82 a lui Zico. Restul a fost maruntis.

  51. Frumoasa idee , Adrian. Ne indeamna sa visam si asta fara nici cea mai mica teama ca echipele noastre sunt mai slabe decat ale celorlalti. Pentru ca sunt echipe virtuale. Doar cateva idei : portar ar putea fi urmasul lui Iasin al tau-Dasaev (n-am uitat nici acum aplauzele lui Scifo dupa parada aceea formidabila de linga bara stanga). Fundas stanga ar putea fi cel mai spectaculos jucator pe acest post, fundasul-golgeter-Roberto Carlos. Fundas dreapta , fara discutie cafu, dupa care ar fi Panucci si Dan Petrescu. Fara nici un patriotism local, dan a fost un mare fotbalist. Dupa cum in locul kaiserului ar fi fara discutie-il recomanda nu numai valoarea dar si rezultatele -Belo. Asta ca sa se uite si femeile . la mijloc am un jucator de suflet, care ar avea loc oriunde si oricum : Seedorf. In fata, ar merge Weah (golul acela din campionat, cursa din careul sau pina in poarta adversa…) , nu poate lipsi Eusebio si nu poate lipsi precursorul lui Messi-romario. Iar urmasul lui Cruyff , dupa Marco , ar fi Sevchenko. Si mi-a ramas Savicevici pe-afara. ca sa nu mai vorbesc de “minunea blonda” , despre care se vorbeste si se scrie foarte putin , Iuliu Baratki. De la nea Vanea stiu de el. Si tot de la nea Vanea imi vine ideea ca antrenor ar putea fi foarte bine Stefan Covaci. Parca-l vad pe Franz trimitindu-i intr-o doara mingea iar Pisti stopind-o elegant si trimitind-o inapoi cu ristul. pentru ca se stie, nu-i asa, ca marii fotbalisti ii apreciaza pe cei care “le au” cu exteriorul. Alte variante de antrenori : sir Alex sau Trapattoni. Mourinho ar avea migrene puternice cu 11 caractere puternice in echipa…

  52. Speriatu, Ologu, Surdu, Mutu, Bourceanu, Schiopu, Prepelita, Paun, Lupu, Tatu, Rachita.
    Rezerve: Moraru, Lacatus, Olaroiu, Rotariu, Panduru, Militaru, Camataru, Demollari.

  53. cel mai gratios fotbalist care-a jucat vreodata (cand juca cu adevarat) a fost Ronaldinho. Cel mai mare s-ar utea sa fie Messi (Cu conditia sa mai joace la nivelul asta vreo 3 ani, sa mai ia o CL si eventual un CM.

  54. hai ca esti haios, ai avut dreptate sa crezi ca daca dai un top din asta incepe sa te citeasca lumea. treaba nasoala e ca ai dreptul sa faci asa un top cu fotbalisti pe care nu i-ai vazut vreodata jucand, decat la tine-n dormitor, n-o dai si pe site la gsp. nu ca Gigi Sport promotion ar fi mare ziar, dar mai citeste cate unul cu logica-n cap si se indoieste de a ta

  55. Draga domnule ,
    Pentru mine echipa tuturor timpurilor a ramas si este echipa pe care am iubit-o cel mai mult si am mers pe jos 50 km ca s-o vad pe viu jucand pe stadionul ei din Trivale: Coman , Ioachim Popescu , Ilie Stelian , Ivan , Prepurgel , Olteanu , Nutu , Kraus , Dobrin , Jercan.Ani de zile , dupa ce am calcat acea iarba pe care a calcat si Dobrin , am visat ca ridic tribunele in picioare si ca sunt si eu imbracat in tricou de campion.
    Felicitari si sanatate!

  56. Adrian

    Pai…parca tocmai tu ai scris de Inzaghi acum cateva zile,
    dar nu asta m-a convins. Am luat in calcul, ca s-a nascut in offside,
    ca a dat gol cu multe parti ale corpului si ca am preferat inca un “executant”, in locul unui “romantic”.
    Langa, mai am unul, Muller, sustinuti de un Kempes incredibil de elegant in dribling, in alura, in prestanta..etc.

    Dar oricand, il schimb cu Voller, apoi cu Raul :)

  57. Adrian, inca o intrebare. Dupa ce am scris aici, am dat sa mai caut si eu
    despre alti jucatori, sa mai vad ce am ratat, etc.

    Spre surprinderea mea, pe cateva site-uri, era bagat la jucatori…
    sa le zic importanti, nu genii…camerunezul R. Milla.
    Tin minte ca in perioada aia, chiar de eram copil, erau multi care-l apreciau si parca a fost in echipa turneului din ’90.
    Iar in ’94, cand deja crescuse alta “africana”, Nigeria, inca se vorbea de Milla.

    Poti sa-mi zici mai multe? Chiar a fost asa cum se zice? Ca pe unele pagini, era scris ca fiind primul mare jucator african si poate cel mai important.

    Aici, poate sunt eu influentat de media, ca am crescut si am descoperit alte generatii, dar ma gandeam la
    cei de genul….N. Kanu, mai era un nigerian cu nume repetat, parca mijloca…Mbele-mbele sau asa ceva.
    Intreb si eu, ca sa fac o opinie mai ok. Daca ai timp.

  58. Gata…c’est la fin d’une epoque ! Daca ai caracter roach (vorbesc cu celalalt eu) te retragi din viata de paduche virtual !

  59. Vad ca cineva l-a pus pe Bekenbauer fundas lateral. Nu ca n-ar fi facut fata pe orice post dar nici asa. Despre echipa ta zic ca e ok , as avea unele rezerve la Cafu.Echipa e destul de ofensiva si asa nu mai trebuie si un fundas de banda , ofensiv , mai ales ca ai de unde alege un fundas pur-sange pe partea aia.

  60. @Andrei

    A fost un joc, Andrei, nimic mai mult. Sau o testare a memoriei. Nu cred ca multi au selectionat pe criterii tactice sau de conditie fizica. A fost o harjoana ludica, Adi poate sa confirme. Altfel nu cred ca eu, unul, as fi jucat cu trei conducatori de joc, de pilda.

    @Adrian Georgescu

    Am simtul masurii, dar adulmec victoria. Nu l-am pus nici pe Gento, nici pe Amancio, nici pe Santamaria. Si stiu ca Barcelona ne vrea sangele in Champions, dar, dupa trei ani de plans in pumni, pot sa susur si eu, alaturi de Placido Domingo, Hala Madrid. Sper sa nu se transforme in halal Madrid.

  61. Radu Paraschivescu
    Adevărul e că Realul a mers anul ăsta excelent. Eu nu cred însă că Barca vrea să prindă Realul în LC, ci că Realul se teme să nu i se strice astfel un an bun. Parcă văd că iar începe caruselul… :)

  62. Adrian,
    multumesc mult pentru llink. Chiar a fost minunat sa recitesc de el.
    Mereu am avut o mica slabiciune pentru nationalele africane din perioada aia.
    Si acum imi place sa tin cu Nigeria sau Camerun cand intalnesc forte din Europa si America de Sud.

    Totusi, m-a surprins placut sa vad ca Milla are aprox. 1 gol la 3 meciuri disputate in Ligue 1.

  63. eu cred ca as reusi sa te bat
    buffon; hiero; gica popescu;roberto carlos;dani alves;mathias zammer;dobrin ;messi ;c ronaldo;gigs;va basten

  64. @Costin
    -Ce i-a facut lui Andone ,este nimic pe langa umilinta pe care i-a provocat-o lui Rene Higuita,”legendarul”portar columbian ce in grupe il luase la misto pe marele Voller,driblandu-l la un moment dat ,in desele lui iesiri in afara portii.
    -Insa cu Milla i s-a infundat,columbianul iesind mult din poarta incercand sa-l dribleze pe camerunez,acesta i-a furat mingea si ca o felina a tasnit si a marcat cu toata alunecarea la rupere a lui Higuita.
    -Cel care avea un nume ce se repeta ,era unul din marii mijlocasi ai Camerunului din acea perioada ’90 M’Bouh-M’Bouh,alaturi de Makanaki,Kana Biyk sau Emanuel Ekeke+legendarii atacanti Milla si Omam Biyk,ca sa nu mai vorbesc de cel mai bun portar din istoria Africii ,dupa parerea mea N’Kono -impecabil in ’90 dar si in ’82 cand a inchis poarta in fata viitoarei campioane mondiale Italia!

  65. Guru` Kirilov nu vă spunea că aceste echipe nu vor fi putut juca niciodată?! Cică hârjoneală ludică… :mrgreen: Confundaţi jucătorii cei mai buni cu echipa cea mai bună.

  66. @respect

    Intre 8 – 17 nu pot posta, muncesc, spre deosebire de tine, care citesti cat e ziua de lunga. Alege-ti si tu alte ore daca-mi folosesti nick-ul.
    Get a life, get a woman/man, smell the flowers, have a cup of coffee. Maybe you can be cured. But then again, maybe not.

    PS: Am glumit cu imaginatia. Nick-urile pe care le pot folosi sunt nelimitate, spre deosebire de neuronii tai.

    Sa-mi spui daca e nevoie sa-mi cer eu scuze in numele tuturor celor care te-au traumatizat in copilarie. O fac cu cea mai mare placere.

  67. pagliuca

    gottardi – paolo negro – jurgen kohler – ziege

    almeida – albertini – dieter eilts

    zola – boban

    casiraghi

  68. formatia greu de batut e cea a pinguinilor care comenteaza pe-aici.bai red hot chili willy m-ati disperat cu jucatorii vostri pe care nu i-ati vazut jamais.auzi,zagalo,santamaria,facchetti etc.fuck off!

  69. eu fiind mai tanar nu ma bag la pele, best, garincha etc

    Schmeichel- cafu-sammer-r.carlos
    poborski-hagi-zidane-giggs- romario-ronaldo.

    am putea face mii de echipe `ideale` in istoria fotbalului au fost arhi cunoscutele olanda lui cuyff , brazilia lui pele, milanul lui sachi barca de azi:D
    sunt prea multi jucatori din toate timpurile ca sa existe oechipa ideala dar oricum frumos articol si f interesant:>
    maradona,stoichkov,rivaldo,baggio,baresi,maldini,hierro,popescu,caniggia,begrkamp.seedorf ooff Dumnezeule:)) sunt `n` jucatori pe care i`am admirat.

  70. Frumos articol, minunate comentarii… Mi-a facut mare placere sa-mi amintesc de acesti mari jucatori, si de echipele lor minunate (i-am vazut pe majoritatea jucand, incepand cu CM din 1964, cu Beckembauer contra Bobby Moore, Eusebio si Coluna – tocmai imi cumparasem primul televizor!). Totusi cred (cu putina tristete) ca Barcelona de azi ar putea domina clar orice selectionata istorica. Unii tineri nu isi dau seama ce noroc au sa prinda “pe viu” un fotbal atat de incantator, cu cel mai mare geniu al imprevizibilului din istorie (Messi) si nenumarate momente cand nu iti poti opri zambetul pe buze la combinatiile lor ucigatoare. Acest zambetul face din Barca de azi cea mai speciala echipa din istorie. Le doresc tinerilor ca pe viitor sa vada cat mai multe asemenea echipe, dar nu cred sa aiba sanse prea mari.

  71. 1.Peter Schmeichel – Dunga – Hierro – Matthaus – B. Charlton,Platini, Scholes, Giggs – Messi, Rooney, C Ronaldo Praf te fac ! :))

  72. Gery76…

    Da, stiu, tin minte faza. Ai dreptate cu numele alea. Pe portar, nu-l mai retin, 82, eram mult prea mic.
    Mai era si Jay-Jay Ococha, a zis cineva de el mai sus…

    Africa da jucatori, dar imi placea de ei in perioada aia,ca parca erau luati din curtea scolii.
    Aveau o nonsalanta, o bucurie simpatica, jucau din dragoste, nu erau fiorosii de acum, ca Drogba, Eto, Essien,MAkelele..etc.

  73. Echipa mea ideala este :

    P: Banks
    F: Zanetti – Beckenbauer – Baresi – Maldini
    M: Maradona – Zidane – Dobrin – Messi
    A: Pele – Ronaldo (Brazilianul)

  74. Da! Cred ca se poate invnge echipa asta… Tatarusanu in poarta,Tanase mijlocas si fratii Costea in atac…De ce cred asta???Pt.ca au demonstrat ca sunt pe drumul cel bun si cresc de la meci la meci.Nu mi-am dat seama inca in ce cresc,dar nu asta e important…

  75. @motanul

    L-ai uitat pe Bourceanu, care e azi cel mai bun din lume la 2 procedee tehnice esentiale pentru un mijlocas defensiv: pasa in spate si pasa inapoi :D

  76. eu o sa aleg numai din cei pe care i-am prins jucind
    khan in poarta carlos,maldini baresi zidan maradona messi ronaldinhio, ronaldo van basten batistuta

  77. 4-4-2
    Van der Sar
    Cafu-Baresi-Maldini-Roberto Carlos
    Cr. Ronaldo-Beckenbauer-Zidane- Giggs
    Messi-Ronaldo

    3-4-3
    Schmeichel
    Dani Alves-Hierro-Facchetti
    Figo-Davids-Seedorf-Cruyff
    Ronaldinho-Pele-Maradona

    3-5-2
    Kahn
    Zanetti-Vidic-Nesta-Sergi
    Platini-Tostao-Rivelino-Socrates-Garrincha
    T. Henry-Ronney

    4-3-3
    Zenga
    Bergomi-Cannavaro-Puyol-Brehme
    Hagi-Mathauss-Redondo
    Cantona-Romario-G. Best

  78. @Costin
    -Asta voiam sa-ti scot si eu in evidenta,fotbalul cu zambetul pe buze pe care-l practicau africanii pana in ’98 [inclusiv],un fotbal eliberat aproape total de corsetul tactic,bazat pe o fantezie nativa si o efeverscenta incredibila.
    -La primul mondial vazut aproape integral pe sarbi in ’86,mi-au sarit in ochi ca niste feline jucatorii Maroc-ului,ce au castigat o grupa infernala cu Anglia,Portugalia si Polonia si care parca mangaiau mingea in frunte cu Timmoumi,El-Haddaoui,Khairi dar mai ales extrema Bouderbala ,care a si jucat prin Franta daca nu ma insel.Acestia in meciul decisiv desi intalneau teoretic cea mai tehnica echipa din grupa Portugalia,cu Carlos Manuel,Futre sau Gomes,i-au invins cu 3-1 pe portughezi ascunzandu-le pur si simplu mingea.
    -A fost nevoie de un gol al lui Matthaus de la 30m in min ’89 al optimilor de finala pentru a -i elimina pe acesti virtuozi,asa cum a fost cazul si Camerunului in ’90,Nigeriei’94 ,care au fost eliminate la penalty-uri de Anglia respectiv in prelungiri de Italia!

  79. DUCKADAM – IOVAN – BELODEDICI – GH.POPESCU – CHIVU – SABAU-BOLONI-BALACI-DOBRIN- CAMATARU-HAGI
    CU ECHIPA ASTA , M-AS BATE CU ORICE BARCELONA!

  80. Buffon (Casillas)
    Zanetti(Cafu) Baresi(Scirea) Beckenbauer(Vidic) Maldini(R. Carlos)
    Xavi (Matthaus)
    Messi (Cr. Ronaldo) Maradona (Zidane) Cruyff (Ronaldinho)
    Ronaldo (Raul)

  81. Si pt. Romania

    Voinescu (Stelea)
    D. Petrescu(Iovan) Gh. Popescu Belodedici(Prodan) Chivu
    Boloni
    Hagi Balaci Dobrin
    Raducioiu (Lacatus) Dumitrache (Camataru)

  82. Cu Hagi ,Balaci si Dobrin la mijloc se joaca doar intre ei ,20 minute dribleaza Gica,20 de minute dribleaza Ilie,20 minute Dobrin si ultima jumatate de ora paseaza intre ei.Nu-i corect ,trebuie sa atinga si ceilalti mingea!!

  83. Imi place la nebunie jocul acesta. Vin si eu cu echipa mea:

    Zenga

    D.Alves; Sammer; Bergomi; Carlos

    Mattheus
    Savicevici Breitner

    Di Stefano; Puskas ; Romario

  84. AG,

    Nu cred ca Realul a avut un an bun. Daca era asa i-ar fi venit de furca Barcelonei.
    Mai degraba barca a avut un an slab, au obosit si ei ca oameni sunt. Campionatul Spaniei e cel mai slab campionat din cele tari. Cu exceptia jucatorilor de la cele doua echipe nu cred ca cineva mai poate enumera inca zece jucatori de calibru. Ba mai mult, eu cred ca nu se pot enumera zece de oricare.

    Ne intilnim in CL :)

    Inca ceva. Maldini a fost o gluma buna – a facut erori pe care numai Puyol le-a mai putut repeta.

  85. Eu zic așa Yasin,RCarlos,Maldini,Bechembauer,Cafu, Maradona,Xavi, Zidane,Pelle, Messi, Ronaldo.rezerve Casilias,Ramos,puyol,Pique,Lahm,Kros,Iniesta,Bousqet,El Fenomeno Ronaldo,Van Basten, Gerd Muller