in Gazeta Sporturilor

Sistemul Fuck Off

Dacă-i asculţi, sunt un fel de “zece negri mititei” suferinzi, care se cer singuri afară. Ex-Buşcă vrea să iasă din fotbal, Niculae se vaită, Copos e înfrânt, Borcea n-a mai putut, Porumboiu geme constant, ca o lăuză.

Fotbalul nu e o afacere, pentru nu-i tratat ca o afacere. Cu mici excepţii, e doar ocazia de a îţi face imagine şi de-a spăla mulţi bani, de a primi şpăgi sub onorabila formă de contracte de publicitate. Foarte interesantă este reacţia la cazul RCS-Dragomir a celor care chiar ar fi trebuit să ceară o anchetă serioasă, pentru că erau banii lor. Or, reacţiile au fost după cum urmează: “Să vedem întâi dacă a existat un prejudiciu”. “Nu înţeleg: ce a făcut rău?”. “Mitică a făcut mereu bine fotbalului românesc”, “Nu mă interesează”.

Se tot insistă pe faptul că a fost desfiinţată Cooperativa şi că asta ar trebui să ne bucure. De fapt, ea doar şi-a schimbat forma, dintr-una atomizată, în care mai multe grupuri se luptau pentru a-şi atinge interesele, iar unul pierdea, într-una piramidală, în care un club are cu-atât mai mult de câştigat cu cât se află mai aproape de vârful puterii, doar cei de jos se reîntorc în divizia inferioară, căci asta-i viaţa!, ce să facem?

Un “sfânt” viclean zdrăngăne cheile la porţile raiului, împărţind bule şi bilete de favoare. Aceste norme şi regulamente nu sunt bătute în cuie de la începutul jocului, altfel, unde ar mai fi puterea? În România, şi nu numai în fotbal, interpretabilitatea legilor a fost şi este lucrul cel mai bine gândit, această ambiguitate generală s-a construit cu maximă precizie. Criteriile fundamentale potrivit cărora se retrogradează şi se promovează nu devin astfel decât după ce Mircea Sandu spune că-s aşa, la sfârşitul jocului.

Când lucrurile încep a puţi şi se mai ridică nişte sprâncene, e readus şef la arbitri Ioan Crăciunescu, ca unic posibil garant al corectitudinii. Domnia Sa se înfiinţează demn şi hotărât, aşa cum cucul te convinge prin câteva ieşiri dezinvolte din ceas că-i ora exactă. După care dispare, cu o expresie tragică de om care-ar fi vrut, dar n-a putut.

Competiţia în sine nu reprezintă decât un preambul, câteva efecte speciale pentru popor. Important e să se învârtă caruselul, iar mişcarea să nu permită ochiului vederea prea multor detalii. Dar cine să le vadă? Suporterii? În Istanbul, mulţi fani ai echipelor rivale, despre care ai crede că de-abia aşteaptă să se prindă pentru a se descăpăţâna, s-au unit având ca miză nişte copaci. În România, s-au desfiinţat ori au fost retrogradate nemeritat echipe mari, dar cei mai mulţi fani şi-au lins propriile răni, continuînd să le producă pe-ale altora.

Ce sisteme “Play In”, “Play Out” sau “Play Off”? Până nu se va instaura sistemul “Fuck off”, toate echipele sunt condamnate la retrogradarea veşnică din fotbalul mare.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

31 Comments

  1. Cat se mai poat mulge doi centi de pe cei cativa fotbalisti romani exportabili in liga a 2 a germana sau campionate de mare viitor ca Azerbaijan sau Qatar, sistemul “fuck yeah! e alive and kicking.

  2. Aleluiaaa!

    Ete, de-aia ma uit numai la Premier League si Primera
    de vreo trei ani incoace!

    Mitica la brutarieee!

  3. ia lasati-ma mai moale cu ion craciunescu! dupa bataia de joc din finala cupei (la vremea respectiva era dealer pentru copos!!!) si episoadele cand se milogea pe langa mircea sandu pentru prostanacul (domnule AG, scuzati limbajul licentios…) de fi-su, ca apoi sa ajunga sa refuze mana intinsa de acelasi ms, m-a cuprins o greata teribila.

  4. Fotbal, competitie, sfant… nu inteleg, despre ce vorbesti ?!

    pe de alta parte iata o definitie din DEX:

    AFÁCERE, afaceri, s. f. 1. Tranzacție financiară, comercială sau industrială, bazată de obicei pe speculă sau pe speculații.
    Ce zici, tot nu seamana a fi exclusiv o afacere?

    (poate ai corectat deja mica erata: randul 8 lipseste un “ca”)

  5. @A.G.:

    Foarte bună analiza făcută fotbalului românesc în articolul dvs.,domnule Adrian Georgescu,într-adevăr! Acum vreau doar să ştiu dacă lunea viitoare Steaua va fi sau nu exclusă din Liga Campionilor de către U.E.F.A. ,pentru ceea ce a păţit Gigi,adică condamnare 3 ani de închisoare cu executare în cazul,,Valiza”(nu sunt stelist,dar mă interesează ca iubitor de fotbal).Dacă se va-ntâmpla acest lucru,iar pe plan intern nu se va lua nici o măsură,înseamnă că ceea ce se ştia până acum şi anume că Steaua este protejată de forurile fotbalistice de la noi,va fi aflat şi pe plan extern,adică faptul că forurile fotbalistice româneşti o protejează pe Steaua şi contra forurilor fotbalistice europene!

    P.S.În textul dvs.s-a strecurat o eroare,chiar la începutul său.
    Iat-o:
    ,,Fotbalul nu e o afacere,pentru nu-i tratat ca o afacere.”
    Corect era:,,Fotbalul nu e o afacere,pentru CĂ nu-i tratat ca o afacere.”
    Am trecut cu majuscule cuvântul de legătură din propoziţie,pentru a înţelege ce cuvânt a lipsit din propoziţie.

  6. Trist e ca parca suntem un soi de “Europa Libera”, spunem lucrurile verde in fata, sunt auzite dar nimeni din cei vizati nu se sinchiseste…
    mitica face si azi ce facea inainte de ’90, atat ca in locul stabilor din PCR sunt patronii astia plini de ifose dar nuli ca manageri.

  7. 1. 3 ANI: Becali prinde hotii, le face morala la un pahar, filmat de fata cu omul legii, le arata drumul, justitia ii plinge pe hoti si-l condamna pe Becali. Cei care i-au prins erau angajati legal, cu misiunea de a apara persoane si bunuri. Asta in timp ce toti cei interesati, jurnalisti, politisti, bucatarese, femei de sericiu, cunosc clanurile de interlopi.
    Ce Huidu, cine mai e si Gainusa asta? Din Gandul: banda de interlopi ocupa sediul unui partid din Cluj, in numele lui Antonescu si al Ministrului aparararii, sechestreaza si dau afara functionari de partid si se ocupa de alegeri.
    Minerii, n-au sechestrat si batut pe nimeni, au venit de trei ori in bloc, sa viziteze Muzee.

    2. 2 ANI: Becali. In 95 un nimeni, un zero, un minus, face schimburi de terenuri cu Puterea Absoluta, cu acte, chitante, notar. Putere Absoluta: nici Capone, nici Regele Canibalior, nu puteau vinde, schimba si distruge ce nu le apartinea, o tara intreaga. Ce Huidu, cine mai e si Ciumpalacu asta? Din Gandul: Ponta recunoaste ca cele mai mari jafuri s-au facut cu terenuri, proprietati, privatizari. El insusi este acuzat de furt, nu numai intelectual, are si el o matusa, cu alti demnitari implicat in afaceri cu terenuri si retrocedari ilegale. Consider ca Gigi Becali a avut totusi o sanatate de fier. Gigi Kent a murit. Printre altele, Dragnea, ar fi pus mina pe cel mai tare Hotel din mosia lui, aproape pe gratis, de fapt pe minus, caci fiecare renovare o considera o pierdere imensa. Blonda lui Basescu, Oprea de la cantina, poate unul si acelasi Gabi pe care Mirin Cozma il ducea pe gratis la CM din Anglia, n-ar fi pus mina doar pe doi Cocosi, mai au unul acasa. La Constanta ar fi niste probleme cu terenuri. Nastase, EL insusi, nu recunoaste nici o sentinta, nici ditamai PSD cu toti barosanii, nici studentii de la drept, viitorul patriei. EL este considerat victima politica, este invitat la congrese, tine prelegeri studentilor. Halal viitor. Bani de sosele si autostrazi evaporati, combinate taiate la fier vechi, agricultura zero, banci comparabile cu camatarii, … Halal prezent. Invatatii natiei dau in gropi, daca au masina, serbeaza victoria justitiei. A fost ascuns … Jiji,Jijinio.

    3. 3+ ANI: Becali, de fata cu toate televiziunile, alearga dupa jucatorii Lordului cu o punga cu bani, pentru ai determina sa joace, sa nu trinteasca meciul cu Rapid. Atrage atentia ca nu mai face fata acestui sistem perfectionat de Lord si CFR (autodenunt Muresan!). Nu se intimpla nimic. Toti cei interesati, toate femeile de serviciu, mai putin judecatoarele, anticipau cu exactitate anumite rezultate. Singura surpriza a fost cind Urziceni, carora Steaua le-a facut echipa, a batut Steaua.
    Toate femeile de serviciu, toate interceptarile DNA, arata ca era clar ca U Cluj, se pregateste sa piarda cu CFR Cluj. Chiar Mititelu, banuit colaborator DNA !!! (ar arunca totul in aer!) il indeamna pe Becali sa premieze U Cluj cit se poate de bine, caci CFR ar da mai mult, pentru ca U Cluj sa joace, sa nu fure si sa se lase furati. Propun ca cine este prins cu portofel in buzunar ori in masina din parcare sa ramina fara, sa fie arestat si dus la Jilava. Astia chiar merita. Becali nu. De ce? Toti cei care au vazut meciul, toate femeile de sericiu, mai putin judecatoarele, au putut vedea ca CFR n-ar fi dat gol, cu toata bunavointa U, nici daca mecilul mai dura ina 3 ore. Atunci, jucatorul CFRist Bilica, care se facea ca joaca la U, a placat cu intentie in careu, evident pentru toate femeile de serviciu. Apoi a fugit din tara. A trecut prin aeroport ca in filmele cu nazisti prosti, n-a fost intrebat de sanatate. CFR a pus laba pe 10 milioane de EURO, un PREMIU! Sigur acordat de UEFA doar datorita performantelor Stelei in Europa. Becali a pierdut 1,7 milioane iar Steaua va fi exclusa din Europa caci Baronii ar dori si Romania exclusa, sa faca ei ce vor pe mosiile lor. Numai lucruri bune, spre satisfactia cultilor si invatatilor natiei care da in gropi, caci ei oricum nu au bani sa viziteze Europa, le povestesc cei pe care ii voteaza, reprezentantii lor, Mazare, Vanghelie si Geoana, care nu a primit nici o Mita, filmul nu exista, camera era ascunsa, deci nu e Proba ca la Becali care umbla cu televiziunile dupa el. Ce Huidu, cine mai e si LOLomacul asta?
    PS Strigator la cer! Lovitura data Stelei vine chiar cind Dinamo serbeaza o mare gala. Toate Potaile din conducerea tarii se declara nu numai ciini, ei se declara ultrasi, chiar parintii lor au fost potai ultras. Declara ca au sprijinit financiar, vor continua si mai intens sa arunce cu malaiul cetatenilor, cel mai tare, cel mai corect club din tara. Inteleg ca primariile sa PREMIEZE !!! o echipa care nu e a lor, nu le aduce nici un avantaj !!!, astfel Petrolul primeste 3 Milioane de EUR din banii cetatenilor si cultilor invatati care dau in gropi si nu au bani de medicamente, dar un Guvern nu poate sprijinii potaile. Iar un Belodedici, nu are ce cauta acolo, la potai. Iar un Piturca nu trebuia sa-si dea demisia. Trebuia pur si simplu sa nu se mai prezinte la nationala tarii in care hotii striga hotii.

    Intreb si eu, Dorel, care da cu sapa si are doar grije sa nu se curenteze: pe Steaua, care joaca binisor cu romani, singura care nu s-a facut de ris in Europa, cine o spri

  8. Daca s-ar face dreptate in fotbalul romanesc atunci jumatet din echipele din Liga 1 ar merita sa fie retrogradate pana in liga regionala. Dar cum dreptatea este teoretica vor fi mereu lucruri grave ascunse de presa si de iubitorii de fotbal.

  9. O intrebare pentru Adrian Georgescu: In 2005 octombrie, era ziarist la GSP? Sau colaborator de la distanta? Ma intereseaza pentru ca vreau sa vad daca a fost complice la tentativa de premiere a Finlandei in meciul cu Cehia 0-3, cand Gazeta a scris pe prima pagina ca a strans 10 mii de euro pentru Finlanda, pentru a-si apara corect sansele cu Cehia. Bani care au fost dusi in Finlanda si despre care a scris toata presa de la noi si chiar presa finlandeza. Norocul nostru e ca Premierea nu este Mita. Sau este? Aoleu, stai ca este, ca a fost condamnat unul la inchisoare cu executare.

  10. Finantarea fotbalului de la noi;
    Steaua-schimburi de terenuri cu Armata,patronul detine fabrica de armament pe care le vinde? Armatei.
    Pandurii-sponsorizata de o regie a statului care are datorii uriase,dar are echipa de fotbal.
    Petrolul-prima speciala de la primarie si finantata de un patron care castiga doar din contractele cu primariile,nu are altfel de afaceri.
    Astra-din sbventiile pentru agricultura tine o echipa de fotbal,in loc sa investeasca banii in irigatii(astea le cerseste de la stat)
    Vaslui-la fel ca la Astra,doar ca aici mai este o problema,salariatii au 500 ron venituri lunar,dar darnicul da pe salariile fotbalistilor sute de mii de euro,intr-un oras parca uitat de lume.

  11. Foarte buna intrebarea lui Alonso. Mi-ar placea si mie sa aud un raspuns, eventual chiar din partea Mariei Andries, cea care fugea cu punga dupa finlandezi iar acum nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase…

  12. Stimate Domn Corneliu Vadim Tudor,

    organizati un referendum. Cereti ca in politica si justitie sa fie doar tineri cu un trecut si prezent curat. Fara procese, fara neamuri cu carnet PCR, fara neamuri cu afaceri, cu studii ori meserie, cunoscatori de limbi straine, doritori de a invata, cu viziune Europeana. Cereti ajutorul luptatorilor sfinti stelisti, al simpatizantilor, al romanilor, ungurilor si al celor rasfatati de Soare. Scapati tara de Presedinte si Circarii de toate culorile, de cei care nu au nimic sfint. Interziceti blaturile in politica, nu dati sansa ca puterea si opozitia sa-si imparta sectiile de votare.
    Interziceti Mita in politica.
    Singurul meci cinstit l-a facut Domu Dan, iubitul tuturor rozatoarelor, dar a cerut si el bani pentru finantarea campaniilor. Interziceti un Blat ca cel facut de Basescu si Pota, in interesul Patriei dar si al Baronilor.
    Demolati toate structurile. Bancile sa fie pentru oameni si progres, nu pentru niste oameni si regres. Indemnati legal oamenii sa nu conlucreze in nici un fel cu puterea si institutiile de stat. Daca nu au bani, sa dea faliment. Este perfect legal. Nu mai platesc nici o factura. Sa vina stelistu Pota sa le ia din casa Sticlele si Borcanele goale, ca tot rinjea ca ciumpalacu la Gala potailor, in cea mai neagra zi a sfintei Steaua.

    Stimate Domn Corneliu Vadim Tudor, nu va consider cel mai potrivit pentru a porni o actiune cu mult calm, perfect legala, dar cred ca sinteti singurul care aveti puterea si curajul sa porniti la lupta.
    Sintem majoritatea.
    Cu legile lor, noi stelistii si simpatizantii, europenii, vom pune Potaile cu botul pe labe!

    Respect! pentru interventia Domniei Voastre, cu toate ca nu consider ca toti judecatorii sint gunoaie, asa cum ciinii nu sint toti potai. Ar fi o insulta la adresa unei fiinte nobile. Cu toate ca nu consider necesar sa mergem peste ei. Le von da cu legea in cap. Doare mai tare.
    Respect!

  13. Domnule Adrian Georgescu, tin sa va spun ca sunteti un mancator de ca…

    la propriu…
    ai mancat un “ca” in a 5-a linie “pentru (ca) nu-i tratat ca o afacere” :)

    in rest, toate cele bune…

  14. domnule jurnalist, aţi văzut cum se numeşte firma lui mitică dragomir? BODU SRL!!
    un oarecare ( ACELAŞI?) sebastian bodu a fost taman şeful ANAF. eeeiiii?!
    eu zic să mai săpaţi – pe ici, pe colo, prin părţile esenţiale…

  15. CA bine le mai zici!!! Este de departe cel mai bun articol pe care l-am citit in ultimii 24 de ani,o radiografie exacta si foarte concisa a fotbalului romanesc si a societatii pe absamblu.Felicitari!!!

  16. A inceput CE U-21. Stie cineva daca e transmis in Romania de cineva?In afara de o faza copiata de pe youtube a lui Isco n-am gasit nimic in ziarele de “sport” .

  17. @barbu: BODU cică vine de la înceăuturile prenumelor BOgdan (fii-su) și DUmitru Dragomir. Cel puțin așa ne explica un nene comentator de fotbal în sală, pe vremea cînd exista și echipa FC BODU sau SC BODU, tot a lui DomMiticăDeLaLigă

  18. super !! …exact sistemul fuck off e asta …)…te potideste risul cind mai vezi cite unul minjit prin fotbalul romanesc ce propovaduieste cit de “corect si incoruptibil” e el ..nu mai departe decit ieri Radoi s-a suparat pe sat…cica nu e in siguranta in Ro …si el aranja prin telefoane cu nasu Becalica cum sa dea bani si cui …ptiu cita mizerie !!!

  19. Rareori las comentarii insa calitatea articolului ma “obliga” sa zic felicitari. Sunt de acord cu tine si imi place ca iti exprimi liber opinia fata de alti colegi de ai tai.