in Gazeta Sporturilor

Gheața care salvează

Vrei să devii un filantrop? Toarnă-ți o găleată cu apă rece în cap!

Campania IceBucketChallenge a început ca o provocare: donează 100 de dolari pentru lupta împotriva sclerozei amiotrofice sau dacă nu, ai 24 de ore să te filmezi turnându-ți o găleată de apă cu gheață în cap, apoi trebuie să dai leapșa mai departe către alte trei persoane. În timp, viralizându-se, după cum scrie Ben Kosinski în Huffington Post, cele mai importante componente, compasiunea și sumele donate, au cam dispărut. “Oamenii cumpără pungi cu gheață, pregătesc camera de filmat, iau o găleată și se gândesc cui să paseze încercarea. (…) Își toarnă apa-n cap și brusc au devenit filantropi”.

Dacă tot vorbim despre o maladie care a devenit „celebră” mai ales după ce un mare jucător de baseball, Lou Gehrig, a contractat-o, mai multă noimă ar fi avut ca participanții care văd în această campanie doar un joc al îndrăznelii să-și asume primirea unei bâte pe cocoașă.

Iată-l, de pildă, pe Cristiano Ronaldo. N-aș vrea să fiu răutăcios cu un mare fotbalist, dar să te filmezi într-o pereche de chiloți din brandul personal – merge un mic „product placement”, dacă e în scop umanitar -, etalând narcisic un trup pe care joacă mușchii, când tu lupți împotriva unei suferințe care diminuează trupul și mintea, e prea mult sau, de fapt, prea puțin.

Acum cîteva luni, când au fost inundații majore în Bosnia-Herțegovina, Serbia și Croația, Novak Djokovic nu și-a turnat o găleată cu mâl în cap, invitându-i și pe alți sportivi să procedeze aidoma pentru a „atrage atenția” asupra efectelor inundațiilor. Campania sa fost un amestec de decență și de eficiență. A vorbit în direct la un post TV, a dat interviuri în presă, invitând lumea să ajute, el însuși a donat bani.

Bănuiesc că IceBucketChallenge va dura până când primul participant va muri de inimă, căci apa rece ca gheața turnată în cap pe timp canicular are uneori acest straniu efect. Atunci, vom organiza o leapșă universală video pentru atragerea atenției asupra ravagiilor pe care le provoacă infarctul. Cum? Simplu: vedetele să se sperie între ele în scopuri umanitare. De pildă, o duci pe Maria Șarapova la finala Campionatului Mondial de șah (competiție la care, recent, chiar au murit doi concurenți de inimă). În momentul de tensiune maximă, o inviți pe rusoaică să răcnească, apoi filmezi rezultatele, finaliștii cu frunțile pe tabla de joc, spectatorii căzuți printre scaune. Promovezi astfel și șahul, și tenisul, și infarctul.

Un lucru poate fi totuși bun în această încrengătură virală. După ce miliarde de oameni își vor fi turnat unii altora o găleată de apă rece ca gheața în cap, poate, în sfârșit, câtorva li se va întoarce și mintea în respectivul loc.

Presa scria zilele trecute despre un cetățean din Filiași care a fost crezut mort, dar omul, în timp ce era dus spre groapă, s-a trezit și a cerut un pahar cu apă. Știrea nu spune nimic despre ce-a urmat, dar încep să cred că, în lumea aceasta în care toți ne ajutăm cu clicuri sau turnându-ne apă în cap în loc de cenușă, a murit până la urmă de sete.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

35 Comments

  1. Really brother? Really? Heart Attack? :(
    Sunt de acord cu tine in principiu. Unele videos sunt penibile, insa vezi tu, s-au strans niste banuti, cam $15.6 Million pana acum. Anul trecut, in aceeasi perioada, fara gheata si fara vedete s-au strans…$50,000.

  2. Salut Adi. Iti impartasesc total opiniile despre idiotenia asta si as vrea sa adaug ca se poate muri si din alte cauze provocate de apa rece. Un exemplu ( scz pe moment imi scapa detaliile gen numele antrenorului si echipei) din fotbalul american . La finalul unei partide decisive castigate , de echipa al carui nume nu.l stiu, jucatorii din respectiva echipa sa.u gandit ca ar fi *fun* sa.i toarne in cap antrenorului ( om trecut de 60 de ani) apa in care si.au tinut Gatorade.ul. a fost asa *fun * ca nefericitul s.a curatat in 2 saptamani. Cheers

  3. din păcate excentricitatea gestului aduce în prim plan vedetele și nu suferințelor celor aflați în stare de necesitate. o cauză nobilă cade astfel în derizoriu.
    Bine scris, bine punctat.

    • Campania are ca scop strangerea de fonduri, nu promovarea suferintelor. Bani care vor fi folositi tocmai pentru reducerea suferintelor. Si, indirect, constientizeaza lumea despre boala. Eu unul nici nu stiam ca exista ALS pana acum, si sigur n-as fi aflat fiindca o asociatie din America ar fi postat niste poze cu copii bolnavi si ar fi cerut banii. Acordarea unui sprijin financiar nu trebuie sa fie nici treista, nici solemna, trebuie sa se faca.

  4. @Mihai:

    The Gatorade shower aka The Dunk, e o traditie in sportul profesionist american – nu doar in fotbalul american- incepand cu anii 80. Nu a produs victime pana acum :D E adevarat ca exista o legenda urbana care spune ca George Allen , fost antrenor la Rams si Redskins in NFL a murit dupa un Gatorade Shower pe care l-a primit de la jucatorii sai pe cand antrena Long Beach State University. De fapt a murit de cardiac arrhythmia. Omul avea 72 de ani.

  5. Mi se pare dragut. Ma aflu in Florida si ai mei copii au facut la fel .Au fost nominalizati si au nominalizat pe altii. Dupa ce vin de la scoala se uita ce au mai inventat colegi de ai lor
    precum si copii din alte tari. O galeata de apa in cap, sau altii o masina cu apa si se aseaza jos si apa trece peste ei. E o provocare,, se distreaza si se aduna bani pentru o cauza buna.

  6. Pt. Dianad—– Ti-au spalat creierii cu apa rece probabil. Eu stau in Canada si creierii mei rezista: nici nu alerg contra cancerului, nici nu-mi torn galeti de apa rece in cap. Poate mi-as turna o galeata de bere rece pe git…..pt orice scop umanitar vreti voi……Dar sa fie o bere europeana din triunghiul Cehia-Germania-Olanda……si chiar Danemarca

  7. Gheata e apa, nu? Eu stiam ca nu face bine nici la genunchi, nici la plamani, chiar daca domnu’ Minciunicovschi a militat ani de zile contracost ca-i musai sa bem doi litri de “plata” pe zi. Eu propun sa-i turnam in fiecare zi in cap nutritionistului doar apa racoroasa, pentru echilibru. Multa, peste cap si ochelari. Si, daca mai vrea sa ragaie, atunci sa-i invite la resedinta sa temporara pentru selfie-uri cu foloase umanitare pe toti cretinii din publicitate, impreuna cu domnu’ Sarbu, sa se ude pe la orificii cu mizeria aia “cristalina, din inima Carpatilor”, pana i-o gratia Tzuchenbergu’ ala de-si bate joc de timpul si mintea prea-multora dintre voi. Hic, am zis!

  8. Articol slab, de dragul criticii fara fond. Nu mentioneaza deloc succesul campaniei de fund-raising IceBucketChallenge: peste 31.000.000 USD, si inca functioneaza. Ar trebui ca strangerea de fonduri sa fie promovata doar cu poze de copii si batrani necajiti, case inundate si alte lucrurui negative? E o super-campanie si un articol care uita complet sa vorbeasca despre rezultatul in materie de strans bani, care era tocmai ideea campaniei.
    http://www.alsa.org/…/ice-bucket-challenge-082014.html

  9. Ca de obicei articol fain!Cel putin in cazul lui Mutu ai perfecta dreptate,cenusa era mai indicata.Totusi,asa tampita cum pare chestia cu apa turnata in cap,daca produce bani pentru cauze caritabile,poate fi o varianta…
    @Menci’s stepbrother,
    saraca viata trebuie sa mai ai,daca ai asemenea gen de satisfactie si fantasme cu Mencinicopschi!

  10. io am rămas setat pe artiicolul trecut, ăș cu Mutu. așadar, stimate maeste Adrian, binevoiți, așa, în joaca minții dvs. cea luminată, să creionați lotul pentru meciul cu Grecia? mulțumesc anticipat!

  11. Dragutz scris, cu umor, iar critica e la fix. E vorba de forme fara fond. Acum, nu stiu, daca vedetele si doneaza concomitent cu circul asta cu galeata, e bine. Daca lumea, in afara de “raising awareness” ramasa la stadiul de vorbe goale da bani si din banii aia se gasesc solutii pt boala asta, merita. Dar mi-e sa nu fie doar o forma de a ceda unei presiuni sociale (“Who? Who’s not wearing a rrrribbon?” Kramer din Seinfeld nu purta), combinata cu narcisism. Dupa mine, forma suprema de pasat raspunderea a fost hashtagul Bring our girls back cind cu animalele alea care au rapit fetitele in Nigeria: prim ministrul Marii Britanii, prima doamna a USA tineau un carton cu mesajul asta in mana si stateai si te intrebai, cui ii e adresat mejasul? Fanaticilor alora? Armatei nigeriene, care nu poate de mult sa le dea de cap? Lasa cartonul si trimite trupe si adu tu copilele alea inapoi. Dar nu, imaginea e mai importanta.

  12. Poate ca nu este atat de mult cat pare ! Poate ca este doar o miscare de moment, dar daca reuseste macar un procent sa constientizeze oamenii despre importanta implicarii pentru nevoile altora , tot este un castig !

  13. Scleroza laterala amNiotrofica??? Are legatura cu lichidul amniotic…???
    Chiar aveam pretentii de la tine…

  14. ole ole ole olaaaaaaaaaaaa aplaudati campioanaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ole ole ola aplaudati campioanaaaaaaaaaaaaa! Joaca steauaaaaaaaaaaaaaaaaaa zici ca-i Barcelonaaaaaaaaaaa iar Galca zici ca e Guardiolaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!! :)))))))))))))))))))))))))))

  15. Chiar ar fi buna campania ‘Toarna-ti cenusa in cap’, nu dau ei bani; le dam noi. Cenusa sa fie la o temperatura nepericuloasa si sa nu fie turnata in cap, ci pe cap.

  16. In pagina 7 a ziarului de astazi, la prezentarea lui Salzburg, in subtitlu se spune ca atacantul spaniol a inscris 70 de goluri in 77 de partide dar, surpiza, in text, autorul acestuia nu este la fel de hotarat si ne spune ca a inscris de 77 de ori in 70 de partide!!
    Cam nehotarat!! Daca vorbim de profesionalism… mai bine scrii un text ironic la adresa colegului tau, daca il tot critici pe Piti, fa-o si cu colegul tau de aceeasi maniera.
    Spune-i sa nu isi mai bata capul degeaba, ca am gasit informatia exacta pe net.

  17. Cine va spus ca se poate murii de la o galeata de apa in cap.Sauna corect se face cu treceri de la cald la rece .se face sauna 20 min la temperaturi ridicate care apoi se toarna o galeata de apa rece in cap.DUSURILE SCOTIENE SUNT VESTITE PT BENEFICI

  18. au risipit mai mult decat au donat! marea ipocrizie o sa vina atunci cand aceleasi persoaje o sa ceara sa respectam o ora Pamantului , ignorand in aceasta campanie icefucket, marea cantitate de energie risipita pentru a produce acea gheata , energia consumata cu extractia , purificarea si imbutelierea acelei ape , consumul de energie si materiale ce provine din imbuteliere , ambalare si transport al minunatei ape ,etc , etc… in principiu risipa inutila a suportului vietii !,, Africa ,Afrrica ce taram fierbinte”-vorba cantecului … in fine , scopul e bun , dar ipocrizia nu!