in Sfatul bătrânilor

Ce înseamnă gestul lui Hagi de a-și trimite fotbalistul la joc

Veți fi văzut, probabil, secvența video din minutul 40 al meciului Viitorul – Astra. Atunci, jucătorul Viitorului Romario Benzar a căzut lângă tușă, ca urmare a unui duel pentru minge. Medicul și masorul s-au dus să-i acorde îngrijiri fotbalistului care simula, dar Hagi s-a repezit și i-a îndepărtat, trimițându-l pe Benzar înapoi la joc.

Gestul lui Hagi a stârnit reacții pozitive în toată lumea. “Sfântul Gheorghe”, au scris cei de la site-ul postului RTL. “Fair play din alte vremuri”, a notat La Gazzetta dello Sport. “Ce frumos e să vedem așa ceva. Bravo, domnule! Așa se face”, au comentat jurnaliștii de la ESPN. “Lucrurile se fac diferit în România”, a fost comentariul de pe site-ul 101 Great Goals. 

De la începutul anilor ’80, am văzut sprintul acesta de sute de ori, e adevărat că odinioară era mai rapid și se termina printr-un șut în minge. Pe cei sub 20 de ani, o simplă căutare “Best of Hagi” pe YouTube i-ar putea lămuri ce mare jucător a fost Gică.

Astăzi, fiecare alege din cariera lui ce vrea: unii îi văd strălucirea, alții mai degrabă irosirea, după cum din cariera de antrenor și investitor în fotbal, fiecare reține altceva. Unii, meciurile suspecte, cum ar fi cele cu Steaua și cu Dinamo din 2013, când Viitorul era în pericol să retrogradeze, alții faptul că foarte tânăra sa echipă – fără veteranul Florin Cernat, media de vârstă este de 22,1 de ani – a urcat rapid și constant în fotbalul românesc, ajungând din 2009, anul înființării, din Liga a III-a pe locul secund în prima ligă.

Eu știam ca n-are nimic și n-avea nimic! Haide! Eu vreau ca jucătorul meu să crească într-un spirit de luptă – Gheorghe Hagi

Câteva lucruri sunt însă deasupra oricărui dubiu. De pildă, Gheorghe Hagi este unul dintre puținii “self made men” autentici din România, în cel mai pur sens american. A plecat de jos și a ajuns, ca fotbalist, undeva unde niciunul dintre foștii săi colegi de generație n-a ajuns. Nu vom lua în considerare atât trofeele sau banii strânși ca jucător, cât modul în care a investit după terminarea carierei.

Într-o țară în care fotbalul suge bani de la primării, consilii județene sau sindicate, el și-a pus propriii bani și propria imagine în joc. Într-o țară în care puteți număra pe degetele unei singure mâini sportivii al căror nume înseamnă ceva, din punct de vedere comercial, numele lui Hagi reprezintă în continuare foarte mult.  Brandul Hagi aduce în jur de 1,5-2 milioane de euro pe an, fiind de departe cea mai valoroasă marcă a unui sportiv român retras din activitate. (Ca o paranteză, brandul cel mai valoros al unui sportiv român aflat în activitate este cel al Simonei Halep, care și ea a fost, în trecut, susținută financiar de către Hagi.) În același timp, bugetul Academiei de fotbal care poartă numele „Regelui” este de aproximativ un milion de euro, iar cel al clubului Viitorul din 2015 a fost de 2,5 milioane de euro. La capitolul „intrări”, la sfârșitul acestui sezon vor fi de cel puțin 4 milioane, din vânzările a trei jucători către cluburi străine.

“Suntem mici, e adevărat, dar vom creşte frumos” – Gheorghe Hagi

În comportamentul său se întrevăd multe reflexe ale investitorului de cursă lungă. „Regele”, după propria declarație, vinde oricărui club românesc care dorește să cumpere de la el. Nu se simte nicio întunecare cauzată de patriotismul local sau de orgoliu, ci o judecată lucidă de businessman. La fel, o planificare care exclude graba: Hagi consideră că echipa sa, deși aflată pe locul al treilea, la doar patru puncte în urma liderului Astra Giurgiu, nu se luptă pentru titlu în acest sezon.

Gestul lui Hagi de a-și trimite fotbalistul la joc n-a fost doar reacția fostului lider al “Generației de Aur”, ci și a managerului, a omului care a investit tot ce are într-un proiect. Acest gest spune un lucru simplu: în sport, orice simulare este o piedică pe care ți-o pui singur pe drumul spre performanță.  Și că viitorul, că este cel apropiat sau cel îndepărtat, îi aparține lui Hagi.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

11 Comments

  1. Un gest similar a făcut Hagi și în meciul de la Craiova, din tur. Atunci Ianis a fost luat mai tare, dar în limitele regulamentului, și a rămas pe jos, tăvălindu-se. Reacția lui Gică? ”Ianis, te ridici imediat”.

  2. Lasand la o parte unele iesiri (rare e adevarat) gestul facut la acest meci si proiectul lui sunt de tot respectul! Demn de urmat exemplul lui Hagi care nu s-a amestecat in mocirla cocinei becali!

  3. Ar fi misto daca ar putea ajunge pana la propria sa poarta, sa ii dea un sut in cur lui Ramniceanu atunci când acesta nu vrea sa repuna mingea in joc sau când se preface ca a fost faultat.

  4. A mai facut unu’ gestul asta. Il cheama Mourinho! Si s-au dat cu pietre ca nu au lasat doctoru’ sa-si faca meseria!

  5. Adrian, nu stiu daca ai vazut gestul lui Sumudica cand a fost “accidentat” Budescu in meciul cu Steaua …toata faza s-a petrecut exact in fata lui, Budescu se tavalea pe jos in conditiile in care pe reluare s-a vazut ca nu a fost nici macar un contact …este jenant ca nimeni nu a comentat in nici un fel ceea ce s-a intamplat acolo…vorbim totusi de Budescu, un jucator talentat care se vrea un model pt tanara generatie …ce pot invata copiii? ca este normal sa te prefaci ? as vrea sa se ia mai multa atitudine fata de astfel de gesturi, de exemplu Iordanescu sa ii transmita public lui Budescu ceva de genul ” sa termine cu astfel de gesturi jenante daca vrea sa imbrace numarul 10 al nationalei ” … si cand te gandesti ca Sumudica este posibil sa fie votat antrenorul anului in Romania…

  6. E primul gest de normalitate in fotbalul nostru insipid si ipocrit : multa vorbărie si zero spectacol, implicare, valoare. Poate cu Hagi călare pe ei câţiva vor ajunge fotbaliști.