in Gazeta Sporturilor

Praful, stadionul gol și amintirile

După ultimele calcule, marca Steaua București valorează 57.306.150 euro.

1a1a1a1a1a1a1a283Nu e o sumă chiar rotundă, precum se observă. Asta, pentru unii, e un posibil indicator al preciziei cu care s-a calculat. Pentru alții, e ca-n bancul cu preotul care spune: “Mai păcătuiește o dată, femeie, că a dat cu zecimale”.

Aceasta este valoarea totală a mărcii Steaua şi de-abia acum urmează să se stabilească suma la care este evaluată secţia de fotbal. Atunci se va obține un alt număr, la fel precis în imprecizia lui. Povestea amintește de divorțurile în care totul se împarte judicios, astfel încât fiecare rămâne cu jumătate de masă și jumătate de câine. Cât or face driblingurile lui Marcel Răducanu din total? Un milion, două? Sprinturile lui Gabi Balint, cele patru penalty-uri apărate de Duckadam la Sevilla, angajarea rapidă în adâncime spre Lăcătuș de la începutul meciurilor?

Echipei care joacă în Liga 1 se spune în continuare „Steaua”, într-o conjurație unanimă a nedumeririi și a dorinței de noimă. Am mai spus-o, folosirea unui acronim ca denumire pentru noua echipă a fost cea mai proastă idee, căci amintește de vremuri în care oamenii se ascundeau după înșiruiri de litere. I.S.C.I.R., U.A.S.C.R., U.C.E.C.O.M. și I.P.M.U.E.E. reprezentau topirea unor destine într-o baltă de litere. Dar ce să faci cu F.C.S.B.? Și la scrabble e greu să folosești literele astea.

Fiecare va rămâne cu partea sa de umbră și cu nimic palpabil. Ce va face Ministerul Apărării Naționale? Nici nu mai contează. Becali nu va da 57 de milioane de euro, Ministerul nu va lăsa din preț, căci cel care ar lua decizia de a accepta o parte mică din această sumă va risca niște întrebări. Și încă nu s-a stabilit prejudiciul creat pentru folosirea brandului între 2004 și 2014. Vor fi procese și alte procese, iar la sfârșit ce va fi? Un număr și mai mare.

Este uluitor că nu putem construi un milimetru de autostradă pe oră, dar putem distruge orice în câțiva ani. Orice. Firme, cariere, renume, visuri, sănătate, industrie, oameni, infrastructură, drumuri. Nici nu mai contează ce este acel lucru, cum a fost făcut, că era al comuniștilor, al legionarilor, al lui Becali sau al dacilor. Steaua era și nu mai e. Așa a fost cu mai toată țara. Cât ar valora România astăzi, ca marcă?

Ni se oferă doar dovezi de precizie contabilă că totul e bine și că viața merge înainte. Sunt evaluate cu precizie hainele mortului după bonuri vechi, fanioane și programe de meciuri. E o nebunie. După un sfert de secol de la Revoluție, tragem linia și nu rămân 57.306.150 de euro. Rămân praful, stadionul gol și amintirile.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.