in Shots

Apostolii urii

Free speech and hate speechDoi indivizi sunt bătuți de alți doi indivizi într-un tramvai. După mine, nu asta e știrea. E un incident regretabil, neplăcut și care trebuia evitat, dar unul care, din păcate, se întâmplă în lume la fiecare picosecundă.

Adevărata știre e ce urmează după viralizarea episodului: apar două tabere și „gestionari” ai conflictului.  Se întâmplă ceva cu noi zilele-astea: dăm multă atenție – și pe bună dreptate – bacteriilor și tuturor celor ce „se iau” prin spitale, dar ignorăm total efectele celui mai viral sentiment, mai ales în era Internetului: ura. 

Or, a înflorit de câțiva ani specia „omului care spune lucrurilor pe nume”, îmbârligătorul virtual, pseudojustițiarul din spatele ecranului, haterul universal care întreține scandalul, un „Trump wannabe” doldora de certitudini și care împarte sentințe, arogant cu cei slabi și servil cu cei care pot servi scopului său,  iar faptul că folosesc masculinul nu trebuie să vă deruteze: sunt de ambele sexe.

Cel care răspândește ura e mai prejos decât cel care ascultă tare manele și mai violent, prin efectul acțiunilor sale, decât cel care lovește cu pumnii și cu picioarele. Niciodată nu va ști câți oameni au avut de suferit în urma semințelor de intoleranță pe care le seamănă și nici nu l-ar interesa. Pentru el, ceilalți – oricare ceilalți – sunt victime colaterale; bețele pe care le dăruiește ambelor tabere reprezintă treptele scării ce-l poartă pe el spre succes.

Ca orice mediocru, o va apuca întotdeauna pe calea ușoară, dintr-un simplu motiv: propria lipsă de merite îl duce într-acolo așa cum șinele conduc tramvaiul. Mesajul lui e alunecos și, aparent, va suna bine, întrucât mereu va avea grijă să se afle de partea majorității, pentru a fi sigur de câștig.

Cum știi dacă te găsești în fața unui apostol al urii? Îmi amintesc de un sfat bun primit de la un prieten: ”Urmează-l întotdeauna pe cel care unește oamenii, nu pe cel care-i desparte”.

Write a Comment

Comment

  1. Cu singura observație că nu e o specie nouă. Troglodiții ăștia sunt vechi, îi auzeai pe la cozi, ședințe de bloc, colțuri de birouri. Acum au în plus doar contul de Fb.

  2. @durden : exceptand faptul ca opusul urii nu e corectitudinea politica, e ceva mult mai mult (sau mai greu)