in Sfatul bătrânilor

Două thrillere așteptate

Este vorba despre “The Nice Guys”, cu Russell Crowe și Ryan Gosling, și de “Green Room”, cu Anton Yelchin, Imogen Poots și Patrick Stewart.

greenroom1Printre atâția supereroi care au inundat și vor mai inunda anul acesta marele ecran – Deadpool, Captain America, Suicide Squad, Batman versus Superman, X-Men etc…. -, să coborâm puțin cu picioarele pe pământ, cu două pelicule care vor putea fi în curând văzute în România.

Primul este thriller-ul “The Nice Guys”, cu Russell Crowe și Ryan Gosling în rolurile principale, lansat în America pe 20 mai. Sunt multe tușe comice în această peliculă, a cărei acțiune are loc în Los Angeles-ul anilor ’70. Gosling este un fel de Inspector Clouseau în variantă americană, în timp ce Crowe interpretează un detectiv cu o metodă specială de interogatoriu: întâi lovește, apoi întreabă. Împreună, ei trebuie să dea de urma unei fete dispărute și să rezolve misterul morții unui star porno. 

Pe rottentomatoes, unde “The Nice Guys” a primit un indice de 90 (din 100) aprecieri pozitive, este remarcată “chimia irezistibilă dintre cei doi actori principali”. Același scor îl are și cel de-al doilea film așteptat cu interes în această perioadă; mai mult, pe metacritic.com, această peliculă a obținut chiar nota 7,9 (față de 7).

Este vorba despre „Green Room”, regizat de Jeremy Saulnier, lansat în State în luna aprilie. Dacă nu ați văzut precedentele filme ale americanului în vârstă de 40 de ani, vi le recomand călduros. A fost mai întâi “Murder Party” (2007), o comedie neagră realizată cu buget redus, despre un tip pe care toată lumea ar vrea să-l omoare în numele artei, dar mai ales thriller-ul “Blue Ruin” (2013). Realizat într-un stil care amintește de Sam Peckinpah, acesta tratează tema răzbunătorului amator care comite un lanț de crime pentru a-și proteja familia. Acest vigilante iese însă din tiparul genului, nefiind un dur precum Charles Bronson sau Robert De Niro la vremea lor, ci un mic bughez plinuț și bărbos.

“Green Room” este, conform declarației regizorului, ultima parte a acestei trilogii având ca temă “supraviețuirea protagonistului inept”. Subiectul? La sfârșitul unui turneu lipsit de succes, în timpul unui concert, membrii unui grup de punk sunt martorii comiterii unei crime. Blocați într-o cameră din culise, ei trebuie să-l înfrunte pe proprietarul clubului. În film joacă Anton Yelchin, Imogen Poots și Patrick Stewart, fostul interpret al căpitanului Jean-Luc Picard deținând rolul negativ, cel al proprietarului de club. Stewart a declarat că, atunci când a primit scenariul, în casa lui dintr-o zonă rurală a Angliei, a fost atât de speriat, încât a pornit sistemul de alarmă al locuinței și și-a turnat un scotch. A realizat atunci că e o provocare extraordinară să interpreteze un personaj atât de rău.

Saulnier a spus că era exact momentul să facă un astfel de film, violent și mohorât, întrucât simțea că, pe măsură ce cariera sa ar fi evoluat, această posibilitate s-ar fi îndepărtat treptat. Este unul dintre regizorii de urmărit în anii ce vin.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Sincer să fiu tu faci reclamă superioară unor filme inferioare. M-am uitat (la recomandarea ta) la Blue Ruin şi The Nice Guys. Primul dintre cele două filme pentru mine a fost gratis (fiind on line am consumat doar curent) dar la al doilea am plătit două bilete. Nu te fac răspunzător financiar decât pentru jumătate din costuri deoarece The Nice Guys a fost oarecum bun, oarecum distractiv. Şi mi-am propus să nu mă mai iau după nimeni atunci când mă duc la film şi nu m-am lecuit deşi Grand Hotel Budapesta a fost o altă ţeapă pe care mi-am luat-o. Oricum felicitări pentru “scriitura” de pe acest blog. Foarte foarte bună.

  2. @alex:
    Mulțumesc pentru aprecieri.
    Grand Hotel Budapest a fost apă chioară și în opinia mea: nu l-am recomandat niciodată, ba din contră. Sper că nu la mine te refereai când ai spus că ți-ai luat o țeapă.
    Blue Ruin este un thriller devastator, mai de școală veche, în tempo scăzut. Nu știu ce așteptări ai, dar cu siguranță nu e cu răsturnări de mașini și cu urmăriri. Fiorii vin din altă parte.
    The Nice Guys e o comedie de acțiune agreabilă: what you see is what you get.