in Gazeta Sporturilor

Antrenorii de pixeli

soccer-commentators1Cum naiba se face că, de la un timp, ziariștii au devenit antrenori și antrenorii au devenit ziariști? E amuzant că într-o țară unde nu prea mai există fotbal există în continuare numeroase emisiuni de analiză a luftului. Fotbalul ar trebui pus pe butuci, ca o afacere din care toată lumea are ceva de pierdut, bani sau timp. Să fie ca un cimitir de mașini: câțiva angajați care să păzească carcasele ruginite și cam atât. 

Totuși, actorii acestui dezastru s-au reconvertit în critici TV și ne explică în ce constă dezastrul. La fel de actuali ca peștele de sticlă și ca mileul, s-au cățărat cu abilitate și pe televizoarele plate. De când începe emisiunea, își răsfiră aerul pătruns de propria importanță, ca mititeii îmbibați de sucurile propriei transformări. Au morga solemnă a dirijorului și scărpinatul viguros în cap al zidarului. După ce văd prima repriză, deja vorbesc ca meseriașii: „Nu știu cine v-a lucrat aici, dar a făcut treabă de mântuială” și încearcă s-o spună așa, cu un aer detașat și grav, precum chirurgii. Un lucru au învățat bine: să se uite prelung în gol, de unde extrag diagnosticul ca pe un dop de plută înfipt în dosul înțelepciunii infinite.

De ani de zile sunt antrenori de pixeli, dar totul pe ei strigă: „Sunt cel mai tare tehnician din țară!, EU!, care am fost la un pas să promovez cu Siktiris Larnaca în liga a doua cipriotă, cum de nu mă vedeți?”. Când îi călca Gigi în picioare nu mai erau prinți. Când făceau coadă pe la vreun baron județean să-și ia banii negri nu mai aveau principii. Când își fixau comisioane la transferuri și făceau echipe în funcție de interesele lor știau să fie discreți.

Nu Daum e tema, mai ales că nu va mai rămâne mult pe-aici; omul a venit, a încercat ce s-a putut și va pleca, însoțit de o sumă generoasă. Noi suntem gluma, cei care nu ne putem conduce singuri decât plătind clovni să simuleze competența. Puneți laolaltă toate CV-urile acestor valori și luați doar vârfurile, câte-o promovare prin Azerbaidjan, câte-o semifinală de cupă prin Zanzibar; doar așa veți obține un palmares profesional onorabil.

N-avem nevoie de un selecționer, ci de-o Mare Adunare Națională a antrenorilor români, un parlament al circarilor solemni. Să avem o bancă de rezerve lungă cât tribuna întâi unde să ia loc toate aceste somități ale vidului, care au antrenat – când au antrenat – brigăzi artistice și cete de voinici. Împreună să pregătească echipa națională, vreo cincizeci de antrenori TV unul lângă altul.

Toate meciurile să fie transmise în sistem pay-per-view, iar oamenii să fie motivați corespunzător: un leu pe urlet, un alt leu pe gestul larg, antrenoral; să semene transmisia TV cu o ședință de lucru a oamenilor curentați ori cu un moment teleshopping al prafurilor de scărpinat. Meciul în sine ar fi pus într-un colț de ecran într-un cerculeț, iar lor li s-ar lăsa la dispoziție aproape întreaga scenă de sticlă.

S-ar uita lumea ca la urs. Apoi, din banii strânși într-o campanie, am putea angaja zece antrenori și manageri buni care să se ocupe de copii și de juniori, acolo unde este, de fapt, problema.

Write a Comment

Comment

23 Comments

 1. Mi-a placut ce ai scris.
  Initial ma intrebasem de ce e invitat in fiecare seara x-ulescu, si cand colo sa aflu ca e bagator in seama angajat.
  Nici comentatorii sportivi nu mai sunt ca altadata. Acum vorbesc atat de slab, afirma niste lucruri dupa care se contrazic..

  Lucrurile se schimba din rau in mai rau, iar emisiunile au scopul doar sa umple programul.. nimic folositor.

 2. Un jucator mare nu poate fi un antrenor la fel de mare, dar un antrenor care a esuat lamentabil poate sa straluceasca ca analist la tv.

 3. @Dani:
  „Un jucator mare nu poate fi un antrenor la fel de mare, dar un antrenor care a esuat lamentabil poate sa straluceasca ca analist la tv”.
  ……..
  Cruyff a fost și jucător mare, și antrenor mare :)

 4. Sunteti extraordinar.azi o rugaminte:atentionati-l pe domnul Geambasu ca a gresit Pascualul.acela din sfarsitul articolului din gsp de azi este fostul antrenor de BASCHET al fc barcelona.multumesc anticipat.

 5. Ma bucur ca ai adus problema asta in discutie, este exact ce am mai scris si eu prin unele forumuri, uneori fiind injurat ca „nu ma pricep”. Tu ai fost mai delicat ca mine, eu nu m-am jenat sa numesc un Stoichita (as fi curios daca a prins pe undeva ultima zi de contract, ca de obicei demisiona daca afla din timp intentia conducerii sau era dat afara), un Panduru, un Ilie Dumitrescu (atat de puturos ca s-a pensionat anticipat si ca jucator), Contra (mai mare ca tenor la TV decat ca antrenor)…
  Si uite asa vine un neamt care a luat echipa de mai putin de 3 luni si a inceput lucrul nemteste, prin schimbarea (intinerirea) lotului, ca sa poata sa construiasca ceva, si devine cioclul fotbalului romanesc.
  Nu, noua ne trebuie un antrenor roman care sa cunoasca mentalitatea romaneasca, cea care ne-a adus unde suntem acum.

 6. @ag. ești rău. băieții despre care faci vorbire nu sunt nici mai răi, nici mai buni decât ceea ce se învârte în jurul fotbalului. iar d-lui cabrera și ție vă amintesc de o emsiune tv. la care ai fost invitat și n-ai scos mai mult de două vorbe. o ții minte? îți vând un pont, moderatorul, un dolofan, era un monument de nesimțire, dar nu-i cel ce-ți vine primul în gând. ia zi…

 7. Cred ca noi am inventat notiunea eterna „din rau in mai rau”.
  …”moment teleshopping al prafurilor de scărpinat”. Eu nu pun praf de scarpinat pentru ca imi
  place cand ma scarpin.

 8. @AG

  E clar ca „antrenorii de pixeli” sunt adusi in primplan de „cercurile de influenta” care sunt in spatele media.

  Na, ca am vorbit prea mult si am ratat o sansa… :)

 9. @ag. hai că-ți amintesc eu. fabrica de sport, telesport, un moderator slăninos, care a vorbit mai bine de o oră cu unii, la telefon, în locul tău m-aș fi ridicat în drum spre ușă.
  @cabrera. n-aș chiar fi sigur, atunci de ce te mai invită în emisiune?

 10. Problema exista in Romania pt ca antrenorii sint ingramaditi si ca ziaristi,la Sky sau BT de exemplu e o placere sa-i asculti si chiar sa-i privesti pe alde G Neville,G Souness,T Henry,J Garragher.

 11. așa e, cum zic eu, chiar mi-a părut extrem rău de tine atunci, cred că ți-am și transmis regretul, fiecare cu memoria lui selectivă. spiritul critic îl aveam, emisiunea curgea cu sonorul la mic, pe slăninos îl cheamă giurgea. celălalt moderator, dorinel artene, e un tip deosebit și îl urmăream.
  mi se pare sau cineva mă ia la mișto cu numele? să zicem că tu l-ai greșit, dar mai intră un nene pe fir…