in Sfatul bătrânilor

Cele mai frumoase goluri cu efect

De ce o minge lovită excentric prinde o traiectorie curbă? Datorită Efectului Magnus, care nu este altceva decât o aplicație a Principiului lui Bernoulli. Era pe la începutul  anilor ’80 când l-am văzut pe Pele, la TV, explicând cum se lovește mingea pentru un astfel de efect: cu cele trei degete din exteriorul labei piciorului. Vreți să vă spun ceva? De atunci, s-au mai inventat câteva metode pentru a obține efecte ciudate. 

Dacă vă veți mira de ce sunt atâția brazilieni în acest top, e simplu: nu pentru că au învățat mai bine la fizică, ci întrucât ei au inventat lovirea neortodoxă a balonului. Didi este considerat a fi inventatorul „folha seca” (frunză uscată), traiectoria mingii fiind imprevizibilă precum aceea a unei frunze căzând din copac. Iată favoritele mele:

1. Jörg Burow e un fost jucător de fotbal din fosta Republică Democrată Germană. În 1986, pe când juca la Carl Zeiss Jena, a înscris un gol care a fost premiat drept ”Reușita lunii” la televiziunea vest-germană ARD, singura oară când un est-german a primit acest onoare. Burow a intrat în posesia premiului după căderea Zidului, în 1989.

2. Exteriorul lui Quaresma.

3. Înaintea lui Maradona a existat Zico, cel care putea mângâia mingea și s-o arunce la vinclu prin niște traiectorii născute parcă în alt univers.

4. Celebra reușită a lui Roberto Carlos din meciul Brazilia – Franța din 1997. Șut de la 35 de metri, traiectorie uluitoare. Îl știe toată lumea, dar n-am putut să nu-l trec aici. Pur și simplu n-am putut.

5. Lovitura liberă a lui Juan Jose Serrizuela (fratele celebrului internațional argentinian care a jucat la CM 1990). Seamănă cu golul lui Roberto Carlos, dar cu mai multă grație și mai puțină forță.

6. Un șut excepțional al lui Papiss Cisse care a desenat o curbă pe deasupra lui Petr Cech, într-o partidă câștigată de Newcastle cu 2-0 în deplasare, pe Stamford Bridge, în 2012.

7. Nelinho este unul din ceea Radu Paraschivescu considera a fi o adevărată instituție în fotbalul brazilian: fundașul dreapta. Campionatul mondial din 1978 este primul pe care l-am văzut și țin minte acest gol nefiresc al lui Nelinho, din finala mică, împotriva Italiei.

8. Golul lui Calhanoglu de la aproape 46 de metri de poartă, din lovitură liberă. Distanța era atât de mare, încât adversarii nici măcar nu au făcut zid.

9. Juninho Pernambucano a fost regele neîncoronat al loviturilor libere. Deși în general lovea balonul astfel încât el aproape că nu se rotea în aer, iată aici un exemplu de șut în care desenează o boltă pe deasupra portarului.

10. Pentru această lovitură liberă, Mohd Faiz Subri a primit Premiul Puskas anul trecut.

11. Reușita lui Geraldao Dutra Pereira, zis și Geraldao, din 1980. O nebunie!

Cine a înscris cel mai frumos gol?

View Results

Loading ... Loading ...

Tu ce zici?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Oare nu are si mingea actuala un rol in realizarea acestor goluri? In filmuletul de mai jos, un gol din lovitura libera, marcat acum 50 de ani de Mircea Dridea in poarta lui Liverpool. Mingea de atunci era probabil mai grea si daca ploua, se imbiba cu apa, fiind ff greu de manevrat. https://www.youtube.com/watch?v=Z8b0ASIN1us

  2. @CristiG:

    N-am vrut să fiu acuzat de lipsă de obiectivitate. Extraordinar gol. Și acum mă miră, deși Gică mai dăduse din acestea.
    Țin minte că eram în sesiune și „învățam” în Club A, unde vedeam meciul. Nimeni nu și-a dat seama că va fi gol. O fracțiune de secundă după toți ne uitam la plasa lovită și nu înțelegeam. Apoi am atins tavanul cu creștetul. Or, în Club A tavanul e jos, dar nu chiar atât de jos :)

  3. Cum adica un gol impotriva lui Liverpool e un gol frumos ? Noroc chior plus ca l-a luat vintul plin de gaze naturale dinspre hipodrom . Un gol ce nu-l uit e unul brazilian din 78 din finala mica italia-brazilia . Posibil Nelinho sper sa nu-mi joace feste memoria desi a fost doar alaltaieri-ul nostru .

  4. De ce nu apare aici nici o reusita a adevaratului maestru, Sinisa Mihajlovic?! Nu am acum timpul necesar, dar voi reveni cu o dovada. Trebuie sa caut. Imi aduc aminte de niste lovituri libere ale lui Mihajlovic cand juca la Lazio, in 1998/1999. SERBIA! YUGOSLAVIA!

  5. L-as adauga pe Beckham, cu parabolele executate original, in forta, de la distante reduse de poarta. Centrarile executate in acel stil m-au castigat de cand era cadet la MU