in Idei de vacanță, Sfatul bătrânilor

Idei de vacanță. Rotterdam.

Rotterdam02

Poate că din Olanda ați alege mai degrabă Amsterdamul, dar, pentru mine, Rotterdamul este un manifest al bucuriei și al speranței. 

Într-un astfel de loc îți recapeți încrederea în om. În 2015, Academia de Urbanism l-a numit Orașul European al Anului. E cunoscut și drept „Orașul Arhitecturii”, multe firme de profil avându-și sediul aici. E și cel mai „verde” oraș din Olanda, care ea însăși este – după mine – țara europeană cu cei mai mulți oameni bucuroși.

Rotterdam-lumini1Pe 14 mai 1940, un bombardament al Luftwaffe a distrus în totalitate centrul orașului, lăsând 80.000 de oameni fără adăpost. 400 de luminițe roșii care delimitează teritoriul distrus de cel scăpat amintesc de acea zi oribilă.  Reconstruind, cei din Rotterdam și-au propus să markthallfacă uitat acel bombardament, iar arhitectura lor e atât de jovială, încât te cucerește pe loc. Avem locuințe în formă de cubicule, fațade care parcă poartă ochelari de soare, o gară centrală de o frumusețe aparte, piața centrală Markthall (foto) construită în „pântecul” unui bloc de locuit. Începând din anii ’70, au construit zgârie nori, dar într-un mod care să nu ucidă linia orizontului.

canalCa majoritatea orașelor olandeze, aflate sub nivelul mării, are și canale. Mergeam o dată pe jos spre gară și am nimerit într-un cartier construit pe marginea unui cănăluț (foto sus). Cum o fi să stai în miezul unui oraș și să auzi măcăind rațelela geam?

Rotterdamul – cel de-al doilea port ca mărime al lumii – este un simbol al deschiderii. Aproape jumătate din locuitorii orașului – 47.7% – au cel puțin un părinte născut în afara granițelor Olandei. Însuși primarul – Ahmed Aboutaleb – este marocan, dar pe lângă el mai există un primar „de noapte” – însărcinat mai ales cu cele ce țin de distracție – și unul „al tinerilor”.

Se ajunge destul de ușor din România în Rotterdam. Fie direct cu curse de linie ale unor companii precum  KLM, Vueling sau Lufthansa, fie zbori cu Wizzair din București la Eindhoven, apoi iei trenul, fie zbori cu o sumedenie de companii spre Amsterdam și apoi iei trenul.

Mergeți!

Tu ce zici?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Acum de Paste cred ca este destul de rece acolo, poate la vara este mai placut plimbarea la racoare cand in alte parte este canicula. Mie nu-mi suride ideea de vacanta cu multe haine dupa mine sa nu deger de frig si sa trag valize prin gari dupa mine. Avion si masina este comfortul meu fara de care n-am nevoie de vacanta. Cu sacul pe spate nu e stilul meu si nici nu dorm oriunde in camera fara baie. Cred ca am crescut din aceste vacante rapide.

  2. „mergeam odata pe jos spre gara”…probabil ca a fost norocul incepatorului,de regula nu mai ajungi la gara sau,daca ajungi,in cel mai bun caz ajungi in chilotzi si cam atit.unul dintre cele mai violente orase din Europa,de departe.Alde „Allahu Akhbar” si „salamaleckhum” sint formule uzuale in viata de zi cu zi,iar olandezii blonzi si originali n-au curaj sa iasa din casa dupa lasarea intunericului.In fapt,orasul e un mixt „Casablanca-Izmir” ,kebabul e mincarea traditionala locala si lipsesc doar camilele pentru a intregi peisajul de Arabian Nights.Nu recomand vizitarea acestei enclave musulmane de o violenta extrema(sint sigur ca stiai ca cei mai violenti football fans sint la Rotterdam,nu?-the English hooligans sint mici copii pe linga acesti salbatici ai nisipurilor sahariene).