in Recomandări

Cum puteți face mult bine fără efort

Dați 2% din impozit pentru Inima Copiilor! Banii voștri vor salva niște vieți mititele și greu încercate.

În centrul acestei lumi tehnologice, undeva, mic, este un nou-născut.

În București, într-o aripă nouă a Spitalului Marie Curie, se află o aripă pentru nou-născuți construită de Asociația Inima Copiilor cu sprijinul Fundației Vodafone. Nu știu cum să vă descriu senzația pe care o ai intrând în secția de Terapie Intensivă pentru nou-născuți. Pe de-o parte, sunt urmele unei lipse de griji proprii doar copilăriei: pe pereți, siluete desenate zâmbitoare îți arată drumul spre „Spital” ori spre „Unitatea de primiri urgențe”.

Pe de altă parte, ești ca pe o navă care transportă în cosmos muguri de viață umană. Cum mergi pe coridoare, vezi, în stânga și în dreapta, în niște camere de sticlă pline de aparate și de monitoare, cum pâlpâie niște vieți care – în acel mod anormal pe care ne-am obișnuit să-l denumim normal -, n-ar fi avut cum să reziste. Aceste boțuri de carne par atât de fragile, încât îți vine să-ți ții respirația și din spatele pereților transparenți, să nu le faci vreun rău.

Aceste săli sunt atât de bine protejate împotriva infecțiilor, încât în ele, la nevoie, se pot face operații și chiar s-au făcut. Praful nu trebuie să aibă pe ce se așeza. Jaluzelele, de pildă, sunt așezate între foile de geam. Nu există calorifere, doar aparate de climatizare cu flux radial, care scot aerul din interiorul camerei. La uși, sunt aparate pentru dezinfectat mâinile. Fiecare sală are propriile ustensile de curățenie, nu se folosește un mop, de pildă, pentru toate încăperile.

Aici e strânsă toată fragilitatea lumii, toată nevoia de iubire și de ajutor. În secția de terapie intensivă ajung nou-născuții cu starea cea mai gravă din țară. Sugari care au fost operați de necroze intestinale, malformații cardiace și alte feluri de malformații, tumori, septostomii, operații pe creier închideri de canal arterial persistent și multe altele.

Cristi, micul Chaplin

La etajul superior e secția de recuperare: copiii care au fost la marginea vieții, dar care au fost ajutați să scape.

Deasupra capului lui Cristi (2 ani și jumătate) e scrisă, pe scurt, povestea vieții sale de fiecare zi. Se află în spital de când s-a născut. Are sindrom de intestin scurt, deci asimilarea nutrienților îi este afectată, la fel și imunitatea. „Gavaj” înseamnă că e hrănit prin intermediul unui tub, aproape 24 de ore din 24, iar printr-un al doilea tub, împletit cu primul, primește medicamentele. Acum e mai bine, dar până de curând era permanent legat la aparate: îi mențineau temperatura corpului, respirau pentru el, îl hrăneau.

Despre familia lui nu se știu multe: de când a ajuns la „Marie Curie” au trecut de câteva ori pe la el mama și o străbunică. Îi plac cărțile. Adoră să i se citească și le rânduiește pe toate, într-un colț, ca într-o bibliotecă.

E neobosit, vesel și foarte inteligent. Un mic Chaplin. Încă de când era foarte mic, îi reținea vizitatorii cu giumbușlucuri de tot felul, doar-doar să nu plece de lângă el. Cu două-trei săptămâni în urmă a ieșit prima dată, pentru scurt timp, afară, într-o plimbare prin curtea spitalului. Când îl întrebi cum a fost, îi sclipesc ochii și spune că s-a dat „uța uța” în leagăn.

Florina cea care luptă

Va face în august 2 ani. Are aceeași problemă: intestinul prea scurt. Până de curând, a mâncat doar cu sondă. Apoi a trecut la seringă. Zile în șir, așezată în fund pe masa de înfășat, cu o asistentă sau cu o infirmieră deasupra cântându-i în timp ce vârful seringii cu lapte îi intra în guriță. A fost operată și va mai dura până când se va face bine. Are scutec și, în lateral, pe burta fetiței, o pungă atașată, ca un sac mic de aspirator. Sacul acesta, stoma, se fixează în jurul unui capăt al intestinului care este scos nițel din stomac.

De câteva ori pe zi, cineva curăță locul, îl spală, îl dezinfectează, îl usucă folosind un furtun îngust, care suflă aer, îl dă cu cremă. Apoi din nou și din nou. Și din nou și din nou, cât timp va fi nevoie.

Ce trebuie să faceți

Voi nu trebuie să faceți toate aceste lucruri pentru a-i ajuta. Nu trebuie să lucrați de Crăciun și de Paște, cum deseori o fac medicii și asistentele. Puteți ajuta mult mai simplu, donând 2% din impozitul pe veniturile voastre de anul trecut, care altfel s-ar putea pierde prin desișurile birocratice ale statului român.

Trebuie doar să completați trei căsuțe pe adeverința de venituri din 2016. Găsiți aici mai multe informații, clare și ușor de urmat.

ASOCIAȚIA „INIMA COPIILOR”

Cod de identificare fiscală: 18365182

Cont bancar (IBAN): RO96BUCU046333852511RO01

Ce se va face cu banii

Dacă vă întrebați ce se va realiza cu acești 2%, vă pot spune câteva din cele ce deja s-au făcut – ori sunt în curs de realizare –  cu alte donații.

 • De pildă, cu sprijinul Vodafone, a fost dotat un centru informatic prin care copiii pot fi urmăriți și monitorizați de oriunde din lume. Prin telemedicină se poate interveni de pe partea cealaltă a globului asupra pacienților, iar doctori din Rio sau din Milano pot face teleconferințe pentru găsirea celor mai bune soluții de tratament sau moduri de intervenție.
 • Tot pentru a ieși din zodia dosarului cu șină, ajutați de cei de la Philips, cei de la „Inima Copiilor” vor să introducă fișa electronică a pacientului, unde să fie centralizat totul despre acesta.
 • Tot cu sprijinul Philips s-a făcut o bancă de lapte matern, pentru hrana sugarilor, care ar putea fi dată în curând în folosință. Laptele matern este extrem de important și e mult mai bine să fie folosit în alimentația sugarilor decât cel formulă. Brazilia, de pildă, care a început în 1985 un program de alimentație cu lapte matern și, cu 218 bănci și 150.000 de mame care donează, și-au scăzut mortalitatea infantilă cu două treimi. În România nu există, deocamdată, o astfel de bancă funcțională.
 • Doctorul Cârstoveanu dozând conținutul unei perfuzii.

  Se află aici un aparat electronic pentru dozarea cu mare precizie a conținutului din perfuzii, unic în țară. Poate doza volume de 0,2 mililitri cu o precizie de 3%. De ce e atât de necesar? Gândiți-vă că unii dintre acești pacienți cântăresc câteva sute de grame, deci un mililitru în plus sau în minus de substanță în perfuzie poate reprezenta diferența dintre viață și moarte.

Următorul pas, secția din Constanța

Cel mai important e însă următorul pas. Conform unui studiu făcut de specialiști, în România ar fi nevoie de cinci astfel de secții moderne, repartizate cât mai uniform pe întinderea țării. Deocamdată, cei de la „Inima Copiilor”, cu sprijinul Fundației Vodafone și al Asociației „Dăruiește Aripi”, au început să modernizeze o secție a Spitalului Județean din Constanța, care a fost construit în 1968 și cam tot atunci a rămas cu dotarea și investițiile (vezi fotografia de alături). Această unitate ar putea prelua cazuri de urgență din patru sau cinci județe din sud-estul țării.

Priviți încă o dată prima fotografie din text, apoi din nou pe aceasta din urmă. Pentru a face posibilă o astfel de transformare, e nevoie de noi.

Write a Comment

Comment

 1. Mda, suna trist dar e treaba Statului Roman sa aibe soldati sanatosi sa apere tara!!!
  Cum ii creste, asa vor fi la maturitate!!! Pacat ca ei se preocupa doar de furt pentru buzunar personal din banii EUropei si de alte origini pentru dezvoltarea tarii si nu le pasa de viitorul acelui teren pe care azi inca se cheama Romania. Citesc cu minute inainte ca in spitalele unde mor cei mai multi oameni din lipsa de dotari de aparatura si medicamente sint in judetele Satu-Mare si Maramures, in Ardeal mai multi decat restul teritoriului, deci nu toti conteaza la fel de egal.
  Platitorii de taxe sint viitorul unei tari si reprezinta patura cea mai importanta din infrastructura unei comunitati, tara in acest caz, iar daca este neglijat, va dispare de pe harta, pamantul va fi locuit de alti oameni cu alt nume. Nu lasa NIMIC in urma ca nici drumuri nu sint, casele sint ruine, buruienile deja inghit locurile parasite si pline de mucegai, localitatile dispar ca sint goale in numar mare, populatia care n-a emigrat este in scadere si spre disparitie, mortalitatea a depasit limitele normale din toate motivele; – boli, crime, accidente, batrinete, avanseaza ceva ce nu vreau sa denumesc dar eu nu pot sa opresc natura sa-si ia inapoi de la umanii ceea ce au distrus deja si sa-l recicleze in salbaticie sau desert.

 2. In State asta nu este problema publicului, indiferent de statutul celori in cauza, copiii sint tratai si pusi pe 2 picioare pana la varsta de 2 ani de la statul in care locuiesc fara sa intrebe nimic pe nimeni. Le da lapte din formule speciale si hrana sanatoasa dupa acceptanta corpului fiecarui bebelus si la 2 ani deja alearga un maraton, vorbesc si sint puternici cu dinti tari si destepti, cresc cu spatele si picioarele drepte nu incovoiati si sint voiosi. Cei din parinti bolnavi, drogati, alcoolici sint ca puii de pasare in varf de pom in cuib cu o gura pan-la ureche, slabe cat un viemisor si merg cu carje ca nu le place laptele ca sint de ceva credinta unde doar cu razele solare se hranesc. Platim noi taxe substantiale pentru toate alea, mai doneaza extra cine vrea si are de unde cum sint cantaretii si actorii care tot din banii nostri devin zriliardari. Eu las pe ei sa alimenteze conturile Charitatilor!!! Cat pe colo era sa paraseasca toti statele unite pentru canada dar cand au auzit de taxele de stat, au facut acel pas rusinos indarat.