in Gazeta Sporturilor

Nimicul care ne umple viața

“Mayweather versus McGregor” reprezintă viitorul sportului, adică totul pentru emoție și bani.

“Mai rămâne să vedem freestyling şi-n box” scriam, acum nu mult timp, într-un text despre transformarea unor discipline sportive. Nu credeam că va veni atât de repede confirmarea, în ceea ce trebuia să rămână în istorie drept „The Biggest Fight in Combat Sports History”. Sau “The Money Fight”. Mayweather versus McGregor. 

Gestul obsesiv  al lui Floyd “Money” Mayweather de a flutura teancul de bancnote în fața camerei exact asta spune, că există o singură grilă de măsură: contează doar câți oameni urmăresc o competiție, deci câți bani produce. Restul nu e tăcere, ci o căruță de vorbe proaste, să-i spunem promovare. Prin renunțarea la norme și la rigori, noile întreceri capătă libertatea deplină de a se goli de sens. Îi pui în același ring pe vicecampionul Olandei la darts, uns cu miere, să înfrunte un roi de albine  sau pe “Moartea din Carpați”, legat la ochi, contra fetelor de la Căpâlna și bați gongul. Se poate orice.

Totul e tras către domeniul emoțional, să fim înfiorați, impresionați, într-un cuvânt distrați. Iar acest sens al lui “distrat” nu e departe de celălalt, care înseamnă să fii, de fapt, absent când ești prezent. Când tot ceea ce se urmăreşte este ca publicul să fie satisfăcut, ne reîntoarcem în epoca gladiatorilor și ne pregătim pentru cea a peșterii.

În loc de știri, avem “infotainment”. Am văzut zilele trecute, la TV, o prezentatoare apărând la emisiune cu cască de boxer, într-un exercițiu sordid și lipsit de umor. În sport, primim aceiași înlocuitori bizari. Și nici măcar asta nu-i marea problemă, că se organizează spectacole triste, ci măcinarea continuă a normelor. Şi Muhammad Ali a participat la astfel de șușe, după retragerea din ring. Atunci era însă o convenție: “fantoma” sportivului era cea invitată să bântuie nițel ringul, pentru niște bănuți.

Acum, se pun centuri în joc, titluri mondiale, niște kilograme de prestigiu. Mayweather – unul dintre cei mai inteligenți boxeri care au intrat vreodată în ring – contra unui bun luptător din UFC. Ce a rezultat de aici? Mult nimic. Iar pentru cei care încep acum să urmărească boxul, acest nimic e suficient. Ei nu simt nici măcar dezamăgirea, căci nu au reperele necesare să poată compara.

Urmează vremuri interesante. În curând, orice activitate care va stârni interesul public va fi catalogată drept sport, în numele acestui criteriu. În ultimii trei ani, 50 de licee din America au dat burse de studii pentru “sportivii de calculator”. Perioada pe care un adolescent o petrece jucându-se, la computer sau la consolă, este azi, în medie, de 3,4 ore pe săptămână, față de două ore acum un deceniu. Vă spun, și nu glumesc, că în douăzeci de ani sporturile practicate pe calculator – lupte cu toporul, curse auto, meciuri de fotbal – vor fi discipline olimpice.

Și ne vom distra, și va fi bine.

Tu ce zici?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Ai avut dreptate,dar asta pare sa se intample doar in box.Nu e valabil pt rugby,fotbal si nici in ligile americane profesioniste.