in Sfatul bătrânilor

Cum se sărbătorește Crăciunul

1. Catalunia, „Căcăciosul”. Un „caganer” este o figurină înfățișând o femeie sau un bărbat în timpul nobilului act al defecației. Aduce noroc de Crăciun, se zice, la fel și „Tió de Nadal”, un buștean învelit cu o bucată roșie de stofă, pus în fața căminului și hrănit, pentru a defeca daruri în noaptea de Crăciun.

2. Venezuela, patine cu rotile. În Caracas, mulți se duc la slujba de Crăciun pe patine cu rotile. O legendă spune că fiecare copil trebuie să se cucle cu o sfoară legată de degetul mare de la picior și cu celălalt capăt scos pe fereastră, astfel încât, când ceilalți copii trec spre biserică, să-l trezească.

3. Portugalia, Consoda. Ca parte a acestui ritual, la masa de Crăciun se așază farfurii și tacâmuri și pentru rudele decedate.

4. Germania și Austria, Krampus. În folclor, Krampus e un personaj jumătate țap, jumătate demon care-i pedepsește pe copiii care n-au fost cuminți.

5. Ucraina, pânze de păianjen în pom. O podoabă obișnuită în pomul de Crăciun este pânza de păianjen aurie sau argintie. Aceasta vine de la o poveste. O văduvă săracă și cu mulți copii trăia într-o colibă. Vara, un con a căzut pe podeaua de lemn și a prins rădăcini. Până de Crăciun, acolo a crescut un brad, dar văduva și copiii erau prea săraci pentru a cumpăra podoabe. În dimineața Crăciunului, erau pânze de păiamjen pe ramurile bradului și, în bătaia soarelui, păreau de aur.

6. Cehia, pantofi aruncați peste cap. În noaptea de Crăciun, femeile nemăritate se așază în capul oaselor pe podea, cu spatele la ușă, și aruncă un pantof peste cap. Dacă acesta cade cu vârful spre ușă, ea se va mărita în anul următor. Dacă nu, nu.

7. În Estonia, Crăciunul se petrece în mod tradițional la saună.

8. Slovacia. Cel mai bătrân bărbat din casă ia o lingură de loksa – un fel de terci din semințe de mac, făină și apă – și o aruncă spre tavan. Cu cât rămâne mai multă lipită acolo, cu atât mai îmbelșugată va fi recolta anului următor.

9. Africa de Sud, omizi prăjite. Asta se consumă acolo la masa de Crăciun.

10. Etiopia. Cum această țară a rămas la Calendarul Iulian, Crăciunul se sărbătorește pe 7 ianuarie. Se numește Ganna. Oamenii se îmbracă în straie albe și bărbații practică sportul cu același nume, un fel de hochei cu minge de lemn.

11. Cuba, statui din becuri. În orășelul Remedios, în perioada Crăciunului se desfășoară festivalul “Las Parrandas”, cu grupuri de conga și jocuri de artificii. Fiecare dintre cele două părți ale orașului pregătește o statuie din becuri și, la sfârșit, se decide care e cea mai frumoasă.

12. Canada, codul poștal al lui Moș Crăciun. Codurile poștale în Canada sunt în structura „literă cifră literă cifră literă cifră”. Încă din 1982, “H0H 0H0” a fost desemnat drept codul poștal al lui Moș Crăciun. Anual, proximativ un milion de mesaje vin pe această adresă și fiecăruia, indiferent de limba ori dialectul în care e scris, fiecărui mesaj i se răspunde.

Crăciun fericit, prieteni, oriunde ați fi!

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.