in Shots

România moare zilnic

Ce lucru important credeți că n-am făcut în acest peste un sfert de secol care a trecut de la Revoluție și musai ar fi trebuit să-l facem?

evolutie1 Unii, poate, ar zice că nu avem încă o autostradă care să străbată România de la un capăt la altul. Alții, că, având speranța de viață cea mai scăzută din Uniunea Europeană, nu ne-am îngrijit de sistemul medical.  Vor fi și dintre cei care cred că Iliescu ar fi trebuit judecat pentru crimele de la mineriadă.

Toți ar avea dreptate, dar părerea mea e că marea noastră greșeală a fost că am lăsat baltă sistemul de educație. Dacă ne-am fi preocupat de acesta, n-am mai fi avut nici zece ani de Iliescu, nici zece ani de Băsescu. Educația e cel mai bun antivirus pe termen lung pentru un sistem corupt, iar ei știu asta. De-aia au și neglijat-o mereu. 

Ne bucurăm de câte ori mai vedem pe câte unul dus cu cătușe la mâini și cam la asta se reduce totul. În același timp, perlele din fiecare an de la Bacalaureat ne amuză, de parcă acolo n-ar fi radiografia clară a viitorului nostru. Oricum ai privi-o, situația de azi a României e anapoda: un organism numit – DNA – încearcă să curețe un organism ales – Parlamentul. E foarte bine că se întâmplă asta, numai că nu e suficient. E ca și cum ar reuși operația de îndepărtarea a tumorii, dar pacientul ar muri pentru că nu mai există oxigen în sala de operație. Cei care vin din urmă în politică tot dintr-un sistem corupt vin și vor avea aceleași tare.

Dedicăm prea puține eforturi prevenirii bolilor și ajungem să plătim un preț mult prea mare încercând să le vindecăm, dacă asta se mai întâmplă. Ne concentrăm prea mult să-i convingem pe bătrâni să nu mai voteze cu partidul lui Ion Iliescu și prea puțin să-i convingem pe cei tineri să voteze, indiferent cu cine.

Concentrați asupra celuilalt și asupra victoriei de fiecare zi, nu am văzut niciodată ceva mai departe în viitor, așa cum un șofer bun nu privește niciodată în fața mașinii, ci cam la o sută de metri înainte.

Fiecare trăiește în bula sa și crede că România este cea din jurul lui. Dar convingerile sunt dușmani mai mari ai adevărului decât minciunile. Ni se pare normal să existe mereu două tabere – tineri contra bătrâni, Timișoara împotriva Bucureștiului, familia tradițională versus familia altfel, rockeri anti pupători de moaște, bătrâni împotriva tinerilor, socialiștii contra liberalilor, cei care lucrează la stat împotriva celor din mediul privat – și mușcăm de fiecare dată ușor nada de câte ori ni se împinge în față cineva și ni se strigă: “Ăsta-i dușmanul tău!”.

Ieri, am comemorat un an, 64 de morți – niciun vinovat.

Peste aproape două luni: 27 de ani, 1.166 morți – niciun vinovat.

Autor graffiti: Alexandru Alexe.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

11 Comments

  1. Acest articol este o radiografie pertinenta si reala a Romaniei de azi. Respect autorului articolului! Singura solutie este emigrarea. Nu se mai poate face nimic in acest sistem cangrenat. Este o lupta oarba. Pacat.

  2. Am fost redusi la tacere prin acest sistem corupt.
    DNA este o gura de oxigen dar insuficienta pentru raul creat sub
    ochii nostri. Istoria noastra este bulversata si rasturnata.
    Tinerii inca mai au o sansa de rasturnare a incompetenței si hotiei.
    Dumnezeu sa binecuvinteze Romania cu oameni politici onești si
    cinstiti!

  3. Ar trebui sa scrii, daca n-ai facut-o deja, si despre librariile din singurul judet unde nu exista nici una.
    Cumva, ca un fel de omagiu trist.

  4. Părerea mea poate fi sintetizată astfel:
    1,- Toţi ar trebui să ne consumăm neuronii pentru găsirea celor mai bune soluţii de redresare a ţării, să luăm ce a fost bun, să adăugăm ce ar trebui să facem mai bun pentru ca România să iasă din groapa care au dus-o pliticienii în cei 27 de ani. Noi ne pierdem timpul în a ne mânca unii pe alţiii, a ne da deştepti unii faţă de alţii, că de, românul se pricepe la toate şi la nimic concret.PROGRAMUL CARE NOUL PARLAMENT VA TREBUI SĂ-L ADOPTE, VA TTREBUI SĂ AIBĂ IZVORUL ÎN CONTRIBUŢIA TUTUROR CELOR CARE I-AU ADUS ÎN PARLAMET PE ALEŞI, NU NUMAI AL REPREZENTANŢILOR PNL SAU PSD CARE VOR FORMA MAJORITATEA PARLAMENTARĂ !!!
    2,- Să creem o nouă clasă politică. Pentru acest lucru va trebui să desfăşurăm o muncă susţinută cu generaţia care vine acum din urmă si este la grădiniţă sau la ciclul primar. Să facem ore speciale de educaţie civică, pentru ca atunci când va ajunge la majorat să ştie ce înseamnă democraţie, dezvoltare economică, clasă politică şi să fie deja antrenaţi în angrenajul de conducere pe care îl are clasa politică. Atunci nici comuniştii nu vor mai putea să influienţeze mersul societăţii, sau poate aşteptăm să blamăm comuniştii încă 50 de ani de acum încolo !
    3,- Pentru că puterea este în mâinile noastre şi se cheamă STAMPILA DE VOT, pe 11 Decembrie, să mergem cu mic – cu mare la vot, să nu stăm acasă şi alţii să voteze în locul nostru după cum le-au dictat culorile politice ale partidelor înscrise în competiţie, şi după perdeluţă, în cabina de vot să punem ştampila pe lista cu candidaţi unde nu vom găsi nume de hoţi, corupţi, penali, şmecheraşi, chiar dacă lista este a partidului cu care simpatizez. Cine votează cu corupţii şi hoţii, înseamnă că este de acord şi aşteaptă să împartă prada cu ei. Cine stă acasă şi nu votează este un laş, sau chiar un trădător, lăsându-l pe altul să voteze în locul lui cum îi convine, după care spune că iarăşi românii nu au votat cu cine trebuie HAIDEŢI CU TOŢII LA VOT PE 11 DECEMBRIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. Nu cred ca e cazul sa ne bucuram daca un organism numit are puterea de a defalca unul ales. Pare varianta optima pe termen scurt, mai ales in contextul de azi, dar e o panta foarte periculoasa. Sa nu uitam ca organismul asta unit a avut o putere foarte mare in mandatul lui Basescu si era directionat foarte precis. Asadar ramane o unealta, sa nu ne pacalim cu idealuri acolo unde nu sunt.

    Altfel, sunt perfect de acord de latura cu educatia distrusa sistematic si de felul asta in care societatea tine sa se scindeze in doua. Si aici un rol decisiv il are presa. De fapt presa sufera de o criza si as spune ca asta se petrece la un nivel global, nu e o problema strict a noastra. Presa a fost printre putinele organisme de baza care nu a inteles cum sa faca trecerea de la print la online si asta a avut ramificatii importante, mai ales la noi. Au ajuns sa fie influenceri online “jurnalisti” obscuri precum Guran, Petreanu sau Mindruta, oameni dati afara cam de pe la toate trusturile posibile. Oarecum de vina sunt si oamenii, ca nu poti sa te uiti in gura unor astfel de personaje. Dar revenind la presa, aici e problema, presa nu incearca sa uneasca comunitati de oameni, din contra, le rupe in doua desi asta nu ajuta pe nimeni, segregarea asta nu face nimic altceva decat sa inraiasca ambele categorii de oameni, sa le separe si in felul asta sa dea si mai mare putere celor care au deja anumite sectoare asigurate de votanti.

    Concluzie: avem ce meritam. Am fost mereu de parerea asta, ca politicienii in nicio tara nu sunt mai rai decat media omului de rand, sa zic asa. Ca de regula ei sunt doar o oglinda a omului de rand, care pare mai cinstit doar pt faptul ca inca nu a avut sansa sa abuzeze de puterea respectiva. Pt ca daca te uiti sunt destule probleme si la nivel mic, nu doar la capul pestelui. Nu e ca si cum totul merge struna la nivel de strada, sa zic asa, si totul se strica doar de sus.