in Sfatul bătrânilor

Cei mai hazlii simulanți din fotbal

Dacă l-ați prins jucând pe Marius Lăcătuș, înseamnă că vi-l amintiți pe regele simulărilor. Când Lăcă voia să obțină un penalty, în 80 la sută din cazuri, îl primea. Asemenea unui mim, tot corpul participa la efort. Ai fi zis nu că era faultat, ci că era biciuit, împușcat și gâdilat în același timp: trupul i se curba, brațele îi fâlfâiau prin aer, chipul îi era schimonosit de o durere atroce. Era un Van Gogh al simulărilor. 

Între timp, fenomenul a fost analizat și au apărut metode științifice de depistare. Există studii după care se analizează aceste episoade, cum e cel realizat de către Morris și Lewis în 2008. Printre elementele luate în calcul sunt: 1. dacă între momentul contactului și cel al reacției există o ușoară separare în timp, 2. dacă există contact consistent, 3. dacă apare “postura arcașului”, când fotbalistul își trage coatele, capul și călcâiele spre spate, ceea ce este inversul reacției instinctive la pericol, de ghemuire.

Iată-i, așadar, pe cei mai slabi și ridicoli autori de falsuri fotbalistice:

8. Începem aici cu un mare fotbalist, dar și cu un mare prefăcut: Arjen Robben. Numărul lui de actorie a schimbat soarta unei “optimi” de Mondial.

7. Peter Wisgerhof – Twente. Saltul lui amintește de opintelile clovnilor pe arc. În momentul executării, în timpul unui meci cu Ajax, Wisgerhof era și căpitan de echipă. Merita un cartonaș (nu l-a primit) nu doar pentru că a încălcat regulile, ci și pentru calitatea precară a jocului actoricesc.

6. Adryan Tavares – Leeds United. Dacă sunteți pescar, recunoașteți mișcările: este exact zbaterea peștelui proaspăt tras și pus pe pământ. În plus, luând în calcul urletul care i se citește fotbalistului pe buze, este posibil să se fi și electrocutat.

5. Joel Campbell – Costa Rica. În timpul meciului de calificare pentru World Cup 2014 dintre Costa Rica și SUA, s-a petrecut următoarea secvență: călcat din greșeală de către americanul Matt Besler, fotbalistul gazdelor Joel Campbell s-a prăbușit la pământ. Cum Besler nu purta tocuri stiletto, putem presupune că Joel viza, la modul cel mai serios, un premiu Oscar pentru interpretare. Pe teren, Besler a primit cartonaș galben, apoi, după vizionarea casetei, Campbell a fost avertizat de FIFA.

4. Morten Pedersen, Blackburn. Un fotbalist care vrea să obțină un penalty nu trebuie să știe doar cum să se arunce, ci și când. Decizia plonjonului trebuie luată fulgerător. Dacă Morten Pedersen cădea când s-a intersectat cu fundașul advers, putea obține mai mult decât eticheta de papagal.

3. Leonardo Bonucci, Juventus Torino. Cu această arcuire, Bonucci n-ar fi putut convinge nici un juriu de gimnastică artistică. Evident, a luat cartonaș. Iată de ce e mai potrivit ca fundașii să primească galbene faultând, nu prefăcându-se că sunt faultați.

2. Knut Anders Fostervold, Molde FK. În timpul unui meci disputat în 1999 împotriva lui Stabaek, Fostervold a fost lovit peste față de către un adversar. Peste mai bine de o secundă, și-a dat seama că trebuie să se arunce pentru a-I face rost celuilalt de un cartonaș roșu. După ce s-a retras din fotbal, a devenit un ciclist foarte bun. După aceea, Carew a reprodus scena, ca sărbătorire a unui gol marcat.

1. Bryan Carrasco, Chile. Secvența de mai jos s-a petrecut în timpul partidei U20 dintre Ecuador și Chile. Deși aflat la o vârstă fragedă, Carrasco s-a dovedit a fi regele simulanților! Contracandidații lui uzează doar de propriul corp, dar Bryan s-a folosit de brațul adversarului pentru a se plesni singur peste față. A primit o lovitură liberă (adversarul n-a luat cartonaș) din care n-a ieșit nimic. Ecuadorul a învins atunci cu 1-0. Deși considerat acum șase ani o mare speranță a fotbalului chilean, Carrasco a rămas și acum un jucător oarecare.

BONUS: Mexicanul Paul Aguilar.

Care este cel mai hazliu simulant?

View Results

Loading ... Loading ...

Write a Comment

Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Foarte tari toti!! Dar in topul meu locurile 1 – 10 sunt ocupate detasat de regele neincoronat al simularilor : unicul si inegalabilul Pippo Inzaghi. Restul sunt niste amatori care nici macar nu se apropie de valoarea incontestabila a regelui.

  2. eu te voi duce in …preistorie :
    * Macri sau Greavu. Ultimul chiar campion cu Rapid în 1967 şi unul dintre cei mai valoroşi fundaşi laterali din istoria fotbalului românesc. Care, datorită elasticităţii ieşite din comun, evidenţiată şi în imaginea de mai sus, ce datează din 1958, a primit porecla de “Cauciuc”. ( ultima photo . Ilie Greavu- copil fiind il adoram- mai eram si vecini )
    http://1923.ro/2016/10/marele-rapid-diverse-momente-istorice/

  3. Nici n-am auzit de Marius Lăcătuș, am plecat din RO inaite ca el sa dea in minge in grupa mica.
    Ma uit zilnic la tot feluri de meciuri, cele sudamericane ies la suprafata mereu ca au si ei campionatele lor dar nu mai tin minte numele jucatorilor. Pariez cu sotul in scoruri si altele ce fac pe teren tinerii, cateodata prevad la fix pasul urmator si se uita la mine parc-as fi Alien ca el spera in gol cand mingea zbura in „gol” la 2 metri peste poarta :)))) si din astea. Nici nemtii n-au oferit un meci spectacular in pozitive doar in evitari sa nu ia cartonas galben sau rosu si sa nu dea un gol in poarta echipei din care face parte ca tot mai des o dau in spate mingea decat in fata.

  4. Asa cum spune Razvan mai sus, Zoli Crisan a fost unul dintre ‘cei mari’ la simulari in careu. Destui arbitri insa stiau deja ce poate asa ca-i spuneau inainte de meci ca poate sa se arunce cit vrea ca nu va primi penalty…
    Asta e jumatatea goala a paharului simulantilor, cind reputatia ii prinde din urma se intimpla sa nu mai primeasca nici ce ar fi meritat cu adevarat :)

    PS Faza cu pustiul care-si trage una cu mina adversarului e absolut antologica si poate incepe un capitol cu totul nou in cartea autoflagelarii :)

  5. Memorabil e golul lui Lacatus din meciil cu IFK Goteborg. El nici nu se bucura de golul pe care il incrisese din zbaterea/rostogolirea/chinul pentru obtinerea unui penalty intrucat era prea concentrat sa ceara 11 m.