Am văzut meciul acesta de multe ori. În prima repriză, o mână de băieți cară mingea spre poarta adversă ca pe-o găleată plină ochi cu apă, atenți să nu o verse. Sunt lenți, crispați și se vede că nu au motivație. Uneori, te aștepți să-l zărești pe unul vorbind la mobil la un colț de teren. Avem vreo două ocazii, pe care vârful nostru le irosește ridicând lumânări, ducându-și apoi mâinile la cap ca şi cum chiar se aștepta să marcheze.
Repriza a doua aduce o singură schimbare: băieții sunt și mai lenți, pentru că au obosit în prima. De prin minutul 78, când problema deja devine apăsătoare, încep fie să se bulucească spre poarta adversă, fie spre a noastră să apere egalul. Urmează declarația dată după meci. „Cât timp există șanse matematice la calificare, vom lupta”, de-ți vine să crezi că ei, de fapt, se pregătesc în secret pentru Olimpiada de matematică.
Cu un lucru toți suntem de acord: e nevoie de o schimbare. Dar cine să se schimbe? Selecționerul minților noastre rămâne Caragiale, care a definit cel mai bine modul în care privim chestiunea: vrem reforma prin care să evolueze doar ceilalți. Toți știu că nu-i suficient să înlocuiești un om – că-i selecționer, atacant sau președinte de federație -, ci că e nevoie de ceva mult mai profund: de o resetare de sistem. Or, cel ce va încerca asta – atingerea binelui comun pe termen lung – va fi sacrificat, pentru că-i pune pe cei din jurul lui în pericol. Însăși această veșnică așteptare a omului providențial – fie el și Hagi, fie el și Lucescu – ne arată așa cum suntem: ipocriți și împăcați cu gândul ratării.
De aceea vă spun ceea ce nu va recunoaște nimeni: problema numărul 1 a fotbalului românesc este publicul. El pune bețe în roate echipei naționale. Partida cu Danemarca a avut o audiență imensă: în fiecare minut, peste trei milioane de români au urmărit acest Antitalent Show. Suporterii s-au obișnuit să se uite la eforturile acestor băieți așa cum privești o ploaie torențială, cu detașare, din spatele ferestrei. Nici măcar nu ne mai amuză, pentru că de sperat am încetat demult să o facem. E un priveghi la care se oftează și se deapănă mental niște amintiri atât de îndepărtate de zici că-s vise.
Publicul e martorul incomod care face acel pressing tăcut asupra unor oameni ce nu vor altceva decât să fie lăsați în pace, de la golgheterii ligii secunde din Gamlastan până la masori, de la antrenorul cu statură donquijotescă până la Monsieur Tussaud, dandy-ul mut din vitrina Federației.
Problema noastră nu e că suntem slabi, ci faptul că nu mai știm să fim altfel. Daum? S-a mulat foarte bine pe ce-a găsit aici: campionatul de „lasă-mă să te las” și de „ține mingea, dar vezi să n-o pierzi”.
La ceasul unei noi sărbătoriri a eșecului, ar trebui să alocăm toate resursele fotbalului autohton pentru construirea unei mașini a timpului. Un slujbaș de la Federație să fie trimis în data de 9 iulie 1994 să-i șoptească la ureche lui Nea Puiu că freza lui va redeveni cool prin toamna lui 2031 și să pună trei fundași pe Kennet Andersson în prelungiri.
Apoi, ne vom ruga toți să facă Hagi ceva. Acesta e proiectul redeșteptării noastre naționale: Dumnezeu s-o preia pe piept și s-o bage-n ațe.
“vrem reforma prin care să evolueze doar ceilalți.” cred ca esenta noastra in sport este asta.Nimic nu merge in nici un domeniu si am vrea sa schimbam,dar de ca sa ma schimbati pe mine pt ca eu sunt bun aici.si asta e mentalitatea fiecarui individ implicat in fenomenul sportiv de la noi
…ma refer, desigur, la nivelul organizarii nu la sportivi
Care public domnule,ca-n fotbalul intern nu vine nici dracu’ la stadion.
Hagi providential?!?La echipa nationala ca jucator,rezultate la nivel Islanda,ca antrenor,eliminat de Slovenia si acum necautat de nici un club cat de cat serios,ca roman,mari dificultati in a-si vorbi limba.
Gresesti AG! Am citit eu multe articole bine fundamentate care l-au gasit pe Daum vinovat sigur inainte chiar de primul meci. Il cheama Nea, Nea… na, ca am uitat…
@cabrera:
Pe de alta parte, e singurul care a avut un proiect care da semne deja ca functioneaza. Exista vreun antrenor roman cautat de cluburi mari?
Cat despre vorbitul limbii, fara a ma pricepe, cred ca e mai degraba vorba de o dislexie.
@Alex S:
Acum, sincer vorbind, Nea Cristoph s-a mulat şi el perfect pe măsurile clientului :)
@AG:Nici unul,in afara lui nea’Mircea nimeni nu merita sa conduca nationala Romaniei,deci musai antrenor strain.
Hai sa zicem ca Hagi are dislexie saracu’,da’ cand prin conf de presa spune ca merita sa antreneze cluburi mari,se compara singur cu alde Guardiola in conditiile in care cota lui internationala e inexistenta,ce diagnostic s-ar mai impune?
AG
Da, si-a castigat titlul de “Nea”, corect! :)
n-ati nimerit-o! Americanii-s de vina!