in Gazeta Sporturilor

Dispărem

Dacă stai să te gândești, Hagi e ultimul om care ne-a făcut să ne bucurăm împreună; nu 55 la sută dintre români, nu 90 la sută, ci toți. E adevărat, a trecut peste un sfert de secol. Această unanimitate sentimentală nu s-a mai întâlnit nicicând de atunci, ceea ce e un pic explicabil, oamenii bucurându-se mai mult la fotbal decât atunci când trece prin Parlament o lege bună ori când vreun compatriot câștigă un premiu internațional.

Ca specific local, suntem poporul care se declară cel mai nefericit din UE. Unul dintre motive, aș zice, e că avem prea puțini oameni ca Hagi și nu mă refer aici nici la talentul său în raport cu mingea de fotbal, nici la frazarea simpatică, rodul probabil al unei ușoare dislexii, ci la faptul că averea noastră comună constă, în mare parte, din așteptări.

În plan practic, cam asta facem: așteptăm schimbarea de la alții, ca pe-o pasă de gol.

Iar Hagi e dintre cei care nu ne lasă în pace. Mereu vrea câte ceva. Să se mărească numărul de înlocuiri de la meciurile de fotbal. Susține introducerea arbitrajului video în Liga 1. Cere o lege prin care multinaționalele să fie obligate să contribuie pentru sport și cultură. Se arată deranjat că printre orașele unde se vor construi cele 100 de stadioane promise de guvern nu este și Constanța.

Se agită continuu. Cei aleși să schimbe lucrurile sunt însă activi ca peștii din acvariu. Pe președintele reconfirmat de la FRF îl vezi la chip o dată la patru ani, când trebuie să se realeagă: până și Ștefan Bănică junior, cu concertele lui de Crăciun, e mai imprevizibil. Iar președintele Ligii Profesioniste de Fotbal, fost coechipier al lui Hagi la Sportul, are discreția rezervată marilor spirite. Îi bănuim doar existența.

Oamenii aceștia nu ne deranjează; Hagi da.

Rămânem un popor al formei („Haha, uite ce chestie hazlie a mai zis Hagi!”) și mai puțin al fondului, căci niciodată nu discutăm despre adevărul celor zise. Nu mă pricep, dar ideea aceea a lui, cu o lege prin care să se deducă bani din cifra de afaceri ale companiilor multinaționale, nu din profit, nu din taxe şi impozite, bani care să fie direcționați spre sport și cultură, e interesantă. Cred că ar conveni tuturor (e drept, mai puțin politicienilor). Sau, dacă nu e o idee bună până la capăt, măcar să vedem cum ar putea fi îmbunătățită.

Dar, de aproape un an și jumătate, în Parlament se discută numai legi despre cum să scape câțiva oameni de pușcărie, iar la Guvern despre cum să mărească salariile la jumătate și să fidelizeze pensionarii. Nicio investiție în viitor, indiferent de formă.

Dacă frazele lui Hagi au topică ciudată, rețineți un singur cuvânt din câte-a spus: „Dispărem”. O tot zice de câțiva ani, dar clopotul nu bate suficient de tare în timpanele noastre. Nu există verdict mai crud și mai adevărat despre poporul român. Se întâmplă acum, cât citiți. Dispărem. Nu doar că suntem poporul din UE care se declară cel mai nefericit – măcar atâta luciditate avem cât să realizăm asta -, dar suntem și poporul care se supune singur extincției, care îmbătrânește cel mai rapid, care își pierde tinerii într-un ritm îngrozitor, care votează hoți și ticăloși știind că sunt hoți și ticăloși.

În curând, ne va conduce o găină, ouându-se în direct pe pupitrul unde-și va susține conferința de presă, dar noi vom fi ocupați tot să râdem de Hagi.

Write a Comment

Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

15 Comments

  1. Bun, reiau comentariul:
    Cred (si sper) ca am depasit perioada comunismului, in care „Centrul” se implica in economie si aloca bani dupa cum considera. Traim in era economiei de piata (mult-hulitul „capitalism”), in care mediul privat ar trebui sa fie liber sa decida unde aloca banii.
    De aceea, cred ca ar trebui sa „punem boii inaintea carutei” (nu invers, cum face Hagi), adica fenomenul fotbalistic sa ofere ceva atragator pentru investitii din mediul privat. Eu, daca as fi CEO sau membru in board-ul unei companii, m-as gandi serios daca vreau sa asociez imaginea companiei cu oameni precum Becali, Ioan Niculae etc sau cu cluburi care azi sunt in playoff, anul viitor sunt in liga 2 sau cluburi cu 300 de fani.
    Recunosc, mai fac si eu misto de greselile de limba romana ale lui Hagi, insa il apreciez mult pentru proiectul Academiei, prin care a oferit o noua sansa fotbalului romanesc. Totusi, ideea sa, oricat de frumoasa ar parea pe hartie, este un exemplu al sindromului tipic romanesc, al omului care se pricepe la toate, de la sport si politica, pana la economie sau marketing.
    Culmea e ca tocmai clubul sau este cel care atrage „multinationale” mari precum Pepsi, URBB sau Nike. De ce? Fiindca acolo au gasit un model de dezvoltare sustenabil pe termen lung.

  2. Singurele idei bune sunt alea puse în aplicare.
    Hagi (ca să citez un alt mare om de fotbal,cu siguranță și el plin de idei extraordinare) „e bun dar nu îl vede nimeni”, altfel cum îți explici că nu îl angajează nici dracu’ în fotbalul competitiv?

  3. Domnu’ hagi ” a furat, da’ a facut si treaba”. un caracter de nota 10, a maturat gigi cu el cat a vrut, dupa au facut blaturi impreuna. Sa nu uitam ca era desfiintata de mult academia fara noua cooperativa din fotbalul romanesc. Mai bine ar disparea fotbalul profesionist de la noi, n-avem nevoie de el.

  4. Evident nu sunt argumente!
    Hagi face mari eforturi sa mentina academia, evident nu din blaturi sau cooperativa! Imi pare bine sa va regasesc!

  5. „Dacă stai să te gândești, Hagi e ultimul om care ne-a făcut să ne bucurăm împreună; nu 55 la sută dintre români, nu 90 la sută, ci toți.”

    Sunt de acord. Totusi, afirmatia asta imi lasa un gust amar.

    Si o sa incerc sa explic. Avem cu adevarat astazi un sportiv de top mondial, cu o notorietate mondiala. Sportiv care e un exemplu de munca dura, dusa la extrem, si de comportament civilizat in public. Care a realizat astazi mult peste ce a realizat Hagi, dupa orice chestie masurabila Pentru cei care o sa zica ca bat campii: Hagi nu a fost nicodata in top 3 in Europa, clasamentul e aici: https://ro.wikipedia.org/wiki/Balonul_de_Aur. Performanta maxima la nivel de nationala cu el capitan a fost un loc 5 mondial. Da, vorbesc de Halep.

    Bine, o sa mi se spuna ca tenisul nu e un sport popular, deci e logic sa spui ca Halep face fericiti doar 30% dintre romani, nu 100%. Eu pe asta pot sa o accept. Dar ia discutati cu oamenii din jur. Ia luati orice forum pe platformele online romanesti majore si vedeti cum e tratata Halep pe acolo. E horror.Ti se cam face rusine ca esti roman.

    Cat despre Hagi, deja faptele au devenit legenda si cu legenda nu te pui. Eu imi aduc totusi aminte ca Hagi s-ai incheiat cariera la nationala cu un cartonas rosu si scuipandu-si adversarul in fata.

    De ce diferenta asta, sesizata bine de autor? Aici o sa ma arunc intr-o explicatie riscanta: cu Hagi ne puteam identifica usor, ca natie. Da, le da printre craci, da le baga mingea in plasa, da, le mai da si la picioare, da, ii mai si scuipa in fata. Dar si-o merita! Plus ca ziaristii aia sunt niste javre, sa se ia de el, al mai bun fotbalist din lume. Bine le-a zis-o pe aia cu „bai, voi taceti din gura, ca ar trebui sa ne faceti statuie”, si eu as fi zis fix la fel!

    Pe scurt, e valabil si ca fotbalist, si ca om.

    Halep e o anomalie rasarita in Romania. Aduce mai mult cu Kerber decat cu un roman „adevarat”. Sa ne scuteasca.

  6. @silicon_v:

    De acord cu ce ati scris, as mai adauga o posibila explicatie.

    Între epoca lui Gică și cea a Simonei a apărut hating-ul profesionist. Pe de-o parte, e un curent mondial, pe de altă parte, noi, cu ura noastră de sine, conferim noi dimensiuni fenomenului.

  7. Va amuza pe unii greutatea lui in exprimare. De ce uitati ca Hagi, pana a se duce la scoala, a vorbit intr-o limba diferita in familie si chiar cu copiii comunitatii care erau aproape toti makedoni. Apoi,absorbit de foarte tanar de marea lui pasiune, fotbalul, datorita talentului sau neobisnuit, laudat de toti, adulat, nu stiu cat de bun scolar putea sa fie. Ca vorba aceea – doi pepeni intr-o mana nu se poarta.

  8. Poate ar trebui să nu ne mai agățăm de Hagi, Nadia, Năstase, Halep. Numai inculții au așteptări de la niște sportivi de performanță, au făcut performanțe în sportul lor ceea ce e foarte bine, dar atenție! e foarte bine pentru ei nu prentru noi. Știa țara asta de Dănăilă înainte să apară pe rețelele de socializare?
    Ridicăm în slăvi niște sportivi care nu ne reprezintă și ii îngropăm în anonimat chiar pe ăia care ar merita să fie cunoscuți, o să ziceți cum nu ne reprezintă? normal că nu, fiindcă suntem leneși, nu ne place sportul, nu jucăm în echipă și mai mult ne sabotăm. Neymar reprezintă Brazilia? vrea un englez sau european să locuiască acolo doar pentru că țara aia dă pe bandă rulantă sportivi? sportul e o industrie de entertainment, baza societății rămâne școala, sistemul sanitar, ori noi suntem rămași rău de tot în urmă în domeniile astea, abia după aia ar trebui să ne gândim la investit în sporturi de performanță, pe bani publici sau să obligăm companii să contribuie la asta.

  9. hagi are multe idei tampite se stie ca nu este un mare inteligent el este cel care ne umpluse de arbitri de linie care se uitau ca curca in lemne si costau destul de mult,var nu are nimic de a face cu el se agata si el de inteligenta altora

Webmentions

  • Zelist Blog » Blog Archive » Care au fost cele mai viralizate subiecte in presa online si pe bloguri, in perioada 23 – 29 aprilie 2018? mai 24, 2019

    […] Disparem – adriangeorgescu.ro 3677 Facebook interactions 2 Twitter trackbacks 262 Twitter followers […]

  • mihai vasilescu blog | Ce mi-a plăcut (săptămâna 114) mai 24, 2019

    […] Dispărem; […]