„Celălalt prezent” este unul dintre primele romane ale lui Leonida, apărut în 1965. Stilul realist-socialist se simte în romanele sale din acea perioadă, excepție făcând capodopera sa, „Aventură și contraaventură”, cartea cea mai îndepărtată de acest stil pe care o puteți citi în literatura noastră. Ceea ce confirmă încă o dată versatilitatea incredibilă a acestui autor.
Este un roman despre iubire și adolescență, într-un orășel de pe malul Dunării, în anii celui de-al Doilea Război Mondial. Luc are 16 ani, iubește câinii și lucrează pentru tatăl său vitreg, care e negustor de câini de rasă și june prim tomnatic. Luc este îndrăgostit de o fată, Mariana, dar ea e logodită cu un bărbat mult mai în vârstă decât ea. Cei doi fug împreună, deși între ei e doar o iubire nevinovată. Tocmai aici e frumusețea cărții, în simplitatea schițată a acestui love story:
– Îmi amintesc că ai apărut cu niște nădragi de satin albastru cu bretele galbene. Te credeai, cu nădragii aceia, primul om! Numai că în ziua aceea ai jucat foarte rău, n-ai marcat niciun gol. Din pricina nădragilor de satin, de îngâmfat ce erai!
Luc gândea: „Da, îmi amintesc de pantalonii de satin albastru… Are dreptate, eram teribil de mândru de ei… Oare ce mamă aveam atunci, la a câta nevastă ajunsese Flentea?…“
– Ei, și aproape de sfârșitul meciului s-a întâmplat ceva…
– Nu mai spune! S-a întâmplat ceva?
– Da. Una din bretele ți s-a descusut… Ai venit la geamul nostru și ai cerșit de la mama un ac cu gămălie, să-ți prinzi breteaua.
– Parcă nu-mi amintesc! Cred că inventezi. Te pricepi teribil.
– Nu inventez. Mama nu ți-a dat niciun ac, dar mi-a spus să ies, să-ți cos breteaua.
– Emoționant! mormăi Luc. Îmi vine să plâng.
– Cât se poate de emoționant. Adică emoționant a fost pentru mine să cos breteaua unui atât de mare fotbalist. Și, mâinile tremurându-mi, te-am înțepat… hm, pariez că nu-ți amintești ce mi-ai zis!
– Nu-mi amintesc nimic. Ce ți-am zis?
– Nu ghicești?
– Deloc!
– Mi-ai zis: „Proasto!“
Cea de-a doua carte, „Întoarcerea focului”, este un roman de aventuri pentru copii. Din câte știu, Leonida Neamțu a scris-o pentru copiii lui. După ce un băiat găsește o hartă a bunicului său, care fusese marinar, cinci adolescenți pleacă în căutarea unui balaur.
E o poveste cu lupi, buburuze și peșteri, cu numere scrise pe o grindă și cu un semn mare de întrebare desenat pe o stâncă. Și, pînă la urmă, cu un fel de balaur.