in literatură, Recomandări, roman

Celălalt prezent și Întoarcerea focului, de Leonida Neamțu

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

„Celălalt prezent” este unul dintre primele romane ale lui Leonida, apărut în 1965. Stilul realist-socialist se simte în romanele sale din acea perioadă, excepție făcând capodopera sa, „Aventură și contraaventură”, cartea cea mai îndepărtată de acest stil pe care o puteți citi în literatura noastră. Ceea ce confirmă încă o dată versatilitatea incredibilă a acestui autor.
Este un roman despre iubire și adolescență, într-un orășel de pe malul Dunării, în anii celui de-al Doilea Război Mondial. Luc are 16 ani, iubește câinii și lucrează pentru tatăl său vitreg, care e negustor de câini de rasă și june prim tomnatic. Luc este îndrăgostit de o fată, Mariana, dar ea e logodită cu un bărbat mult mai în vârstă decât ea. Cei doi fug împreună, deși între ei e doar o iubire nevinovată. Tocmai aici e frumusețea cărții, în simplitatea schițată a acestui love story:

–  Îmi amintesc că ai apărut cu niște nădragi de satin albastru cu bretele galbene. Te credeai, cu nădragii aceia, primul om! Numai că în ziua aceea ai jucat foarte rău, n-ai marcat niciun gol. Din pricina nădragilor de satin, de îngâmfat ce erai!
Luc gândea: „Da, îmi amintesc de pantalonii de satin albastru… Are dreptate, eram teribil de mândru de ei… Oare ce mamă aveam atunci, la a câta nevastă ajunsese Flentea?…“
– Ei, și aproape de sfârșitul meciului s-a întâmplat ceva…
– Nu mai spune! S-a întâmplat ceva?
– Da. Una din bretele ți s-a descusut… Ai venit la geamul nostru și ai cerșit de la mama un ac cu gămălie, să-ți prinzi breteaua.
– Parcă nu-mi amintesc! Cred că inventezi. Te pricepi teribil.
– Nu inventez. Mama nu ți-a dat niciun ac, dar mi-a spus să ies, să-ți cos breteaua.
– Emoționant! mormăi Luc. Îmi vine să plâng.
– Cât se poate de emoționant. Adică emoționant a fost pentru mine să cos breteaua unui atât de mare fotbalist. Și, mâinile tremurându-mi, te-am înțepat… hm, pariez că nu-ți amintești ce mi-ai zis!
– Nu-mi amintesc nimic. Ce ți-am zis?
– Nu ghicești?
– Deloc!
– Mi-ai zis: „Proasto!“

Cea de-a doua carte, „Întoarcerea focului”, este un roman de aventuri pentru copii. Din câte știu, Leonida Neamțu a scris-o pentru copiii lui. După ce un băiat găsește o hartă a bunicului său, care fusese marinar, cinci adolescenți pleacă în căutarea unui balaur.
E o poveste cu lupi, buburuze și peșteri, cu numere scrise pe o grindă și cu un semn mare de întrebare desenat pe o stâncă. Și, pînă la urmă, cu un fel de balaur.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.