in Evenimentul Zilei, Jolly Joker

Mungiu şi Oscarul

Când Cristian Mungiu a câştigat la Cannes, mulţi au devenit peste noapte mândrii compatrioţi ai unui om de care, cu câteva ore mai devreme, nici măcar nu auziseră. Este manifestarea aceloraşi complexe româneşti: ca neam, de inferioritate faţă de alte popoare, cu mai mulţi titulari în selecţionata valorilor universale, iar ca indivizi, de superioritate faţă de cei din jurul nostru. Am vrea să fim văzuţi drept compatrioţii lui Eminescu, Blaga şi Cioran, dar sfârşim prin a fi asimilaţi cu Dracula şi cu Hagi.

Mungiu părea cea mai bună şansă în acest meci al imaginii, un golden boy  care să scoată România din balta percepţiei universale, aşa cum baronul Münchausen se extrăgea singur din lac, cu tot cu cal, trăgându-se de păr. Să nu uităm însă că prima performanţă a lui Cristian, şi poate cea mai greu de obţinut, a fost să răsară din mijlocul unui neam în care, când cineva scoate capul, un vecin are grijă să i-l îndese la loc cu ciocanul.

Dacă ne dorim atingerea gloriei prin intermediar şi vrem să fim reprezentaţi de Mungiu, trebuie să ni-l asumăm şi pe Mailat. Nu te poţi afilia doar la România care păşeşte pe covorul roşu, ignorând-o pe cea care ţine “Răpirea din serai” pe perete.

În ciuda celor care se strecoară în fotografia de grup, meritul pentru “4 luni, 3 săptămâni şi două zile” şi pentru orice premiu primit de acest film le aparţine numai regizorului, echipei sale şi acelora care i-au sprijinit în mod direct.

Ca orice premiu, Oscarurile nu reprezintă un scop, ci, cel mult, un mijloc pentru a căpăta recunoaştere şi condiţii mai bune de practicare a meseriei pe viitor. Or, prin această vorbărie care l-a prezentat pe Mungiu drept favorit la Globurile de Aur şi la Oscar cu mult înainte de termen, aceste premii au ajuns să pară un scop în sine. Ca artist, miza lui Mungiu nu trebuie să fie – şi sunt convins că nici nu este – o cunună de lauri, ci următorul film.

Acum, câte ceva despre cel de-al doilea termen din titlu, premiile Oscar, la care România, printr-o “nedreptate”, nu mai are acces. Să nu uităm că ele sunt date de o instituţie care nu i-a premiat niciodată pe Richard Burton şi pe Peter O’Toole (după şapte, respectiv opt nominalizări), care i-a răsplătit pe Paul Newman şi pe Al Pacino doar după şapte, respectiv opt nominalizări, şi care l-a recompensat pe Chaplin o singură dată, la 20 de ani de la premiera filmului “Luminile Rampei”, pentru coloana sonoră! Daţi-mi voie să consider Oscarurile onorifice primite de aceşti artişti drept nişte scuze penibile, prost prezentate, ce sună mai mult a persiflare.

Aberant este că acordăm acestor premii o importanţă de parcă ar fixa unitatea de măsură a valorii în film. Ştiţi cine sunt votanţii? Nu, pentru că n-aveţi cum: lista membrilor Academiei, care cuprinde peste 6.000 de nume, nu e dată publicităţii. Sunt cunoscuţi numai cei 42 de membri ai Consiliului Guvernatorilor, dintre care, vă spun de pe-acum, îl ştiţi doar pe Tom Hanks. Iar dacă, de pildă, numele actorului Ed Begley jr. – membru în acelaşi consiliu – nu vă spune nimic, e pentru că nu prea are de ce.

Premiile Oscar sunt o serbare şcolară în care peste 6.000 de necunoscuţi aleg, după criterii necunoscute, dintre cei mai cunoscuţi oameni ai lumii. Aceştia urcă pe scenă, îşi spun poezia, primesc premiul, iar aproape toată populaţia globului stă lipită de televizoare. Ăsta da, subiect tare de film! Cum de nu l-a făcut nimeni până acum? Probabil pentru că n-ar fi avut prea multe şanse să fie nominalizat la Oscar.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

162 Comments

  1. ” iar ca indivizi, de superioritate faţă de cei din jurul nostru.” asta e noul trend. toata lumea se chinuie sa fie “cool”. cool a revenit. cool e noul trendy.

  2. 6.000. Cum naiba faca astia de joaca pe degete 6.ooo de oameni de diverse nationalitati (this is America), culori ale pielii si sexe (sexuri?). Tot ce e superproductie, cu sute de milioane de petrodolari bagate in proiect, sfarseste prin a se umple si de statuete, ca urmare se vinde si mai abitir si se umple iar de bani etc. Mai stie careva cate oscaruri a luat lesinatura aia de Titanic?

  3. hai ma ca nu doar titanic a luat oscar. si oricum mi s-a parut de atunci ca au avut ceva cu leonardo. a jucat kate winslet bine? nici pe departe. dar a fost nominalizata. di caprio nu…
    nu ca ar fi meritat. lesinatura e un termen potrivit :))

  4. Sunt multe filme bune care nu au castigat Oscarul. Cel mai bun exemplu care imi vine in minte este Apocalypse Now, care a pierdul in 1980 in fata lui Kramer vs. Kramer. Si stau si ma intreb… cum poate o capodopera ca Apocalypse Now sa primeasca numai doua Oscaruri si alea la categoriile legate de tehnica.
    A fost un mare tam-tam legat de faptul ca Lord of the Rings este primul fantasy care castiga un Oscar. Eu va spun, ca in anii 80 au existat filme SF exceptionale, care nu au reusit sa ia mai mult decat un premiu pentru efecte vizuale. De Blade Runner nici nu mai zic. In ciuda efectelor speciale foarte, foarte bune, a pierdut Oscarul pentru efecte vizuale.

    O singura certitudine ramane la Oscaruri. John Williams e nominalizat cand mai scoate cate un soundtrack. Si nu spun ca omul nu merita (desi Hans Zimmer e un compozitor mai bun ca el).

  5. Din 6000 de votanti, cica ar fi votat vreo 2000. In fine, nu asta ar fi principala nemultumire, ci faptul ca multi romani, fani a lui cichicean si bruzli, in dulcele stil carpatin au inceput sa-si verse naduful plictiselii si sa-i aruncea galeti de gunoi in cap, invidiosi pe succesul lui. Asta mai ales dupa ce au aflat ca n-a fost nominalizat la Oscar, juisand dupa ce au vazut cele 9 pelicule selectate.

  6. Oscarurile sunt probabil si la ei o forma de manipulare a consumatorilor. Daca iei un Oscar , iti cresc brusc epoleti pe umeri , lumea te apreciaza mai mult, casele de productie te curteaza mai des , etc
    Era o poveste despre un actor , dar am uitat care , americanii o aduceau in discutie cand venea vorba de cel mai trist eveniment posibil , ca actorul respectiv ajunsese atat de sarac , ca a fost nevoit sa isi topeasca statueya primita cadou la Oscar ca sa faca rost de bani …

  7. @VA
    daca era atat de imbecil isi merita soarta. pai cum sa o topesti? sunt convins ca valoreaza mult mai mult pe ebay decat topita si facuta bratari.

  8. @forast
    chiar nu ma prind care e legatura cu 432…

    @diana
    hai ma ca sunteti cainosi. m-am luat eu dupa voi sa am blog… pai asta e munca,nu gluma.
    in rest, am avut cel mai ratat date de care imi pot aminti,deci foarte probabil cel mai prost din istorie.
    bine ca n-a fost nimeni ranit :D

  9. @diana
    astea sunt din alta categorie.categoria liceu nu se pune. astea macar au o anumita spectaculozitate,mai mare sau mai mica. despre asta a mea nici nu ai ce sa zici. nu are niciun fel de haz.

  10. E cunoscuta povestea lui Chaplin. Dupa ce in 1927 a fost nominalizat initial la actor principal si la regizor pentru “Circul”, aceste nominalizari i s-au retras apoi, pentru a i se acorda un Oscar lights, onorific, “pentru contributii insemnate aduse … “. Chaplin a folosit statueta sa-i tina usa. De atunci …

  11. @AG
    bravo ! asta a fost prima intrebare pe care mi-au pus-o prietenii:”erai treaz?”. si cand le-am marturisit ca da:”pai bravo ma. nu ai vazut si tu something about mary? nu merge nici cu pistolul incarcat nici treaz.”

  12. AG:
    Cojones! :D

    1. Asumarea integrala a Romaniei- de acord. E insa foarte dificila in afara cadrelor strict discursive. Rusinea e unul dintre cele mai puternice sentimente umane. Cand auzi sau vezi lucruri neplacute despre compatrioti ,nu prea poti sa eviti starea de jena. Iti trebuie multa luciditate pentru a nu incerca sa te disociezi.

    2. Meritul este EXCLUSIV al lui Mungiu si al echipei sale. Perfect adevarat. Cand vad cum “politicienii” si “criticii de film” din Romania il atarna pe Mungiu la butoniera si defileaza cu el prin Europa, am un acut sentiment al penibilului.

    3. Pentru omul Mungiu o nominalizare la Oscar ar fi insemnat mult, pentru regizorul Mungiu nu sunt la fel de sigur. Oricum in cazul sau viitorul ramane deschis, cu sau fara nominalizare. Depinde de el sa evite capcana manierismului. Sunt Tare curios sa vad cum o sa evolueze.

    4. Ai dreptate cand spui ca Oscarul nu fixeaza criteriile valorice ale filmmaking-ului, asa cum nici Palme d’Or, sau Ursul, sau Globul, sau Leul sau alte animalute simbolice NU o fac. Totusi ele sunt importante pentru ca altfel multe filme ar ramane complet necunoscute majoritatii publicului. In plus e corect ca Academia a ignorat nume imense ca Richard Burton, Peter O’Toole sau Akira Kurosawa, dar a si premiat si multe valori. Oscarurile nu inseamna totusi un triumf al mediocritatii sau nonvalorilor. E o selectie discutabila si poate chiar arbitrara ( cam ca toate selectiile), dar a recunoscut si performanta cand a putut si cand a vrut.

    5. Neselectionarea filmului lui Mungiu (ca si a filmului Persepolis, de alfel) sunt nedreptati, sau in cel mai bun caz gafe de proportii. Cei nedreptatiti au fost insa Mungiu si Vincent Paronnaud nu Romania sau Franta. E ridicol sa gandim conspiratii si cabale indreptate impotriva spatiului carpato-danubiano-pontico-mioritic.
    A fost o nedreptate pentru ca Beaufort si mai ales, Mongol nu se ridica la nivelul 4,3,2 sau Persepolis. Am vazut aproape filmele nominalizate la Oscar pentru film strain ( exceptie 12) si cred ca Mungiu si Paronnaud aveau loc acolo fara probleme. Excluderea lor a avut, repet, motivatie politica nu estetica.

  13. AG
    Cum membrii Academiei sunt alesi pe criterii vagi, numele lor nefiind dat publicitatii, traiesc cu senzatia ca Oana Zavoranu este printre ei. E actrita? E.

    ————————-

    Vezi poate te bate pepe. E “cantaret” ? E….

  14. AG:
    Am vazut de curand “Mongol” filmul lui Bodrov nominalizat la Oscar.
    Puncte bune:
    1. Peisajele superbe,
    2. Peisajele superbe
    3. Scenele de lupta…din pacate doar partial.

    Puncte slabe:
    Tot restul. Povestea lui Temujin -numele real al lui Ginghis Han- e masacrata de Bodrov pana ajunge un soi de telenovela. Relatia filmului cu adevarul istoric e foarte precara, iar momentul in care el e salvat din sclavie -unde in realitate nu a fost decat o singura data cand era copil- de catre sotia lui, mi-a produs un acces de ras viguros. Jocul actorilor e subtire si foarte schematic. Mi-a amintit de filmele nord-coreene din copilarie :(
    Scenele de lupta sunt misto pana la momentul in care se vad calcurile dupa Braveheart si-ceea ce e mai grav- dupa Lord of the Rings !!!

    In concluzie, Mihai Viteazul e cu 3 clase peste filmul lui Bodrov.
    Cine vrea sa stie mai multe despre Ginghis Han, poate sa citeasca Yasushi Inoue -“Lupul albastru”. Tot fictiune e, dar macar e frumos scrisa si mult mai aproape de personajul real.

  15. @Neagoe Elena

    nu spun ca esti o rusine a poporului, spun doar (si sper ca e asa) ca nu te intereseaza filmul … sau ca traiesti in afara tarii, sau ca nu ai tv acasa … dar oricare ar fi din astea de mai sus, sa nu stii cine este Cristian Mungiu … cred ca e dureros sa auzim …

    cred ca pe Mailat sau pe Mutu si Chivu ii cunosti nu ?

  16. Capitanul de pe Titanic ii strange pe pasageri si le spune:
    – Am doua vesti pentru dumneavoastra: una rea si una buna.
    Pe care o vreti prima?
    – Pe cea rea.
    – In doua ore, vaporul se va rupe in doua si se va scufunda.
    – Si cea buna?
    – Vom lua 11 Oscar-uri.

  17. Buna dimineata.
    De Mungiu si Mailat am auzit doar aici pe blog.
    Cu ani in urma trebuia sa ma prezint intr-o sedinta…romanii erau cam negativ priviti …si eu habar nu aveam cum sa o fac…asa ca am inceput cu: Nu va speriati eu sunt romanca….toata lumea a inceput sa rada.Acum ca tot nu am habar de subiect spun: Nu va speriati ca nu comentez dar sunt total de acord cu asumarea integrala.

  18. Doi actori au refuzat premiile Oscar in semn de protest
    George C Scott, premiat in 1971 pentru rolul George S Paton din filmul Patton
    Marlon Brando premiat in 1972 pentru rolul lui Vito Corleone din The Godfather.
    Le-au desconsiderat din motive intemeiate

  19. Si lista nedreptatitilor la Oscar poate continua:
    Kirk Douglas – a primit un Oscar onorific pt intreaga cariera, pe vremea cand fi-su avea deja 2, iar Russel Crowe castigase Oscarul pentru un rol care n-a facut decat sa-l copieze pe cel al lui K. Douglas in “Spartacus”

    Mai nou Oscarurile sunt dirijate si politic. In 1994 spre exemplu (sau 1993), marele castigator a fost filmul lui Clint Eastwood, “Necrutatorul”, practic un film de 2 bani, care insa aparea intr-o perioada incarcata de tensiuni sociale si politice fara precedent. Era anul in care se declansase “razboiul” dintre albi si negri in Los Angeles. Filmul ala nu facea decat sa arate ce prieteni buni pot fi un alb si un negru, exact ca-n basmele noastre populare “pe vremea cand lupii se pupau cu mieii, cainii cu pisicile, etc”
    Evident ca si anul asta se va intampla la fel. Oscarul pt filme straine o sa-l ia “12”, ca e Made in Russia, iar Putin doar e omul anului si trebuie recompensat prin toate mijloacele, sa se arate lumii ce prieteni sunt americanii cu rusii.

  20. JMC:

    Premiul Nobel pentru Literatura:

    -1906 -castigator Giosuè Carducci!!! Nominalizati: Mark Twain, Rainer Maria Rilke, George Meredith, and Henry James !!!!

    -1974 Graham Greene, Vladimir Nabokov,si Saul Bellow sunt respinsi. Premiul il primesc Eyvind Johnson and Harry E. Martinson, ambii sunt suedezi si faceau parte din comitetul Nobel!!!

    -1968 Academia decide in secret ca premiul trebuie acordat unui Japonez. Se spune ca au fost trimisi cercetasi in Japonia pentru a identifica posibilii candidati. A fost gasit Yasunari Kawabata ( un foarte bun scriitor de altfel). Gunter Grass, Robert Graves si Lawrence Durrell au pierdut.

    -1973 Castigator este scriitorul australian Patrick White. Refuzatii au fost Graham Greene, André Malraux, and Vladimir Nabokov.

    Nu mai comentez nimic!

  21. Neagoe Elena
    Sarut mana. Va rog sa nu luati personal cele ce am scris. Opinia mea este ca e ciudat sa te simti mandru de realizarile unui regizor, fara sa fi vazut filmul, doar pentru ca el este roman si pentru ca a primit un premiu. In acelasi timp, sa nu te simti rusinat de faptele lui Mailat, despre care s-a spus: “Nu toti romanii suntem asa”. Evident, nu toti suntem ca Mailat, dar la fel de bine, nu toti suntem ca Mungiu.
    rossonero
    Este foarte posibil – si chiar probabil – ca romanii din afara granitelor tarii sa nu fi auzit de Mungiu, mai ales la momentul desfasurarii Festivalului de la Cannes. Inainte de “432”, el a facut doar un lung-metraj, “Occident” si cateva scurt-metraje. Avem talentul de a le da in cap oamenilor talentati, de a-i trage de picioare cand isi iau zborul, deci nu inteleg de unde aceasta ironie la adresa unei doamne.

  22. @florin
    dap, bun articolul

    @others
    ar fi fost “tare” ca 4,3,2 sa fie nominalizat… nu pot sa imi revin in urma socului numai la ideea ca un film “de autor” care nu reuseste sa iasa din canoanele cinematografiei rusesti sa fie propus la Oscar. Nimic de zis, e un film interesant prin faptul ca ruseste intr-o masura oarecare sa recreeze o atmosfera, dar, nimic mai mult. Cei care au trait tragedii in acele timpuri stiu ce vreau sa zic. Filmul nu are forta, mesajul nu are forta, scenariul este previzibil…

    In rest, AG, ca intodeauna, brillant. Articolul tau e mult mai interesant decat filmul domnului Mungiu. Fara misto!
    Am zis.

  23. Ati remarcat ca nu discut filmul in sine, caruia fiecare ii da sau nu propriul sau premiu.
    De asemenea, cand spun “peste 6000 de necunoscuti”, nu ma refer la o pregatire profesionala precara a membrilor Academiei – e evident ca nu este asa -, ci la faptul ca nu stim cine sunt. Nu inteleg secretosenia aceasta.

  24. Florin, il postez eu, pentru ca e intr-adevar un articol foarte bun

    Cannes la noi la nimeni
    Cheia 1 – vulgul

    O taranca a venit la Bucuresti la facultate. Neavand bani de gazda, statea ca vita in camine. Desi parintii s-au sacrificat si si-au rupt de la gura ca sa o tina in facultate, curvistina in loc sa puna mana pe carte s-a incurcat cu unul si a ramas gravida. Ca sa nu-si faca familia de ras s-a hotarat sa dea copilul afara. Cum pe vremea aia avortul era interzis, a apelat la un smecher care provoca avorturi pe bani. Numai ca proasta ramasese cam de mult timp, de peste 4 luni. Si nici nu reusise sa adune suficienti bani. Profitand de asta, smecherasul pe langa bani le-a cerut sa le si arda, pe ea si pe prietena ei. A, am uitat de prietena ei. Alta vaca. Dupa ce ca prostise un bucuresten de familie buna, in loc sa stea cuminte, ii facea saracului baiat numai fite. Ca s-o ajute pe proasta, s-a lasat cordita de smecher. Asta mi s-a parut trasa rau de par. Eu n-as fi facut asta pentru tine, Mariano, pentru nimic in lume. Iarta-ma ca-s sincera. In fine, depinde de cum arata tipul, hi, hi, hi.

    Partea cea mai naspa a filmului e ca, dupa ce nefericita avorteaza, iti arata avortonul vreun minut. Iti dai seama ce scarbos? O-ri-bil! Eu nu i-as fi lasat sa bage asta in film. In fine, filmul se termina total de-ampulea, cu cele doua gagici intr-o carciuma holbandu-se ca proastele una la alta. Slab. Foarte slab.

    Cheia 2 – firmacii

    Mda, iar i-a prostit Mungiu pe occidentali cu documentarul asta si s-a umplut de bani. Prosti mai sunt aia frate. Cum vii cu ceva mai exotic pentru ei, despre cat de rau era la noi pe vremea lu’ Impuscatu,cum pun botu’ si-ti dau o gramada de premii. Mai bine ma faceam si eu regizor. Bagam niste povesti de la mine din cartier de ii rupeam in doua. Partea naspa e ca iar ne facem de cacao in Europa cand vad aia cat de tarani eram. Mi-e si rusine sa mai merg “afara”. Iar se uita aia la mine ca la un aborigen cand ma duc la specializare la Frankfurt. Nu stiu de ce fac astia la noi numai filme cu nenorociri.

    Cam in cheile astea a fost “citit” filmul 4 luni, 3 saptamani si 2 zile in Romania, de catre doua categorii diferite de receptori. Oamenii, derutati de avalansa de premii incasate de film, in sfarsit au rasuflat usurati. Victorie! Filmul lui Mungiu nu a fost nominalizat la Oscaruri. In sfarsit s-au prins! Acum sa-l mai vad pe moldovean cum se sparge in figuri pe la stiri. Cand e vorba de un premiu serios, gata, s-a taiat macaroana.

    De unde vine toata confuzia asta? Dintr-un fapt foarte simplu. Marea majoriate a celor care au vazut filmul nu vede de obicei filme care participa in concurs la Cannes. Nu i-am vazut dand buzna la “Le Scaphandre et le papillon”, pentru care Schnabel a luat la aceeasi editie Premiul pentru Regie. Nu i-am auzit sa astepte infrigurati sa apara pe net filmul Control al lui Corbijn, care a a luat si el un premiu la Cannes. Cand se intampla ca unii sa vada cateodata din greseala un film de festival european, reactiile sunt doua, in functie tot de cele doua categorii de mai sus:

    1. “Fata, e cel mai prost film pe care l-am vazut, n-am inteles absolut nimic, sa moara mama. Am pierdut 2 ore din viata.”

    2. “Hmm, nu prea mi-a placut. Cam static pentru gustul meu.”

    Asta se intampla pentru ca oamenii sunt blocati in schema de succes a filmelor de la Hollywood. Filme care te fac imediat sa razi, sa plangi, sa stai in tensiune si sa rasufli usurat la final. Fara sa implici creierul in nici un fel. Sau poate sa-l implici putin in rezolvarea inainte de momentul pe care l-a planuit scenaristul a intrigilor (”Ti-am spus eu ca o sa o paraseasca pentru sora-sa!”). Pe scurt, divertisment. Oamenii nu pot sa faca distinctia dintre filmul de divertisment, facut aproape stiintific la Hollywood si filmul ca obiect de arta, care de obicei are alt ritm (”Ce stupizenie, m-am uitat pana la jumatate si nu s-a intamplat nimic! L-am inchis. Ti-am zis eu sa ne uitam la Die Hard 4!”).

    Intr-adevar linia de demarcatie dintre cele doua tipuri de filme poate parea vaga pentru un neinitiat si oamenii au inghitit ce li s-a bagat toata viata pe gat. Nimeni nu spune ca e obligatoriu sa te intereseze arta. Nimeni nu spune ca divertismentul nu e bun. Cetatenii au probleme cu viata, cu munca si nu vor sa-si puna creierul in functiune seara, cand ajung acasa rupti de oboseala si vor sa se relaxeze. Asta este de inteles.

    Ce nu pot sa inteleg este indolenta.

    Oamenii nu spun “nu pot sa inteleg filmul asta”, ei spun “filmul e foarte prost, nu se intelege nimic”. Asta nu este scuzabil. Pentru ei cei care se uita la filme serioase sunt niste figuranti care fac pe intelectualii si vor sa para interesanti. De fapt nici ei nu inteleg nimic. Pentru ca filmele astea sunt proaste. Sunt facute de ciudati si de drogati. Sunt facute la betie si cu acu’n vena. Si majoritatea sunt bulangii, i-ai vazut pe “artistii” astia cum arata?

    Povestea asta se aplica intocmai si celorlalte arte. Orice pictura non-figurativa este o mazgaleala fara sens (”Si eu pot sa arunc niste tuburi de culoare pe o panza si sa le calc in picioare!”). In schimb, “Ai vazut pepenele ala din tabloul de la Obor, ce bine era facut? Imi venea sa-l decupez si sa-l mananc!”

    Ca sa nu mai vobim de muzica. Asculti rock? Esti jegos, satanist. Electro? Esti pastilat. Muzica clasica? Nu te ia somnul? Jazz? Faci pe desteptul? Ai plete? Esti pirtzar, ti-o tragi la maro.

    In concluzie, discutile nesfarsite generate in ultima vreme de filmul lui Mungiu se datoreaza faptului ca premiile pe care le-a luat au fost foarte mediatizate la stiri, la TV si in presa, astfel filmul ajungand sa fie vazut de oameni care altfel nu s-ar uita niciodata din principiu la un film premiat la Cannes.

    Cine sunt oamenii astia? Din pacate aproape toata lumea. Sunt cei care n-au facut nimic zeci de ani sub comunism, cei care au facut Revolutia, cei care ne-au bagat acum in UE. Cei care platesc impozite. Romania profunda. Cat va mai dura starea asta de fapt? Pe langa cei 20 de ani ai lui Brucan eu as mai plusa cu vreo 30. Intr-un moment de optimism.

  25. Asa suntem noi , romanii..cand unul din noi face ceva bun ne asumam toti castigul si ne batem cu pumnul in piept ca suntem cei mai buni. Nu stim decat sa profitam de pe urma altora, de pe urma meritelor altora.
    Asa e si cu Mungiu acum toata lumea e mandra ca deh e “de-a nostru” (spiritul de turma al romanului).
    Daca stim sa-i recunoastem pe cei valorosi, trebuie sa-i acceptam si pe cei ce ne aduc rusine!

    PS: Da, e adevarat faptul ca e talentat, iar munca lui trebuie recunoscuta!

  26. who cares

    Occident mi s-a parut mai bine facut, mai gandit, mai atent lucrat in micile detalii. Fara indoiala Mungiu e un regizor talentat, mai bun decat altii din generatia lui.

    Isteria 432 este echivalentul Elodiei in lumea culturală

  27. @AG
    off topic: ma enerveaza si nu inteleg expresia “exceptia care confirma regula” si folosirea ei atat de des.
    care e treaba cu exceptia asta si in ce fel contribuie ea la confirmarea regulii? si care e regula? :D

  28. AG, doc
    Sa dea Domnul sa fie cum ziceti voi. Eu am facut o remarca, fiind in totala necunostinta de cauza vis-a-vis de filmele respective, ci am vrut doar sa atrag atentia asupra implicarii politicului in decernarea premiilor Oscar.

  29. Scuze de off-topic, dar ştirea aceasta e mai importantă decât decernarea Oscarului.
    Djokovic l-a eliminat pe Federer!!!!!!!!! 7-5 6-3 7-6. Ce e cel mai surprinzător e faprul că l-a eliminat în doar 3 seturi!
    Cum spunea Jose la mine pe blog, finala va fi Djokovic-Tsonga.

  30. Inspirat fiind de articolul postat de jimerino pe blogul sau am decis sa nu merg azi la servici pur si simplu pentru a ma uita la Djokovic-Federer (jim, te rog eu, baga si tu un post cu ceva pozitiv despre munca pentru ca daca mai postezi din astea voi fi dat afara si dat ca exemplu negativ de parazitism social)…

    Pe deasupra pentru ca balciul sa fie complet mi-am si inchis mobilele care au prostul obicei de a suna in cele mai nefericite momente: cand sunt intr-un viraj si vien tirul pe contrasens, cand citesc Stephen King pe toaleta, cand fac dus facandu-ma sa fug prin casa gol si plin de sapun cautandu-mi mobilul… E bestial fara mobil!!! Vreau sa infiintez asociatia romana anti-telefoane mobile; daca tot se deschide o fabrica Nokia la un pas de mine propun sa le pichetam sediul si sa ii bombardam cu telefoane fixe!!!

  31. @Gaby

    Cred ca victoria asta are semnificatia sfarsitului unei ere: robotul elvetian isi va ceda locul unei masinarii de ucis slave… Uita-te ce s-a intainmplat la fete: au fost 4 tenismene slave in semifinala. Oricum vazand problema din punctul de vedere al unui barbat e preferabil sa le vedem jucand pe Sharapova sau Ivanovic decat pe Arantxa Sanchez sau Navratilova!!! Beauty always wins!!!!

  32. pentru “Rossonero”:

    Vedeti cum va place sa “crucificati” un om nevinovat???
    1. Ma intereseaza filmul, in general, numai ca fac selectia valorilor! Mereu ma uit numai la filme de familie, psihologice, de epoca, gen Aghata Christie si….comedii, ca e bine, la orice varsta, sa razi !
    2. Sunt patriota( nu se zice”patrioata”! )adevarata! Mi-am realizat baiatul, ACASA!Am adus SUA si Canada, AICI !
    3. Am TV, de la 13 ani, avea marca teribila “COSMOS”( intrebati-o pe bunica Dvs.!);
    4. Da, nu stiu cine este MUNGIU !Iarasi sa-mi fie rusine! Stiu ca e dureros!Trebuia sa stiiu, cata vreme, de 3 ani, am luat in piept acest “monstru” util – calculatorul !
    dar sunt mandra ca iimi scriu cartile direct in PC, imi salvez lucrarile prin programul NERO, mai m-a invatat nepotul si treburi “de cosmetica” s.a.

    pentru Superbii Adrian si Elena Georgescu:
    Voi, distinsii mei companioni, m-ati introdus si mai mult ….”in cotidian” cu blog-ul vostru !
    Va iubesc biblic, asa cum recomanda IISUS! Sunteti inteligenti, dezinvolti, degajati si loiali !
    Langa voi si datorita voua, nu ma simt batrana !
    Pentru mine, este un miracol ca pot comunica , aici !
    Iar despre faptul ca nu uitati o Doamna”bogata in ani”, ce sa va mai spun???Ma coplesiti !
    O sa va intrebati de ce am intrat pe Blog! De ce? Pentru ca am un nepot si nu vreau sa-mi reproseze , asa cum a reprosat celeilalte bunici, ca ….”ba BUNI, esti din secolul trecut! Habar n-ai tu ce se poarta , ACUM!”
    si, ca sa fiu vizitata cu drag, ma cobor la nivelul lui, vede ca stiu mai multe decat cealalta si ….toate Week-endurile numai langa noi si le petrece !
    Tipul are si o idila! Cu sefa clasei! Cu cine credeti ca sta de vorba???
    Cu mine! ma vrea si se mandreste cu noi, cand e ziua lui! Defileaza cu noi, la ziua lui !
    Si, nu veti crede ca ii sunt si CONFIDENT! Singurul CONFIDENT!
    Oare, stiti voi oare, cat de greu poti avea aceeasi”lungime de unda” cu un nepot pemiant olimpic si smecher foc???
    sa dea Domnul sa ajungeti si voi bunici fericiti si speciali!
    Sau, va oboseste relatarea echilibrata a unui Om echilibrat !
    [ Mihaela Tatu( 3 emisiuni am avut rabdare sa audiez) este “emblematica”! Adica, daca telefona in emisiune o Doamna echilibrata,model de sotie si mama, se facea ca….s-a intrerupt emisiunea! O agasa ECHILIBRUL in cuib!
    “vana” numai nefericite si ….depravate, sanchi, feministe si descatusate, ca ea !]

    P.S.
    De “Mailat” am aflat de la niste amici, care ne-au sfatuit sa plecam in Croatia, nu in Italia, de Revelion!
    Despre Mutu si Chivu, am aflat de la meciurile , la care “chibitez” langa sotul meu, uneori, si mai zice ca aduc sinoroc , daca stau langa el! Deci, o lectie pentru tinerele casatiorite: indragiti fotbalul, fetelor !sau…nu violati “intimitatea” sotului, in acele clipe!
    barbatii au un”manual” al lor, iar la o pagina , anume, scrie ca , musai trebuie sa faca o pasiune pentru ceva! Ziceti “bogdaproste” ca se numeste”FOTBAL”!
    Cu toata sinceritatea,
    O bubulina de 60 de ani, cu un IQ”de bun simt”!!

  33. @Neagoe Elena

    Postul dvs. mi-a placut in mod deosebit… am fost si eu crescut de bunici si, acum ajungand la o varsta la care as putea sa ma consider oarecum matur (foarte proaspat trentagenar) imi dau seama cat de greu le-a fost ca, pe langa invingerea greutatilor anilor 80, sa isi mai si rapeasca din timp pentru a gasi teme de interes si discutie comune cu un copil caruia lumea i se deschidea in fata!

    Va felicit cu toata sinceritatea!!!

  34. @jose
    pastele ma-sii de viata ca nu am avut mobil pana in decembrie 2006 tocmai pentru ca stiam ca odata luat nu o sa mai pot renunta la el. acum ma limitez la a nu raspunde celor cu care nu am chef sa vorbesc(mai ales de la servici) si numerelor necunoscute,cateodata.
    dar nici nu ma agit sa fug sa caut telefonul. stau linistit,imi vad de treaba si sun eu napoi daca am impresia ca as avea de ce.
    am lungit-o. raspunsul e nu,nu pot sa ma bag. decat in varianta in care decretam o saptamana pe an fara mobil, doar cat sa ne aducem aminte de liceu(in cazul meu).
    chiar,mai stie cineva vremurile cand primele 3 secunde nu se taxau? aveam convorbiri intregi de pe telefoanele prietenilor. in 3 apeluri de 3 secunde spuneam mai mult decat ar fi fost nevoie :D

  35. Iata,ca o consolare pentru ratarea nominalizarii la Oscar am citit ca filmul lui Mungiu a fost noinalizat la premiile Cesar din Franta care se vor decerna pe 22 februarie.

  36. in sfarsit il bate cineva pe mizerabilul ala , cu tara lui neutra cu tot!
    pai in finala o sa tin cu djiocovic. cioara mai poate sa astepte. am voie sa zic cioara? :D

  37. @jim

    Nu cred ca se invart pe aici oameni care sa te ia in balon ca nu te exprimi politiccaly correct. Si eu cred ca Djoko va castiga. sunt curios de parerea lui Gaby, el a anticipat ascensiunea lui Tsonga intr-un moment in care nimic nu prevedea ispravile pe care le-a facut…

  38. @jose
    pai acum orice ar zice gaby are 50% sanse sa se adevereasca. marea realizare a fost ca a prevazut prezenta lui tsonga in finala. acum,cine o castiga…
    fie ce-o fi numai baiat sa fie! (ce-mi place vorba asta si eu imi doresc fata :D )

  39. jim
    Va câştiga Djokovic. Sunt sigur de asta în proporţie de 99,9%. În ultimii doi ani, Federer a jucat cu în finală cu surprizele turneului, Baghdatis şi Gonzalez şi le-a învins. Pe asta m-am bazat când am spus că Tsonga va ajunge în finală. Acum când spun că Djokovic va câştiga nu mă mai bazez pe statisca cf căreia surpriza pierde în finală. Mă bazez pe faptul că Djokovic are un joc excelent. Nu am văzut meciul de azi, dar îmi imaginez cât de bine poţi trebuie să joci ca să-l elimini pe Federer într-o semifinală de Grand Slem şi pe deasupra în trei seturi. Dacă ajungeam cu 5 minute mai devreme acasă prindeam finalul.

  40. @Gaby

    A existat vreun tenismen care sa castige un turneu de mare slem fara sa piarda vreun set? Djokovic poate face asta…

  41. @gaby
    de cand nu s-a mai intamplat ca federer sa nu castige 2 grand slamuri la rand? ca rolland garros-ul cred ca o sa ramana marea frustrare a carierei lui :D

  42. @Gaby

    L-am mai vazut pe Federer pierzand dar niciodata fiind dominat atat de net de un adversar

    Djokovic i-a fost superior din toate punctele de vedere, nici macar Nadal pe zgura nu a reusit sa faca cu Federer ce a facut sarbul astazi.

  43. dom’le…ce premiile lu’ peste…Auzi tu, premiu’ oscar…Pe mine ma’nteresaza doa’ premiu’ acordeonu’ de aur, unde sint favorit, alaturi de bunul meu prieten Gore de la Patarlagele. Tine-ti-ne pumnii!

  44. dubios ag.ro azi. m a cenzurat. n am voie sa zic roger si astrabet in aceeasi propozitie.
    tre sa avem o discutie serioasa.

  45. Neagoe Elena
    Ma plec cu respect si simpatie in fata dumneavoastra.
    Precum vedeti, sunt multe fete aici. Majoritatea au ajuns via fotbal. Dupa cum scria socio – jumatate in gluma, jumatate in serios, cred eu -, sotul n-o lasa sa se uite la fotbal si o chinuie cu shopping-ul :)

  46. Salut. Pt ca tot va laudati voi cu ce-ati vazut mi-am facut si eu rost azi de No country for old men….si pt ca i-ati facut voi prea multa reclama si vreau sa-l vad si pt ca e singurul care ma atrage…habar nu am de ce….dar sper sa nu patesc la fel ca acum cativa ani cand tineam neaparat sa vad…Codul lui Da Vinci….si pe care nu am reusit nici pana azi sa-l vad pana la sfarsit…..dupa 3 incercari nereusite am renuntat….citisem cartea inainte si ma asteptam ca si filmul sa fie pe masura…dar m-a dezamagit…..de atunci ma uit doar la filme pt copii…haha.

  47. Pt. Adrian.
    Amandoi ne-am inselat. Wikipedia in engleza spune una, cea in germana – alta. Deci nu a fost propus pt. Oscar in 1972- pt. rolul lui Vito Corleone din The Godfather ci in 1973 – pt. rolul lui Frank Costello din “Paten” ( Nasul) Atunci a refuzat premiul trimitand in numele lui actrita Sacheen Littlefeather, care sa explice semnificatia gestului sau, ca un protest impotriva discriminarii indienilor.
    Den Oscar den er am 27. März 1973 für seine Darstellung des „Paten“ erhalten sollte, nahm Brando nicht an. Die Schauspielerin Sacheen Littlefeather, die er als Sprecherin zur Oscar-Verleihung entsandt hatte, erklärte, Brando wolle mit dieser Geste auf die unterdrückten Bürgerrechte der Indianer.

  48. Buna seara lui! :)

    J.M.C: The Godfather = Der Pate = Nasul. Si evident ca atunci rolul e Vito Corleone. Filmul a fost facut in 1972, a intrat la Oscaruri in 1973. Ce scrie in pagina germana din wikipedia, e ca Brando l-a luat ca model pentru interpretarea rolului pe Frank Costello (mafiot adevarat) din inregistrari radio.

  49. si tot doc ca altcineva pare sa nu mai fie: Cand ai zis de Mongol mi-am amintit de peisajele din Himalaya – l’enfance d’un chef. L-ai vazut? La 432 nu merg inca, e sincronizat in germana. :cry:

  50. pin:
    Eram convins. Traducerile din germana sunt intotdeauna problematice. Himalaya – l’enfance d’un chef a meritat nominalizarea, Mongol nu prea cred. Nu am terminat plicticoasele. Am facut o pauza :D

  51. pinguilde
    Sorry, am citit superficial si incomplet. Ai dreptate, Brando a ascultat la radio inregistrarea vocii reale a gansterului Frank Costello, pt. a creea personajul Don Vito Corleone
    Puzo hatte Brando bereits Ende 1969 vorgeschlagen, die Rolle des Mafia-Bosses Don Vito Corleone zu spielen…. und die Grundidee für die Charakterisierung des Don Vito, der er von nun an wie einem roten Faden folgte kam Brando beim Anhören von Stimmaufnahmen des (realen) Gangsters Frank Costello der eine überraschend hohe Stimme hatte… und Brando spielte den Don mit hoher, feiner, asthmatischer Stimme

  52. Doc
    Salut. Tre sa plec asa ca intrebarea o sa fie scurta si tampita: cum e mai bine sa ma uit la Oblomov, dublat in italiana si subtitrat in romana sau vorbit in rusa si subtitrat in engleza?

  53. Am vazut si eu in sfarsit unul dintre filemele cu 8 nominalizari pt Oscar….tipic american…din cap pana in picioare….poate sa primeasca 20 de premii Oscar….ca eu in urmatorii 3 ani cu siguranta doar la filme pt copii si comedii raman….stie cineva cate persoane au fost impuscate in filmul ala?….oare sa fie asta un western modernizat?

  54. Pentru”Jose”:

    Ai fost un ferict, daca pe acele vremuri RELE( nu GRELE ca acum) ai avut bunici minunati care mai aveau timp( de regula ei stateau la cozi) si “chef” sa se mai ocupe si spiritual de nepotelul lor!
    Daca mai traiesc, incearca sa nu-i uiti! satamanal fa-le o vizita sau da-le u telefon!Tot respectul meu pentru bunicii profesionisti!

    Pentru noi, buncii, nepotii sunt o ….terapie naturista si….te proiecteaza
    in eternitate!

    Pentru Adrian Georgescu

    Adrian, iti multumesc si ma simt bine daca tu crezi ca am reusit sa nu te dezamagesc
    si , participand la discutii , m-am ridicat, si eu, un strop, la amplitudinea judecatilor de valoare, promovate de tine!
    Fara a te flata insa, crede-ma ca am fost incitata de detenta superba – a ta si a companionilor echilibrati si onesti – de pe acest blog.

  55. Dragii mei man, j, ag, jim, after,
    Aflati despre mine ca sunt bine, ceea ce va doresc si voua
    Mi-am indeplinit obligatiile academice “ochei”. In timpul
    examenului nu am atipit decat de 2 ori pe la grilele 20 si
    30, in timp ce incercam sa mi amintesc de cartea aia a lui
    jim. Asa ca stati fara grija, viitorul meu de economist nu
    a fost compromis.
    Acum va las ca mi pica ochii de somn. Ne vedem cand ne om destepta.

  56. Native American actress Sacheen Littlefeather is best remembered for appearing at the 1973 Academy Awards dressed in full Apache regalia alongside Marlon Brando who refused to accept his “Best Actor” Academy award. Prior to that, Littlefeather had played supporting roles in about 10 films during the early ’70s

  57. Iti dau dreptate, si in plus as adauga ca pana una alta Mungiu nu e nici Spielberg, nici Stone sau Scorsese. Tot tambalaul asta cu nedreptatea care i s-a facut lui Mungiu este inca un exemplu tipic de romanism. Ca la fotbal, atunci cand pierdem sunt de vina terenul, arbitrii, situatia politica si fazele lunii dar in nici un caz noi. Pur si simplu membrii juriului respectiv au considerat celelalte file mai potrivite pentru oscar si cu asta basta. Mi se pare aiurea ca se scrie atat de mult pe tema asta. Important e ca filmul sa placa si cred ca Mungiu ar fi mult mai incantat sa stie ca filmul sau a placut celor ce l-au vazut decat de nu stiu ce premiu.

  58. @garm
    Si mie, ca dinamovist, mi-ar fi placut ca lumea sa-si amintesca de jocul frumos al Stelei din 86 decat ca a castigat ceva…

  59. Teoria relativitatii – Cand stai in brate cu o blonda superba, o ora ti se pare un minut. Cand stai cu fundul pe o plita inrosita, un minut ti se pare o vesnicie.
    Asa si cu Sacheen Littlefeather (born Maria Cruz on 30 January 1947), care peste tot este prezentata cu pseudonimul Sacheen Littlefeather. Se poate sa-l fi luat dupa acel personaj, doar ca asta s-a intamplat inainte de 1973.

  60. frumos articol. dar asta e deja obisuinta la tine. de aceea, cu permisiunea ta, il public si pe blog-ul meu. :)
    comentariu: chiar daca ne mandrim cu mungiu nu cred ca nu ni-l asumam pe mailat. dimpotriva! il promovam. pe el, pe elodia+cioaca, pe jiji, pe… basescu! uuuuu! aud vuietul tribunei dezaprobandu-ma pentru acest ultim subiect… si nu numai ca-i promovam dar mi-e ca ajung eroi ai neamului inaintea lui mungiu si atii ca el.
    de acord cu tine. meritele pentru palme d’or se datreaza exclusiv lui si echipei lui. iar noi toti, ceilalti, ar fi bine sa punem mana pe treaba si sa ne mandrim cu ce realizam noi si daca vrem sa spunem dupa aceea ca suntem romani, treaba noastra. desi pare putin irelevant.

  61. E poate tardiv, dar trebuie sa adaug ceva la discutia despre Brando si decizia de a trimite o indianca sa-i ridice primul; s-a intamplat intr-un moment de oarecare criza politica. Un trib de indieni a pus stapanire pe inchisoarea Alcatraz, profitand de o lege existenta la vremea respectiva. In final totul a fost rezolvat, dar Brando a folosit prilejul pentru a-si exprima public sentimentele.

  62. Dragii mei Elena si Adrian Georgescu,

    Cu durere va spun ca nu mai intru pe blog-ul vostru !
    Am niste”tare”, adunate in timp, pe care NUMAI aici le-am spus!
    Tata a murit, de 9 ani, si n-a stiut zbaterea noastra sa ne ajutam copiii(fiul&nora)!
    Cand a murit, nu mai avea 1 leu, dar….l-am ingrijit si l-am inmormantat ca pe un REGE!
    Fiind si eu cineva, pe aici, m-am trezit ca i s-a adus si Fanfara orasului!( fusese colonel si veteran de razboi).
    Urmand exemplul sau, asa am procedat si noi cu copiii nostri !
    Sa dea Domnul ca in toate casele romanilor sa existe parinti si copii de acest gen!

    Cu durere va anunt ca nu voi ma scrie UN RAND!
    De aceea, va implor sa uitati adresa mea de e-mail si sa nu va mai pierdeti timpul cu mine!

    Va multumesc din suflet ca ati existat si ramaneti in viata mea!
    Cu aleasa pretuire si admiratie,
    O doamna, laureata a Premiului Academiei, in specialitatea mea, inca din 1995, cu pagina WEB, creata de MEC si de Comisia Superioara Academica
    ( cartile mele, sunt la a 7-a editie, in 3 ani, se vand online si au impanzit tara si Planeta)

  63. @Neagoe Elena
    Poarta aceasta – acest blog – e deschisa mereu.
    Asa a fost conceputa.
    Eu asa vad.

    Imi pare bine ca v-am cunoscut – pe blog ! – si sper ca-i veti mai trece pragul. Aveti o voce proaspata.

  64. @Neagoe Elena:
    J are dreptate. Totusi ar fi bine sa va feriti pe viitor de “demonul balcanic al confesiunii”. In rest… sa auzim de bine.

  65. Pentru Elena &Adrian Georgscu,
    pentru ” j “, pentru “doctor demonicus”
    si pentru ceilalti companioni care nu m-au jignit,

    le mai scriu cateva randuri, deoarece m e r i t a si intrucat asa spune bunul-simt !

    Imi pare nespus de rau ca nu ma pot deconspira !
    Asa cum, pe vremuri, mi-era frica numai sa vad o hartie de 1 dolar,
    de teama de a nu mi se imprima chipul presedintelui pe retina,
    asa am fost de disperata cand o Dna de la MEC si alta de la Comisia Superioara Academica de la Bucuresti
    m-au anuntat ca mi s-a creat pagina web cu cartile mele!
    Eu,cea venita din feudalismul superbisim, neintinat de cosmopolitismul capitalist,
    am crezut ca “site”-ul personal este numai pentru ….vampe!

    Exact atunci fiul meu mi-a adus un PC”W Proff.” si m-a “obligat” sa invat tainele acestuia !
    Nu accepta ca mamica lui sa nu fie “ancorata”, cu nimic, in cotidian !
    Sunt 3 ani de atunci ! Aveam 57 de ani !
    Si acum sunt UNICA la Universitate, ca “bubulina” care a luat cu asalt PC-ul !

    Daca n-as fi “bun national”( asa mi s-a spus ca sunt si… iarasi o sa ma taxeze rautaciosii, ca …vezi Doamne, ma laud)
    si daca n-as fi bunica ( deci eu, acum, lupt pentru a-mi mentine “cartea de vizita” superba, cladita mm cu mm …..o viata de om ca si nepotul sa fie mandru de bunica lui !),
    v-as trimite la pagina mea web si v-as invita sa-mi cumparati cartile “online”,
    deoarece si eu mi le cumpar!Cateva mi s-au dat ca “drept de autor”!
    N-am vrut , sub nici o forma, sa investesc in mine!
    Editurile mi-au comandat cartile si tot ele se ocupa de vanzarea lor!
    Mie mi se ofera doar 10 % din vanzari, desi le-am dat CD-urile, “la virgula” de corectate!”
    “C-asa-i in tenis !” vine vorba lui Toma Caragiu!

    Dar, daca mergeti intr-o librarie din Romania si va frapeaza o carte, culoarea coniacului, aparuta, si in conditii grafice – de exceptie – “editie de lux” – ,
    necesara tuturor romanilor, de toate varstele, aceea este una dintre lucrarile mele !

    Cumparati-o, “respirati cu mine pe pagina” si veti vedea ca va va binecuvanta !

    Acum chiar ca voi disparea, o vreme, ! Au inceput alegerile noii conduceri, la diferite niveluri si….mai vine si sesiunea !

    Cu sinceritate, multumiri si aleasa pretuire,
    O companiona
    P.S.

    Ii invit pe cei care m-au jignit, sa nu mai citeasca mesajul meu
    si….”Dumnezeu sa-i ierte ca nu stiu ce fac !”