in Sfatul bătrânilor

Care este melodia voastră românească favorită?

Dorin Liviu Zaharia

Dorin Liviu Zaharia

Întreb nu de cele mai bune zece piese românești, nu de Top 3 al melodiile românești, ci care e piesa românească supremă pentru voi? Cea mai bună.

Pentru mine, acea piesă e Ziua bradului de noapte, a lui Dorin Liviu Zaharia.

Mi se pare o reușită și pentru că românii nu prea știu să transmită artistic tragedia. Ori o îmbracă într-o sobrietate de coșciug, ori în văicăreală excesivă. Aici avem însă o capodoperă a tristeții. Florian Pittiș spunea la Poezia Muzicii Tinere că piesa a fost scrisă la moartea unei fete de șaisprezece ani.

Versurile enigmatice, terminate în două consoane, ca niște pietre funerare, atmosfera psychedelică, schimbările subtile de ritm, sitarul și flautul aduse împreună să susțină vocea care mușcă și mângâie în același timp, toate sunt contopite în această melodie. Cred că e una dintre puținele ocazii în care un muzician român a fost și original, și incredibil de bun.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu opera lui Dorin Liviu Zaharia, căutați coloanele sonore ale filmelor Nunta de piatră și Duhul aurului, plus înregistrarea “Încercări în Studiourile Buftea”.

“Pâinea ultimului vagabond / cu dulceață de noroc am uns / ne-am vopsit și sufletele-n blond / după ce de-o vârstă am ajuns.”

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

18 Comments

  1. N-am mai scris de mai bine de doi ani, senzatia era de “nebunul cu ochii lui inchisi” – si schiar stau mult la o cabana in munti – dar cu Adrian Georgescu am avut mereu senzatia ca pot vorbi, nu numai eu, oricine, e delicat, dulce, chiar il banuiesc ca e moldovean.

    Negru Voda, 100% – desi o privighetoare a cintat la nunta lui Zelenski, pardon Simion, aur curat, un vultur pe sirma de inalta tensiune din romanime.

    Bine, nu cunosc multi tineri “cintareti”, dar din ce cunosc ar fi de discutat in ce directie se indreapta muzica – fara sa protesteze ! – cultura si chiar sportul in general (caci ar fi oglinda sociatatii) dupa ce romanii au ajuns liberi, au ajuns in sfirsit sa se poata desfasura si ei asa cum le place lor. Am ajuns sa inghitim orice ca si romancele e pretutindeni – pai in mod normal Dica ar trebui sa dea banii inapoi celor care au fost pe “23 August” ieri. In fotbal ca PiTurca, RaDoi si Iedi Salam cel inteligent care adoarme vestiarul, ca Dica, impiDicatul care isi continua opera de magician – comun este la toti, compozitori, cintareti, fotlalisti, politicieni, … ca tocmai privighetorile astea crestine nu se lasa pina EI nu gandesc la ceva neasteptat, pina nu-si pun ei pecetea. Ba, tocmai astia carora gandirea ar trebui sa le fie interzisa fac muzica in romanime. N-au mama, n-au tata, nu sint in stare sa mai uite nici la un film si pretind ca pot descifra un meci de fotbal. Ilie si Pandi ca comentatori, astia ar trebui sa ajunga personaje de desene animate, pai Mister, singurul Mister, a incercat de exact 4 ori sa-i arate lui Pandi cum statea Steaua la meciul cu Clona Crrraiovei, degeaba, Pandi continua cu la la la la, muzica de romanime. O fata – am cunoscut-o, foarte simpatica si draguta, ea saraca are bune intentii iar Adi i-a bagat si o anumita candoare care ne doare – pune intrebari “antrenorilor”, nimic despre nimicul real aratat de crestinii astia. Uite Adriane, Mister chiar ar trebui intrebat ce parere are el despre muzica roma-neasca actuala – desi as putea avea surprize si aici, caci tocmai cei care se cred cei mai mari romani nici n-au trecut pe linga, Mister e sirb, muntenegrean si basarabean, Jiji, Simo, Hagi – pina se se inrudeasca cu un prazar psd-ist – se stie, Tiriac se crede grec caci s-a nascut in ungurime intr-o enclava greaca dar … unde erau si bulgari. Dupa ceafa si parul cret eu cred ca e bulgar, poate si albanez ca Jiji si majoritatea romanilor din zona Brasov si Fagaras. Scuze Adrian, dar asa e, tu poate esti roman dar dai doar niste pastile, ca mult prea dulce esti, ca un moldovean de dulce, ar trebui sa te implici cu ceva mai mult, si mai dur, daca vrei ca adunatura asta de inculti sa mai aiba un viitor. Treaba ta. Elevii cei mai buni nici nu se gandesc sa ramina printre privighetori si aurul lui Simion, toti, de la 15 ani in sus, se gandesc doar sa invete si sa traiasca in civilizatie.

    Fratilor de suferinta – cei fericiti au fost mereu cei saraci cu duhul, ca si catelul lui Pavlov care nu s-a sinucis nici el desi era mai inteligent decit alti dinamovisti – imi pare rau ca trebuie sa deviez mult ca sa intelegeti mesajul, dar chiar “muzica” ar trebui sa protesteze vizavi de situatia actuala ! Asta a facut mereu muzica. Astia ramin, cei care protesteaza, chiar minoritari fiind, caci ne indreptam foarte clar spre dezastru. Pai la festivalurili organizate de Olguta bulgaroaica ar trebui sa fie artisti “cantareti” care sa si-o scoata in semn de protest, … uite ca mormintul unui artist adevarat e vizitat zilnic de sute de turisti in Paris ! Pai eu ma duc sa vad Mona Lisa ca sotia, nu tata, eu vizitez mormintul celuia care si-a udat scena pe care evolua. Unde sa se duca Jim, el trebuia sa protesteze udind pamintul lui. Bine, dupa capul p lui Puric putea sa fie fericit si sa cinte Macarale, Macarale, drogatul Jim in Viscri ori in Ciorogirla, sa cresca si sa mulga oi. Unde e muzica asta azi ? Muzica de protest, cea care a prins la adunatura doar un an doi dupa “revolutie” ? Dupa care au inceput artistii cu fericirea, lovelele, voia buna, cultura romanimii, ca ce natie mare, ba unii au ajuns si la concluzia, dupa ce-au gandit ca magicianul Dica, ca ei, Salam, Base, Udrea, Olguta … au creat Imperiul Roman, nu invers cum sustine Popioana Aurela ca natia ei ar fi fot creata de Cezar si Traian – care natie tata, pardon mama ? Unde sint curentele care trebuie sa uneasca in sfirsit ca natie o adunatura deplorabila, total inculta si nestiutoare – vezi cite carti se cumpara in roma-nime, ce carti, cite librarii amr. D Puric e saracu simptic, dar nici el nu e pentru unire, el e pentru romani, adica penru o inventie, o minciuna ordinara. Da-o Dr Eacului, voi sinteti orbi ? Tin minte ca la un meci al asa zisei Roma-nia a ajuns pe “23 August” cintaretul favorit al Simonei Halep insotit de actrita lui porno iar TV Adi Sarbu, roman clar ca toti, a transmis cu fast tot evenimentul ca si cum Piti aia ar fi regina Angliei – hai sa vedem cite prostituate, cit la suta, sint asa zis romance in Viena ? … egal unde in toata Europa. Si nu pentru ca sint bune, nici macar asta, ci pentru ca sint bune pentru oricine si pentru orice !

    Libertatea, “revolutia”, i-a eliberat pe toti. Urmasii lui Cezar (poate patrupedul) si Traian (poate Bas-escu) danseaza din buric, cinta despre fericire, sentimente si voie buna – fara sa vada dezastrul. Nu e grav ca o natie, o adunatura, isi cauta radacinile, grav este ca natia inca se crede latina si superioara, pina si Salam se crede stapinul Transilvaniei, chiar cind danseaza din buric, iar asta e din pacate si varianta oficiala, politica. Pai in felul asta se ajunge doar la dezradacinare, niciodata la unire, niciodata la o natiune cu sanse de viitor.