in Sfatul bătrânilor

Mulțumim


Asta voiam: o echipă națională care să nu ne lase să-i vedem meciurile pe scaun. Să avem din nou inimile în gât și ochii măriți de emoție.

Da, s-a văzut diferența de valoare între olandezi și români. Au fost clar mai buni. Nici nu avea cum fi altfel, mai ales că au jucat de departe cel mai bun meci al lor de la acest campionat. Da, au fost multe momente în care ne-am apărat, ne-au dominat, am primit goluri, am greșit.
Dar și inima voastră mare s-a văzut. Ooo, cum s-a văzut! Nicușor Stanciu alergând cât pentru trei meciuri. Ianis Hagi jucând și fundaș stânga, și mijlocaș, și atacant, cu bandajul pe cap. (Niciodată nu a semănat Ianis mai mult cu Gică decât în acest meci. Nu ca reușite – nu cred că sunt mai mult de 10-12 fotbaliști în istoria fotbalului care să poată pretinde asta -, ci ca lider. A avut energie, a avut voință, a încercat). Niță, chiar dacă a ezitat la primul gol, a zvâcnit ca o scânteie prelungă între electrozi la șuturi care păreau imparabile.

Nicio secundă nu v-am văzut renunțând, dezumflați, resemnați. Asta e mare lucru pentru un popor care are uneori probleme în a-și găsi motivația. În sport, nu te lupți numai cu adversarul, ci mai ales cu tine însuți.

E o secvență în „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, când un tip, McMurphy, ajuns într-un ospiciu pentru a scăpa de o condamnare, află că ceilalți pacienți sunt acolo din proprie inițiativă. Ceva se rupe atunci în cartoforul bețiv, caftangiu și iubitor de viață. Pune pariu cu ceilalți pacienți că va ridica o ladă masivă din sala de dușuri, fixată de podea.

Când o apucă, pentru o secundă – spune naratorul, el însuși pacient -, toți au crezut că o va face, pentru că energia lui părea de nestăvilit, deși nici trei oameni solizi n-ar fi putut clinti, darămite ridica, acea ladă. Iar McMurphy se opintește, pufnește, se străduiește, încearcă. Apoi mai încearcă o dată. De-abia apoi renunță. „N-am putut”, le spune McMurphy, ieșind din încăpere, „dar eu măcar am încercat”.

Atunci încep toți să creadă. La sfârșit, toți pacienții părăsesc, din proprie voință, spitalul. Când descoperi această forță, nu e nimic care să te mai poată ține pe loc.

Acum am început și noi să credem. Vă mulțumim că ați încercat cu adevărat, fără alibiuri, fără scuze, fără fițe. Aveam nevoie să vă vedem făcând asta.

Aceste meciuri, că au fost victorii, egaluri sau înfrângeri, au un efect terapeutic. Mulți copii din România, văzându-vă, nu vor mai crede că sunt din start sortiți eșecului, ci vor lupta să se ridice. Asta e mai important poate și decât titlul european.

Pe care, la următoarea ediție, ne-ar plăcea totuși să-l luați.

Publicul român, cântând într-o singură voce la sfârșitul meciului, asta vă spune: mulțumim!

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Multumim ?
  Pentru ce ? Cui vrei sa multumesti ?
  Grupa de calificare a fost extrem de slaba. La EM n-am batut decit Ucraina care si-a dat practic 3 autogoluri, Au intrat pe virfuri, cu antrenor care a facut mijlocul din turisti. Apoi un nimic la nimic cu Voluntari. Noroc ca Iedi l-a bagat pe Hagi, la insistentele fanilor ! Sorry tata, ce e cu tine Adriane, cu Olanda trebuia sa luam 10 ! Fara gluma.

  Fanii DA !
  Majoritatea au sustinut echipa neconditionat. Dar. Oare exista astia si in tara ? Eu am vazut doar grupari nationaliste care n-au venit pentru fotbal. N-au lipsit „ironiile“ la adresa Ungariei, nici penibilul „fcsb nu e Steaua“! Multi ar fi mes cu „Nu e CSA Futbal“ dar s-au civilizat in occident. Ciuleandra – care ar fi ramas ceva primitiv fara Maria Tanase – a fost orchestrata frumos iar romanii din afara, caci pentru ei a fost, au pus botul. Pai in tara exista doar maneaua.
  La nunta lui Drragus doar rrapidisti, Minune atunca lovele in SuncuDica. La Würzburg, elevii popei Iedi dansau pe „Made in rromani“, preluata apoi de elita jurnal-istilor si artistilor din tara care ar trebui sa se scrie cu doi de rr ca sa stie toata lumea o treaba ! A urmat … viral !!! … interpretarea originala a urmasilor lui Cezar si Traian, pardon Cercel, baiat si fata nevinovata de 6 ani care incita in cel mai clar mod sexual, cum crede Popioana Aurala ca o faceau cetatenii marelui Imperiu in Senatul Roman, dansind din fund si oferind sugestiv cu miinile tot corpul unor SumuDica.
  Ba, vreau sa te inreb ceva: au fost arestati parintii ? A fost interzis clipul ? S-a sesizat cineva ? CNA, Istvan Kovacs, domnu si „doamna“ Sucu ? Ce doamna sa fie aia care sta printre scuipati si injuraturi grosolane, alaturi de interlopi care au depozit de arme, cu care ameninta !, chiar linga ea ?
  Fanii adevarati. Da. Respect ! Lor sa le multumesti. Cei de afara. Uitati de toti. Cei care cauta o IDENTITATE ! Caci cea oficiala e o minciuna cu care nu se pot afisa. Ii respect dar nu pot sa nu-mi fie mila de ei. Identitatea o gasesc in Steaua probabil vom fi iar 50 de mii la Bubapesta – Simona, echipa Nationala, chiar daca n-a fost niciodata a lor ci a unui Angela Niciulescu, Je Moi, Generalu, Moromete PiTurca, iar acum a popei Iedi.

  Marele ctitor, popa Iedi.
  Au un viitor Nita, Burca, Marinii, Stanciu – asta sa fie linia de mijloc ? – plus Mihaila si chiar Man ? -cel care n-a progresat deloc, ramanind tot cu aceeasi intrare in centru pe picior sting ?
  Oare are Dragus intelectul pentru a juca in fata ? – tupeu are dar nu ajunge. Sonny nu are clar intelect. Alibec si Puscas sint mai degraba de uitat, pacat, singura sansa a lui Puscas ar fi sa incerce sa se antreneze si sa joace la Steaua. Ar fi bine si pentru Hagi dupa parerea mea.
  Intrebarile sint:
  Joaca efectiv unul din cei 11 ! mentionati la o echipa mai mare decit Steaua ? Ba, nici unul din astia nu avea macar un contract. Poate sa-mi spuna cineva und sint camilele astora, ori Empoli, Bari, Pisa , ori turcaletii care tocmai le-au dat afara mentorul care dansa din buric ca fata aua de 6 ani de aceeasi etnie ? Ba Iedi, ar bate o echipa din astea CeFuRa in continuare la Cluj ? Au jucat Coman si Olaru permanent sub presiune la o echipa cunoscuta in toata lumea ? Ce-are ba Mitrita ? Cei trei sint jucatori cu personalitate care pot cistiga un meci ! La fel Dican, Florescu, Stefanescu ? Ce-ai descoperit, unde ti-ai pus amprenta in afara unui Popa de Sistem adus sa sfinteasca Würzburg ?
  In mare e tot echipa filozofilor Moromete PiTurca, Daum si-a lui tata Pius a carui tactica si selectie a fost urmata cu sfintenie ! Gica Contra face parte din telectuali gen … Cind mijlocul e zero, nici unul nu se apara si nu construeste, extremele se apara pina la linia de fund in timp ce fundasii laterali- fara om – freaca manganul in careu, cine sa-ti scoata mingea in fata ? Generalul a piedut cu Albania exact asa, cu Chipciu „intervenind“ pe 16 m.
  La fel tu Iedi, Coman pe linia de fund, Bancu fara nimeni in careu, un Marin intra decisiv la 35 m lateral stinga – lui Banciu si Coman -, e scos din joc iar centrarea n-o vede nici unul din cei care freaca manganul in careu ! Gol. Noroc cu Hagi, singurul titular cu personalitate dintre cei 11 loazeri.

  Tu Adrian.
  Zici de Ni-cu-sor ? Un loazar care n-a cistigat nimic, n-a jucat decit nimic in fiecare meci decisiv, pina si Daum i-a dat sanse dupa sanse dar loaza a ratat absolut tot ! Din categoria prinzi un sut si ne mai omori 10 meciuri. Stanciu si Burca au fost in doua meciuri cei mai slabi de pe teren dar la noi analistii … Crezi ca pot juca la o camila mai buna ? Cred ca poti mai mult. Ori ai glumit si nu m-am prins ? Asta cu alergatul e clasica la Vo-Chin, e ultima lui Opera la GSP, te rizi de te cari pe tine, asta e pentru Forest Mi-ha-illaaa, Stanciu nici nu stie sa alerge, iar cind incearca il recunosti din cosmos. Pai asta a cotizat la Dinamo ! – pentru drogati si nationalisti, un intelectual precoce, ce mai !

  Anal-istii, caci altfel nu pot fi numiti.
  Nici unul nu critica. Toti comozi, le iau banii prostilor, ca Suncu la camile. Tu chiar crezi ca astia se mai pot concentra 90 de minute ? Fotbal fara scoala, azi inactivi, pai ei nu mai sint azi in stare de absolut nimic. Apoi risetele ale de crestini in emisiuni de alaliza a etapei, de nici nu mai poti intelege ce vorbesc, astea sint doar la tv rromani. Ori vezi tu la Wiena asa o manea ? Pai Oaida si Bizo Lampard au fost transferurile de titlu si de CL la Steaua, dar pentru astia absolut tonti, erau indispensabili. Oaida chiar a jucat la Rapid, te doare mintea, acum vad ca Bizo a fost titular la U Moldova, la alt popa chiar daca nu ortodox.
  La Steaua au regresat toti portarii, adevarate talente la sosire, dupa antrenamente adecvate. M² considera ca are cel mai bun antrenor. Amintiti-va ce-a aparat Tatarusanu la Berna si ce-a ajuns. Nita, Vlad, Tirnovanu fac de ani buni aceleasi greseli, se lasa prea repede jos, iau mereu goluri pe coltul scurt, n-au invatat sa iasa. Bine, nici Pruneea, nici Steleea, nu stiau asa ca nemtii erau chiar convinsi ca Romania ar fi cistigat chiar CM daca juca fara portar. Fara gluma.
  Ce antrenori a adus cap patrat, toti sub el, ce fotbalisti, toti sub el, pe care ii stie doar EL. Vede cineva ca MM e numitorul comun pentru toate sucesurili din ultimii 10 ani ? Nu. Nimeni. Toti rid ca prostii alaturi de arogantul asta intelectual.

  „Intelectualii.“ – ei sind de vina dupa opinia mea pentru tot ce se intimpla, chiar si in sport – mai toti impostori securisti colaboratori si vinduti altora, toti ahtiati dupa functii si dipome, opinie nu mult diferita de a cetateanului adevarat Valeriu Nicolae, cel care descrie nedescris de bine starea impostorilor !
  Draga Adriane, eu vad ce interviuri coerente dau alti presedinti de cluburi, antrenori, fotbalisti, capitani – exemplu al Germaniei, ieri interviu ca director al turneului – si nu pot sa nu-i compar cu ai nostri alfabeti plus aroganti.
  Asa ceva eu n-am vazut nicaieri. N-ai cu cine tata, toti o apa si-un pamint. Sa-i multumesi Lenei si Ceasca, Ilici, Bombonel, Base, Udrea, Ciolacu, Soarele Aurelei Popioana care rasare din 47 pentru Transilvania, ca au lasat tara needucata si nespalata, cu WC tot in curte ! Asta e realitatea crunta. A, era sa uit de Dr Agneea si Vasilica, Sorii Aurelei pe cind facea turneuri in toata tara ca sa-mi falsifice identitatea si istoria la fel ca rromani Simion si Sosoaca, de credeam ca Aurela are si nesimtirea sa candideze la Presedentie !
  Ba nenorocitule, in Sala ta Festiva, – in care romanul Cyprian Golembiowski a lansat maneaua „Crai Nou“, cel care a compus o Balada si Imnul adoptat de … albanezi, ca noi trebuia sa jusificam uniri ilegale si sa ne desteptatim ! – scrie „Literis et Virtutis“ ori „Sifilis et Vasilica“, „Leana et Vasilica“, … ? Un Hai Siktir Aurelo astept la urmatoarea Serie cu impostori, de ce oare nu se ocupa nimeni de presedinta academiei ? – cea care a validat doctoratul necitit de Ponta, cea care i-a dat al zecelea doctorat unui … bolnav. Ori cum poate fi numit unul pe care nu-l multumesc nici zece Unis si zece Doctorate dupa un liceu cu greu terminat ? Acest Prezidente legifereaza de fapt fabricile de diplome. A legiferat-o pe Vasilica, ce vina are sarmana, ea doar mergea la cuafor. Dr Agneea doar cauta recunoastera unei blonde, ca si Base cu rromanica din jurul Buzaului pe care ar fi vrut-o pentru noi ca Presedinte ! Te crucesti. Soarele meu si al tau ca dimbovitean, ai colegilor Aurelei, Ioana Pirvulescu si Musina, ba nesimtitule ! nu ai rusine, Presu, Liiceanu, iubitorului de fotbal si de pisici Paraschivescu … carora le-a ales Soarele acest nenorocit. De ce tac toti scritorii si cei care tiparesc carti, alti istorici carora asta le impune politic o versiune mai dura decit cea a lui Ceasca si Sergiu Nicolaescu ? Le cer doar sa-si vada de treaba, e seful academiei, al lor, ii respect nu-i injur. Da, sportul face parte din societate, e o oglinda a ei, una evident bolnava. Cite librarii amr ? Cit vindeti in comparatie cu alte tari ? Chiar va citeste cineva ori sinteti cumparati doar ca cadou – scuze – la onomastici.
  Eu cred ca trebuie sa va adunati si sa va trageti de nadragi. Asa nu mai merge. Fara gluma.