in Sfatul bătrânilor

Cele mai tari porecle

Poreclele sunt cele mai mici opere literare: descriu într-un singur cuvânt o persoană.

Există un moment în care cineva, străfulgerat de o idee de geniu, așază asupra altuia o parafă, uneori pentru toată viața. Acuma, știți cum e: în fiecare gașcă există un Piticu’ și un Grasu’, dar pe mine mă interesează poreclele de geniu, răutăcioase, incorecte politic (chiar, cum ar arăta o poreclă corectă politic?).

În general, se trage de la o caracteristică fizică. De pildă, unei colege, în liceu, i se spunea „Coraș” (după fotbalist), pentru că, deși foarte drăguță la chip, era crăcănată. Alteori, numele trage porecla ca o locomotivă. Aveam un prieten pe care-l cheamă Ciobanu. Evident, i s-a spus „Oaie”. De altfel, cele mai frecvente sunt cele zoologice: Șarpe, Capră, Lupu’,… etc.

Uneori, iar acestea îmi plac cel mai mult, nu înseamnă nimic, e doar o chestiune de sonoritate. De pildă, aveam un prieten când eram mic pe care-l chema Ghețu. Din „Ghețule” a ajuns „Ghețe”, apoi, absolut fără niciun rost, „Țeghe” și așa a rămas.

Mie mi s-a spus, de-a lungul vremii, în următoarele feluri:

 • „Maimuță” – datorită botului mickjaggerian.
 • „Nemâncatul” – pentru că eram foarte slab, calitate care, din păcate, s-a mai pierdut în ultimul timp.
 • „Glumiță” – întrucât făceam, ca și acum, multe glume de o calitate îndoielnică.
 • „Georgel”, „Jorge” și toate derivatele.
 • „Geniul” – dar n-aș vrea să insistați în a o folosi, pentru că mă face să mă simt mic.

Țin minte una cu o sonoritate aparte: “Carmen Cărămida”. Cea mai mișto poreclă pe care am auzit-o vreodată e însă „Căcărează”. Prescurtat, „Căcă”.

UPDATE 1: Am mai primit Absentu’, Taipanu’, Mută Munți și Batetot. Prilej cu care mi-am mai amintit una superbă: Amețitu’. Purtătorul nu doar că se amețea des, dar avea și o față veșnic debusolată :)

Știți vreuna mai tare? Vouă cum vi s-a zis când erați mici?

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

17 Comments

 1. “vorbăreața” … dar in maghiara … ca mereu vorbesc la evenimente unde particip. E greu de crezut ca si acasa puteam sa tac??? nu era necesar sa platesc si pret de intrare, cina, bautura =apa minerala, cafea, ca sa stau izolata de lume in tacere. Imi place sa vorbesc si pot sa si distrez un grup. 8 ore si 1 minut a fost cel mai lung timp in care am vorbit in continuare, fara nici o intrerupere la telefon in State. Am oferit consolare si condoleante la cineva drag.

 2. noi aveam pe unul la bloc “Măzel” pt ca inainte de revolutie era de multe ori primul care vedea camionul venind la alimentara si incepea sa urle cat il tineau bojocii : Măzel Măzel Măzel!!!

 3. Unui tip din bloc i s-a spus Șobolan din cauza feței, în special a dinților. La scurt timp a fost alintat Șobi, iar când Star Wars a redevenit la modă, a început să fie alintat Șobi-Wan Kenobi, Șobi-Wan între prieteni apropiați.

 4. In tinerete, am cunoscut un tip pe care toata lumea il striga Capsa. Foarte multa vreme am crezut ca este vorba de o porecla. Mare mi-a fost mirarea cand, de curand, intr-un grup fiind si cu persoane care nu-l cunosteau, s-a prezentat : Capsa! Asa am aflat ca, de fapt, chiar asa il chema!

 5. Tractor, deoarece tipul era necioplit ca un tractorist… Castravete…Aici cred că nu mai e nevoie să dau amănunte, se subînțelege…Și ar mai fi, dar astea-s cele mai răsărite..

 6. Cind eram mici am jucat cu Danemarca de citeva ori . Prietenului nostru Florin i se spune de atunci si pina azi Floc Nielsen .

 7. Eugenia – pt ca mancam multi biscuiti Eugenia.
  Vifor – cam distrugeam tot pe unde treceam.
  Olteanca – vorbeam repede.

 8. Unui vecin de la bloc i se spunea Cimitir. Argument? Era suficient sa-l vezi. In liceu am avut un coleg (cu care sunt prieten si acum) caruia i se spunea Calau. Robust, masiv si incruntat. Porecla i-a ramas pana in ziua de azi cu mentiunea ca, daca este nehotarat in ceva, aceasta deriva in Babalau :)

 9. Eu și prietenii mei am dat cu porecle ca şi cum am fi dat cu blesteme! De la Gaboru’, la Porno. Dar cele mai mișto au fost alea cu nume de fotbalist: Buruciaga, Butraghenio, Geolgău. Kovaci, Kovacevici, etc. Plus, Bacoș, Gară, Vulpe-Iepure-Chelie (pentru o singură persoană), Tweety, Bamse(care a dispărut odată cu desenele animate), Vânătăi, Pițurcă (pentru marele pomanagiu de la fotbal), Cosmo și multe altele. Hai, te pup! Ești un Cavani cu pomeții mai puțin ascuțiți! Un fel de Cavanini.

 10. Bocănilă (pentru o fată care avea incisivii centrali superiori mai lungi), Bezna (o altă fată căreia îi plăcea să se îmbrace în negru), Căpșună (un băiat), Măru’ (pentru că îl cheamă Ionatan), Doctoru’ (deși e actor), Oz (mi s’a spus mie o scurtă vreme), Bimbo (unui tip mai corpolent).

 11. Mi se spunea Vraji in liceu, aveam o pleata punk, de ma urmareau profi cu foarfeca sa ma tunda, mi-a zis diriga o data : da’ tunde-te ma, nu vezi ca arati ca o vrajitoare, iar cand eram mai mic, Nasaila, caci ades eram prins cu mana in nas. La primul meu loc de munca mi sezicea Regele sau Zarov, caci eram campion absolut la facut bani la table. Cea mai faina ”polecra”ramane insa cea de acum, data de copiii mei : TATI. Te pup, nea Jorge!

 12. Aveam un coleg – Secăreanu; alintat, evident: Secă; iar, de aici, un singur pas până la “Se căca”.

  Iar, cea mai recentă si mai amuzantă: “Îmbăta-m-aş” atribuită angajatului “FCSB”, Tamaş, din motive evidente.

  Aveam un şef imbecil si cam fără gât (no neck); de aici: “Nonecu'”.

  Altuia ii spuneam “Încărcător” pt ca se ducea mereu la aceeași persoană pt un încărcător de telefon.

  Sau: “Zăpadă”, “Ghiocel” – din motive “oximoronice” :) [erau mai ‘bronzați’]

  etc etc

 13. Noi eram mai din topor in tinerete,nu ne sfiam si nu umblam deloc cu manushi:Laba-Trista,Ciumpalacul,Onanistul,F…xe-Vint,Pomanagiul,Pogonarul,Pitecantropul,Neanderthal,Cristelnitza,Moldovean-cu-limba-lata-si-cu-par-pe-beregata,Sovieticus,,Bulangiul,Libarca,Crocobaurul,Lihnitul,Aburiciul,Tziganul….ehehe,nu duceam deloc lipsa de inspiratie…

 14. Porecle, ciubacabra, calu petreceri, barca de gunoi, mostru din locnes, urechi in panta, paleti,ciumpanzeu,fata de cal,cioara, parpandel, babuin,freza în panta, urechi de girafa, cocoasa de crocodil,chioanța.