Exhibarea unei accidentări a devenit un nou gen în jurnalism. Uneori, ea e numai „spectaculoasă”, când un schior se rostogolește ca o păpușă dezarticulată pe pârtie ori când mașinile de curse se ciocnesc și se dezagregă. Alteori, e „urâtă” (doar sânge scurgându-se pe pomeții unui fotbalist), însă, în cele mai multe cazuri, este „horror” sau „oribilă”.
Descrierile sunt luate parcă din rapoartele Poliției ori ale IML. „I-a înfipt crampoanele în gamba dreaptă, pe care i-a despicat-o pe o lungime de aproape 8 centimetri”. „Efectul impactului e înfricoșător, obrazul nigerianului arătînd adânc crăpat”. Evident, există fotografii și filmulețe ilustrative și deseori un cerculeț roșu ajută privirea să se concentreze, astfel încât nimic să nu se piardă din spectacolul mutilării.
Să iei din sport ceea ce este nedorit, accidentul, excepția, fiola cotidiană cu sângele proaspăt al altuia și să-l prezinți cu regularitate reprezintă un act de o tristețe fără seamăn. Și nu există protecție pentru așa ceva. Anunțurile „VIDEO înfiorător”, „ FILM nerecomandat minorilor”, „Urmează imagini care vă pot crea un disconfort emoțional” nu au rolul de-a avertiza, ci de a stârni interesul. Slavă Domnului că nu sunt dese accidentările din proba de suliță ori de aruncarea ciocanului.
Trei sportivi francezi – Camille Muffat, Florence Arthaud, Alexis Vasine – au murit în timpul filmărilor pentru un reality-show, alături de șapte semeni. Două elicoptere s-au acroșat în timpul filmărilor la „emisiunea-concurs” Dropped. Ceilalți participanți, toți foști mari sportivi – printre care Jeannie Longo, Phillipe Candeloro și Sylvain Wiltord -, au fost readuși în țară. Show-ul a fost anulat, nu însă și nevoia de sânge și groază, nici disponibilitatea celor bine antrenați în a o furniza.
Cu doi ani în urmă, în timpul filmărilor pentru o altă producție de gen, desfășurată sub deviza „Unul singur va supraviețui”, un tînăr de 25 de ani a suferit un infarct și a murit. Apoi, medicul emisiunii – doar unul alocat pentru peste 100 de participanți și membrii echipei de filmare – s-a sinucis.
Capacitatea campionilor de a „ridica tribunele în picioare” în cadrul competițiilor n-a fost suficientă. Se poate mai mult: desfigurăm o întrecere sportivă, îi ducem la mama naibii, cu un bidon de apă și-o baliză GPS, apoi îi urmărim cum încearcă să se întoarcă la lumea civilizată. La care lume civilizată?
Pentru cei care adoră emisiunile extreme, iată și o veste bună: la sfârșitul anului trecut, pe piață a apărut o pastilă care face – scuzați! – rahatul să strălucească în nuanța dorită. Este esența perfectă a acestui gen: fiecare își poate produce astfel propriul reality-show, cu rezultate diverse și spectaculoase.
http://www.facebook.com/andimoisescu.ro
asta e bine sa o trimiti in stil Jerry Maguire, ca un „memo”, pardon…”mission statement” catre „colegii tai, academicienii” din presa. Cititorii destepti stiu deja ce zici tu acolo.