in Evenimentul Zilei, Jolly Joker

Un grup de cercetători …

Aproape că nu există ziar care să nu conţină măcar o ştire de genul: „Un grup de cercetători de la Universitatea din Boston a observat că majoritatea persoanelor cu ochi albaştri preferă pepenele verde celui galben. Studiul a fost făcut de-a lungul a 20 de ani pe un eşantion de 4.500 de persoane, cu vârste cuprinse între 21 şi 43 de ani”. Este triumful cotidian al stupidităţii: aflăm ştiri care nu ne interesează despre experimente care nu au nicio valoare practică. Informaţia perfectă se referă astăzi la cineva care ori face un lucru banal, ori unul inutil.

Iată trei exemple reale. Trei lingvişti de la Universitatea din Barcelona au realizat un experiment ştiinţific din care rezultă că, în general, şobolanii nu pot face diferenţa dintre o persoană care rosteşte propoziţii de la coadă la cap în limba japoneză şi una care face acelaşi lucru în olandeză. Doi cercetători de la Australian Commonwealth Scientific and Research Organization au aflat care e numărul de fotografii pe care trebuie să-l faci unui grup pentru a fi aproape sigur că nici una dintre persoanele din grup nu va fi surprinsă cu ochii închişi. Doi fizicieni de la Universitatea Pierre şi Marie Curie din Paris au făcut paşi importanţi în a explica de ce spaghetele uscate, când sunt îndoite, se rup de obicei în mai mult de două bucăţi. Veţi remarca faptul că, în afara perfectei inutilităţi a concluziilor trase de respectivii savanţi, ele nu stabilesc legi universal valabile, ci evenimente care se petrec „în general”, „aproape sigur” sau „de obicei”.

Există, desigur, sute de savanţi, medici şi cercetători care încearcă să afle leacul multor boli, de la cancer până la maladia Parkinson. De la aceştia avem puţine veşti, de obicei în genul „ultimele cercetări au arătat că persoanele care mănâncă mărar sunt mai puţin predispuse la a face cancer”. De asemenea, nu se ştie exact cum acţionează anestezicul asupra unui pacient şi de ce există cazuri în care unii simt durerea sub anestezie. Totuşi, aceşti oameni care de zeci de ani se dau cu capul de pereţi (doi savanţi din California au explicat, în acelaşi timp, de ce ciocănitorile nu au migrene) pentru a afla răspunsuri la probleme importante şi extrem de dificile merită tot respectul nostru.

Mi-e teamă însă că, atunci când aceste răspunsuri vor veni, ele vor fi greu de dibuit între o ştire cu Simona Sensual şi una în care un grup de cercetători suedezi va stabili că persoanele care stau la parter consumă, de obicei, mai multe dulciuri decât cele care au cărare pe mijloc.

Write a Comment

Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

166 Comments

  1. Eu am 22 ani si sunt blond si am si ochi albastrii. Nu este anunt matrimonial. Vreau doar sa spun ca prefer pepenele galben.

    Best regards,
    Doctorul

  2. Vreau sa va mai spun ca pentru mine pepenele verde este de fapt pepene rosu. Asta pentru ca nu mananc niciodata coaja. ;)

    Best regards,
    Doctorul

  3. In fiecare an ma distrez intrebându-i pe cei ce vand pepeni daca au si boshari…
    Ma distrez pen’ca sunt prea putini cei care stiu despre ce vorbesc! Si sunt cultivatori, nu precupeti! ;)

  4. @papa…
    eu am gusturi mai ciudoase :D imi plac pepenii verzi (lubenitzele) cu miez galben si rosiile (tomatele) …la fel! rosiile galbene :lol:

  5. Mie imi plac merele mai mult decat orice fel de pepene. Sobolanii sunt inteligenti…..si in urechile mele cu multi ani in urma olandeza suna la fel ca japoneza….si vorbita corect. Si cu stirile ai dreptate. Eu m-am saturat de nimicuri. Caut in fiecare dimineata cateva ziare care pot fi citite online…..si e la fel peste tot. Eu ma uit mai intai la toate titlurile….si deseori se intampla sa nu citesc nimic din ziarul respectiv. In schimb aici pe blog deseori e postat ceva nou. Si asta imi place.

  6. papagigli
    Eu nu stau la bloc. N-ai inteles? nici tu….nici imparatul…
    Si cu mine ai grija….ca nu mai dau genti in cap….pornesc drujba….haha

  7. nico
    Drujba sa fie, numai ai grija ce craci tai, ca la mine toate-s in viata :D
    M-am prins cu „n-ai nici tu, nici imparatu’, sula sa-mi alin pacatu'”
    e arzoaica sigur :D

  8. AG, e o opinie simplista, ciudata cumva pt. ca nu ne-ai obisnuit cu asa ceva. In practic toate cazurile, scopul cercetarii este unul serios insa in media ajunge numai partea anecdotica. Pe undeva e de inteles, ce procent din cititorii unui ziar ar pricepe analiza structurii tesuturilor neurale din creierul ciocanitoarelor, tesuturi care rezista unor presiuni extrem de mari? Cei familiarizati cu mediile stiintifice si universitare din tarile dezvoltate, stiu cit de greu se obtin banii pt. proiectele de cercetare.

  9. aspi
    pai ce eu sunt varsator sa sar la git la oameni nevinovati ??? eu mai intai ma informez…..si doar daca e cazul musc……dar doar asa cu gingiile.. :)

  10. Interesant articol. Publicat pe 17 iulie, la mine pe blog era de pe 13 fix acelasi subiect si aceeasi abordare. Nu stiam ca unul dintre ziaristii pe care ii citesc… ma citeste. hai noroc!

  11. Deci scopul acestui articol este de a arata ca….

    @AG,
    sa zicem ca se descopera leacul pentru Parkinson si sa zicem ca se da la RTV intre o stire cu Simona Natura si una cu un grup de cercetatori suedezi, nu-i asa ca in cativa ani o sa ne uitam la reclame cu produsul respectiv?
    Deci ideea ta e ca?… scuza-ma dar nu am prins-o.
    Eu cel putin sunt mandru despre mine ca i-am convins pe ai mei parinti sa nu se mai uite pe stirile PROTV de la ceasurile 19. Iar cu fratele meu am inceput sa fac pariuri cu ce se incepe duminica la stiri la aceeasi ora la acelasi post:”Soc si groaza” sau „Disperare in…” sau „Tragedie de nedescris”….

  12. @asspi
    Ei si cand te muti?….Daca ai drum in capitala judetului, ne vedem prin Fiord, de unde tocmai am aterizat… :P

  13. pai e simplu, idiotilor trebuie sa le tii mintea ocupata cu ceva (vezi filmul Idiocracy). Americanii au realizat cat de usor este sa conduci o turma de idioti, si au procedat in consecinta. La noi complotul a mers si mai departe, prin introducerea manelelor, cocalarismului si pitipoancismului … si trebuie sa aibe si apartenentii miscarilor sus amintite ce sa citeasca, doar nu vreai sa citeasca Spinoza :P

  14. oauuu,
    nu sint de mult timp cititorul adrian-ului(care scrie intradevar eficient, condensat si exhaustiv) dar sint mirat de gashca de blog-eri aciuati care derapeaza mult fata de subiecte, chiar tematica…desigur ca eu sint nou si neavenit, neinteresant.

  15. @vlad
    exista copyright pe subiecte? o stire difuzata pe un post, e interzis sa fie difuzata pe altul? „dracula” lui coppola (1992) trateaza o tema noua? „o sole mio” a lui capurro si di capua a fost scris inainte sau dupa „it’s now or never” a lui elvis?

    @AG
    dai-nainte cu tupeu! :) chestia cu cicanitorile nu e chiar adevarata… pe unele le doare. ;)

  16. catarezule,
    da-mi un sfat, plz :(
    din multimea de canapele, ce fel de perne sunt preferabile, oare? din polistiren de toate neamurile sau tapiterie clasica (arcuri) ?
    E vorba de canapea pe care, la un moment dat, mai si dormi nu doar shuetezi :?:

  17. @aspi
    multam fain, bine! :) am inceput promitator aseara: piscina, bere, pizza. azi o tai la skijet si mall-uri. :) la tine cum e dimineata?
    incepe sa-mi placa nuti! din pacate e promisa papei… ce zici, isi face fata blog? :D

  18. @AG

    e adevarat ce spui. foarte adevarat. imi place mai ales cum ai inceput:

    „Aproape că nu există ziar care să nu conţină măcar o ştire de genul…”

    ZIAR – presa, televiziune – aici e buba! ne tot intoxica cu nimicuri…

    nu cred ca cercetatorii aia au vre-o vina. fac ce sunt platiti sa faca! e si asta o meserie, ca oricare alta.

    sunt mii si mii de subiecte stupide care sunt cercetate, rasucite pe toate partile, iar informatiile obtinute sunt poate la fel de utile ca luptele in noroi, de exemplu.
    iti pot smulge cel mult un zambet, de mila…ia uite-i si pe astia.!

    revin…n-am terminat

  19. cineva are grija ca oamenii sa fie ocupati. sa aiba tot timpul ceva la care sa se gandeasca.
    unii, mai inteligenti, cerceteaza de ce sobalanii chinezi mananca orez, altii vor sa inteleaga cantecul pasarelelor. cu cei mai putin inteligenti, e mai usor – ei vor meciuri de tot felul, femei, bere si asa mai departe.

    toti avem cate ceva de facut. si tuturor ni se pare ca facem ceva important. OARE?! chiar asa o fi?

    poate ca toate astea se intampla pentru a ne impiedica sa intuim adevarata fata a lucrurilor.

    nu mai ai timp sa-ti pui intrebari. incepe meciul. se dezbraca Simona Senzual. canta Guta. niste cercetatori au descoperit ca…

  20. nu cred ca suntem liberi…suntem prizonierii unui sistem. cu cat ne incadram mai bine in regulile acestuia, cu atat o ducem mai bine in el…
    daca refuzi sa te integrezi, sau daca intr-un fel sau altul devii inutil – atunci s-a terminat cu tine.

  21. asa ceva :mrgreen:

    totusi, suntem liberi sa NU citim acele ziare,
    sau acele articole de care vorbeste Adrian…

  22. tocmai am citit pe site-ul prosport???!!! (doar titlul – nu pot sa dau detalii picante) ca diavolii tazmanieni combat cancerul prin sex!

    nu-i vorba, eu as combate ORICE prin sex…da’ nu vad legatura…

  23. tu cum stai cu impachetatul?
    cred ti-ar prinde bine un rugbist…sa te ajute la carat, nu pentru altceva! :)

    de fapt, de cand tot impachetezi tu, cred ca ti-ar trebui o echipa intreaga :)

  24. mai draga,
    un apt. de 2 camere … cu multe maruntisuri, acte si, mai ales carti, nu se poate impacheta brusc…
    iar coloana mea gângava :D nu-mi permite decat sa lucrez cu incetinitorul… mai impachetez, mai stau… si o iau de la capat… mrrr….
    azi mi s-a schimbat si data de fuga din Buc… in loc de vineri –> duminica… adica mai am 2 zile in plus…
    si, vine o echipa… ca lor le las cartile si vesela (n-am cutii „dedicate, ca sa nu se sparga la transport…)

  25. s-au laudat ca ei impacheteaza tot! ca au folii de protectie
    si… dezmembreaza mobilerul si il re-asambleaza la noua „locatie” (urasc cuvantul asta cu aceasta intrebuintare)

  26. Ati vazut de ce nu gasesc ei leacul la cancer SIDA sau mai stiu eu ce boli netratabile ?!
    Se ocupa cu sobolani , marar , pepeni , ochi albastri (apropo eu am ochii negri si nu-mi place pepenele galben !:):)):)

  27. on topic
    Muuuuuulte descoperiri epocale s-au realizand accidental, cautand cu totul altceva cercetatorii cu pricina, asa ca nu mai fiti pricinosi :lol:

  28. problema e CE preia media si da ca stire „bomba”…. ca „urina de vitica agresata psihic face bine la guta” :D … asa ca, vitica tre sa asculte house :lol:

  29. :mrgreen:
    nici nu iti imaginezi cata dreptate ai. eu stiu bine. ma ocup cu asa ceva!
    dar sunt platit s-o fac! asta-i partea frumoasa!

  30. ciudat -sau poate nu – e ca se gasesc destui fraieri care sa creada toate rahaturile care apar in „ziare” si pe la tv!

  31. @judge,
    din momentul in care homo sapiens sapiens a constientizat ca exista, si cam ce in jurul sau, a devenit din ce in ce mai avid de cunoastere sub orice forma.

    Presa (media, cum i se spune mai cuprinzator) de toate felurile ne-a ramas pe creier ca ar fi un mijloc de informare … greu ne obisnuim ca cei ce „colporteaza” stirile sunt de multe ori niste tantalai convinsi ca le stiu pe toate, fara sa stie de unde se trag ei insisi.
    Fara sa se simta jignit AG, „pe vremea mea: :lol: , exista mai multa seriozitate in redactarea unei stiri. Nu insist.

    In completarea ideii anterioare, e evident ca nea Ghita, care nu are alt mijloc de informare (mai ales pe o tema stiintifica paralela cu preocuparile lui) va da crezare 100% oricarei stiri, oricat de fantasmagorica ar fi, pentru ca… prese ne informeaza corect, nu?

    M-a luat apa :D ;)

  32. @asssipida -cita dreptate ai !
    Dar mai exista o categorie ai uitat sa scriii , a celor care nu-i intereseaza nimic , decit manele si am intilnit zilele trecute pe cineva care ma intreba cum este cu netul pe televizor :)):)); , am ramas blocat , nu mi-a venit sa cred ! Din pacate sint tot mai multi cei care habar nu au pe ce lume traiesc .Si asta o spun pentru ca batrini mei de la tara stiu ce-i ala net !
    Oricum e foarte interesant sa umbli si sa ei contact cu o anumita categorir de oameni !

  33. dar sa nu cauti deontologia ziaristului, ca asta o poti gasi -eventual- intr-o lege a presei. Interesant, toti se dau de casul mortii ca nu exista asa ceva.
    Am eu vreo doua editii ale legii presei… una dinainte de 89 si alta de dupa! ;)
    deci, tot cu vitica te ocupi, pina la urma :lol:
    Presupun ca esti mai bine platit decat in Ro – am inteles ca cercetatorii in Ro au salarii cam la fel de neatractive cum le aveau si pina in ’89 :mrgreen:

  34. @judge,
    am DEX la indemana, dar mi-e lene sa copiez toata poliloghia cu pricina.
    Iar dex-on-line e utilizabil, cu mici amendamente…

  35. @asspy
    din pacate, e exact asa cum credeam…conform DEX-ului daca freci menta intr-o redactie a unui ziar – esti ziarist!

    @rossi

    aia pe care nu-i intereaza nimic sunt perfect adaptati sistemului. mananca ce li se spune, fac ce li se spune, asculta ce trebuie…s.a.m.d.

    noi ceilalti, care incercam sa aflam „de ce” suntem problema.

  36. normele deontologice ale gazetariei AR trebui sa cuprinda, printre altele, utilizarea corecta a limbii romane, cu pastrarea fondului lexical academic – asta nu inseamna ca limbajul ar trebui sa fie academic, ci sa nu se ajunga la aberatia asta de romgleza tot mai agresiv impusa… de media, dar mai ales de „marile” corporatii implementate aici…
    Pe tema asta m-am certat urat cu Cristoiu, prin 1991-92… el fiind unul din „stalpii” presei postdecembriste care a sprijinit patrunderea oricui in presa, pot spune ca e promotorul miscarii din care s-au ivit, e drept, si cativa profesionisti. Astia s-ar fi impus oricum; ceilalti, prea multi, nu prea au ce cauta in peisajul asta pestrit al presei ro.
    Timpul cerne, dar nu stiu daca in favoarea calitatii presei si, deci, al nostru.

  37. @judge,
    „pe vremea mea” :lol: erau (cred ca si azi e la fel, ba chiar s-au mai inmultit graduarile) mai multe grade intr-o redactie – reporter (cel ce culege stirea, de pe strada, de la un binevoitor etc.); redactor (care are munca ingrata sa „traduca” informatia reporterul -mai ales daca acesta-i cam agramat- si s-o dea mai departe intr-o forma lizibila, inteligibila, cu sens) – specie pe cale de disparitie dupa cum constat ca apar stirile in evz.; editorialist – sa mai explic ce face asta? :D ; secretarul general de redactie fara de care un ziar tiparit, serios, nu se poate face „ca lumea”. Sau, se poate face, si, atunci, pe o trama prestabilita, vine fiecare stirist … si „arunca” in cosul tematic ce-a adunat si… iese o gazeta insailata…; pe urma, redactorul sef, secondat de unul sau mai multi adjuncti, fiecare cu atributiile sale clare… ma rog, acest staff :D are acum denumiri preluate de-afara, de parca presa a inceput sa existe de ieri, si nu aveam termeni corecti de utilizare (cum se intampla cu IT)…
    Bleah!

  38. fond lexical academic? nu cred. gandeste-te cui se adreseaza fituicile din ziua de azi! daca ai avea un public cat de cat educat, as intelege…dar asa, nici macar nu e nevoie sa te obosesti sa scrii corect din punct de vedere gramatical. cine observa?

    nu vezi ca si ziarele au fost invadate de semne, pe care le pot intelege si analfabetii?

    da. imi amintesc de Cristoiu in perioada aia. cred ca era pe EVZ, nu?

  39. problema e ca f. f. putini ziaristi se axeaza pe calitate…iar cei care totusi o fac, trebuie sa platesca si ei tribut comercialului…cel care pina la urma iti da de mincare!

    si uite asa, incet incet ajungi sa faci tot felul de compromisuri…promovezi vre-o parasuta de cantareata – sponsorizata de cine stie ce mos libidinos, mai arunci cu putin rahat in unul sau altul…si gata numarul.

    exemplul cel mai elocvent e Dan Diaconescu. un baiat istet care stie sa speculeze prostia romaneasca – nu am gasit alt termen!

  40. @ad.georgescu:
    -spre cinstea ta, se vede ca nu prea le ai cu bautura, altfel ai fi stiut ca ficatul cere dulce dupa consumul de alcool.

    ps: a nu se intelege ca-mi dau cu sticla-n cap…

  41. De acord cu exemplul DD…
    Dar, eu fiind ce sunt (V. :D ), am partea mea de utopie in gandire si chiar si in actiune: daca tot tiparesti o fituica, fa-o decent, daca nu din p.d.v. al continutului (ca se numeste „Tzâtze”, ti-aduci aminte?), cel putin din p.d.v. al utilizarii limbajului si a frazei corecte.
    Ne plangem ca nivelul educational e in prabusire, iar media se straduieste cat poate sa-i faca vand in prapastie. :cry:
    Nu spun ca un ziar scris corect ar eradica prost-gustul unei categorii nu prea educate, dar… nici asa, sa-i dai kitsch si numai kitsch…
    Eu am un respect major fata de cuvantul tiparit si de-aia nu pot accepta abjectii, trivialitate si, in final, romgleza in media.
    Iti plac toate astea? Foarte bine! Foloseste-te de ele acasa, cu familia, prietenii, cei din gasca, dar nu in public, nu in media.

  42. nu. nu sunt de acord cu tine. daca vor tv si ziar in romengleza si platesc pentru asta, da-le ce vor! fa o publicatie/tv de genul asta pentru categoria respectiva de public. au si ei dreptul, nu?
    dar nu amesteca frate un interviu cu Paler (dumnezeu sa-l ierte) cu ce-au facut Iri cu Moni la nu stiu ce hotel.
    nu-mi spune ca nu stiu ce roman a inventat ceva si alaturi e o poza cu Minune

  43. si, nu-s de acord cu tine: vor romgleza? s-o vorbeasca in Romglezia!
    Hai sa fim seriosi, cine da tonul?
    Nea Ghita, care citeste „cool”, nu intelege, iar cand aude „cul” nu face legatura…. ;)

  44. hustler. playboy. stiinta si tehnica. revista de chimie.

    fiecare are un public target. nu poti folosi acelasi limbaj, oricat ai vrea

  45. de acord, fiecare dintre publicatiile mentionate au un public „tinta” :D
    Asta nu le impiedica sa respecte limba romana.
    Ca in publicatiile tehnice isi fac loc termeni tehnici de import, care nu si-au gasit deocamdata corespondent in romana, e altceva….

  46. s-a mai vorbit aici despre limba. nu poti opri evolutia ei…

    cat despre identitatea nationala, asta-i alta mancare de peste.

    am umblat un pic prin lume si am ramas sursprins cat de nationalisti sunt toti…
    noi in schimb, nu stiu, nu reusesc sub nici o forma sa inteleg de ce, suntem …ciudati?

  47. crezi ca poti sa-i ceri unui manelist sa-si scrie corect versurile?
    si am observat ca nu numai ei scriu aiurea, ci si ceilalti „artisti”, ba mai mult, fac greselile in mod intetionat, pentru a atrage atentia,
    fara sa realizeze ce impact pot avea asupra pustimii ascultatoare :)

  48. la fel si cu ziarele…pot spune fara sa tem ca gresesc ca avem ziare-manea, pur si simplu pentru ca, la fel ca si suratele din muzica, se vand bine – pentru moment

  49. nu stiu daca o sa dau un raspuns complet… ma straduiesc sa sintetizez :(
    Romanul, de fapt, e foarte permisiv – accepta mult mai multe decat altii… chiar daca e credincios practicant, nu-i va da in cap unuia de alta credinta, doar pentru asta…
    Si, romanul e al naibii de xenofil… dupa parerea mea, suparator de xenofil.
    Nu spun c-ar trebui sa fie xenofob, dar nici asa – orice e strain e superior omologului autohton… (de la persoane la orice masinarie, cascaval etc.)
    Si, dupa ce comunismul (sau ce-o fi fost ala) a demonetizat notiunea de patriotism si nationalism… cam greu sa re-insufli unei natii debusolate niste precepte pentru care, inainte de ’44 s-ar fi inrolat, cu riscul sa moara – pentru … „rege si tara”…

  50. e adevarat ce spui. la noi auzi „am pus-o! jucam cu nemtii” in vreme ce in alte parti „Jucam cu nemtii. hai sa le-o punem”

    ha ha ha! vorbesc si eu ca papa!

  51. Nu stiu daca stii, dar inainte de ’89 a fost o vreme cand cumparam „Luceafarul” pe sub tejghea – nu scoteau un tiraj acoperitor cererii…

  52. Mda… slangul intra, incet-incet, in limbajul diurn, indiferent de nivelul educational.
    Asta nu justifica, insa, ca si presa sa faca exces de … ;)

  53. nu stiu de ce m-am ambalat asa…eu nici macar nu m-ai citesc ziarele. dupa ce m-am lasat de sportul asta, pentru o vreme am citit the times…pe net, desigur. ti-l recomand.
    parca e un pic mai altfel.

  54. nu te provoc. chiar mi-a facut placere sa vorbesc cu tine pe tema asta.
    oare unde or fi ceilalti? si ce-o mai fi facand EN, ca tot veni vorba. oare ne mai citeste?

  55. à propos de nationalism si patriotism, totul pleaca de la educatie si de la cei sapte ani de-acasa….
    ambele sunt cam deficitare, din pacate….

  56. mda. l-am vizitat pe papa. multumesc. am avut si eu – chiar la inceput – ideea cu sotul disparut, apoi am renuntat la ea, cu toate ca parea plauzibila.
    dar acum nu vreau sa mai discut pe tema EN. oricare ar fi situatia reala, cred ca am ranit o fiinta singura, bantuita si asa de tot felul de iluzii, care cauta si ea ce cautam toti…putina intelegere!

    oricum ar fi si oricine ar fi ea, in momentul asta sufera – poate si din cauza mea – si asta nu-mi pica bine. pentru ca e in varsta. pentru ca e femeie. pentru ca suferit deja destul.

  57. @the judge,
    diavolii tasmanieni combat cancerul prin sex?al caui al lui sau al ei? dar sexul cu ce se combate?
    @asspida
    Fiordul este singura terasa/bar iarna cu muzica f.buna… e un fel de „la stere” din Targoviste. spor la treaba, „dorele”…”noroc” dupa munca si rasplata …:))

  58. @sorin

    nu stiu! nu am citit articolul, am vazut doar titlul. il gasesti in prosport, daca te intereseaza subiectul.

    SEXUL se combate cu SEX!

    doamne apara si pazeste! iar am vb ca papa! oare e molipsitor? 8O

  59. gata. ma duc la masa. salata verde, ton, rosii, mozarela, porumb, ulei de masline – se poate pune si ou fiert.

    mmmm

  60. Nu vreau sa fiu rau sau ceva, dar… am gasit ceva despre unul dintre cei care au facut studiul asupra ciocanitorilor:
    „His past work includes the development of a bioengineered artificial cornea which can be used to treat patients with severe corneal damage.”
    Poate sunt cercetatori care fac si chestii importante, dar si raspund la unele intrebari nu foarte importante si nu cred ca e frumos sa ii spui unui cercetator ca este obligat sa se ocupe cu ceva important, daca e sa o luam asa, niciun ziarist nu ar trebui sa scrie nimic despre Gigi Becali.
    Ma refeream la:
    „Există, desigur, sute de savanţi, medici şi cercetători care încearcă să afle leacul multor boli, de la cancer până la maladia Parkinson”
    in care savantii sunt impartiti in savanti importanti si savanti de 2 bani.
    Si nu vreau nici sa par un mare adept al unor teorii fantastice, dar, cam cat castiga farmaciile si medicii pentru niste medicamente care fac cam nimic pentru cancer si alte boli? De ce sa dai un leac cand poti sa dai niste medicamente care nu fac mai nimic? La fel, exista si savanti care vor sa gaseasca surse alternative de energie, dar ei inca nu sunt bagati prea mult in seama.
    Doar pentru ca stii ca nu se foloseste un leac pentru cancer pentru oamenii normali (ma refer la oamenii care nu sunt super rich) nu inseamna ca el nu exista si doar pentru ca stii ca niste oameni lucreaza pentru a gasi un leac pentru boli cumplite, nu inseamna ca ei chiar fac ceva.
    De ce sa lucrezi o viata intreaga ca sa gasesti un leac pentru cancer cand stii ca nu prea ai sanse, ca si daca gasesti, va fi foarte complicat sa iesi cu el pe piata (uite ce „bine” au prins masinile ecologice) si nici nu cred ca leacul va fi o pastiluta, probabil va fi ceva extrem de costisitor, deci tot degeaba, chiar daca e gasit leacul, nu toti bolnavii vor fi vindecati, decat cei bogati si cei ce ii canta Crezul lui Becali; (uita-te la statusul social al celor ce scapa de cancer azi) mai bine gasesti raspunsul la „de ce ciocanitoarele nu au migrene” si ajuti niste oameni care nu vad bine si care se pot vindeca.
    Probabil va dura muuuult timp pana cand leacul pentru cancer va fi o pastila, va fi accesibil pentru toti si va aparea in reclame „si tu poti scapa de cancer, suna acum la 849328493289428”.
    Nu e ciudat cum multi oameni bogati au tendinta sa scape de cancer si multi oameni saraci au tendinta sa moara de cancer? Nu e ciudat cum niste oameni saraci mor din cauza unor boli ce pot fi tratate, daca ai bani?

    Nu am nimic cu articolul, doar cu „savanti prosti si savanti buni” si cu basmul leacului pentru cancer.
    Cu articolul sunt deacord, este foarte bun.
    Dar, cred un om are voie sa faca ce vrea, cat de chinui vreo 35 de ani sa ajungi intr-un loc, iti permiti sa studiezi si niste ciocanitoare daca ai chef nu? :)

  61. salutare. asta cu ziaru-manea e antologica! dar pentru jurnalist am auzit doua definitii si mai tari: esti jurnalist daca apari la televizor. pe cealalta nu o pot spune in public…iar referitor la grupul de cercetatori care tre sa sustina ce afirma stirea, vreau doar sa va spun ca e un (d)efect indus in facultatile de jurnalism…cele mai mari note se iau, atat la tehnici de redactare cat si la deontologie, pe stirile in care te bazezi pe statistici stiintifice. oricat de stupide. asa ca, domnule georgescu, nu radeti chiar asa de tare de stirile stupizele:) unii invata in ani de zile sa scrie stirile alea;) cati jurnalisti care sa se miste din fatza computerului si sa isi culeaga stirea singurei mai cunoasteti??? va salut cu 5 pepeni galbeni si unu rosu…

  62. cred ca prefer sa studiez aparitia hemoroizilor la sconcs decat sa mai citesc vre-o declaratie de-a ciobanului filosof!

  63. ca sa poti studia ani in sir efectul pepenilor asupra papagalilor tre sa gasesti intai un finantator. care sa creada in papagalii si sa fie curios cum reactioneaza ei la pepeni.

  64. alchimitza
    Din pacate, asa este. Jurnalistul a devenit un pui al televizorului, un simplu datator cu parerea. El doar analizeaza, ceea ce reprezinta ultima etapa, restul sunt in general arse fara probleme.

  65. Nemesis
    Nu asta sustin, ca exista savanti seriosi si savanti de doi bani. Bineinteles ca fiecare descoperire contine un sambure de sansa. Chiar si Arhimede a descoperit legea oarecum din intamplare. Sa nu uitam insa ca Archie se transformase chiar pe el intr-un experiment. Se aude ca avea chiar si ratuste de plastic in cada :)
    Cred ca Galileo, atunci cand s-a urcat in turnul din Pisa cu niste obiecte, cam stia ce voia. La fel si Newton, cand se uita la merele din copaci.
    Am senzatia ca, de cativa ani buni, nu prea mai primim raspunsuri importante dinspre stiinta, care a intrat intr-un fel de zona a contemplatiei, ceea ce este privilegiul filosofilor, al misticilor sau al artistilor.
    E fascinant sa descoperi cum se formeaza pliurile din cearsaf si sa calculezi – pentru asta s-a dat aproape jumatate de milion de euro – cantitatea de gaze cu efect de sera emisa de ragaitul unei vaci, dar
    as vrea si ceva solutii, nu numai ridicari din umeri sau legi empirice.
    La fel se intampla si in presa.

  66. multumesc.
    majoritatea ideilor au pornit bine, nu-s toate curiozitatzi finantzate de armata:)
    cine stie ce bomba cosmetica ni se pregateste acush din experimentu cu ragaiala vacilor…mai bine sa asteptam cumintzi..

    io nu ma simt cu musca pe caciula, nu-s in stare sa scriu o stire buna!:)) traiasca savantzii traznitzi si bombele lor infotronice.

  67. @judge,

    Fii calm, mai baiatule ! Sunemt aici ! Stai linistit ca nu va parasim ! Mai, iar nu ma credeti ce masa aristocratica am pus ! Copiii au trecut de Bucuresti! Se reintorc din Grecia !
    Du-te pe”Emoticoane” sa vezi cine mai vrea sa respire pe ecran cu noi si ce-am putut sa-i fac?!
    Doamnnnnnnnnne, tu esti parinte??? Tu stii ce dor ne e de, mai ales de nepot???
    Hai, sa fiti iubiti @All !
    A.&E.&co.

  68. Poveste
    Doamna Nic Svenson, responsabila printre altele cu scrierea proceselor verbale si fotografierea cercetatorilor cu ocazia diferitelor evenimente stiintifice, pe scurt un fel de secretara cu atributii extinse, tatai din buze nemultumita. Ca sa fie sigura ca pe panoul de prezentare toti membrii institutiei vor zambi fotogenici, nu se limitase la o poza. Nici macar la doua, ci facuse trei si uite ca totusi in fiecare ba John, ba Mark si Nick, ba Manase clipeau.

    Arunca o privire spre ceas. 12 fara 10. Vineri. Cu putin noroc poate prinde vreun baiat destept la cantina. Avu noroc. La una din mese, Piers studia placinta din farfurie. Baiat de gasca Piers asta. Gata sa glumeasca, chiar si la cursuri. Se aseza hotarata la masa lui, fara sa mai ceara permisiunea. „Am o problema”. „Pai sa vedem”, spuse el dupa ce o asculta amuzat. „Ar trebui sa stim cam de cate ori pe minut clipeste o persoana in medie.” „Nici o problema, o intreb pe Anna de la psihologie.”

    Dupa cateva zile, cineva pus pe pozne publica pe site-ul institutului „formula stiintifica” descoperita. Vizitatorii se amuzara si trimisera linkul mai departe. Si uite asa Nic si Piers se trezira in 2006 premiati cu varianta bascalioasa a Nobelului.

  69. @judge,

    Fii calm, mai baiatule ! Sunem aici ! Stai linistit ca nu va parasim ! Mai, iar nu ma credeti ce masa aristocratica am pus ! Copiii au trecut de Bucuresti! Se reintorc din Grecia !
    Du-te pe”Emoticoane” sa vezi cine mai vrea sa respire pe ecran cu noi si ce-am putut sa-i fac?!
    Doamnnnnnnnnne, tu esti parinte??? Tu stii ce dor ne e de ei, mai ales de nepot???
    Hai, sa fiti iubiti @All !
    A.&E.&co.

  70. Cam asta fu povestea cu fotografia si clipitul. Domnul Piers Barnes e insa cercetator serios. O cautare rapida pe google ne arata clar aria de interese:
    http://scholar.google.com/scholar?hl=en&lr=&sa=G&oi=qs&q=piers+barnes+author:p-barnes

    E usor de dat vina si pe cercetatori, atunci cand presa se baga unde nu intelege. E drept ca eu n-am tangenta decat cu cercetarea din mate, info si ocazional bio/medicina. Si chiar daca multe lucruri par inutile, fara ele nu s-ar fi ajuns la progresul urias din ultimele decenii. Stiinta contemporana nu e intr-o stare de contemplatie. Dar efervescenta nu poate fi observata prea usor din exterior. Pentru toate tampeniile statistice publicate, vina as pune-o cam toata in carca ziaristilor limitati in inteligenta/cunostinte.

    Mi-ar fi placut mai mult un articol cu o paralela intre ce trateaza un articol stiintific de fapt si cum e prezentata descoperirea in presa. Chestia cu ciocanitorile ar fi fost un bun punct de pornire. Vezi: http://bjo.bmj.com/cgi/content/extract/86/8/843
    Dar poate te-ai gandit ca decat sa tratezi durerile de cap, mai bine le previi sarind peste o documentare serioasa. ;)

  71. Ia uite, acum am observat!
    Cum @papa sa fiu eu @surferb ori@jimerino !???????
    Eu am identitatea si personalitatea mea…..virtuala, dar exist, iar viata mea &Alex a inceput sa interfereze intr-un chip absolut de neexplicat , cu vointa voastra, incepand cu Adrian&Elena, cei care , vezi bine, cat talent au sa ne incite pe toti! !
    Au fost momente cand am trecut in alta dimensiune si am trait senzatiile si starile voastre( v. Euro2008!)
    Sub nicio forma, @papa nu ma simt in comunicare cu entitatea ta prea funambulesca pentru mine!
    cateodata imi trimiti cate un mesaj „mason”, livrat in haine pictate ultramodern si n-as dori sa ma simt o poanta adica depasita de vremi !
    Am reusit sa am un feel-ing cu vreo 3-4 baieti strasnici, care m-au ajutat , uneori, sa depasesc asfixianta monotonie a zilelor in care n-am ce face! Pentru ca nu mai vrea Alex sa trudesc la fel ca in anii trecuti!
    Idealul de „varsta a 3-a” a lui Alex a fost sa ma vada ca….”n-am ce face”!
    Mereu a spus ca „I-e dor de mine! „Mi-e dor de noi !”

    Stii ce-mi spuse Alex, ACUM, in momentul asta?
    Te invita sa te duci la Doamna ta si sa o saruti ca-n luna de miere….sa o coplesesti cu tandreturi ….si sa ma consideri pe mine amica voastra care a dorit sa aveti „adanc de suflet”- unul pentru altul !

    Asa sa va ajute Dumnezeu pe toti !

  72. @ping

    bine spus. pentru fiecare domeniu de cercetare exista reviste de specialitate, si astea destul de strict clasificate in functie de calitatea si de impactul articolelor publicate in lumea stiintifica, in domeniul respectiv.
    exista asa-numitul „factor de impact”, asemanator rating-ului televiziunilor.

    nu pot sa-mi inchipui cum ar putea chimistii mei sa-si publice rezultatele prin ziare…

  73. in loc sa zic ca am publicat in „Catalysis Letters” sau „European Journal of Chemistry”

    sa zic ca am publicat in Libertatea, Ziua si Evenimentul Zilei! ha ha ha.

  74. De data asta am citit articolul in editia print, din motiv de Aqua Magic :)
    Trebuie sa remarc ca pe pagina 11 am gasit nu unul, ci patru articole superbe; pe langa cel de fata, cele ale lui Cartarescu si Culcer chiar trebuiesc citite. Din pacate pt EvZ, greutatea integului numar de azi sta in aceste 4 articole plus cel despre Muntii Rodnei. Restul e, cum se zice, Can-Can

  75. Bravo Adrian,ca bine le mai zici!Stirile de genul asta mi se par de o inutilitate infioratoare.Deja de fiecare data cand aud ca un grup de cercetataori nu stiu ce a mai facut imi deplasez atentia spre altceva.
    Cat despre partea a doua a articolului astfel de vesti parca nu sunt privite cu mare seriozitate.Totusi,oamenii aceia fac lucruri foarte bune in folosul umanitatii.

  76. Nu stiu daca mai citeste cineva aici, dar eu, in seara asta am avut timp sa citesc tot ce ati postat !

    @F i l b e r t,

    Sunt cadru univ. si stiu cata batalie este pentru a obtine bani pt. proiecte de cercetare!
    Iti spun o anecdota „autentica” !
    Seful unui proiect a obtinut banii ! Ii cheama pe toti , discuta cu membrii acestuia s.a.m.d.
    S-a constatat ca in orice proiect, exista mai multe etape:
    1. se aduna lumea si afla minunea;
    2. se face un chef pe cinste;
    3. se impart sarcinile;
    4. se cer indicatii;
    5. incep dificultatile;
    6. treaba nu merge, nu avanseaza deloc;
    7. se cauta vinovatii;
    8. se fac excluderi;
    9. se ia din norma exclusilor si se da la cei ramasi;
    10. se munceste pe rupte, in noua echipa;
    11. eroii de la TelemaK definitiveaza proiectul;
    12. succesul este rasunator si echipa – fiecare in parte – ia si Premiul Academiei.

    Asemenea momente am trait, si eu!

    @All,

    Sper ca ati facut si voi ceva pentru tanarul MIHAO POPESCU, Dumnezeu sa-i dea sanatate!