in În pat cu duşmanul

Distruge Facebook apropierea?

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp
Iubirea departelui nostru
de Corina Georgescu

facebooklogo1În studiul Kross – Verduyn, realizat în 2013, 82 de useri Facebook, având vârste de aproximativ 20 de ani, au fost de acord să le fie monitorizată timp de două săptămâni activitatea pe respectiva rețea socială și să ofere, de cinci ori pe zi, detalii despre starea lor psihică în acel moment. Când cercetătorii au analizat rezultatele, au descoperit un lucru: cu cât un voluntar folosea mai mult Facebook, cu atât își descria starea sa psihică ca fiind mai rea. De asemenea, au fost rugați să dea un rating propriei stări de fericire, la începutul și la sfârșitul studiului, iar cei care foloseau frecvent Facebook au înregistrat declinuri mai mari la acest capitol. 

Nu este o noutate – există multe studii în care folosirea Facebook este asociată cu creșterea unor sentimente sau stări precum gelozia, anxietatea sau depresia. Puteți să faceți însă propriul studiu: subiecți sunt peste tot. Ați văzut, probabil, grupuri de băieți și de fete la metrou sau prin parcuri, fiecare „scufundat” în ecranul telefonului mobil. Sunt împreună și totuși separați, cautând în micile lumi virtuale ceea ce este chiar acolo, lângă ei: prieteni, căldură, o posibilă pereche. Dacă doar și-ar ridica privirile, s-ar vedea. Rareori o fac.

Asta descrie cel mai bine iluzia socializării,  a apropierii de celălalt. Mai mult „rețea” și mai puțin „socială”, Facebook nu se modelează după realitate, ci modelează realitatea, tinzând s-o înlocuiască. Am pus în locul sentimentelor niște butoane. Apăsându-le, deja ne prefacem. Scriem mai multe mesaje de „La mulți ani” către mai mulți oameni, cu sentimentul de-a ne fi achitat de-o obligație. De fapt, am înlocuit telefonul de „La mulți ani”, care, la rândul lui, a înlocuit cândva drumul către acea persoană și strângerea ei în brațe. Celălalt rămâne prea departe.

Teama de viitor
de Adrian Georgescu

Bănuiesc că, la apariția tiparului, preaîngrijorații cercetători – „cercetătoria” e o meserie care a existat în toate vremurile – credeau că, din atâta citit ce li se pregătea, oamenii urmau să nu-și mai vorbească, devenind până la urmă muți. După ce-a apărut telefonul, o fi zis careva: „Folosind aparatul diavolesc al lui Bell, oamenii se vor simți înclinați să nu se mai viziteze între ei, astfel încât umanitatea se va duce de râpă”. La fel e cu Facebook. A spune că o rețea socială e periculoasă în sine e ca și cum ai zice că n-ar trebui să folosim cuțite, întrucât ele pot omorî.

Nu e ceva obligatoriu să ai cont de FB și să te dezumanizezi online, însă lucrurile sunt prezentate ca și cum oamenii ar fi niște zombies care nu înțeleg pericolele la care se expun în mediul virtual. În plus, dacă umanitatea se duce într-acolo, înseamnă că asta va fi normalitatea viitorului. Normalitatea este o medie a unei majorități, la un moment istoric dat. Dacă un individ din Evul Mediu ne-ar vedea obiceiurile și preferințele, și-ar face cruce cu ambele mâini. La fel, peste 83 de ani, parcă văd, se va spune că teleportarea dezumanizează și că oamenii ar trebui să ia racheta până la Bârlad, să mai ciocnească un păhărel în alea 15 secunde.

Altfel, preferăm să spunem că Facebook te îndepărtează de cei apropiați, dar nu amintim de faptul că te și apropie de cei îndepărtați. Nu cred că sunt singurul care și-a regăsit, după mulți ani, prieteni din copilărie și colegi de școală de care nu mai știa nimic. Mai departe, e după cum alege fiecare și după cum își „setează” propria viață.

De aceea, relaxați-vă, oameni buni, și comunicați! E mai puțin important unde și cum.

Notă: Articolul a apărut și în revista Etiquette. Îl puteți vota mai jos pe cel căruia îi dați dreptate în această chestiune.

Cine are dreptate?

 • Adrian (59%, 109 Votes)
 • Corina (41%, 77 Votes)

Total Voters: 186

Loading ... Loading ...
Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Write a Comment

Comment

18 Comments

 1. adrian isi explica mai bine punctele de vedere. plus ca studiul citat de corina?esantion de 82 de oameni, serios?nu exista in lumea asta un studiu stiintific care sa fie luat in considerare la numarul asta…

 2. We can find an excuse for just about anything we like or we think we need.
  In the name of our own safety, let’s take away more of our freedoms.
  In the name of finding lost friends, let us depart from reality and go to Disneyland. Yes Adrian, you can look for your lost friends for a few minutes and than spend hours looking for all the other virtual attractions on that screen of the Dumb ass phone aka the Smart phone. The constant affirmation Facebook members need from others, thumbs up/likes, to me is like a mental disorder.
  I would listen to an expert in his/her field, like your wife !
  I hope this does not bring any conflicts in your own family, just an intellectual conversation.

 3. Voi nici macar nu intelegeti ca toate aceste instrumente nu au aparut intamplator,descoperite de niste tineri onanisti ce au devenit,peste noapte,miliardari! Acestea sunt “opera” unor minti diabolice,realizata dupa milioane de ore de studii si cercetari,de armate de specialisti,cu scopul final de a aduce intreg globul sub observatie,sub control.Voi nici macar nu banuiti ca orice rahat de informatie este catalogata si folosita atunci cand e nevoie de ea.Vi se toarna pe gat zilnic,poanta cu teoriile conspiratiei si ati ajuns sa radeti ca prostii cand auziti de ele si sa bagatelizati pericolul ce ne asteapta.Principalul scop al acestor retele de asazisa socializare,nu este insa informatia,asta e pe planul doi,primordiala este indobitocirea populatie,a tinerilor care ajung dependenti de aceste masini de spalare a creierelor,mai rau decat de droguri.Sunt instrumenete criminale,iar cei ce cad in plasa lor,sunt singuri vinovati,sunt sinucugasi.Din pacate…sunt foarte multi si,asa cum merg lucrurile,vor deveni majoritatea!!!
  Numai un dement poate nega importanta senzationalelor descoperiri ce ne-au usurat atat de mult viata.Un SMS,un e-mail,un telefon,ne fac sa fim tot timpul aproape de cei ce sunt departe de noi si ne usureaza comunicarea in mod miraculos.Dar in acelasi timp,le usureaza si “LOR” sa ne supravegheze.Pe vremuri,”Securitatea” se chinuia sa intercepteze convorbirile,aveau masini sofisticate care ajutau la cititul scrisorilor fara a le deschide,pe cand astazi iti asculta lejer orice convorbire,cand vor si de unde vor,iar e-mail-urile ti le citesc fara jena si fara vreun efort.Doar nu am inventat noi serviciile secrete!Si nici rusii!Ele au existat de pe vremea Mesopotamiei!!!
  Fecebook-ul insa,la fel ca si celelalte surate ale lui,are menirea de a aduce mai mult in arta manipularii.Distrugerea personalitatii!!!
  Spui Adrian ca fiecare il foloseste cum vrea si,daca e rational,poate avea rezultate bune!Dar nu ti se pare ca la fel sta treaba si cu drogurile?Nu vezi nicio asemanare?!Sau poate esti dintre aceia care sustin ca drogurile sa fie vandute legal,la farmacii?!Atat drogurile cat si Facebookul spala creierul.Si cei ce conduc lumea,de astfel de oameni au nevoie.Noapte buna “toleranti”!!!!

 4. Domule Duduleanu, sunteti o voce lucida in oceanul de naivi care cred ca toate descoperirile astea sunt jocul intamplarii. Si eu incerc de mult sa ÎI identific, să ÎI scot la lumină. Cineva trebuie sa LE spuna pe NUME.

 5. cititi cartile lui virgil gheorghiu despre influenta televiziunii/internetului asupra mintii umane; sunte 3 volume, inca se mai gasesc…

 6. Atat de mult efort pentru a obtine rezultate care pot fi sub semnul intrebarii. Eu as merge pe implantarea de cipuri. Acestea vor fi mult mai eficiente in a controla personalitatea si comportamnetul, si vor ajuta in a comunica mai eficient.
  Facebook-ul e doar diletantism, software. Eu as merge cipuri, hardware.

 7. ..omul de Neandethal cu angoasa lui..
  ..omul modern cu angoasa lui..
  A cui e mai mare ?
  Cui îi pasă ?
  Oricum, comunicare tot mai rapidă şi mai complexă a făcut din noi specia dominantă.
  Smartphone-urile si facebook-ul satisfac, se pare, de minune nevoia tot mai mare de divertisment facil şi-ţi mai dau şi senzaţia de atoate-ştiutor digital deşi eşti, poate, doar un analfabet IT cu ceva bănuţi..
  Altfel, haideţi să lăsăm problema drobului de sare “quo vadis” în grija cercetătorilor britanici care, în paranteză fie spus, cred că facebook-ul te scapă de depresie..

 8. Don’ Cabrera,sunt sigur ca nu fierbi deloc,ii stii prea bine!Iar Adrian ii stie si mai bine,dar el traieste din scris si nu poate urina contra vantului!E scuzat!
  Domnu’ “The Man”,multam pentru complimente!Ma bucur sa stiu ca exista si oameni ce gandesc ca mine,…..ce gandesc!Pacat ca suntem asa putini!
  Ce-i multi…asteapta chip-ul!Ba si mai cumplit,au inceput chiar sa il ceara!!!!
  Si cine i-a adus in starea asta de maimute drogate?!?!Nimeni altul decat facebook-ul lui Adrian!Si nu numai el!
  Si eu folosesc internetul si ii sunt recunoscator pentru cate am aflat de acolo(adica aici!!!),contactul rapid cu multi prieteni ce traiesc in toate colturile lumii,dar asta nu ma face sa fiu sclavul lui.Nu ma face sa nu citesc carti(de hartie!!!),sa nu ma duc la teatru,la concert,sa fac sport si sa mai intalnesc des cu prietenii din apropiere si sa discutam pe viu,nu sa chat-uim sau sa ne SMS-im.Si,nu in ultimul rand,sa scriu…de mana!Voi mai stiti sa scrieti de mana?!

 9. Domnule Duduleanu,
  I-mi pare rau ca luati in deridere o idee care ar avea un impact pozitiv asupra vieti-lor noastre. Va-ti gandit la cate avantaje ar avea rasa umana?
  Am putea evolua mai rapid si neam putea apara de invazia de exraterestrii.

  De-si, sincer sa va spun, eu cred ca e prea tarziu. Eu cred ca ce-i care ne controleaza tot mai mult sunt EI! Sti-ti dumneavoastra cine. Sa nu spune-ti acum ca nu a-ti stiut!

  Sta-ti departe de internet, este o influenta nefasta. Eu am capatat-o adictie la situl asta si m-a lupt din rasputeri sa nu mai ma las coplesit de aceasta meteahna.

  L-a buna citire.

 10. @ Alex-s, foar-te corec-t punc-tat!

  Sunt total de-acord (100 %, o sută la sută) cu opinia pe care-ați postat-o un pic mai sus. :))

  Nu-mai bine!

 11. prea ne intilneam numai cu cei dragi sau compatibili printr-o fisa de telefon sau o strigare si-o scrisoare devenind prea selectivi si prea happy . e momentul sa ne calim si sa scapam de bacteriile realului prin ,culmea! virtual , interactionind cu imbecili ca phane si muzica lor idioata .