„Pentru a putea admira, e nevoie de măreție” – Ernesto Sabato.
Sunt două genuri de oameni care critică neargumentat evoluția unui sportiv: defetistul și haterul. Primul va flutura steagul alb al predării de la primele semne rele: „Halep pierde finala”, „Jelena o domină mental. N-are nicio șansă”, „E gata!” (în primul set). El preferă, în mod inconștient, siguranța unei înfrângeri frământărilor pe care le aduce competiția, totul pentru șansa de a sublinia, la sfârșit, cu o tristețe totuși sinceră: „V-am spus eu!”.
Haterul e altfel. Este omul care, pur și simplu, nu se poate bucura. Din mulțimea de inși demni de admirație din această lume, el se fixează asupra unuia, ca un parazit, căruia îi trimite public și repetat semnele disprețului. Ura de sine e înlocuită cu ura pentru cel care s-a ridicat din apropierea lui și care, zilnic, îi amintește de tot ce n-a putut să fie. De pildă, haterul lui Messi va repeta la nesfârșit că argentinianul nu înscrie cu capul, iar când o va face, va sublinia că „așa gol puteam să dau și eu”. Nu e întâmplătoare alăturarea: el măsoară și compară permanent, chiar dacă pentru propria persoană folosește șublerul, iar pentru celălalt GPS-ul.
În cazul nostru, va scoate în evidență că Simona n-a câștigat un turneu de Mare Șlem, că primul ei serviciu nu funcționează, că încă n-a învins-o pe Șarapova, că s-a calificat norocos în finala de la Indian Wells, pentru că Serena ar fi distrus-o, că vorbește limba engleză cu accent românesc, uitând – de fapt, alegând foarte atent ce să uite – că sportiva a triumfat în trei dintre patru turnee la care a participat în acest an sau că a pierdut un singur meci din cele disputate în 2015. Dacă alege să nu participe la un turneu, va spune „păi sigur, îi e frică”. Dacă șchiopătează și cere intervenția fizioterapeutului, „acum se dă accidentată, să aibă alibi”. Dacă servește de două ori la rând în fileu, „iat-o pe regina dublelor greșeli”. Dacă învinge, „a avut noroc, dar norocul nu ține la nesfârșit”.
A apărut în lumea virtuală grație celor două caracteristici specifice – anonimitatea și contractarea distanțelor -, însă tocmai aceste două noțiuni pe care se întemeiază îl macină: distanța foarte mare care-l separă, în planul realizărilor, de obiectul disprețului și propria lipsă de identitate. S-au scris studii despre hateri, au fost concepute modele psihologice care le descriu comportamentul. Există chiar și o aplicație care-i strânge laolaltă, să facă schimb cu micile lor semințe înnegrite, așa cum alții colecționau pe vremuri abțibilduri cu marii fotbaliști. Sunt folosiți și în reclame, mai nou, sugerându-se un fel că există o relație între infinitezimal și grandios, ceea ce e fals: un sportiv adevărat nu va încerca niciodată să convingă, ci să învingă. Unii au emisiuni de succes, căci dictonul modern „totul pute” atrage audiența în roiuri. Este posibil să apară și școli speciale la care să se predea, întru dezvoltarea personală a cursanților, practicarea disprețului suveran.
Un singur lucru haterul nu poate avea, orice-ar fi: hateri, la rândul lui. E imposibil să invidiezi pe cineva care n-a făcut niciodată nimic.
Un contabil destept o sa-i arate in curand Simonei ca poate castiga aproape dublu daca se muta intr-o tara cu fiscalitate redusa. Sau macar normala.
Sa te tii hatereala.
Tradatoare, vanduta, aromanca :)
La un moment dat m-am revoltat si eu contra acestor acestor hateri. Citeam prin comentarii la stirile despre Simona si nu puteam intelege de ce o critica intr-un mod atat de ridicol. Apoi mi-a fost clar: sunt trolli. N-au ceva contra Simonei, dar urmaresc sa provoace reactii de la fanii ei infocati. Apoi probabil stau si se, ma scuzati, autosatisfac, fericiti ca au reusit sa enerveze pe cineva. Ei nu sunt anti-Simona, sunt anti-fanii Simonei.
cei mai multi dintre cei care scriu aceste aiureli impotriva Simonei apartin unor anumite minoritati nationale conlocuitoare… mai ales unii care tot viseaza autonomia… restul se incadreaza la ce descrieti
@bimbaq:
Nu cred și, oricum, n-are legătură cu grupul etnic de care aparțin.
@Tudor:
Cred că trollul e un pic altceva: el are interesul de a deturna discuția spre el însuși, haterul o face involuntar. Trollul e ceva mai „cerebral” :)
Eu ma gandesc cu groaza ce ar fi insemnat Nadia Comaneci sau Ivan Patzaichin in era ‘digitala’… Sa nu mai zic de Nastase, ar fi fost „ziaristii” dupa el mai ceva ca dupa Nikolici prin cluburi :-) Sa te fi tinut hater-eala atunci!
articolul are ca de obicei substanta si tema.
dar omiti ca haterii au foarte mult umor involuntar (care combinat cu insistenta te poate uneori distra).
partea nasoala e ca cele 2 curente sunt raspandite si se trag dinspre vecinul de la est – avand la baza frica de a iesi deschis la lupta, ca vine militia cu 10 gorile si te da cu fata de asphalt si asa cum spui invidia fata de unul care n-a avut inhibitii ca tine (si pe care nu l-a batut ta-su cu pliciul de muste on a daily basis) si care a reusit, desi are unele posibile defecte:
– vb. prost limbi straine (fataaaa, chestia asta te va ajuta 1000% sa devii LIDER, vei avea acces la lume desteapta si antrenori meseriasi);
– e prea modesta. Dar in schimb are o vointa dementiala.
Hai ca fraiericii care au facut-o albaneza, barbat etc. au atins prostia suprema.
bimbaq a zis o treaba desteapta si eu cred ca o tema actuala ar mai fi suporterizarea chibitului de sport, un transfer dinspre fotbal inspre celelalte sporturi al felului de a privi competitia.
Nea georgescule, ce minoritate aduci in discutie, rapidistii?
La inceput m-au stupefiat. Nu intelegeam cum poate fi cineva atat de vadit incorect fata de Halep. Ce ma uluia cel mai tare era ca niciun alt sportiv roman nu starnise asemenea resentimente ca ea. Pe urma m-au enervat. Acum am ajuns in sfarsit la atitudinea corecta pe care trebuia s-o am de la inceput in ce-i priveste: ii ignor. Cu dispret, recunosc. Inclusiv pe unii care „hateresc” fara a-si ascunde identitatea si de pe „sticla”. Sa fie (macar) sanatosi.
Cred ca ar mai fi ceva de adaugat despre hateri: ai prea mult timp la dispozitie! Numai o persoana fara responsabilitati sa activitati serioase are timp de asa ceva + o doza ridicata de nebunie. Se stie ca sunt foarte multi nediagnosticati…
Un contabil destept ii va spune Simonei sa castige cat mai multe turnee ca oricum premiile se impoziteaza in tara care le acorda.
Un manager ii va spune sa castige FM si nu RG pentru ca daca castiga America vor veni contracte de care nu-si imagineaza.
Pana atunci sa-i dorim Simonei un parcurs cat mai lung la Miami
Genial articolul, felicitari domnule Georgescu !
Corect, corect, corecte observatii! Dar imi permit sa mai adaug o dimensiune discutiei … haterii sunt produsul unei societati constituite pe baze de idolatrie extrema! Automant … cand construiesti o astfel de societate … si obiectul idoltariei dispare … sau se imputineaza … subiectii vor ramane fara obiecte de activitate … si foarte multi dintre ei se vor transforma in hateri de cariera! Ei nu fac decat ce au invatat sa faca, de la societate … si sunt la randul lor victimele acestui tip de socieate idolatristica! Cred ca ar ajuta ca sa fiti si voi … formatorii de opinie … mai echilibratati … chiar si in prezenta unei sportive si unor performante … in opinia mea exceptionala, cum este Simona Halep! De multe ori o urcati pe un pedestal … de unde nu poate … decat sa cada (ca oricine ar fi in locul ei) … iar haterii abia asteapta … dar ea nu cade in realitate … se darama doar impresia creata de voi! La fel faceti si cu Steaua! Haterii sunt din pacate … clientela principala a genului de presa soap-opera pe care ati imbratisat-o!
@ Adrian Georgescu: Sa lasam putin terminologia deoparte. Trolli, hateri, ce or fi, parerea mea e ca o fac intentionat. Nu sunt defecti psihic, cel putin nu in sensul in care o ataca pe Simona pentru ca sunt ei frustrati pe dinauntru. Cum ziceam, eu cred ca vor sa enerveze lumea care se bucura pentru Simona. Le-am urmarit comentariile unora, inclusiv pozele de profil si totul e construit parca prea cu grija pentru a-i provoca pe altii. De pilda, unul dintre acesti contestatari inflacarati avea pe fundalul pozei steagul Ungariei. Parca abia astepta sa fie numit de ceilalti „ungur hater”.
@ Tudor
Pai si daca motivatia lor e provocarea furiei (frustrarii, etc.) celorlalti, nu ti se pare ca sunt totusi „defecti psihic”? Eu zic ca da.
@ adi_stelistul: Cum ziceam: „Nu sunt defecti psihic, cel putin nu in sensul in care o ataca pe Simona pentru ca sunt ei frustrati pe dinauntru”. Deci nu neg ca sunt defecti psihic, dar cred ca totusi stiu bine ce fac. Cu alte cuvinte sunt sadici, nu frustrati.
Vorbind strict de site-ul gsp.ro, aceleasi persoane care o jignesc pe Halep, jignesc si Steaua si in general cam tot ce tine de Romania. Nu e intamplator, zic eu. Este un grup de cateva persoane care incita si ii fac si pe ceilalti sa le urmeze exemplul.
Un articol curatel, dar sincer mi se pare ca acordam prea mult timp acestor persoane (pemtru a scrie articole, comentarii, sau chiar a discuta despre ele). Nu cred ca merita atentia noastra. De mult timp am incetat sa mai citesc comentariile dupa meciurile Simonei, indiferent de rezultat. Aceste cazuri patologice care au ceva de proferat indiferent de rezultatul meciurilor in cauza ar trebui sa intre pe mana specialistilor din psihologie, iar eu, un simplu inginer, nu am caderea sa incerc sa le pun un diagnostic.
Comentariile idioate si fara nici o legatura cu Simona ,in acest caz , formulate de specialisti ,nubi ,etc nu ar trebui postate .
Eu sunt unul din acei „hateri”. Dar cred ca ai scapat o categorie. Eu nu am nimic cu Simona, chiar nu ma intereseaza individa si nu stiu mai nimic despre jocul ei ca s o critic. Am vazut doar un meci al ei (in care a luat bataie de la Sharapova) si nu m-a impresionat. Ce ne enerveaza la culme pe unii dintre noi este isteria generala cu „Respect Simona!” si poza cu Simona si tricolor. Si da, chiar am ajuns sa ma bucur cand ia bataie pentru ca poate se va termina si trendul asta. Este o sportiva care face o groaza de bani, intr-un sport individual in care se castiga obscen de mult. Nu vad legatura cu patriotismul, cu mandria de roman si pozele cu Simona si tricolor… La fel de bine puteati spune „Respect Sharapova”.
Tare comentariul lui Gigi Haterul, spune ca a vazut doar un meci al Simonei. DOAR UN MECI!
Cat despre cealalta parte a comentariului, el nu intelege ca Simona Halep, prin ceea ce face, reprezinta Romania. Ca este un ambasador al Romaniei. Prin sport. Evident ea munceste in primul rand pentru ea, pentru familia ei, pentru viitorul ei, e normal sa fie asa. Dar nu poti exclude ca este o romanca, ca reprezinta Romania si ca de fiecare data a spus ca este mandra de faptul ca este romanca.
Cum poate sa te deranjeze niste poze cu o sportiva din Romania cu tricolorul ? De ce sa spunem Respect Sharapova ? Sharapova reprezinta Romania ?
Nu realizati, la fel ca si in cazul Stelei (si imi cer scuze ca bag Steaua in discutia asta, dar se leaga) ca avem parte de foarte, foarte putine astfel de momente in sportul romanesc. Sunt foarte, foarte putine astfel de momente in sportul romanesc. Si ne bucuram, la fel cum ne bucuram si pentru gimnastica, pentru handbal si pentru orice alt sport.
@Gigi Haterul: Simona e nascuta si crescuta in Romania. Ar fi trebuit sa se pozeze cu steagul Senegalului? Ar fi trebuit sa spuna ca abia asteapta sa ajunga acasa in China? Daca e intrebata despre Romania, ar trebui sa raspunda si sa spuna ca e mandra ca e daneza sau cum? E vina ei ca astia pun titluri tampite in ziare? Si ce treaba are facutul de bani cu patriotismul? Dupa logica asta, cu steagul ar trebui sa se pozeze doar cei rupti in fund, nu?
Unii din astia ca voi pur si simplu aveti nevoie sa urati ceva, din principiu. Cu cat acel „ceva” e mai important, cu cat se vorbeste mai mult despre acel „ceva”, cu atat aveti impresia ca ura voastra e mai justificata. Dupa mintea voastra, cineva care castiga un turneu de tenis ar trebui sa primeasca fix aceleasi laude ca cineva care iese din primul tur al turneului. Ca deh, creeaza un precedent periculos!
Sunteti fix acelasi gen de individ care ar fi infierat cu spume la gura capitalistii „contra-revolutionari” prin anii ’45-50.
@ Gigi Haterul , Georgescu poate sa scrie acu linistit ” I rest my case”. Esti exact persoana din definitia lui. Si nu, haterul nu are nationalitate. Acelasi tip de dezbatere exista si pe blogurile straine.
Sincer nu inteleg exact cum de se ajunge pe plan psihic la un astfel de tip de comportament . Simona reuseste sa fie locul 3 in lume la un sport care are cateva zeci de milioane de praticanti si care este de mult timp dominat de monstri. Probabil stupoarea acestui lucru ii enerveaza pe unii ca si in cazul lui Messi. Exista un trigger pe plan psihic care declanseaza acest lucru.
Georgescu descrie cazul Simonei din patriotism, dar si Sarapova si Serena si orice alta tenismena cunoscuta au haterii lor. Ce-a patit saraca Jankovici pe forumuri zilele trecute este ingrozitor , desi este una din marele reprezentante ale acestui sport. Multi „cunoscatori” au tarat-o prin noroi desi nu au realizat in viata lor nici 1% din ce a realizat sarboaica. Haterii nu sunt setati pe toate persoanele de success ci pe primul care ii declanseaza procesul ca atare pe plan psihologic.
@Bogdan:
http://www.simonatache.ro/2011/04/06/einstein-si-libertatea-de-exprimare-a-idiotului-de-internet/
:D
@Piele:
Eu oricum stau liniștit :)
Labele poc (La belle epoque) a lui Ceasca revine in actualitate! Oricine scrie ceva critic despre Halep ( ca nu stie sa dea o scurta sau un voleu) trebuie linsat!
Simona trebuie tinuta numai in ode si omagii! Eu sunt unul care-si pune ceasul noaptea ca sa vada toata meciurile dar n-am voie sa spun nimic rau despre, indiscutabil, cea mai buna sportiva romana a momentului. Hai sictir, Adrian Georgescu!
@gica contra:
Ar fi mai bine să puneți ceasul să sune pentru luarea unui calmant. Am scris și am și subliniat cuvântul „neargumentat” în enunțul „Sunt două genuri de oameni care critică neargumentat evoluția unui sportiv”. Același elan care vă mână în luptă vă scoate și vena de pe frunte în relief.
Hai noroc, gica contra!
o analiza pertinenta, concludenta si utila.
utila celor capabili sa priveasca si altfel sportul, cu luarea in consideratiune a celebrei sintagme olimpice : citius, altius, fortius, strajuind heraldicul principiu : fie ca cel mai bun sa invinga, dar nu oricum, ci in mod cinstit si in lupta dreapta.
inutila celor incapabili sa conceapa sportul altfel decat cu fair play.
ps – ma bucur sa va citesc din nou, domnule Adrian.
nu inteleg de ce folositi SIMONA HALEP in aceeasi fraza cu steaua !
cui nu-i place Halep , nu-i obligat s-o priveasca , nimeni nu-ti impune s-o urmaresti sau sa-i comentezi calitatea tenisului daca te irita persoana … parerea fiecaruia trebuie respectata , dar, asa , cu defectele ei , Halep e o sportiva care si-a depasit limitele si ne-a depasit asteptarile , probabil ca nu va da ea niciodata „ora exacta” in tenis , insa e acolo , in Top si asta nu-i putin … dac-o urmaresti sau comentezi doar ca sa te bucuri ca Halep „o ia pe coaja” , e dovada de infantilism si lipsa de preocupare , daca nu e vorba de o problema psihica incipienta …
hai bai sa ne bucuram de ea cu toata inima. cit o sa mai fie asa ,nopti albe,betii si preinfarcturi,4-5 ani max? ce pustiu o sa fie dupa. fuck them idiots!
Daca am inteles eu bine, articolul lui Adrian isi da cu parerea despre cei ce o vad pe Simona. E drept ca fiecare vede cum poate, la fel cum Adrian ii vede pe cei ce vad….cum poate.
Recunosc ca am vazut si tenisul jucat de Ilie Nastase la turneele campionilor din putinul care ni-l dadea TVR…ce vremuri…eram copil.
De cand a venit Simona in prim plan am inceput sa urmaresc din nou tenisul mondial si in special cel feminin.
Poate sunt paralel cu ceea ce voia sa sublinieze Adrian dar eu vreau sa spun ca Simona are in elita feminina a tenisului calitatea campionului. Valabil pentru orice sport.
Sigur, daca vorbim de serviciu, retur, backhand, forehand, scurte, lungi, slice sau orice lovitura…la 23 ani se poate inbunatati. Dar nimeni la momentul asta nu are miscarea in teren si mai ales mentalul Simonei.
Nici intr-un caz, zic eu, Simona nu si-a depasit limitele.
Poate va mai castiga, si-i doresc, dar sunt sigur ca va vorbi engleza mai bine tot cu un steag romanesc in spate, la fel cum si Sharapova reprezinta Rusia desi de la 13 ani si-a format pasii de campioana in tenis in SUA.
Ce daca a avut un joc prost intr-o finala castigata ?
A avut si un joc foarte bun intr-o finala pierduta.
Simona aduna romani oriunde in lume. Cautati o situatie in care, ca raspuns romanilor, americanii sa strige USA pentru….Varvara ?
Haideti, indiferent ce jumatate de pahar vedem, sa incurajam campioana SIMONA HALEP
C`est bien ecrit mon pot, mais peut-etre qu`il fallait preciser que tu n`as rien fait que de t`inspirer d`un petit article paru en L`Equipe l`autre semaine. Quand meme, c`est pas grave, les lecteurs roumains sont des illetres, tu peux bien t`en passer. Felicitations!
@alex velicu:
Pas du tout, mon ami. Je n’ai pas lu L’Equipe depuis deux ans, au moins. Pouvons nous voir cet petit article, s’il vous plait?
Acum sincer, in primul set si jumatate din finala de la Indian a jucat prost-a fost sub Jelena Jankovici…..Sunt suporte Bayern dar DUminica a luat bataie acasa cu 2-0.Asta e doar realitate…..
Am si eu o intrebare: risc sa fiu considerat „hater”daca remarc faptul ca Simona Halep joaca cu atit mai prost cu cit creste numarul reclamelor in care apare? Pentru ca trebuie sa recunoastem ca a jucat prost spre execrabil la Indian Wells, din cele cinci partide disputate cistigind una singura cu 2 – 0 la seturi, cedind cite un set chiar si impotriva unor jucatoare mult mai slab cotate. Asa cum alta data a fost laudata, acum se cuvine sa o criticam (bineinteles, fara rautate)…pina la urma, asta este o atitudine prietenoasa, caci un prieten adevarat iti spune ceea ce TREBUIE sa auzi, nu doar ceea ce VREI tu sa auzi.
P.S.: Aceasta forma slaba aratata de Halep poate avea legatura si cu apropierea de Tiriac. Pradatorul cu mustata a simtit miros de bani, asa ca familia Halep ar trebui sa nu uite patania domnului Graf!
C`est plutot marrant de voir un journaliste sportif en se vantant qu`il n`a pas lu L`Equipe depuis deux ans… Frederic Rousseau: „Penaldo vs Le Nain”, 20.03.2015, ta memoire est rafraichie? Non? C`est bon, moi j`avais pas besoin d`une confirmation, mais le fait que t`as eu les couilles de me repondre en francais m`a prouve cent pour cent que tu t`es inspire de L`Equipe. Encore une fois, mes felicitations! Dupez les connards qui vous lisent et leurs rois qui vous paient.
Cred ca un acut simt al ridicolului ar fi de mai mare ajutor unora decat cunoasterea limbii franceze. I-ar feri de penibil. Da’ e doar parerea mea.
Ca să părăsim nemuritoarea limbă a lui Planchet, domnul Alex Velicu mă acuză, așa, mai pe după colț, că aș fi plagiat un text, iar că cititorii mei, fiind „analfabeți” și „idioți”, nu vor sesiza acest lucru.
Am găsit textul identificat de dânsul a fi sursă și-l atașez aici. Dacă analfabetismul nu vă încurcă :) , citiți-l:
http://www.lequipe.fr/Football/Actualites/Ronaldo-messi-sur-internet-penaldo-vs-le-nain/544657
Personal, mi se pare că exact despre domnul Velicu am scris, fără să știu.
Foarte greu, totusi, sa fii unul care uraste Simona Halep. Intr-o lume inversa, ei ar fi de admirat. Pentru ca Simona Halep este o jucatoare mai mica de statura luptandu-se, sportiv, cu adversare ba gen turnuri de control, ba animale salbatice, cu musculatura scapata de sub control. Fiecare victorie cu una dintre aceste adversare este in primul rand una asupra ei insasi. Nu vreau sa iau in raul Simonei retragerea drei Williams inaintea meciului direct. Pentru ca am asistat, in ultimul an, la cateva retrageri ale Simonei, un semn ca totusi nici una dintre aceste fete nu e din fier si pentru ca, la nivelul drei Williams, un turneu de la care abandoneaza nu este un capat de tara nici ca semnificatie si nici ca bani. In opinia mea, cel mai mare atu al Simonei este managementul asigurat de catre Virginia Ruzici, o mare doamna si campioana a tenisului de camp romanesc.
Dle. Georgescu,
Asa precum „istoricul” Boicu, cu bursa prin capitala minoritatii la care ma refeream, tot demitizeaza istoria romanilor, asa sunt si pe internet postaci platiti care ataca tot ce este romanesc. De exemplu postacii plaitit de CIA sa schimbeopinia publica, cei platiti de Udrea & Co. sa-i laude, samd. Sa nu fim naivi…
Articol demn de superba și prea degrabă dispăruta revistă conservatoare ”Rost”. Felicitări, domnule Georgescu, de la unul dintre nominalizații listei finale la Marele Premiu Ioan Chirilă 2007, atunci când ați câștigat dv.!
@Dani: Prost, chinuit, cum o fi jucand, dar tot se mentine in top 3 si castiga turnee.
@Dani:
Nu văd o legătură între numărul reclamelor în care apare un sportiv și evoluția acestuia, nici între evoluție și prezența unui potențial manager, însă aș face o legătură între numărul reclamelor și prezența managerului :)
http://www.gsp.ro/sporturi/tenis/noutati-in-cazul-colaborarii-dintre-ion-tiriac-si-simona-halep-stati-linistiti-446816.html
Iar dacă Simona Halep câștigă un turneu ca Indian Wells după ce joacă „prost spre execrabil”, înseamnă că Simona e mai tare decât credem noi.
@Octavian Stăncioiu:
Mulțumesc și toate cele bune!
Salut,
am si eu pe-aici la servici cativa hater-i, dar ei o fac la orice, au preluat atitudinea asta de la un alt coleg sus-pus.
E valabila si treaba spusa mai inainte la comentarii, cum ca au prea mult timp liber. Si ca sunt avizi dupa atentie, vor sa fie bagati in seama.
Oricum, stiu ca acesti indivizi s-au inmultit in era digitala, unde totul e la liber, mai ales scrisul si opinarea.
O zi buna,
deunazi am citit un post al lui ag weinberger care face referire la aceleasi personaje… despre cum vocea nimanui acopera vocea oricui are de spus ceva.
https://singularag.wordpress.com/2015/03/22/vulturul-intelegerii/
poate ca intr-o lume in care net-ul a dat glas frustrarii, incompetentei si prostiei mediocre, ar trebui sa invatam sa ciulim urechile inspre directiile/vocile care merita. restul e zgomot de fond, cu care oricum tindem sa pierdem prea mult timp, prea multa energie.
Dupa lectura articolului din L’Equipe, interventiile d-lui alex velicu imi aduc aminte de un distih de duh de pe bancile facultatii: „foaie verde, elefant/ce penibil, ce jenant”.
Au totusi si ceva pozitiv in ele acele comentarii: in ciuda absentei accentelor din text, dl. alex velicu a reusit sa ne comunice ca…
1. citeste mai mult sau mai putin regulat jurnalul mentionat, si
2. are o oarecare familiaritate cu limba franceza vorbita in „hexagon”, cel putin in partea ei argotica.
Tare mi-e insa mie ca esenta comunicarii sale se reduce doar la 1 & 2.
Kressman (ochi ajer), ai citit articolul asta? Priveste-te in oglinda, ti-a facut descrierea completa. Rapidul va trai! Si va si supravietui in prima liga.
eu cred că Pițurcă nu merită ura pe care i-o acordați. ce ziceți, maestre AG?
tăcerea maestrului. hai să vă dau un link:
http://blogsport.gsp.ro/ioanitoaia/2015/03/27/ce-antrenor-e-pi%C8%9Burca/#comment-869001
aud?
@brazvan:
Dumneavoastră și ROMANIA E CEA MAI TARE sunteți din fan clubul „Nea Piți”. Foarte bine. Eu nu :) Ca antrenor, e ca moda de la sfârșitul anilor 80 și începutul anilor 90: e mai bine să rămână în poze și în șifoniere.
Ca jucător, l-am admirat pentru ce făcea în careul de 16.
Dar ură? Nope. Nici pe departe.
Salut Adrian,
Felicitari pentru articol in primul rand. Ca un compliment suplimentar si relativ inutil, recunosc ca intr-o perioada citeam frecvent blog-ul tau si il vedeam, la fel ca si acum, ca pe un refugiu impotriva prostiei. Spun „citeam” pentru ca in ultima vreme nu am avut foarte mult timp (liber) de petrecut in fata unui laptop si pe acela l-am alocat tenisului. Un element care cu siguranta valideaza ceea ce scrii (si blogul implicit) este reprezentat si de calitatea comentariilor, de nivelul intelectual si de maniera de a gandi, in general ridicata a cititorilor tai. Evident am scris aceste mici elogii complet dezinteresat. Ar fi totusi un motiv. Apreciez oamenii care au o doza suficienta de incredere in propriul caracter, potential, in capacitatile lor curente si in meritele proprii. Cu aceste elemente la un nivel acceptabil (dupa criterii proprii), acesti oameni nu au nevoie stringenta de surse externe care sa ii valideze in ochii proprii sau care sa le certifice ratiunea si munca depusa. Chiar si asa, o apreciere cinstita si dezinteresata (spun din proprie experienta) venita in momente complet aleatorii le ajuta mai mult decat ma asteptam pe astfel de persoane in cimentarea sporita a propriilor valori. Glumind putin, sper ca ai capacitatea de a primi o lauda si atat, cu un simplu „multumesc” (in gand sau nu). Asa cum „pentru a admira e nevoie de maretie”, pentru a primi o apreciere directa este nevoie de valoare intrinseca constienta.
Ok, revenind la subiectul articolului, mai exact la comentarii, vad asa:
– Cativa (din fericire foarte putini) „hateri” ceea ce confirma teoria ca sunt prezenti peste tot, chiar si pe un blog pe care nu ar avea ce cauta.(recunosc ca initial am fost destul de superficial in gandire si i-am plasat pe hateri, cu o superioritate ce nu imi face cinste, undeva destul de jos ca si intelect)
– interpretarea ca unii hateri (cu mai multa materie cenusie) ar fi trolli undercover ce vor sa genereze discutii/trafic pt a obtine anumite beneficii (bani din trafic la sectiunile de comments, satisfactie in manipularea „multimii” etc.)
– O alta interpretare (a lui „bimbaq”) care accentueaza ce am zis mai sus si conform careia haterii sunt platiti de diverse surse (CIA, Udrea, ziare, zeii din adancuri si balaurii din cer) pentru a „dezbina” elementele ce ii unesc pe romani (un pic de teoria conspiratiei, mi se pare cam exagerat dar omenirea este prea bolnava cateodata so you never know where stupidity can reach)
– Ideea inceputa de Chris si terminata de Mischatz: traim intr-o era in care internetul si canalele media online (sau nu) au dat frau liber frustrarilor, modelelor false si oferit posibilitatea de exprimare mai mult sau putin in masa a tuturor mediocrilor, analfabetilor, dezaxatilor etc etc etc etc. In aceste conditii, mischatz sugera destul de bine ca exista mult „zgomot de fond” care ne-ar putea consuma inutil si ca ar trebui sa ne concetram atentia doar acolo unde merita, pentru a nu consuma energie.
In concluzie, sunt intr-o dilema pe care cel mai probabil o sa o las sa treaca pe langa mine. Ce ar trebui sa facem? Sa urmam sfatul lui mischatz si sa ignoram (momentan asta mi se pare cea mai buna solutie) sau sa facem ceva impotriva celor care posteaza/se exprima/traiesc pentru a-si bate joc dar FARA ARGUMENTE! Asta e problema mea…nu vreau sa „ingradesc” libertatea de exprimare a hate-urilor, doar sa aduca argumente.
PS: Voi urmari in continuare cu interes meciurilor Simonei si voi cauta locurile in care se pot comenta evolutiile ei la modul civilizat : cu critici punctuale, cu laude cand e cazul (este din ce in ce mai des cazul), cu argumente pro si contra, teorii. De aproximativ 2 luni nu mai citesc deloc GSP, Prosport si alte site-uri de genul atunci cand castiga/pierde Simona. Patronii acestor publicatii ar trebui sa isi puna intrebari.
PPS: avand un blog (ca al tau de exemplu), crezi ca ar fi o idee sa introduci un test minim de iq (unic, nu sa il repete la fiecare postare) pentru cei care vor sa comenteze? Sau pur si simplu sa elimini tu orice comentariu in care sunt aduse injurii sau se comenteaza rahaturi (neargumentate)?
@Mihai:
ideea cu testul de iq nu e bună. Nu lipsa inteligenței e problema, ci nerespectarea regulilor de bună cuviință. Știu oameni mai puțin dotați intelectual, dar care sunt foarte politicoși sau măcar neagresivi în online. Nu-mi cere exemple :)
simo,mai pierde si tu fato ca li se pune astora pe inima.
@Adrian Georgescu,
Ai descoperit America, monser! Ti-a luat pana in 2015 sa iti dai seama ca toate spatiile de comentarii de pe net sunt dominate de troli, hateri si groupies? Sau esti unul dintre idealistii care cred ca poti convinge pe cineva de ceva in spatiile respective? Majoritatea sunt comentarii scurte menite sa creeze polemica, sa starneasca o reactie, sa socheze. Asa-i ca seamana tare mult cu ceea ce a devenit jurnalismul sportiv in Romania..? Poate ca ar trebui sa abordezi tema intr-un context mai larg in loc sa ne expui platitudini despre hateri.
Hmmm ! Sint un obisnuit client al articolelor maestrului Radu Paraschivescu . Asa ,din cind in cind ,mai intru si prin spatiul altora ,mai ales daca subiectul merita .Gasesc aici si alti obisnuiti ai spatiului RP ,oameni cu bun simt si cultura . Deasemenea , din pacate, sau exportat si gunoaiele si laturile gen Alex Velicu . Omul s-a jurat pe ce are mai scump sa nu mai dea pe acolo ( Radu Paraschivescu) pe motiv ca noi (ceilalti ) nu-l meritam .E prea cult si fin in comparatie cu noi . Paguba’n ciuperci ! A aparut aici si primul lucru pe care-l face e sa se ia de AG acuzindu-l de plagiat in „franceza ” Vezi Doamne , atit de jos am coborit noi incit nu sintem demni sa ni se vorbeasca in limba noastra . De fapt AV ne numeste o turma de analfabeti . Crede ca Franta si Marea Britanie sint tari de rahat ,bune numai la facut bani pt destepti ca el . Ultima vara (2014) se gasea in situatia sa-si puna latul de git . Datora unora 20 mii de euro si aia veneau dupa el.Daca e pe aici inseamna ca a scapat !
„Când un adevărat geniu apare pe lume, îl veţi cunoaşte după aceea că proştii se strâng cu toţii împotriva lui.”
Jonathan Swift
Haterul este un om foarte suparat, pe el insusi, in primul rand. Haterul este ceea ce este Iadul pentru Rai: adica lipsa iubirii.
Oare in Romania, Europa de acum 150 de ani existau hateri? Tzz…
100% adevarat.
E bine ca ne preocupam de gagica lu’ fiu’ lu’Teia Sponte
Ke4rleksbf6cker e4r ju inte riktigt min grej, men det finns lite ke4rlek i Dracula tyekcr jag e4nde5 ;) vilken jag le4ser just nu, i serieformat.Glad alla hje4rtans dag!