in Ce se întâmplă cu noi?

Două feluri de a nu putea

Dacă naționala noastră ar fi prezentată la un buletin meteo, s-ar zice că jucăm un fotbal moderat, cu intensificări locale. Franța, Belgia, Germania sau Spania ar fi furtuni cu potențial de tornade.

Nu e nici mândrie, nici rușine în asta: atât putem. Există însă două feluri de a nu putea. Diferența nu e dată de poziția limitelor, ci de dorința de a le depăși.

După Generația de Aur, au fost ani lungi în care tricolorii noștri ieșeau de pe teren cu ochiurile plasei propriei porți întipărite pe șorturi, ca sandvișurile scoase din grill. Pierdeam cu 2-0, după umilința profundă de-a fi fost bătuți din prima secundă, nu atât de lipsa de valoare, ci pentru că nu încercam nimic. Pierdeam meciuri, dar mai ales pierdeam timp.

Nu mai vreau sentimentul acela leșios, vecin cu rușinea, de-a nu înțelege de ce am intrat pe teren. Nu mai vreau meschinăria prezentată în mod pervers ca inteligență tactică. Așezarea 1-9-1, care nu era „beton”, nu era catenaccio, ci apărare pe semicerc, un melc strâns în propria cochilie, așteptând să treacă ploaia.

Sunt mulțumit dacă melcul acela iese din cochilie și merge încotrova, chiar dacă îl calcă mașina.

Noi avem așteptări ridicate doar de la ăștia 11 băieți îmbrăcați în galben de la fotbal. Atât. Nu de la parlament, guvern, premier, președinte de țară, de Ligă de fotbal, de federație. La ăia dăm din mână a lehamite. Nu avem așteptări ridicate de la noi înșine, ci în general multe scuze și explicații. De la băieții ăștia, apăruți într-un fotbal din care toți au furat cu sacul sau cu camionul, vrem tot.

A pierde se învață, așa cum se învață totul pe lumea asta. Paradoxul fotbalistic românesc este că, deși am fost înfrânți de foarte multe ori, n-am învățat ce să facem după înfrângeri. Ne rostogolim mereu în aceeași groapă.

Atât putem azi. Dacă vom îndrăzni, mâine vom putea mai mult. Dacă nu vom îndrăzni, asta e adevărata înfrângere.

Hai România! Să jucăm fotbal!

Foto: Inquam Photos – Ștefan Constantin

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 1. Noi am indraznit mereu, dar n-a fost niciodata echipa noastra, incepind de la Tov Angelo la Tov Anghel iar acum a lu fisu Arhangel. Singurul lucru bun cu popa asta e ca sigur nu va lua in considerare un blat.
  In rest aceeasi varza de echipa, fara omogenitate, nici atleti nici fotbalisti, jucatori incompatibili fara viitor care si joaca, daca joaca, la echipe de doi lei.
  Ai tu la ce sa te mai astepti de la Nita, Burca, Stanciu, fratii Marin … pai astia au ratat mereu toate obiectivele. Iar Mi-ha-ilaaa, care alearga, alearga, apoi isi da cu stingul in dreptul … un plug in spate ii lipseste – alta data aparea la tine orice parere, ori te-ai intors in romanime ? Nu sint Olaru si Coman cei mai buni ? Nu se potrivesc cu Hagi, pe care il cer toti fanii de afara ? N-au jucat bine cu Rus, Cicaldau si Puscas ? Joaca tu cu rapidisti si arata-mi ca nu se ineaca la mal. Ba, Empoli – ? cine e ? – a dat afara un Marin, altul cauta in B ca Mi-ha Hait Cea ceva, Stanciu a jucat printre scuipati si apoi printre camile ca Burca, Nita, Alibec voiau sa iasa la pensie, iar un loazar vorbeste de echipa lui, ca e mindru de baieti dupa zero barat cu ceva gen San Marino – pai asta e echipa mea sau a lui Iedi si Stanciu ?

  tactica a la Tata Pius:
  extremele devin fundasi laterali, lateralii privesc din careu, centralii se gaba in poarta, in fata lor decarul care baga alunecari pe 16 m. Nu asa ne-a batut Albania mult mai slaba decit cea de azi ? Ce voiai cu Belgia ? Le-am lasat mijlocul, n-am cistigat dueluri, bine ca n-am luat sase.

  Suparator nu e prezentul, poate chiar iesim din grupa, ci inca odata lipsa viitorului. Vrei sa faci o familie, ia tata o biserica si aduna suflete din Ferentari, Voluntari … Vrei unii care sa sara de pe pod pentru Patrie, ia-i tata pe Simion si Sosoaca. Ba, jocul se numeste fotbal, ia tata fotbalisti ori macar atleti. Ca sa ajungi cu astia undeva mai sus e ca si cum analistii de la Digi si Orange au vrut sa ajunga in CL cu Oaida, Lampard, Sut. Bine, acum m² i-a adus si fratii Maruta … important e sa nu ajunga la Steaua lui unul mai bun decit el. Astia sint ba romanii, Dica deja si-a programt 10 infringeri la rind ca sa ajunga iar sub MM.