in Publicitate

Șase sporturi spectaculoase care provin din fotbal

1. Teqball

soccer_player_2Pentru a practica acest sport, e nevoie, în afară de mingea de fotbal, de o masă asemănătoare cu cea de ping pong, însă curbată. Teqball-ul se poate juca 1 la 1 sau 2 la 2, dar și în distribuții asimetrice, în genul 4 la 1. Calitatea cea mai importantă a unui jucător este abilitatea de jongla balonul. Numărul de atingeri ale mingii permis de fiecare parte este de trei, dar pot fi și una sau numai două. Există două puncte interesante de regulament:

  1. Nu ai voie să atingi balonul de două ori la rând cu aceeași parte de corp.
  2. Nu ai voie să returnezi mingea de mai mult de două ori consecutiv cu aceeași parte de corp.

Ungurul Viktor Huszár a gândit acum 15 ani acest concept, pe care l-a dezvoltat împreună cu un prieten, Gábor Borsányi, fost fotbalist de performanță.  Fotbaliști precum Ronaldinho, Litmanen ori frații Koeman se numără printre ambasadorii acestui sport.

2. Foot darts

După cum îi spune și numele, este o împletire între fotbal și darts. Regulile sunt cele ale jocului de darts, dar săgețile sunt înlocuite de mingi cu toate caracteristicile celei de fotbal, doar că sunt realizate din velcro, adică acea parte mai pufoasă din “arici”. “Poarta” este o țintă de darts gonflabilă  de aproximativ 7 / 7 metri.

Jocul a fost inventat la începutul acestui an în Kent, Anglia, și are deja o mare popularitate. Din vară, există porți și mingi de vânzare pe site-uri online :)

3. Foot pool (“Football pool”)

Inventat tot în Regatul Unit, este un alt mash-up între sporturi, de data aceasta între fotbal și biliard. În afara celei albe și celei negre, mingile sunt, ca în biliard, de două feluri, patru roșii și patru galbene. Ele sunt mai mici și ceva mai ușoare decât baloanele obișnuite de fotbal. Masa de joc este aproape cât cea de snooker și este ridicată de la sol cu aproximativ 25 de centimetri. În locul tacului, jucătorii pot lovi mingile cu aceleași părți ale trupului care le sunt permise și jucătorilor de câmp de fotbal.

4. Panna

De fapt, ”panna” este denumirea tehnică a ceea ce noi numim “urechi” sau “craci”, adică trimiterea balonului printre picioarele adversarului. În diferite țări există alți termeni: de pildă, în Portugalia i se spune “tunel”, în Anglia “nutmeg”, în Botswana “bucătărie”, în Austria “castraveciorul”. Jucători ca Neymar, Ronaldinho, Neymar sau Cristiano Ronaldo folosesc deseori driblinguri din această disciplină în meciurile de fotbal. Despre Suarez se spune că “ar putea să-i dea mingea printre picioare și unei sirene”.

Acest sport complex și spectaculos e însă mai mult decât tentativa de a da mingea printre picioarele adversarului. Se joacă “unu la unu” (dar și “doi la doi”) într-un ring circular, în care sunt două scobituri de formă dreptunghiulară: porțile. Un gol se pune un punct, un “craci” două puncte. Dacă mingea revine la tine după ce a intrat în poartă sau a lovit zidul, rămâi în posesie.

Un meci durează trei minute, lovitura de începere având-o cel mai mic de înălțime. Cel care deține balonul are 10 secunde la dispoziție pentru a iniția o acțiune. Dacă egalitatea se menține după trei minute, se dictează prelungiri de două minute, în sistemul “moarte subită”, lovitura de începere având-o celălalt. Dacă nu s-a marcat nici după prelungiri, se dă cu banul.

5. Foot Golf

Ați ghicit: este golful în care crosele sunt înlocuite de picior, iar mingile sunt de fotbal, găurile având și ele dimensiuni corespunzătoare. Regulile sunt luate din golf, chiar și costumația jucătorilor. Ultima chestie mi se pare superamuzantă, mai ales la loviturile de distanță: să vezi un nene mai bătrâior cu șapca pusă regulamentar degajând mingea cu sete este un spectacol. Și loviturile de foarte aproape sunt interesante, mingea neputând fi “condusă”, nici lovită cu talpa.

6. Dacă vreți să vedeți un sport cu adevărat dur născut din fotbal, inventat de finlandezi, citiți aici. Nu veți regreta. Ceea ce noi facem fără să vrem ei fac la nivel de profesioniști.

Ce sporturi dintre acestea ați practica mai degrabă?

Tu ce zici?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Admir pe cei care au timp sa inventeze sporturi, fain, derivat din something care deja a fost inventat, s-ar spune ca e o nimica toata sa vina cu o idee dar nu cred ca n-au avut batai de cap.
    Eu am talent sa schimb o reteta intr-o forma cum imi place mie, dar e usor in bucatarie ca oricum se manaca inventia sau compozitia, nu se va discuta doar in public metamorfoza gulasului in paprikas.