in Publicitate

Cele mai ciudate reguli din sporturi (II)

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Volei pe plajă. În prezent, lățimea benzii laterale a șorturilor purtate de fete nu poate fi mai mare de 7 centimetri.

Polo. Apucarea adversarului de organele genitale e strict interzisă.

Scrimă. O regulă spune că, în cazul în care la expirarea timpului regulamentar de joc, combatanții se află la egalitate, se va da un minut de prelungire. Ciudățenia începe acum: prin tragere la sorți, unul dintre cei doi primește un statut de prioritate, adică, în cazul menținerii egalității după trecerea respectivului minut, el va fi desemnat învingător.

La Olimpiada din 2012, în prelungirile semifinalei de spadă dintre sud-coreeanca Shin A-lam și germanca Britta Heidemann, cea dintâi a primit acest statut. Apoi, când mai era o secundă din prelungiri, cronometrul a avut o defecțiune și i-a mai permis germancei trei asalturi. În ultimul, Heidemann a câștigat punctul de care avea nevoie. Shin A-lam a făcut contestație, dar, în scrimă, dacă faci acest lucru, trebuie să aștepți decizia arbitrilor pe planșă. Sud-coreeanca a așteptat suspinând pe planșa de joc încă aproape o oră, dar verdictul i-a fost defavorabil.

Lupte libere. Regulamentul este clar: fiecare concurent trebuie să aibă batistă asupra sa. În același timp, fetele nu au voie să poarte sutiene cu întărituri metalice.

sah05Șah. Jucătoarele nu au voie cu decoltee generoase. Înaintea Campionatului European feminin din 2012, desfăurat în Gaziantep, Turcia, regulile referitoare la ținuta jucătoarelor au fost înăsprite. Printre altele, șahistelor li se permite descheierea a doar doi nasturi de la cămașă ori tricou, iar fustele nu trebuie să urce deasupra genunchilor cu mai mult de 10 centimetri. Sava Stoisavlievici, secretara Uniunii Europene de Șah, a spus că a luat respectiva măsură după ce a auzit comentariile din tribună la adresa unor jucătoare.

Hochei pe gheață. Portarul nu are voie să treacă linia de la centrul terenului.

Hochei pe gheață. Dacă un jucător aflat în propria zonă trimite pucul peste peretele transparent de protecție, fără ca pucul să se mai lovească de ceva în drumul său, jucătorul în cauză este eliminat pentru două minute. Dacă însă pucul se lovește de orice – de perete, de vreun alt jucător, de o vrabie etc. – , nu se dictează nicio penalizare. La fel, dacă pucul părăsește terenul în zona băncilor de rezerve – unde peretele transparent este mult mai coborât -, jucătorul care a degajat nu e penalizat.

Înot în aer liber. La aceste probe, care includ maratonul de 10 kilometri, înotătorilor li se permite să se odihnească ținând tălpile sprijinite de sol, dar nu să și meargă pe fundul apei ori să țopăie.

Fotbal. Există câteva ciudățenii legate de aruncarea de la margine. În primul rând, un coechipier poate primi balonul dacă se află în spatele ultimului fundaș advers fără să se afle în poziție de ofsaid. Ce se întâmplă însă dacă, după o repunere din aut, mingea intră fără să fie atinsă de nimeni, în poarta adversarilor? Golul este anulat. Dacă însă ea intră în propria poartă, după o aruncare de la margine, fără să fi fost atinsă de nimeni, se dictează corner pentru adversari.

Atletism. Alergătorul francez în curse cu obstacole Mahiedine Mekhissi-Benabbad a fost descalificat din cursa de 3.000 de metri la Campionatul European de Atletism din 2014 pentru că, înainte de a trece de ultimul obstacol, și-a scos tricoul și a trecut primul linia de sosire în bustul gol. Inițial, francezul a primit cartonașul galben drept avertisment, dar, după ce echipa Spaniei a înaintat un protest, a fost descalificat și i s-a retras medalia de aur. Decizia nu a fost însă justificată de tratarea necorespunzătoare a adversarilor, ci de faptul că fusese încălcat punctul de regulament care stipulează că numărul de identificare de pe echipamentul unui sportiv trebuie să fie mereu vizibil.

Golf. Ți se permite, ca jucător, să urmărești la televizor transmisiunea partidei și, dacă observi o încălcare a regulamentului, să ceri descalificarea adversarului care a comis greșeala.

Golf. În turneele profesioniste, până acum un an, un jucător putea fi descalificat din respectiva competiție dacă uita, la sfârșit, să semneze foaia pe care era trecut scorul pe care-l realizase. Asta chiar dacă scorul era, evident, ținut de alții.

golf02Golf. În 1987, jucătorul profesionist Craig Stadler a fost protagonistul unui episod hazliu în timpul unui turneu. Mingea sa a ajuns, din întâmplare, la rădăcina unui chiparos. Pentru a reuși lovitura, Stadler a decis să lovească stând în genunchi. Dorind să-și protejeze pantalonii de iarba umedă, a așternut un prosop pe iarbă. La sfârșitul traseului avea să afle că, așezând acea batistă sub genunchi, încălcase o regulă a golfului care stipulează că n-ai voie să-ți îmbunătățești poziția de lovire. Ca urmare, a fost descalificat. Greșeala l-a costat 37.000 de dolari și locul al doilea în respectivul turneu.

Opt ani mai târziu, când copacul respectiv, cotropit de o ciupercă, s-a uscat, Stadler a fost invitat de organizatori să ajute la tăierea sa. A acceptat bucuros.

Prima parte a textului e aici.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

14 Comments

 1. Cred că și la fotbal se trage la sorți dacă două echipe nu reușesc să se departajeze după efectuarea loviturilor de la 11 metri. (Dacă nu mă înșel.)

 2. @ Adrian Georgescu, Ai dreptate, am verificat regulamentul pe site-ul FIFA. Însă se pare că amicul meu care îmi spusese de treaba asta acum vreo 20 de ani avea un sâmbure de adevăr. Wikipedia și The Guardian zic că așa ceva s-a întâmplat la meciul dintre Italia și Uniunea Sovietică la Campionatul European din 68.

 3. da’, mă rog, la polo, de unde știu arbitrii că unu’ și-a apucat adversaru’ de testicule? că doar adevăru’ e în apă și ei nu prea au cum să-l vază. zic și io…

 4. @Filbert, Alex_S:
  Trumping, hahaha! Îmi şi imaginez cum ar arăta un asemenea sport! Grabbing – 2 points, etc etc.
  Ar fi şi probe feminine, evident. Lor, după cum e şi normal, le-ar fi mai uşor :)

 5. @tudor:
  Se vede, nenea. Aveam, pe la începutul anilor 80, un prieten care făcea polo şi care ne spunea ce lovituri nepermise se dădeau. Cea mai tare: trasul de părul de la subraț :)
  Anii 80, repet :)