in Gazeta Sporturilor

Cum aş revoluţiona sportul

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

 

În forma lor actuală, unele discipline au devenit plictisitoare. Iată propunerile mele pentru a le face mai interesante.

Tenisul cu două mingi. Cei doi servesc simultan şi-şi dispută ambele mingi. De urmărit ar fi și mişcările din cap ale publicului.

vault2Săritura cu tot cu prăjina. Aş declara reuşite doar săriturile la care sportivul reuşeşte să treacă peste ştachetă împreună cu obiectul muncii.

Scrima pe pipăite. Pentru a mări tensiunea, ar trebui înlocuite măştile transparente cu unele opace. Implicarea publicului ar creşte, transformând competiţia într-una interactivă. “Dă-i!… Vezi că-i la dreapta!… Nuuu! Ai omorât arbitrul!”. 

weight-lifterHaltere, proba de maraton. E nedrept faţă de fotbalişti, de pildă, ca efortul unui halterofil să dureze doar câteva secunde. O ridicare ar trebui considerată reuşită numai dacă sportivul e capabil să ţină greutatea deasupra capului timp de 90 de minute, plus eventuale prelungiri.

Rugby. Ar fi frumos ca partidele să înceapă aidoma celor de polo, prin lupta pentru balon. Astfel: 1. Jucătorii formează jumătate de grămadă sub propriile buturi, înlănţuindu-şi braţele peste umeri. 2. În această formaţie, o iau la goană spre centrul terenului, unde se  ciocnesc de adversari. 3. După aceea, balonul e aruncat, ca la începutul din baschet, în aer și e prins de acel sportiv care mai poate să vadă.

curling1Curling extrem. În cea mai mare parte a timpului, această paşnică disciplină seamănă cu efortul unor femei de serviciu care au băut prea mult energizant. Când o echipă lansează, ar trebui ca pe gheaţă să poată acţiona şi “măturătorii” echipei adverse. Ar fi bun şi un import din hochei: după un fault mai dur, sportivii să-şi lase măturicile şi să se poată pocni nestingheriţi.

Contratimpul atletic. Proba arată, în mare, aidoma celei de ciclism, cei doi luând startul de pe poziții diametral opuse. Se termină însă doar când unul dintre alergători îl prinde pe celălalt.

Cartoon of a couple in a car. The woman says, "“I only nag you when you’re lost. The problem is, you’re always lost.”

Raliul dublu mixt. Probă pe familii, în care nu e testată atât viteza, cât rezistenţa nervoasă. În scaunul copilotului se aşază consoarta. Câştigă pilotul care rezistă mai mult la “De ce mergi ca nebunul?”, “Ce faci, nu semnalizezi?”, “Vezi că vrea unul să te depăşească!”.

Gimnastică feminină, proba de circuit. Toate aparatele sunt parcurse ca la poligonul auto. Sportiva execută exerciţiul la sol, apoi îşi ia elan pe o diagonală, face o săritură peste capră şi aterizează pe bârnă. Pentru mărirea gradului de spectaculozitate, aceasta e poziționată la vreo trei metri deasupra solului. După bârnă, vine trecerea pe cele două paralele inegale. În noua formulă, acestea nu mai sunt paralele cu solul, ci perpendiculare pe acesta și aflate la vreo doi metri una de cealaltă.

empty_pool3Sărituri în apă mică. Accentul pus la notare pe răsucirile din aer şi pe eleganţa intrării în bazin mi se pare nedrept. Eu aş da note mai ales în funcţie de adâncimea apei: nota 10 se va acorda numai și numai în cazul unui bazin complet uscat.

Voi ce reguli aţi schimba şi în ce sporturi?

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

88 Comments

 1. as introduce la Formula 1 ploaia artificiala, de fiecare data cand o cursa incepe monoton, nicio depasire in primele 10 tururi, sa dea drumul la apa pe circuit, eventual cu intreruperi la mijlocul cursei. cred ca ultima cursa din Brazilia ar trebui sa serveasca drept inspiratie :)

 2. si la fotbal ar merge 2 mingi. iar echipele sa atace in acelasi timp la cele 2 porti.
  la formula 1 (dar merge la toate cursele de masini) as introduce gropile pe circuit. e prea simplu sa rulezi pe o pista asfaltata.
  iar la ciclism as scoate pedalele si le-as inlocui cu panze de vant.

 3. Dr@Gosh ideea ta chiar a fost discutata, din cae imi aduc eu amine. Insa ar fi cu adevarat ideala pentru o sporire a spectacolului.
  Miscarile capului la publicul care s-ar uita la tenisul cu doua mingi ar fi cu adevarat ceva haios..
  Foarte bun articolul, mi-a destins ziua..

 4. mihnea
  O sa razi, dar, impreuna cu cativa prieteni de la TVR, am facut la “Răzushow” un filmuleţ exact pe această temă: o intersecţie blocată, maşinile stau, oamenii din maşini stau şi asistă în tăcere la o competiţie, camera se apropie şi vedem că e o competiţie de golf în găurile din şosea. Un drumar loveşte mingea… tensiune… mingea intră în gaură… aplauze… poliţistul de la Rutieră ia steguleţul şi-l duce spre următoarea gaură :)

 5. okay… dar daca la aruncarea greutatii s-ar masura inaltimea la care ajunge greutatea si ar fi obligatorie aterizarea acesteia in cercul de unde a fost aruncata?

 6. de fapt, daca ma gandesc mai bine, greutatile ar trebui inlocuite cu mingii de golf si masurata si inaltimea si numarul topaielilor ulterioare ale acestora. :D

 7. @Sorinache
  Poate controlul pro-doping.
  @Radu
  Te-as nominaliza in prima echipa de aruncarea ciocanului. Unul sa-l arunce si celalalt (tu) sa fie la prindere cu o manusa de baseball. Sper sa-l prinzi, sincer. :D

  O placere articolul, ca de obicei.

 8. ideea cu gimnastica mi se pare chiar o inovatie realista. As privi cu interes acest tip de sport….desi n-ar mai fi gimnastica ci Xtreme sport…apoi as aduce o imbunatatire la raliul dublu mix – perechea pilot co-pilot sa fie pe baza de concurenta, gen pilot+nevasta celui mai mare concurent al sau.
  Pentru fotbal as inventa terenul concav – cu bucla in exterior la centrul terenului pentru ca spre porti marginile terenului sa fie convexe plasand poarta intr-o bucla interioara de teren (groapa ca sa fiu mai precis :D)
  apoi ..pentru cei amatori de lupte grele as unifica Hokey-ul si rugby-ul intr-un rugby pe gheata sau eventual rugby pe patine/role ca sa fie practicabil pentru tot globul in orice colt al lumii ;) :)
  in tenis as prefera doar lovitura mingii din alunecare…si cine nu poate pune adversarul intr-o situatie favorabila de alunecare sa fie eliminat dupa 15 astfel de mingi gresit plasate – sa se joace totusi cu o singura minge!!! ;) :P

 9. Stingerea unui incendiu cu cascheta din dotare (de politist). Si prinderea/legarea infractorului cu furtunul de hidrant. Apoi, cele doua “sporturi” sa-si dispute o olimpiada. Castigatorul reiese din raportul: nr. focuri stinse cu sepcile de chestori VS numarul de infractori imobilizati cu furtunul din dotare. Premiile musai in pulane, respectiv cani de apa.

 10. Scrimă cu ghioagele.

  Polo total (adică o combinaţie de polo pe apă cu polo călare)

  Fotbal pe teren normal, cu iarbă, dar la porţi de hochei. Eventual jucătorii să poarte patine, pentru a le uşura situaţia.

 11. Volei cu mingea de baschet
  Handbal cu aia de fotbal american (desi cred ca australienii s-au gandit primii la asta…)
  Darts cu sarbacana
  Sumo pe bloc

 12. Pt un impuls al fotbalului feminin propun ca barbatii sa joace fotbal in papuci cu tocuri cui de 10 cm. Fotbalistul anului sa fie cel care da cele mai multe goluri fara sa rupa tocurile intregul sezon. In felul acesta ar disparea si diferentele care inca se mai fac intre fotbalul feminin si cel masculin.

 13. la tenis as pune sa joace cu palete de ping-pong, sau cu mingii de ping-pong si rachete normale, iar la ping ponf cu rachete si fileu de tenis. La voley as monta deasupra terenului stropitori astfel ca pe intreaga durata a meciului, jucatoarele sa fie ude :D…

 14. Tenis de câmp fără neţ (şi aşa se discută introducerea acestei proceduri). Trebuie să recunoaştem că dacă se înlătură neţul, tenisul ar deveni şi mai spectaculos.
  Fotbalul jucat cu mingea de rugby. Ar fi destul de haios să îi vedem pe fotbaliatori alergând în toate părţile pentru a controla mingea.
  Volei jucat cu balonul. Nu balonul de fotbal, ci acela pe care îl găsim în special la zilele de naştere. În acest sport probabil ar aţipi spectatorii şi telespectatorii.
  Să existe în fotbal varianta hawk-eye.
  Patinajul artistic să îşi schimbe vestimentaţia. Ajungându-se astfel ca patinatorii să se îmbrace precum hocheiştii.
  La handbal propun scoaterea portarului în unele momente ale jocului, atunci când situaţia o cere, precum la futsal.
  La fotbalul pe plajă să se interzica înscrierea golurilor din foarfecă sau voleu.

 15. pentru oricum toti spectatorii de la meciurile de fotbal stiu mult mai bine decat fotbalistii cum trebuie sa se desfasoare partida, propun:
  – jucatorii celor 2 echipe vor fi legati la ochi inainte de debutul partidei
  – pe rand, pentru cel mult 5 minute, un grup de suporteri va avea acces la instalatia de sonorizare a stadionului de unde vor transmite indicatii jucatorilor
  – meciul se termina atunci cand nu a mai ramas niciun cap de jucator nespart.

 16. :lol:
  – ciclism:scoaterea seilor de la biciclete
  -rugby : folosirea camerei video de linia portii
  – sah : interzicerea folosirii regelui si reginei in tarile fara monarhie
  – tir: introducerea probei numita ” ruleta rusa”.
  – scrima : introducerea tensiunii de 220 v pt. semnalizarea valabilitatii tusei
  ma opresc . sa nu ramanem fara sportivi… :lol: :lol: :lol:

 17. radu
  pe 5 December 2012 12:59
  nu stiu daca ce ai scris aici e o gluma sau esti serios….daca esti serios degeaba te numesti jurnalist
  ===========
  nu stiu daca ai observat ce si cum a scris AG aici. Daca nu ai observat, degeaba te numesti cititor.

 18. 11 clone ale lui Mesi
  si 11 clone ale lui Bianca….

  un meci Kamicaze-fundamentalisti

  Ardeiul iute la proba………………antidoping

 19. 1. tenisul de camp sa se joace… pe camp. lobode, urzici, papusoi si niste oi (nu tu, gigi. sau…)
  2. tenisul de masa sa se joace… de pe masa. fiecare jucator sta pe o masa si daca pica jos i se acorda cartonas rosu. la doua rosii, ia unul galben. care ia mai multe galbene in timp record (nedefiit – element de suspans), castiga partida.
  3. fotbal la patru porti. doua meciuri normale incrucisate. toti jucatorii echipament de aceeasi culoare cu exceptia jambierelor.
  4. penalty-uri cu mingea medicinala. pentru vinclu se ia balonul de (bal)aur.
  5. saritura cu prajina: aterizarea sa se faca pe o perna de aer asezata cu 20 m mai jos. perna 2m/2m.
  6. tir. sa se umple poligonul de politicieni si sa se mareasca bonusurile de head shot.
  7. spagatul pe doua scaune pe micul ecran

 20. Inot garduri – fluture cu saritura din apa (eventual cu labe-nu fiti vulgari- de inot)
  Pentru proba de saritura in lungime groapa cu nisip sa fie inlocuita de un bazin cu apa.Michel Platini sa fie bosulica la acest sport si sa interzica montarea camerelor pt stabilirea exacta a lungimii sariturii (na, ashea, dupa ochi, mare lucru !)
  La fotbal, arbitrului sa i se prezinte greselile de arbitraj din acel meci.Daca o echipa este mai defavorizata, acesta sa fie obligat prin regulament sa joace plin de entuziasm 15 minute pentru acea echipa, devenind al 13-lea jucator(considerand cliseul cu “publicul, al 12-lea jucator)
  Revin, faine idei pana acum :)

 21. “Stafeta in formula 1” :))))
  Box (din nou dau un rol arbitrului ) : cand unul din pugilisti da o lovitura nepermisa, arbitrul sa fie obligat sa i arda una la fel, sa vada si el cum e .Daca meciul e la supergrea, arbitrul poate fi inlocuit in cazul in care enerveaza pe unul dintre jucatori. Aici o viclenie ar fi ca un jucator sa mimeze ca a luat o lovitura sub centura. Meciul ar avea o turnura interesanta si practic ar trebui doar schimbata categoria, in cazul in care se naste o invalmaseala se pune ca wrestling. Castiga…cine poate.

 22. tenis de apa
  da’ astea nu-s chiar reguli schimbate in sport. ma gandesc cum ar arata tenisul de camp cu arbitru de tusa ca in fotbal.

 23. Io as introduce politia presei sportive. Cum vreunul scrie de Gigi sau scoate articole cu atleti care trebuie sa-i prinda pe ceilalti.Am avea mult mai mult timp la dispozitie, pe care l-am petrece in modalitati mai inteligente. sau mai putin idioate, depinde de cititor.

 24. Ce ziceti de box & dans sportiv, o repriza una urmata de o repriza alta, cu fetele care plimba pancarda. Concurentii raman aceeasi dar trebuie sa se costumeze adecvat reprizei.

 25. @LAF
  Apropo. stii ca exista “chess-boxing”?
  Se disputa alternativ cate o runda de box si una de sah. Jucatorii pot castiga atat prin KO sau prin sah mat, iar in cazul in care unul din cei doi combatanti nu castiga timp de 11 runde (6 de sah si 5 de box) castigatorul este dat de punctajul din box.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Chess_boxing

 26. Oare pilotii de Formula1 sunt si buni soferi?
  In locul lui Ecclestone as propune cateva curse de Formula1 pe trasee urbane, cu multe sensuri giratorii si intersectii, iar accesul in acestea sa fie reglementat prin:
  a) semafoare
  b) semne de prioritate
  c) prioritate de dreapta
  d) agenti de circulatie

  Pentru neacordarea de prioritate sau trecerea pe culoare rosie sa se acorde puncte de penalizare (inspasite prin stationare pe linia boxelor un numar de secunde in functie de gravitate). Peste un numar de puncte de penalizare cumulat, pilotii sa fie descalificati.

 27. Cateva probe noi de atletism (ideile sunt vechi, da’ vad ca inca nu s-au discutat aici):
  – saritura in adancime
  – saritura in latime
  – saritura cu prajitura
  – aruncarea secerii (alternativa la aruncarea ciocanului pentru reprezentantii tarilor comuniste)
  – aruncarea cu privirea

 28. ma distreaza, dar in acelasi timp ma si irita cind aud un sportiv sau antrenor care spun ca ,,am muncit”, cind de fapt ei se antreneaza. de aceeea propun ca orice sport sa se dispute pe durata a 8 ore, sa vada intradevar ce este munca.

 29. @Australianu: nu, fotbalul australian permite jucarea balonului cu mîna

  Fotablul (cu reguli de fotbal) dar cu balon de rugby era folosit uneori ca metodă de antrenament (de către fotabliști) pentru a mări viteza de reacție, reflexele etc.

 30. Dupa parerea mea nici un meci de fotbal nu ar trebui sa se termine la egalitate…ar trebui o regula cum e la hochei sau baschet sau chiar baseball cu anumite prelungiri sau lovituri de penalitate…in acest mod se va stabili o invingatoare certa( bineinteles ca nu va primi tot trei puncte ci doar doua iar echipa care pierde va primi un punct), eu zic ca aceasta regula ar face fotbalul sa evolueze si l-ar face mult mai spectaculos ucigand echipele care doresc sa faca antifotbal as acarda bonususri precum la rugby pentru a recompensa echipele ofensive …cam atat deocamdata…eu unul sunt satul de meciurile de fotbal incheiate 0 0 sau cele in care ambela echipe doresc doar sa nu primeasca gol sanatate

 31. zambrotta
  Nu-i deloc o idee rea.
  malasuerte
  Nene, eu as face altfel. E plictisitor algoritmul: depasesti stacheta, o inalti. Eu zic sa se coboare progresiv stacheta, iar sportivul sa fie obligat sa treaca pe sub stacheta, folosindu-se insa in continuare de prajina.
  De la doi metri in jos, am vedea sarituri cu niste prajini foarte scurte :)

 32. Pentru resuscitarea si reorientarea fotbalului romanesc cu fata catre poarta adversa, am urmatoarele propuneri:

  – dupa 10 pase consecutive, jocul se opreste si se reia de la 20m mai in fata,
  – daca toate cele 10 pase consecutive sunt in terenul adversarului, jocul se opreste si se acorda lovitura de la 11m,
  – mai mult, daca cel putin una dintre aceste pase este orientata vertical spre poarta adversa, se acorda direct gol si jocul se reia de la jumatatea terenului.

 33. pana una alta, Chuck Norris a castigat Turul Frantei, de trei ori anul asta, pe o bicicleta cu o pedala rupta si fara ghidon.

 34. Ma vad nevoit sa intervin, cu un regulament mai vechi la fotbal, in asa fel încît sa cîștigăm și noi ceva :
  Art.6 Formatia noastra va juca studiatul sistem “care pe care” ,contracarindu-l pe al lor: “baga-l pe fazan la mijloc”.
  Art.7 Adversarilor nostri,la trei goluri inscrise li se va marca un punct pe tabela de scor,noua ni se va socoti gol dupa fiecare doua auturi si doua faulturi realizate.
  Art.8 Fiecare gol marcat de adversari va fi sanctionat cu cartonas rosu si se va solda cu eliminarea autorului acestuia din teren.
  Art.9 Daca va fi cazul,vom executa lovitura de penalty de la 4 metri, iar portarul lor va apara stind in miini, in afara cadrului portii.

 35. – Patinaj artistic smuls sau aruncat pe gheata de 10 cm: greutatea concurentului nu e relevanta dar a partenerului sa plece progresiv de la 150 kg. Castiga concurentul care danseaza “smulgand” sau “aruncand” cel mai greu partener fara sa rupa gheata, adica fara sa-si scape partenerul.
  – Aruncarea sulitei la tinta (trasul cu sulita). Ca si in cazul tragerii cu arcul sulita trebuie sa nimereasca obiectivul.
  – fotbal biliard: terenul de fotba lnormal doar fara portari sau porti, avand in schimb 6 gauri in colturi si la mijloc. Se joaca doar cu o minge care trebuie bagata intr-o gaura desemnata aleator la fiecare 5 minute si vine semnalizata vizual.
  – sumo in apa pana la gat.
  – maraton siberian: proba de deschidere si inchidere a olimpiadei de iarna: strabaterea distantei Moscova-Vladivostok intr-o luna fara utilizarea auto-vehicolelor. Permise: schiurile, vodca, injuraturile, AK-47. La sosire supravietuitorii care ajung inaintea ceremoniei de inchidere vor sustine un concurs sincron tir-kalashnikov / shot-votca. Va castga cel care va continua sa nimereasca tinta dupa cel mai mare numar de shoturi de votca baute.

 36. Eu as propune la polo sa inoate si arbitrii. De ce numai la fotbal sa depuna efort arbitrii? In apa cu ei!!! :)))
  P.S: Nu sunt arbitru! :)))

 37. “Maraton siberian”

  Să mor de n-am citit “maraton subteran”!

  Ar putea fi și asta o probă … dar mai degrabă de sprint nu de maraton … o alergare ușoară între 2 stații, care va fi accelerată progresiv atunci când sportivul aude șuieratul vesel al ramei (sau râmei?) de metrou care se apropie în galop condusă de un vizitiu (sau vatman, sau cum îi zice) cu ochii ușor injectați deoarece la precedenta stație călătorii au refuzat cu îndărătnicie să folosească toate ușile de acces ale trenului …

 38. Adriane, eu propun sa eliminam arbitrii din sport, dar mai ales in fotbal. Sa se decida totul in emisiunile TEVE, si asa avem asa de multi cunoscatori, si m-am si saturat sa citesc pe net, cum se refera atatia la “albitru”…

 39. Io as reveni la racheta cu rama de lemn in tenis si in acelasi timp as promova-o pe Serena in circuitul masculin .
  Nu stiu daca s-a incercat , mi s-ar parea chiar interesant baschet in apa . Adanca .

 40. n-am putut (vrut) sa ma abtin: popice subacvatice

  ps. filmuletul de la “Răzushow” nu-l gasim undeva pe net?

 41. @AG:
  filmuletul cu competitia de golf in gaurile din sosea (tirziu am vazut comentariul ca fiind din 2012 ;) sau macar titlul episodului…