in Publicitate

Șapte lucruri pe care nu le știai despre Wimbledon

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Cu prilejul a patru ani de parteneriat dintre Stella Artois și Turneul de Tenis de la Wimbledon și pentru că binecunoscutul turneu de tenis abia ce a debutat, vă prezint o serie specială de articole dedicate tenisului și acestui eveniment (P)

1. „Umbrela” celor mulți. Din 1922, doar șapte ediții ale turneului n-au avut parte de ploaie: în 1931, 1976, 1977, 1993, 1995, 2009 și 2010. Acoperișul retractabil al arenei centrale poate fi închis în 8-10 minute (dacă vântul suflă cu până la 69 kilometri pe oră), după care mai trebuie să treacă jumătate de oră pentru o circulație potrivită a aerului. Cântărește 1.000 de tone și acoperă 5.200 de metri pătrați.

Cât despre prelata care se folosește la acoperirea gazonului, ea cântărește o tonă, iar 16 oameni o pot trage în 30 de secunde. Este semitransparentă, pentru a permite luminii soarelui să o străbată, aerisirea sub ea fiind asigurată de patru ventilatoare. 

2. Paznicul înaripat. Această zonă a Londrei, Wimbledon, e plină de porumbei. De ținerea lor la distanță de terenuri se ocupă șoimul Rufus, care poate zbura patru ore și jumătate pe zi deasupra arenelor. În 2012, Rufus a dispărut temporar, ceea ce a provocat o îngrijorare națională. Contul lui de Twitter are peste 8.000 de urmăritori.

De anul trecut, Rufus a primit un ajutor, numit Pollux.

3. Un număr de 54.520 de mingi – marca Slazenger, producător ce le furnizează All Tennis Club începând din 1902 -, sunt folosite în timpul turneului. Din 1986, ele au culoare galbenă, pentru a fi mai vizibile. Anunțul „New balls!” e făcut de arbitrul de scaun după primele 7 game-uri – pentru că respectivele mingi sunt folosite și la încălzire -, apoi din nouă în nouă game-uri. Mingile care își așteaptă rândul sunt menținute la o temperatură constantă de 20 de grade Celsius. După terminarea turneului, ele sunt donate unei societăți pentru prezervarea vieții sălbatice din Surrey, fiind folosite pentru confecționarea de adăposturi pentru specie de rozătoare aflată în pericol de dispariție.

4. Copiii de mingi sunt aleși dintre școlarii din zona Londrei. Vârsta lor medie este de 15 ani. Ei sunt nominalizați pentru participare de profesori și trebuie să treacă un test scris și unul fizic pentru a intra pe lista largă, de 750 de persoane. Antrenamentele încep în luna februarie, patru sesiuni de câte două ore și jumătate pe săptămână. Un număr de 250 de copii sunt selectați pentru cele două săptămâni de turneu și pentru serviciile lor sunt răsplătiți cu câte 150 de lire sterline (170 euro).

Până în 1985, fetele nu au avut voie să fie copii de mingi.

5. Premiile pleacă, trofeele rămân. Cupele sunt din argint – trofeul fetelor datează din 1864, cel al băieților din 1887 – și sunt înapoiate către All England Club, apoi expuse în muzeu. Câștigătorii primesc în schimb câte o copie la scara de ¾.

6. Cu plecăciune, fără plecăciune. Până în 2003, chiar dacă Boxa Regală nu era ocupată, jucătorii care evoluau pe terenul central aveau obligația să se încline, înainte de începerea partidei, în direcția acesteia. De atunci, ei au această obligație doar când fie Regina, fie Prințul de Wales este de față. Regina a asistat la turneu în 1957, 1962, 1977 și în 2010.

7. Șampanie și căpșuni. De-a lungul celor două săptămâni de turneu, se consumă 25.000 de sticle de șampanie, numai marca Lanson. Această firmă a primit mandat regal de la Regina Victoria, în 1901. Împreună cu șampania se servesc peste 27 de tone de căpșuni din comitatul Kent. Acestea sunt culese cu o zi înainte de a fi mâncate, ajung la Wimbledon la ora 05:30, când sunt inspectate manual și puse în cutiuțe câte 10. Peste 7.000 de litri de frișcă le însoțesc.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Sampanie si capsuni … cu sau fara frisca, imi place combinatia!!! Este un sport elegant, se respecta spectatorii la ora ceaiului sau dupa. Mie-mi place sampania cu tort. Tenisul mai putin.
    Soimul este adorabil si n-am stiut mai nimic din acele secrete doar ca si in aeroporturi tot animale lucreaza nonstop sa goneasca macar pasarile care pun in pericol de moarte calatorii.