in Publicitate

Cele mai ciudate reguli din sporturi (I)

ritmica03Gimnastică ritmică. În cazul în care instrumentul folosit – cerc, panglică, minge sau măciuci – se sparge în timpul exercițiului ori “se prinde de tavan”, sportiva nu ia de la capăt exercițiul, ci trebuie să-l continue. Ea nu va fi penalizată pentru pierderea sau distrugerea obiectului, ci numai pentru consecințe, ceea ce, având în vedere că în respectiva disciplină contează cel mai mult manevrarea obiectelor, echivalează cu o descalificare. De asemenea, nota scade dacă panglica se înnoadă în timpul exercițiului ori cercul vibrează în aer. 

Baschet. Când un jucător introduce din greșeală mingea în propriul coș, creditat cu punctele este cel mai apropiat adversar, nu cel care a aruncat mingea spre coș.

panou-baschet1Baschet. Dacă un jucător sparge panoul executând un slam-dunk în timpul încălzirii pentru un meci din play-offs, echipa lui pierde automat meciul. Regula, introdusă în 1999, este valabilă în statul american Montana și chiar s-a întâmplat să fie folosită. În martie 2009, în timpul încălzirii,un baschetbalist de la formația Harlem s-a agățat de coș în timp ce executa un slam-dunk la încălzire. Panoul s-a făcut țăndări și echipa sa a pierdut meciul înainte să-l înceapă.

Baseball. La începutul secolului trecut, scuiparea mingilor înainte de aruncare pentru a le imprima un efect ciudat, derutându-l pe cel aflat la bătaie, era o practică destul de răspândită. În 1920, această metodă a fost interzisă, fiind exceptați aruncătorii care o inventaseră și o foloseau în mod curent. Aceștia erau în număr de 17; ultimul s-a retras în 1934. În prezent, în regulamentul MLB există o prevedere care spune că, dacă un aruncător își linge palma, își șterge sprâncenele ori își atinge talia, el trebuie să-și șteargă palma de tricou înainte să arunce mingea.

formulae05Curse auto. În Formula E (mașini acționate electric), pilotul cel mai votat în social media beneficiază de putere suplimentară în timpul cursei. Modurile de aplicare a regulii s-au schimbat de-a lungul timpului, din 2014 încoace, dar principiul a rămas același. În prezent, votarea se deschide cu două săptămâni înaintea unei curse și se închide la 6 minute după start. Cei mai “populari” trei piloți primesc câte 100 de kilojouli suplimentari, pe care-i pot folosi în cursă.

Probe de marș. Sportivul trebuie să aibă mereu un picior în contact cu solul. Acest punct din regulament are ca scop să diferențieze marșul de probele de alergare, însă e încălcat frecvent, de puțin. Nu se depun, totuși, prea multe reclamații, deoarece e greu să demonstrezi că un sportiv s-a aflat, la un moment dat, în întregime în aer.

Gimnastică artistică. Conform regulamentelor, costumele în care evoluează sportivele trebuie să fie “netransparente” și să aibă un “design elegant”. Decolteele adânci nu sunt permise. Decuparea la gât a costumului trebuie să fie “adecvată”, coborând în față “nu mai jos de jumătatea sternului”, iar în spate, “nu mai jos decât linia de jos a omoplaților”.

Fotbal. Pe durata loviturilor de departajare, portarul nu poate fi înlocuit – chiar dacă echipa sa n-a epuizat numărul maxim de schimbări stabilit prin regulament – decât dacă s-a accidentat.

shoe03Fotbal. Lovirea mingii de către un jucător de câmp cu un obiect azvârlit (gheată, jambieră, etc) se consideră drept henț.

Tenis. În timpul semifinalei masculine de la US Open din 2012, dintre Tomas Berdych și Andy Murray, vântul sufla cu aproape 50 de kilometri pe oră. În timpul unui schimb de mingi, șapca kui Murray a fost smulsă de o rafală de vânt în timpul ce scoțianul tocmai expedia o lovitură câștigătoare. Berdych a făcut atunci apel la “regula obstrucționării adversarului” (the hindrance rule), care spune că dacă un jucător își incomodează involuntar adversarul, punctul se repetă. În cazul în care obstrucția este voită, cel care a comis-o pierde punctul. Atunci, punctul s-a repetat, a fost câștigat de Berdych, la fel și setul, dar Murray a învins în respectiva partidă, care a durat aproape patru ore,  cu 3-1.

Partea a doua a articolului este aici.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Webmentions

  1. Los Cervantinos del XI C: Copa Los Cervantinos de Baloncesto, 2020 | Blog El Maestro®
    Warning: Attempt to read property "comment_date" on null in /home/adrigeo/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 606

    […] Author Robert LozinskiPublished on 31 October, 201931 October, 2019Leave a comment on Los Cervantinos del XI C: Copa Los Cervantinos de Baloncesto, 2020 https://adriangeorgescu.ro/2016/10/20/cele-mai-ciudate-reguli-din-sporturi/ […]