in Gazeta Sporturilor

Nadia sau Simone?

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp
Care este cea mai mare gimnastă a tuturor timpurilor?

 

comaneci_biles1Într-un interviu recent, întrebată dacă Simone Biles este cea mai mare gimnastă a tuturor timpurilor, Marta Karolyi a răspuns astfel: „Aș spune că da. Pentru mine, speciale au fost prima (n.r. medalie de aur), a Nadiei Comăneci, și ultima, a Simonei Biles. Aș pune-o însă pe Simone pe primul loc, pentru că a făcut totul”.

Ce face americanca este deosebit de greu; ea pare a concura pe o altă planetă, cu gravitație redusă. Saltul dublu pe care îl execută în timpul exercițiului la sol, cu răsucire prin aer de 180 de grade, este cu atât mai impresionant cu cât poziția trupului prin aer e una arcuită. Unii amețesc și când se ridică de pe scaun: sportiva americană se poate roti prin aer în jurul a două axe fără să-și piardă o fracțiune de secundă busola și echilibrul. Este o performanță uluitoare, care arată că posibilitățile trupului uman sunt incredibile.

În urma schimbărilor de grile în punctare, cealaltă latură a gimnasticii, eleganța, a fost neglijată. Astăzi, vedem o altă poveste a trupului omenesc, un fel de atletism în mișcare. Fetele execută elemente pe care doar bărbații le puteau face; poate nu e de mirare că, treptat, au început să le semene. Volutele brațelor și arcuirea spatelui doar se bifează, ca floricelele depuse pe grilajele de fier forjat, când corpul își recită mecanic poezia înaintea năpustirii spre salturile acrobatice.

Știm că Nadia lucra enorm la rafinarea procedeelor. Unul din marile ei daruri este că toată acea muncă de la antrenamente nu se simțea. Frumusețea este dată  de micile – uneori, insesizabilele – abateri de la normă. Am văzut cândva un baterist japonez, aproape un copil, care interpreta partituri extrem de dificile din jazz și rock. Era atât de apropiat de perfecțiune, încât te plictisea după un minut.

După mine, acele note de 10 ale Nadiei nu mărturisesc atât perfecțiunea, cât vrăjirea semenilor. Întotdeauna simțeai o fragilitate răzbătând prin zborurile peste aparate, ca un fluture trecând nevătămat prin angrenajele unei secerători. Nu poți obține această grație nici cu mii de ore de antrenament.

Pe Nadia o puteai însoți în timpul exercițiilor, cu inima tremurând, în fața Simonei resimți mirarea pe care o vor fi avut contemporanii primilor oameni care au zburat cu aparate mai grele decât aerul. După părerea mea, de nepriceput într-ale gimnasticii, Biles va putea fi depășită, atunci când o altă atletă va efectua fără ezitări un triplusalt, cu răsucire de 360 de grade, ceea ce până și cercetătorii britanici susțin că se poate. Exercițiile Nadiei, indiferent de aparat, vor fi însă frumoase și peste o mie de ani.

Asta spun acele note de zece, că pentru ce făcea Nadia nu există grilă de calcul. Ea a fost și rămâne altceva.

Sursă foto: AP

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

21 Comments

 1. Nu stiu ce sa zic. Iti dau dreptate, dar in acelasi timp mi se pare exagerata comparatia. Alte vremuri, alte exercitii, alte sisteme de vot. E foarte posibil, daca Nadia ar fi concurat azi, cu exercitiul de acum 40 de ani sa nu se fi nici macar calificat la Olimpiada. E posibil ca Nadia sa fi pus si ea gratia pe locul secund, daca ar fi avut sistemul de punctare de azi. E la fel ca si comparatiile, Messi-Maradona, Ronaldo-Pelé etc. Nu prea le vad rostul.

 2. “…cealaltă latură a gimnasticii, eleganța, a fost neglijată”….si, totusi, exercitiul la barna al olandezei, campioana olimpica de necontestat, a fost ceva ireal, (re)aducind in prim plan, baletul, artisticul. iar arbitrele, e clar, au tinut cont, acordindu-i o naota exceptionala “…nu mărturisesc atât perfecțiunea, cât vrăjirea semenilor.” asa m-am simtit si eu, vrajit, privind laleaua al carei nume, ce pacat, imi scapa acum… articol excelent, ca de obicei….

 3. @groparul-clown:
  Până la urmă, grilele și le face fiecare. Și Nadia, și Simone au ceva unic. Eu prefer însă esteticul în fața acrobaticului, căci cred că gimnastica e mai apropiată de artă decât de muncă. E mult mai greu ce face Simone Biles, dar și a încerca să bagi un holțșurub în beton e greu, ceea ce nu înseamnă că e și frumos :D

 4. @dan carpinisan:
  Bârna, cred, e un aparat ceva mai special. Acolo contează mult ezitările. Dar poate mă înșel: nu mă pricep la gimnastică artistică. Apropo, de ce i-o mai spune artistică? E mai mult acrobatică.

 5. Buna aia cu holtsurubul. Iti dau perfecta dreptate. Si scuze ca dau iarasi un exemplu din fotbal: si eu il aleg la orice ora pe Ronaldinho in dauna jucatorilor de azi. Cu ce nu eram de acord era comparatia in sine, precum si titlul asta onorific si pe alocuri ridicol de “cea mai buna gimnasta din toate timpurile”.

 6. @AG Am fi poate acolo daca am scapa cumva de mignolet si moreno. Nu mai continui ca mi se pare impudic sa vorbesc despre lichelele din fotbal intr-un articol de mare finete sufleteasca, asa cum numai tu poti scrie, despre Nadia.

 7. Va recomand sa revedeti,cu inima tremurand,cum altfel?,pasa de gol a lui Zlatan catre Rooney (care n-a marcat),cu calcaiul din zbor,repriza 2 cu Bournemouth,resimt si acum mirarea (ca Ponta,fara ghilimele).

 8. Intr-o natie care obiectifica femeia si pentru care infatisarea conteaza atat de mult bineinteles ca nu vom aprecia performantele Simonei Biles.
  Mie mi se pare foarte gratioasa, dar bineinteles ca nu are fizicul Nadiei deci nu va arata exact la fel.

 9. @Ioana:
  Mulțumesc pentru postare.
  Performanțele ei sunt prea mari pentru a nu fi apreciate. Nu există, cred, în istoria gimnasticii artistice o sportivă cu asemenea rezultate.
  Întrebarea este dacă în sistemul de punctare ar trebui să predomine elementele acrobatice sau cele artistice. După părerea mea, cele artistice aproape că nu mai contează.
  Totuși, ce naiba înseamnă “a obiectifica”? Te referi la români că fac trebușoara asta, dacă este ce bănuiesc eu că este? Pe ce te bazezi?

 10. a vrut sa scrie ‘ a oftica ‘ da ‘ s-a-mbirligat in consoane . a fi obiectificat e cind ai un threesome cu sarapova si serena , ambele nebarbierite , le zici ca tu de fapt tii cu simona halep si ele te pedepsesc cu un strap-on dildo pina in ficat .

 11. Mai exista o diferenta la care ar trebui sa se gandeasca doamna Karolyi. Nadia a facut-o om. Cu Biles, a fost invers. Marea cariera americana a sotilor Karolyi nici n-ar fi inceput, daca n-o intalneau intai pe Nadia. Sistemul lor da rezultate, evident, cu orice gimnaste suficient de harnice si de talentate. Numai ca sistemul lor ar fi ramas in sala din Onesti, nici la Deva n-ajungea, daca nu-l scotea Nadia in vazul lumii. E greu de crezut ca Nadia sau Biles ajungeau atat de sus fara Karolyi, dar nici Karolyi n-ar fi antrenat vreodata campioane americane daca nu-i punea Dumnezeu mana in cap, sub forma intalnirii cu Nadia.

 12. Nu prea merg comparatiile. Timpurile, tehnologia, materialele si antrenamentele au schimbat sportul. Peste 30 de ani o alta sportiva o sa fie campioana cu elemente care probabil nici nu s-au inventat inca. Cea mai mare din timpul ei. Poate asa…

 13. Fii atent ce a spus “antrenoarea” lui Nadia, frumos, ce sa zic ca doar pe spatele ei si-a facut cariera. Cand ura etnica ia asemenea proportii… ce sa zic, a plecat in America, sa stea acolo, nua vem nevoie de astfel de personaje pe la noi. Calatorie sprancenata (comentariile sunt de prisos pentru o astfel de lipsa de moralitate si de caracter).