in Gazeta Sporturilor

Borcanul cu muște

Se prefigurează sezoane de Formula 1 cu 25 de curse. Va exista și un plan de depășiri pe cap de pilot?

Bernie Ecclestone a spus într-un interviu recent că în anul 2025 ar vrea un calendar anual de Formula 1 de minimum 25 de curse. În primul rând, remarc optimismul omului, care în respectivul an ar împlini 95 de primăveri. Competiției pe care o păstorește nu-i priește însă acest belșug de întreceri. Sezonul acesta, cu doar 21 de Mari Premii, a bătut deja recordul de cel mai “încărcat” calendar din istorie. Ce va fi în 2025? Noua regulă e că numărul anului este egal cu numărul de întreceri? 
Vom avea niște roboți în spatele volanului și nu știu dacă să pun sau nu ghilimele în jurul cuvântului roboți. Te uiți la Rosberg, de pildă, și nu vezi un pilot, ci un băiat parcă proiectat după dorințele sponsorilor și ale taților de fete mari. Anul acesta va câștiga el, dintr-un motiv foarte simplu: i-a venit rândul. Colegul de echipă, Hamilton, a fost campion de două ori la rând. Înainte de asta, Vettel a luat patru titluri unul după altul. A venit vremea lui Rosberg: e ca la promovările din orice corporație. Nu, să nu-i zicem blat. În cercurile selecte nu se face așa ceva. Există o, să zicem, entropie a sistemului, care se organizează astfel încât totul se desfășoară spre binele general, întru progres.
Calendarul competițional durează de la începutul lui martie până la sfârșitul lui noiembrie. Ce înseamnă 25 de Mari Premii în 9 luni, ținând cont de vacanța de vară de trei săptămâni? Cam trei curse pe lună. Probabil că am putea avea una și de Revelion, dacă vreun sultanat ar plăti corespunzător.
Ca orice om pornit pe fapte, Ecclestone s-a arătat măsurat în vorbe. “Singura problemă o reprezintă echipele, care sunt cu personalul la limită. Deci va trebui să fim precauți”, a afirmat el. Adevărul este că Formula 1 ar fi mult mai bine organizată fără factorul uman. Oamenii au această supărătoare nevoie de odihnă, greșesc, obosesc, au nostalgii și deseori nu pot pune cârca la treabă suficient de mult. “Mi s-a spus că nu poate exista Formula 1 fără Marele Premiu al Franței. Iată că totuși există”, a afirmat boss-ul F1. Așa-i: de aproape zece ani vedem că se poate fără dueluri ca ale lui Villeneuve și Arnoux de la Dijon-Prenois, din 1979, sau precum cel dintre Arnoux și Prost din 1982 de la Paul Ricard.
De fapt, se poate oricum. Poți să prinzi douăzeci de muște, să le bagi într-un borcan, să pui luminițe colorate pe fundul de sticlă și, dacă le spui oamenilor de un milion de ori că asistă la spectacolul suprem, până la urmă vor crede.
Nu e însă doar vina responsabililor pentru această direcție. În urma progresului tehnologic, cursele auto ar putea deveni un lux de care omul se va putea lipsi. Vom mai vorbi despre asta.

Write a Comment

Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Cred ca de ceva ani nu mai exista Formula 1. Incerc, mai mult din nostalgia vremurilor trecute, sa ma uit, dar nu mai exista spectacol. Ba mai mult, atata timp cat nu mai ai voie sa-ti aperi pozitia pe pista, nu cred ca putem spune ca avem o intrecere.