in Gazeta Sporturilor

O nouă eră în Formula 1

După șapte sezoane consecutive de “dictatură” a unei echipe, pariez că ne așteaptă un sezon mai dinamic și mai echilibrat.

f1-01În acest weekend, începe noul sezon din Formula 1. La “preluarea cheilor”, noul proprietar – concernul american Liberty Media – se confruntă cu o problemă de popularitate: publicul s-a săturat de o singură echipă dominantă în campionat. Practic, de prin 2008 (sezonul în care Hamilton a câștigat titlul în fața lui Massa în ultimul tur de la Interlagos) n-am mai avut o luptă echilibrată la vârf între formații. 
Între 2010 și 2013, Red Bull și Vettel și-au zdrobit adversarele, apoi s-a trecut la propulsoare turbo și Mercedes a ucis orice boare de vânt. În ultimul sezon, echipa germană a câștigat 19  din 21 de curse, iar piloții ei le-au pornit pe toate, cu excepția uneia, din pole-position. De la reintrarea în “era turbo”, din 2014, s-au disputat 58 de curse, dintre care 50 au fost câștigate de către piloții Mercedes.

Nu s-a mai întâmplat niciodată așa ceva. De-a lungul istoriei F1, au mai fost “domnii” de acest fel, de la Alfa Romeo, Ferrari și Mercedes, pe rând, în anii ’50, până la supremația teamului McLaren de la sfârșitul anilor ’80. Intrarea în noul mileniu a însemnat însă, pentru “Marele Circ”, accederea într-o eră predominantă a plictiselii și a dezechilibrului la vârf. Nu doar că Michael Schumacher a triumfat de cinci ori la rând, dar scuderia a obținut șase campionate unul după altul, în condițiile în care piloții Ferrari nu aveau nici măcar voie să se lupte între ei.

Sunt semne totuși că, anul acesta, lupta se va echilibra. Mașinile Mercedes au în continuare cel mai puternic motor (se pare că propulsorul de anul acesta are cu 79 de cai-putere mai mulți față de cel din sezonul trecut), cel mai mare buget, cea mai bună echipă tehnică. Cei de la Ferrari au piloți experimentați și, în testele din intersezon de la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, au avut, per total, cei mai buni timpi, urmați îndeaproape de piloții Mercedes și, în ultimele sesiuni, de Max Verstappen (Red Bull). În fine, teamul Red Bull dispune de cea mai bună aerodinamică, grație prezenței lui Adrian Newey, specialistul numărul 1 în domeniu, iar schimbările de regulament au vizat în primul rând acest domeniu.

Începând de anul acesta, vom avea, printre altele, mașini mai late, aripi de dimensiuni mărite și pneuri mai late și cu diametre mai mari. Prin aceste schimbări, s-au căutat aderență și apăsare la sol mărite, stabilitate superioară în virajele rapide. Vom vedea probabil la lucru cele mai iuți monoposturi de Formula 1 dintotdeauna, dar și unele mai greu de strunit.

Mai este un argument pentru care sunt optimist în privința spectacolului din acest sezon. Noul proprietar este american. Or, există o caracteristică a sporturilor din State: ele ori sunt spectaculoase, ori nu există. Iar la o asemenea investiție – prețul de vânzare a fost de 4,4 miliarde de dolari -, competiția va trebui să redevină spectaculoasă.

Write a Comment

Comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. @Rinnad:

    N-as vrea sa-mi pun sperante prea mari in start, oricum era singurul moment ce ramasese palpitant in F1.

  2. Momentan, dupa antrenamente si calificari in Australia nu pare sa fie nimic schimbat fata de anul trecut. Botas este mai putin experimentat in general dar si cu noua sa echipa. e de asteptat sa mai creasca.

  3. Salut Adi!

    Sincer dupa sedinta de calificari cred ca vom avea un sezon spectaculos! bolizii sunt rapizi si mult mai greu de strunit, daca nu credeti, irebati-l pe Ricciardo ;)
    N-am mai fost la o cursa de F1 de cativa ani, insa anul acesta cred ca n-am de ales :)

    Go Kimi!!! La cat e de neinfricat (nebun) sunt sigur sa ne va da cateva curse magice!

  4. auzisem de 5 secunde în minus pe tur, ceea ce poate fi o eternitate.

    ps: „(se pare că propulsorul de anul acesta are 79 de cai-putere față de cel din sezonul trecut)”. ???

  5. Eu m-am tot uitat asa din obisnuinta la F1 pana prin 2015, cand nu am mai rezistat. Pur si simplu spectacolul lipseste cu desavarsire. Am auzit si eu lucruri bune despre sezonul de anul acesta si ma bate gandul sa ma uit din nou. Se pare ca schimbarile la masini pentru viteza mai mare cresc si spectacolul.

    Sper sa nu prinda avans una din echipe peste cateva etape, dupa ce reusesc sa ajusteze masina la noile schimbari.

  6. ziua buna!

    pentru mine – un amator intru totul al sporturilor cu motor – conta un mit foarte mult: in F1 se testeaza tehnologii ce urmeaza a fi implementate „ïn civil” peste cativa ani.
    asadar, in ceea ce priveste dinamica de cursa si spectacolul incitant, de ce nu este o idee in a lasa echipele sa echipeze monoposturile cum vor ele, fara limitari? ( ma refer la marca si tipul de pneuri, tipul de motor folosit, inovatii in aerodinamica etc)

    multumesc, numai bine!