in În pat cu duşmanul, Evenimentul Zilei

Există Moş Crăciun?

Hornul

de Adrian Georgescu

Un recent sondaj efectuat în rândul copiilor arăta că aceştia îl socotesc pe Moş Crăciun drept gras şi demodat. Principalii lui clienţi îl sfătuiesc să se mai ducă pe la sală şi să umble puţin la look, mai ales la barba ce-i acoperă jumătate din faţă.

În viitor e posibil să fie privit nu ca un aducător de daruri, ci ca un membru al unei secte ciudate, parcă prea generoasă. Un tip care livrează gratis la domiciliu în ziua în care toţi se odihnesc va deveni suspect, iar cadourile, înainte de a fi despachetate, vor fi puse la ureche în căutarea unui eventual ticăit.

Deocamdată însă, Moşul e doar anacronic, pentru că ideea din care a luat naştere începe să fie depăşită. Cine mai dă astăzi ceva fără să ceară altceva, măcar o chitanţă sau o dobândă? Multiplicat şi aşezat în mall-uri, cu imaginea confiscată de concerne – cine nu are o reclamă în care să nu apară Moşul? -, el vine din ce în ce mai greu. Iar când apare, nimeni nu-l prea mai bagă în seamă, privind ţintă spre nepoatele lui îmbrăcate în costume de baie îmblănite şi fesuri roşii cu ciucuraşe albe. Când un mit devine prea vizibil, iar dovezile existenţei sale sunt obraznice şi făţişe, tindem să nu mai credem în el.

Eu gândesc că Moş Crăciun totuşi există. E acea parte din noi care se preocupă de ceilalţi, gândul bun care se strecoară prin hornul îngust dintre grija zilei de mâine şi oboseala celei de azi. Cât timp avem grijă ca acest horn să nu se înfunde, Moş Crăciun va veni negreşit.

În spatele bărbii

de Elena Georgescu

La prima vedere, criterii de vârstă par a stabili existenţa lui Moş Crăciun. Protejaţi de inocenţa primilor ani, învăluiţi de basmele prin care cei mari ne feresc de realitate, ne agăţăm cu ochi strălucitori de un zvon îmbrăcat în costum roşu.

Mai târziu, pe măsură ce scânteia din ochi începe să se piardă, apare şi bănuiala că sub barba cea lungă se ascunde o faţă cunoscută. Singurul lucru care ne împiedică să tragem de barba aceea este dorinţa inconştientă de a mai păstra vraja pentru măcar un an. Apoi, pe la 8-9 ani, ştim deja că Moş Crăciun şi Spiderman sunt diferiţi doar prin modul de deplasare.

Cu toate astea, nu faptul că ne maturizăm îl face inexistent pe bunul şi generosul bătrânel, ci propria legendă, care spune că el aduce cadouri copiilor cuminţi. În seara de Crăciun însă, obosit de atâta drum, el pare să aleagă după alte raţiuni, aflate mai degrabă în legătură cu bunăstarea familiei respective. E uşor să observi cum el vizitează an de an aceiaşi copii, în timp ce despre alţii, mult mai numeroşi, nici nu vrea să audă.

Prin urmare, ar fi poate mai cinstit să renunţăm în a-i mai păcăli pe cei foarte mici cum că există un moşneguţ care se înseninează când aude cântecele şi poezii. Moş Crăciun nu există nu pentru că nimeni nu l-a văzut vreodată, ci pentru că el nu poate fi loial propriei meniri, aceea de a-i face fericiţi pe toţi copiii. Tot ceea ce rămâne din el sunt un costum roşu, o barbă şi un sac. Gol.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

70 Comments

  1. Intr-adevar Mos Craciun. Mos Craciun este un mit, absolut necesar. Este practic singura oaza spre care privesti in desertul ce incepe dupa terminarea concediului de vara, la fel cum Iepurasul vine dupa Mos, in mare cu acelasi scop. Cum ar fi sa termini vacanta de vara si sa te uiti in zare dupa concediu, fara sa stii de fapt cand sau daca vei primi ceva….

  2. Mos Craciun exista!

    Va spun un secret: Mosul e ostenit de-atata drum, puneti-i un pahar cu lapte si niste prajituri pe masa in bucatarie, o sa va multumeasca pentru gandul vostru bun.

    Craciun Fericit tuturor!

  3. cand eram mic , cam pe la varsta in care iti pui intrebarea daca exista intr-adevar Mos Craciun , am legat intre ele toate geamurile din apartament si m-am culcat . A doua zi , pe cand cadourile erau sub brad , toata ata era acolo , nici una nu fusese rupta . Si asa am realizat ca Mos Craciun vine pe usa…

  4. Sarbatori fericite ! tuturor
    Nimic nu e mai trist pe lume decit sa te trezesti in dimineata de Craciun si sa nu mai fi copil
    Sa nu mai simti raceala podelei cand alergi cu picioarele goale sa vezi minunea de peste noapte.
    Sa nu-ti mai straluceasca ochii la descoperirea bradului.
    sa nu mai rupi frenetic ambalajul pachetului, intr-un abandon total.
    Ce sa fie oare??? Mos Craciun a disparut in anul in care ai trimes felicitarile via “e-mail” si ai uitat sa le iscalesti?? sau cand ai observat ca bradul natural e un pericol de foc si l-ai inlocuit cu unul de plastic, sa nu-i mai cada acele) si care-si schiba culoarea cameleonic si se roteste si canta si colinde?Sau poate in anul cand ai descoperit ca Mos Craciun e mama sau tata??
    Sa fii copil in ziua de Craciun e o minune. Mos Craciun pe care-l iubeai mai exista inca ..la orice varsta !
    Craciun fericit ! romanilor!!!
    J.

  5. AG:
    Ai dreptate. Mosul exista si o sa vina curand. Nu mananca prajituri ca e la dieta si in loc de lapte prefera romul sau un vin fiert cu mirodenii.:D Cum ai fost cuminte si premiant :D anul asta, mosul o sa-ti aduca cate ceva. Sunt sigur. Pune vinul la fiert because the time is near :D

  6. doc

    Salutare!

    Daca-as fi stiut eu chestia cu romul… Pai acum imi explic de ce-mi lasa doar machete de masini… :D Rom, auzi, cine-ar fi crezut… De-aia are si Rudolf nasul ala luminos te pomenesti… :)

  7. Poate citesc ai mei articolul in Evenimentul Zilei si ma trezesc cu vreun telefon:”Mama, stii, trebuie sa vorbim…”
    Cum sa NU EXISTE Mos Craciun?????

  8. EXISTA!!!!! cei care spun ca nu …sunt cei care nu au fost cuminti …CLAR ..stiti voi …ca in proverbul cu vulpea si strugurii ;)

  9. De ce a trebuit sa comercializam imaginea lui Mos Craciun? Si mai ales, de ce trebuie ca acest personaj uneori gras si demodat sa poarte numele celei mai importante sarbatori ortodoxe, Craciunul. Peste tot in lume, cu inflexiunile de rigoare, acest personaj poarta numele de Santa Claus, pana si la Koreenii “mei”. Noi am crescut cu Mos Gerila, si ne-am obisnuit rapid si cu noul sau nick; n u s-ar putea sa intram si noi in rand cu lumea sa-i zicem tot Santa Claus? Ca de la democratia noastra ORIGINALA, parca m-am cam saturat de originalitati.

  10. Nu exista nici un Mos Craciun.Mereu cu gandul la Mosul ala,uiti adevaratul sens al sarbatorii de Craciun(nu ca m-as gandi eu prea mult la asta).
    Copiii rai nu exista nici ei. Daca trebuie sa vina Craciunul pt a ne gandi la ceilalti atunci sa nu mai fie.Prefer sa nu primesc nimic si banii care s-ar folosi pt cadoul meu sa se foloseasca pt cei care nici macar un acoperis deasupra capului nu au.
    Singurul lucru care-l vreau intotdeauna e sanatatea ca sa ma pot bucura de fiecare zi si sa-l aud pe fiul meu spunandu-mi (dupa ce si-a deschis cadoul) ce isi mai doreste…

  11. Imi dau seama ca GK nu poate avea mai mult de…30 (si ceva) de ani. Si ca nu stie multe legate de traditii – ale noastre si ale altor popoare. Ca sa incepem cu noi, Mos Gerila nu era decat un paleativ comunist al lui Mos Craciun. Pe vremea aceea nu puteai face referiri publice la sarbatorile Craciunului sau Pastelui (cel putin pana prin anii ’80) fara sa nu ai probleme cu organizatia de partid. Care partid? Numai unul putea exista in Romania de atunci si toti oamenii muncii trebuia sa fie membri sai – Partidul Comunist Roman!!! Imi amintesc cum mi s-au umezit ochii cand, in seara de Inviere, in anul IV de liceu, riscandu-ma sa merg la biserica impreuna cu cea mai buna prietena a mea, am vazut ca in jurul nostru incepusera sa se adune multi colegi, iar tarziu, noaptea, au aparut si cativa profesori….Unii erau chiar cei care, cu un an in urma ne bestelisera fiindca ne vazusera trecand prin fata bisericii de langa scoala si facandu-ne cruce.
    Revenind la traditia altor popoare, e bine de stiut ca cei care il numesc pe Mos – Santa Claus, Sinter Klaas sau Saint Nicholas, se refera la nimeni altul decat Sf. Nicolae si il serbeaza fix pe 6 Decembrie. Traditia Bisericii spune ca Sf. Nicolae s-a nascut intr-o familie bogata in Parara (Asia Minor). La moartea parintilor sai, Nicolae a devenit preot si s-a lepadat de toata averea sa, pe care a daruit-o saracilor si a plecat in pelerinaj in Palestina si Egipt.
    La intoarcerea acasa, poporul l-a intampinat si l-a ales Arhiepiscop de Myra. Dupa cum se stie, Sf. Nicolae este ocrotitorul copiilor, dar totodata el este si ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre, al victimelor sistemului judiciar, etc.
    De aceea traditia popoarelor respective il asociaza cu un Mos care tot anul isi pune spiridusii sa ii supravegheze pe copii daca sunt cuminti sau nu, sa noteze intr-un catastif, iar pe 6 Decembrie (care, in religie reprezinta, de fapt, data mortii Sf. Nicolae) vine la toti copiii, unora punandu-le in ghetute sau in ciorapei cadouri, altora cate o nuielusa…. Pana la urma nimeni nu a murit de nuielusa, dar semn era ca anul viitor copilul respectiv sa se fereasca de hazul celorlalti…
    N-ar fi rau sa mai cititi, dragi romani, chiar si de pe internet :)
    Sarbatori fericite si…. sigur, Mos Craciun exista – in inimile noastre!

  12. Lucia
    imi pare rau ca trebuie sa intervin, iti multumesc pt aprecierile referitoare la varsta mea, ma simt magulit chiar, insa tu chiar nu ai priceput ce am vrut sa zic. Cat despre Santa Claus si Saint Nicholas, depinde de tara la care faci referire. Olandezii spre ex il au pe Saint Nicholas care vine pe 6 dec, americanii pe Santa Claus, care vine pe 25. Explica-mi un singur lucru: in ce punct pe globul asta foloseste vreunul Santa Christmas ori ceva de genul asta, in afara de noi. Noi tocmai asta facem: deturnam semnificatia Craciunului. Intreaba-i pe copii ce inseamna Craciun si-o sa ai raspunsul. Dintr-o suta nu cred ca gasesti 2 care sa-ti spuna ca de Craciun sarbatorim de fapt Nasterea Domnului.
    BTW
    ceva=10

  13. GK,

    Fii sigur ca am inteles ce vrei tu sa spui. Tu nu ai inteles ce am vrut eu sa spun cu varsta ta ;).
    Ideea e ca ti-ai dat singur raspunsul, din moment ce unii (europeni) serbeaza 6 Decembrie, iar altii (americani) serbeaza 25. Nu stiu daca tu i-ai intrebat pe copii si nici ce raspuns ti-au dat ei (sau pe care/ai cui copii i-ai intrebat), dar e clar ca fiecare popor are traditii proprii. Daca ii intrebi pe batrani ar fi interesant sa spui ce iti raspund. Faptul ca romanii asociaza un eveniment cu un personaj care ii bucura, ca si pe americani, nu e nimic rau. Intrebarea ar fi: ce faci tu, ce fac eu, ce facem noi pentru ca semnificatia sarbatorii sa fie corect inteleasa de copii. De exemplu, fiindca tot ai facut referire, americanii ce fac? Din cate stiu eu, nu sunt multi ortodocsi printre ei :)
    Ca sa revin, intrebandu-i pe batrani, iti vor spune ca au crescut cu Mos Craciun, ca de Craciun sarbatoresc nasterea lui Isus, se mai duc, inca la biserica asa cum faceau cand erau mici si il asteapta pe Mos Craciun cu daruri la copii :). Nu am auzit pana la tine in nici o generatie de oameni sa se impiedice cineva de faptul ca romanii asociaza cele doua notiuni. Dar poate reusesti sa impui tu o alta traditie – cu adultii precum Kalista e mai usor, cu copiii e mai dificil: trebuie sa le explici mereu… Bafta!

  14. GK
    nu te mai chinui, n-o sa priceapa ce vrei sa spui. ca sa fac o gluma, nici eu nu-ti dadeam mai mult de 30 de ani. arati tanar in poze :D

  15. Lucia
    Bunicii mei au crescut cu Mos Nicolae. Sigur. Probabil si educatia germana primita in familie a cantarit in sensul asta.
    Copiii cu siguranta ca asociaza Craciunul cu Mos Craciun, chiar daca cunosc si semnificatia religioasa a sarbatorii. La asta m-am referit. Si am inteles perfect si aluzia ta la varsta mea. Nu am vrut insa sa pun ghilimele la magulit. Am vrut sa le vezi si singura

  16. Nasty
    salutare om bun! ce mai zici, ce mai faci? Ce naiba ma dati voi asa de tanar, ca acu vreo cativa ani cand m-am dus s-o iau pe fiica-mea de la gradinita, m-a intrebat femeia de servici cine sunt, bunicul?
    Bai, am ramas blocat. Si-aveam 35 de ani atunci. E drept ca eram cam nebarbierit, dar nici bunic parca nu aratam.

    Hai sa-ti zic una buna cu fiica-mea pe la 4 ani. Am deghizat pe un prieten de-al nostru in Mos Craciun. Cand a venit la noi a pus-o pe fiica-mea sa zica o poezie si sa cante un cantecel. Dupa ce a zis poezia, ce crezi ca i-a cantat?
    “Mosule, ce tanar esti!”, a lui Andre :D

  17. GK
    :lol: tot e bine ca nu a cantat ‘libera la mare’ :D
    eu fac bine. astept vacanta ca sa pot sa mai invat si eu ceva pt sesiunea de iarna. in rest plictiseala la serviciu, au fost toti cuprinsi de febra sarbatorilor. eu fiind mai taciturn din fire inca nu am prins microbul asta al sarbatorilor. in afara de vinul fiert altceva nu ma incanta in perioada asta. eu nu prea le am cu sarbatorile de iarna poate si pt ca acu 2 ani am avut un necaz exact in perioada asta :(

  18. Exista doar morfina – adica propriile noastre iluzii, pe care ni le facem despre Dumnezeu…care ce curios, ajuta doar pe cei bogati, despre sfinti – atat de multi ca nu li se mai stie numarul si atributiile, despre cerul – unde o sa fin recompensati cupa iadul de pe pamant, despre iad – pe care-l cunoastem zi de zi, despre adevar – care e o nostiune aleatorie, despre cinste – care e chestia cu hainele imparatulu, despre dragoste – care e chimie pura…si despre multe, multe altele, cu care ne place sä ne umplem aceasta existenta in care suntm doar niste marionete, manuite de un destin idiot. Trebuie sa admitem toate aceste iluzii, plasmuiri, hymere, caci altfel viata ar fi nu cenusie ci neagra. Si cel putin, copiii sa vada lumea altfel, baram acum, inainte de a intra in jungla vietii unde regual este : mananca sau esti mancat. Baram acum, au tot timpul sa descopere adevarul…Lasa-l pe Mos Craciun sa existe, chiar daca este plasmuirea unui desenator american pentru o reclama de Pepsi Cola. Avem nevoie de droguri – cum ar fi sarbatorile si Mosul fantomatic, pt. a iesi din cenusiul vietii si a uita ca majoritatea suntem doar plevusca – hrana marilor rechini care conduc tara…conduc lumea.

  19. Mos Craciun exista, in fiecare dintre noi….spiritul de Craciun il poarta fiecare in suflet, si cat timp arde, o sa existe si Mos Craciun…poate nu cel mai bogat, cel mai drept, nu o sa aduca in casele celor multi bucuria(da, E.G….ai dreptate cu asta…ar trebui, dar…portmoneul e gol…)…si poate cadoul cel mai de pret pe care il poti face celor iubiti nu e cel mare mare ambalat cu funda rosie si care te-a costat tot salariul pe decembrie plus prima…ci un strop de iubire, un zambet bun, o mangaiere in plus…
    Craciun fericit tuturor!

  20. un copil optimist si unul pesimist in seara de ajun. pesimistul: daa, mos craciun e la dieta, n-o sa-mi aduca nimic, ca nici n-am fost cuminte, si oricum o sa ma uite, parca vad ca nici nu ajunge la mine…
    copilul optimist e convins ca mos craciun va veni, si abia asteapta.
    noaptea vine mos craciun. ii lasa copilului pesimist tot felul de cadouri, masinute, trenulete, ciocolata, gramada. cand sa ii lase si copilului optimist ceva, constata ca sacul e gol. baga mana mai adanc, si gaseste… o balega. e, asta e, atata am, atata las – si-i lasa balega.
    dimineata: copilul pesimist: “eu am primit un trenulet da’ nu e prea mare, si o masinuta, da’ nu e culoarea pe care o vroiam, si ciocolata, da’ e cu lapte si fara alune… tu ce-ai primit?” il intreaba pe copilul optimist, care se tot invartea, cautand pe dupa mobila, prin toata camera, uitandu-se din cand in cand pe geam.
    “un cal, dar nu-l gasesc.”

    nu conteaza CE aduce Mos Craciun. conteaza ca, atat timp cat “hornul e desfundat”, el va veni.

  21. Codru: mi se intampla mie. Totul s-a schimbat in momentul in care am inceput sa primesc bulk-ul in inbox. Ceea ce nu-ti doresc si tie :)

  22. GK,
    Mos Craciun nu poate fi Santa Claus (sau cum vrei sa scrii, in functie de limba vorbita de aiurea), pentru bunul motiv ca e “al nostru”, al romanilor. Iar daca tu nu simti romaneste, degeaba s-a chinuit Lucia sa te lamureasca.
    Inca nu ati invatat sa respectati credinta, cutumele si obiceiurile stramosesti… pacat.
    V-ati “transplantat” aiurea (nu peiorativ, ci atotcuprinzator) si nu mai sunteti de acord cu nimic romanesc. Pacat.
    Ma intreb DE CE mai zburataciti pe forumuri romanesti? Raspunsuri posibile sunt multe. Dar v-as sfatui sa incercati sa va autoanalizati profund si sa gasiti raspunsul ce vi se potriveste.
    Si, ca sa revin, in numele “globalizarii”, Mos Craciun NU TREBUIE sa fie transformat in Santa Claus…

  23. Desigur ca exista Mos Craciun! Trebuie sa fii extrem de naiv sa te indoiesti si sa-ti explici toate actiunile lui vizibile ca rezultat al vreunei conspiratii vaste si longevive care ii mentine mitul atat de bine.
    Deasemena trebuie sa fii extrem de naiv ca sa crezi ca Mos Craciun e batranelul amabil si drept care imparte bunatati si bucurii celor meritorii si ciozvarte de carbune celor poznasi sau deadreptul rai. Acesta e mitul absurd!
    Mos Craciun este nu numai o reflectie veridica a lumii ci si, pentru cei dispusi sa invete, o lectie despre ea.
    Mos Craciun este nimic altceva decat angajatul sezonier al Marii Corporatii (MC) care cuprinde lantul tuturor corporatiilor care la randul lor supravegheaza intregul esafodaj executiv, legislativ si judiciar al fiecarei tari ca si proiectiile lor externe cum ar fi World Bank, International Monetary Fund, etc.
    Oricine observa lucid poate vedea cum Mos Craciun scoate din sac bonusuri de multe milioane de dolari pentru sefii corporatiilor care ipso facto au fost buni tot anul, ca si taciuni stinsi impachetati festiv in hartie rozalie (“pink slip”) pentru angajatii cei rai si supranumerari care sunt dati afara chiar inainte de Craciun. (Pshihologi consultati de marile corporatii au stabilit clar ca cel mai potrivit moment pentru a da afara mai multi deodata fara efecte substantiale asupra moralului celor ramasi este chiar inainte de Craciun:
    ceilalti sunt preocupati sa afle daca ei insisi au primit vreun bonus cat de mic, sau sa-si faca cumparaturile frenetice de ultim moment si nu dau aceasi atentie evenimentului pe care ar da-o, sa zicem, in Septembrie sau in ianuarie. Iar dupa sarbatori, cand se intorc la lucru, uita pe cei absenti, preocupati cu noile sarcini rezultate din redistribuirea atributiilor celor demisi printre cei tramasi.
    Mos Craciun lucreaza si mai vizibil la scara mondiala dar nu e sectar, ci opereaza indiferent de adeziunea confesionala a recipientului: e bun cu Pakistanul si India, sever cu Iranul, e bun de tot cu Israel, mustrator usturator cu Palestinienii, cu Irakienii si de curand a devenit extrem de sictirit cu Venezuela.
    Mos Craciun are resurse financiare personale uriase a caror sursa nu e pe deplin cunoscuta. Drepturile de copyright ale imaginii lui folosite de toate corporatiile sunt doar o mica parte vizibila a venitului lui.
    Mos Craciun exista si, daca esti “mic” e de temut.

  24. aspida
    daca m-as lua dupa mintea ta, ar trebui sa-l si brevetam pe Mos Craciun.
    Ai putea sa dai o definitie a lui Mos Craciun, fara sa fie o clona mascata a internationalului Santa Claus?
    Nu. Si stii de ce? Pt ca si tu ca si Lucia incepeti sa confundati Craciunul cu Mos Craciun.

  25. Mos Craciun exista pentru toti cei care inca mai cred in el….si cei care cred nu il vad neaparat ca un batranel grasun cu barba alba, imbracat in rosu si cu cizme negre….nu neaparat…Mos Craciun e de fapt spritul acela de bucurie si bunatate pe care il simti in zilele alea din an….24,25,26,27…decembrie….plus-minus…:D…si el vine la toti in fiecare an….chiar dak mai crezi sau nu in el…:)

    Craciun Fericit….!

  26. @ Codru & Socio
    daca mai primiti notificarea in bulk, inainte s-o cititi mutati-o in inbox. urmatoarea notificare ar trebui sa vina in inbox daca faceti asa. la mine a mers

  27. GK,
    clona sau nu, in Romania i se spune Mos Craciun. Si… de ce ar fi nevoie de o brevetare?
    Cu mult inainte de confiscarea spiritului de bunavointa si bunatate crestineasca (indiferent de confesiune) care se manifesta in preajma si in timpul Craciunului – asa cum bine puncteaza, cu amaraciune si luciditate, Gabriela -, in Romania a existat MOS CRACIUN.
    Asa ca, las-o mai moale!
    Fara “confuzionare” … intre Craciun si mosul cu acelasi nume, ce-ti spun tie colindele traditionale romanesti? Ca-s o clona a celor occidentale?
    In fond, tema pusa in discutie de cei doi G. a fost distorsionata prin pozitia exprimata de tine.

  28. aspida
    nici n-am avut pretentia ca sunt on-topic, imi dau seama ca am deturnat intrucatva tema initiala, iar daca ai fi citit printre randuri tot ce am postat, ai fi vazut ca in esenta spun acelasi lucru cu Gabriela, cu care vad ca esti de acord. Numai ca asa e trendy de la o vreme. Hai sa fim noi feministe, sa le dam peste nas masculilor. Mai lasa petocuri.ro, ca te invata numai la prostii.

  29. Nu stiu ce aveti cu formatia Andre. Daca Pink Floyd, Police, Van der Graaf si Genesis s-au reunit, macar ocazional, nimeni nu ma poate impiedica sa sper ca si cele doua Andree vor face acest pas asteptat cu sufletul la gura de toti fanii. Calculul meu e simplu: expunerea lor se va imparti – sper – la jumatate.

  30. aspida

    Daca e sa despicam firul in patru, atunci si colidele “traditionale” nu sunt crestinesti si au fost “crestinate”. Sa facem din asta o tragedie? Nu cred ca e cazul.

    Crestin sau pre-crestin, e timpul din an in care oamenii au simtit nevoia sa-si umple sufletul de caldura, sa lumineze viata celor mici cu sperante si sa incerce macar sa faca lumea asta sa para mai buna decat e. E victoria vietii impotriva iernii muribunde, e steaua calauzitoare in noaptea grea, e Mosul, cum vreti voi sa-i dati numele.

    Vrem noi sau nu, Sarbatoarea Nasterii Domnului a fost adoptata de civilizatiile pre-crestine si sarbatorirea ei adaptata local. Vrem sau nu, lumea de azi se indreapta spre globalizare. Lucrurile s-au schimbat si se vor schimba, si asta include “obiceiurile”. E in natura vietii sa fie asa.

    Tot ce va spun e Craciun Fericit si sa ne bucuram! Pastrati hornul curat sa poate Mosul sa vina la voi!

  31. Ce amintire mi-a ramas in cap despre Mos Craciun, a fost de fapt Mos Gerila.
    Cateva randuri pe care copiii vremurilor grele le cantau cu durere dar curajos

    Mos Gerila, Mos Gerila
    Si la anul daca vii,
    Eu te bag in P.M.
    Si ma P.s pe jucarii.

    Sunt cam 4 decenii de atunci cand papica lipsea din multe case.

    Cred ca este un “trebuie” sa avem un Mos Craciun, chiar daca gandim altfel.
    Daca generatia actuala considera ca este “demodat” poate ne desvalue cum ar trebui sa fie Mos Craciun.
    Inca mai gandesc cu placere la ce-mi rezerva cadoul. Poate ca este??? Poate ca copiii mei vor catadicsi sa sune macar la telefon, sau poate un vecin sa bata la usa si sa ma felicite c
    de acest Craciun.

  32. Alex_S,

    ai dreptate, iar eu m-am exprimat in truisme (bunatate crestineasca), ca sa fiu inteleasa mai lesne.
    Frumoasa si pozitiva pozitia pe care o ai = victoria vietii… dar cred ca s-ar potrivi mai bine la Pasti, acea fraza :)) (cu iarna muribunda)…
    La naiba, omul trebuie sa creada in ceva, chiar daca e vorba si numai de “stea calauzitoare”, oricare ar fi ea.

    Sarbatori fericite tuturor (asa se spune, nu?)

  33. …scuze,
    cred ca, ar fi trebuit sa inchei cu
    “Happy X-mas”,
    sau
    “Have a nice day”?

    Asta, ca sa arat c-as fi de acord (de parca m-ar intreba pe mine cineva asta!) cu globalizarea si, mai ales, cu romgleza la moda acum.

  34. aspida

    Nu, nu… Mie poti sa-mi spui Craciun Fericit :D

    Nasterea Domnului e in antiteza cu noaptea cea mai lunga. Eu cred ca a fost voit aleasa atunci. Din cate stiu, istoric, nu se cunoaste cu exactitate data nasterii Domnului.

  35. happy christamas everyone
    ce intrebare e asta?normal ca exista,e ultimul simbol al copilariei care mi-a mai ramas numai ca l-au comercializat astia mai ceva decat pe Dumnezeu

  36. Mosul exista pt. ca noi l-am inventat. Indiferent cum se cheama. Iar daca cei care traiesc departe au adoptat denumirea tarii respective, nu e un pacat. Nu exista doar 23 de milioane de roamani ( cei din tara) si cele zece rapsandite peste tot in lume. Pana la doua miliarde de crestini, sunt destui care l-au adoptat pe bunul mos asa cum e traditzia lor. E firesc. Ca fapt divers, Mosul, tanar de nici 200 de ani are multe denumirei Astfel:Moş Crăciunul mitului român (în comunism Moş Gerilă) este mai ades numit: Father Christmas, Sint Nikoloses, Père Noël, Sinterklaas, Nikolaus, Santa Claus, iar în unele ţări este pur şi simplu înlocuit de Kristkindl (copilaşul Christos), de îngeraşi, sau alte personaje legendare.
    Mi se pare interesantă o scurtă trecere în revistă a numelor ce i s-a dat în diferite ţări – atribuţiile însă rămânând identice. Astfel: în Afganistan – “Baba Chaghaloo”; în Albania – “Babadimri”; în Armenia – “Gaghant Baba”; în Belgia – “Kerstmann”; în Brazilia – “Papa Noel”; în Bulgaria – “Dyado Koleda”; în Cehia – “Ježíšek”; în Chile – „Viejito Pascuero”; în Danemarca – “Julemanden”; în Egipt – “Papa Noël”; în Finlanda – “Joulupukki”; în Franţa şi Canada franceză – “Le Père Noël”; în Germania – “Weihnachtsmann” sau “Nikolaus”; în Italia – “Babbo Natale”; în Irac şi Africa de Sud -“Goosaleh”; în Iran – “Baba Noel”; în Irlanda – “Daidí na Nollaig”; în Lituania – “Kalėdų Senelis”; în Norvegia – “Julenissen”; în Polonia -“Święty Mikołaj”; în Portugalia – “Pai Natal”; în Scoţia – “Daidaín na Nollaig”; în Serbia, Bosnia şi Herţegovina – “Deda Mraz”; în Spania şi America Latină – “Papá Noel; în Suedia – “Jultomten”; în Turcia – “Noel Baba”.
    Dar, indiferent cum îl denumesc, este poate cel mai iubit personaj al copilăriei. Şi nu numai…La orice vârstă, el îţi reaminteşte emoţia aşteptării şi bucuria darurilor, te reîntoarce pentru scurt timp în “anii de aur”, când totul ţi se părea posibil, când jocul şi viaţa erau noţiuni identice.

  37. ba…pentru un articol despre craciun si pentru o data la care ar fi trebuit deja ca “spiritul” sa fi cuprins pe toata lumea, sunteti foarte certareti.
    si mi se pare ca sunt cativa care se cearta de dragul de a se certa. o damigeana de vin fiert si un wii ajuta enorm. incercati !

  38. Am si eu vreo doua observatii.
    1. Mai intii spui ca ….”În viitor e posibil să fie privit(mos craciun) nu ca un aducător de daruri, ci ca un membru al unei secte ciudate, parcă prea generoasă. Un tip care livrează gratis la domiciliu în ziua în care toţi se odihnesc va deveni suspect, iar cadourile, înainte de a fi despachetate, vor fi puse la ureche în căutarea unui eventual ticăit. Deocamdată însă, Moşul e doar anacronic, pentru că ideea din care a luat naştere începe să fie depăşită. Cine mai dă astăzi ceva fără să ceară altceva, măcar o chitanţă sau o dobândă?”…Ai uitat, poate de insurectia generozitatii mediatico-publicitare, ai uitat de Surprize-Surprize, (unde, ca si in cazul lui mos craciun nu trebuie decit sa trimiti o scrisoare), de aia care-ti dau televizoare color daca te surprind uitindu-te la postul cutare, de aia care-ti dau (fara sa-ti ceara chitante sau dobinzi)sucuri, tricouri, inghetata etc, ai uitat de “Daruiesti si Cistigi”, de Teledonuri, de Jiji, de Tabara, de Bill Gates si mai ales de Waren Buffet, Mos Craciunul ala “incontinent” si banuit de nebunie, care a donat 30 de miliarde de dolari fundatiei lui Gates. Iata, deci, ca in forme caricaturale sau chiar autentice, “ideea din care a luat nastere mos Craciun” supravietuieste, nu e defel depasita ci, din contra, profifereaza, fixata intr-un etos caritabil, aproape fara corespondent in istorie.
    2. Pe urma zici:…” Când un mit devine prea vizibil, iar dovezile existenţei sale sunt obraznice şi făţişe, tindem să nu mai credem în el”. Cu asta chiar c-ai virat-o-n deconstructivism( salve doc!). Ce inseamna “un mit devine prea vizibil”…?! Pai mitul e de obicei vizibil, auzibil, povestibil, e o saga care poate stirni mai mult sau mai putin interes. Devine vizibil pt ignoranti, trebe’ sa-l manipulam cu discretie sau ce-ai vrut sa zici?! Ca sa nu mai vorbim de faptul ca pt noi, modernii, nu mai exista decit mituri degradate (transformate in povesti, legende), mituri care nu ne mai angajeaza totalitatea fiintei, nu ne mai reveleaza mistere ci ne furnizeaza doar un rudiment de comportament exemplar, stimulindu-ne simtul ludic. Cum adica datorita “dovezilor obraznice si fatise ale existentei” mitului “tindem sa nu mai credem in el”???!!! Pai, mai intii, avem o exprimare total nefericita pt ca “dovada existentei mitului” e mitul insusi(care se nareaza) si cred ca ai vrut sa spui mai degraba “ banalizarea, demonetizarea, kitchiuirea lui Mos Craciun prin confiscarea lui de catre pletorica masinarie consumerista”. Si-apoi, nu mai credem in mituri de mult, (dinainte de nasterea societatii de consum) si din cu totul alte cauze decit din cea a“merchandizarii” lor. Sint destul de suparatoare confuziile astea. Mitul este “corpul” lingvistic al simbolului, ritualul este “corpul” gestual al simbolului, iar imaginea, pictata sau sculptata, este “corpul” sau iconic. Prin urmare simbolul fie ca se manifesta prin mit, ritual sau icoana/idol, reprezinta o cale de comunicare cu sacrul. Ori dupa expresia ta,(“dovezile obraznice si fatise etc…….”) redundanta unei manifestari simbolice(recte, mitul lui Mos Craciun) in loc sa ne apropie de trairea sacrului ne indeparteaza, in mod paradoxal, de ea. Ciudata dialectica. Probabil ca daca am besteli toate simbolurile, suprasensibilul ne-ar coplesi pur si simplu cu prezenta lui!!!