in În pat cu duşmanul, Evenimentul Zilei

Femeie singură, vreau copil

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Darul în plus

de Elena Georgescu

Într-o lume obsedată de progres, performanţe şi evoluţie, în care încrederea şi prietenia tind către zero, iar visurile au fost înlocuite de fantasme, acolo, undeva, dedesubt, trăieşte omul. Continuînd săpăturile în profunzimile fiinţei, găsim ceva ce omul a primit prin naştere şi va transmite tot aşa şi numai aşa: condiţia umană.

Maternitatea e darul în plus făcut femeii. Cu bărbat sau fără, ea vrea să devină mamă. În „Aşa grăit-a Zarathustra”, Nietzsche vorbeşte despre bucuria bărbatului când spune „vreau” şi despre bucuria femeii când spune „mă vrea”. Această bucurie, a femeii, nu vine din altruism, este o garanţie că poate procrea. În viziunea lui Nietzsche, bărbatul este pentru femeie doar un mijloc, scopul real fiind maternitatea.

Sunt studii care afirmă că în viitorul îndepărtat femeile vor fi tot mai multe, iar bărbaţii tot mai puţini. Ce se va întâmpla dacă proporţia va deveni un bărbat la zece femei? Va naşte doar cea măritată? Se va legaliza poligamia, pentru a permite copilului să-i aibă laolaltă pe ambii părinţi, chiar dacă unul va lucra cu o zecime de normă?

Cred că este dreptul fiecărei femei de a deveni mamă, indiferent dacă are sau nu un bărbat lângă ea. Într-o lume sterilă, în care se aud prea multe vorbe şi se văd prea puţine fapte, dacă o femeie spune „Vreau să fac un copil!”, e bine să fie lăsată să îl facă. Această dorinţă nu s-a născut în inima sau în mintea ei, ci în pântece. Nu vă băgaţi peste asta!

Egoism

de Adrian Georgescu

A reduce apariţia unui copil la o chestiune de producţie, la o banală colaborare dintre donorul bărbat şi receptorul femeie, este o dovadă de egoism.

Până la un punct, acest egoism e perfect justificabil. Nici un cuplu nu face un copil de dragul acestuia, ci din dorinţa de a-şi împlini propria viaţă. Nu aduci însă pe lume un companion întru singurătate, un ursuleţ de pluş care te va ajuta să înfrunţi mai uşor viaţa, ci o fiinţă. Aceasta va avea propriile nevoi, gânduri şi probleme. Poţi să alegi pentru tine, însă în ce măsură ai dreptul de a o face pentru altcineva?

Dacă femeia are acest drept garantat, de a-şi împlini viaţa prin maternitate, care sunt drepturile viitoarei fiinţe umane? Să crească din start fără tată, înconjurată de o pleiadă de bunici, mătuşi şi de prietene ale mamei? Sunt goluri pe care nu le putem umple. Cine va juca fotbalul cu băieţelul: un vecin binevoitor? Cine o va purta pe fetiţă pe umeri? Un eventual iubit al mamei?

Respect tăria, ambiţia şi hotărârea femeii. Ea este cea care, în ciuda bătăilor răsunătoare cu pumnul în piept ale bărbatului, face lumea să se învârtă. Uneori însă, această forţă vitală poate deveni la fel de pustiitoare precum cea a bărbatului care lasă în urmă semne ale trecerii sale prin Univers şi pleacă mai departe. Vorbim de două forme de egoism asemănătoare în fond, cu diferenţa că deseori bărbatul nu se uită înapoi, iar femeia nu priveşte înainte.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

365 Comments

 1. adevarul e undeva la mijloc, ca orice cacat de adevar care se respecta. da, de preferat ar fi ca un copil sa aiba doua bucati parinti. uneori nu se poate. cunosc foarteeeeeee multe mame singure. care au ajuns singure prin diverse imprejurari. ma uit la ele. nu m-ar deranja sa fiu mama singura. nu pot analiza daca e vb de egoism, nu cred ca e. cred pur si simplu ca as fi oricum o mama foarte buna. si orice s-ar intampla nu trebuie sa las asta sa se iroseasca.

 2. intru totul de acord cu opinia dnei elena georgescu.
  in ce masura ai dreptul de a alege in locul unei fiinte nevinovate, care nu poate inca decide pentru propria-i existenta si care va deschide ochii intr-o realitate construita in jurul lui de altcineva ?
  am zis.

 3. @shmeny

  Sa stii ca am cunoscut o gramada de mame foarte bune care au sfarsit prin a avea copii foarte rai .
  Sa fii o mama buna e o conditie necesara dar nu si suficienta pentru dezvoltarea corecta a personalitatii odraslei.

 4. AfterD,
  ai mare, mare dreptate. din pacate, nu pot sa adancesc discutia pentru ca nu sunt inca mama nimanui. vorbeam de ce simt si despre cum cred ca m-as descurca.

 5. sunt tot mai multe divorturi. acei copii cresc tot fara un parinte. care ar fi diferenta? daca divortz e voie, de ce sa nu fie voie mame singure de la inceput? macar copilu nu trece prin trauma divortului.
  pe de alta parte, banuiesc ca va fi dureros cand va spune la scoala sau prietenilor – tata? nu cunosc notiunea.

  acest meci georgescu-georgescu imi suna a remiza.

 6. Planeta e suprapopulata oricum, tara noastra are multi copii abandonati pe care eventual unele femei ar putea sa-i infieze… adica decat sa mai aduci pe lume inca un nefericit (in sensul ca fara tata nu praea e ok…), mai bine faci putin mai fericit un copil orfan. Sigur, e usor de spus si greu de luat o decizie, dar ca mama singura, cel putin la noi, e greu sa crezi ca odrasla va avea conditii optime de viata pe tot parcursul… din motive financiare, in primul rand, si sufleteste vorbind, in al doilea rand… e greu de spus cum e mai bine.

 7. @Shmeny

  Totusi , o sa adancesc eu discutia. Commentul tau nu face decat sa sustina teza lui AG mai bine decat ar fi putut-o el face vreodata . Citez :

  “nu m-ar deranja sa fiu mama singura. nu pot analiza daca e vb de egoism, nu cred ca e. cred pur si simplu ca as fi oricum o mama foarte buna. si orice s-ar intampla nu trebuie sa las asta sa se iroseasca.”

  Nu m-ar deranja … as fi … toate raportate la tine. Despre copil nimic.

  P.S. Nu o lua personal … doar m-am incins la discutie :)

 8. E greu de stabilit ce e mai bine. Totusi, mamele trebuie sa se gandeasca si la viitorul copilului. Copii au nevoie si de un tata. Sunt mai inclinat sa dau dreptate lui Adrian. Exista o doza mare de egoism la femeile care devin mame fara a avea un sot.

 9. Fara legatura cu subiectul acum (am sa postez un comentariu mai tarziu),ca tocmai ce am vorbit aici despre filme,ai auzit ca a murit HEATH LEDGER? Se presupune ca s-a sinucis,in orice caz a fost vorba despre o supradoza.Pacat,baiatul asta era foarte foarte talentat,si nu ma refer numai la rolul celebru din “Brokeback Mountain”.

 10. Cred ca pot fi de acord cu remiza acordata de explorish.
  DAR,
  intrebarea e DE CE sunt femei care decid sa fie mame singure … din start!?
  Pentru ca sunt prea multe divorturi in preajma-i (1)
  Pentru ca, desi sunt destul de multi barbati iubitori de copii, nu toti sunt (se manifesta) responsabili fata de progenituri (2)
  Pentru ca, din nefericire, sunt prea multi barbati i-i-i-iresponsabili sub multe aspecte (desconsiderarea notiunii de familie; lipsa de responsabilizare; “betivani ratati” – imi place sintagma!)
  Le admir si invidiez pe acele femei care prefera o sarcina care dureaza o viata, si nu doar 9 luni…. (valabil pentru mamele “responsabile”, nu pentru inconstiente)
  Stiu ca se poate parea egoism à la madame Iliescu… dar, va rog, nu luati in calcul anomalia asta.

 11. AfterD
  hai sa adancim.
  cand am zis ca voi fi mama buna, ma refeream implicit la copil. mama copilului. dar ca sa nu ma repet in dementza, am lasat-o asa.
  a fi mama buna nu cred ca e un exercitiu despre a iesi in evidenta, ca lindsay lohan pe covorul rosu (man, nu trage!). a fi mama buna presupun ca inseamna sa cresti un omuletz care sa se bucure de ce ai sa-i oferi. vorbeam pur si simplu ca fiul sau fiica mea va primi ce pot eu sa-i dau mai bun. cum el/ea nu exista mi-era usor sa port discutia raportandu-ma la mine.

 12. hello hello cei care acuzati femeile de egoism si va opriti aici. dar chiar AICI va opriti. vorbiti despre asta ca despre egoismul suprem. si, credeti-ma, nu cred ca e acesta…

 13. @Shmeny

  “vorbeam pur si simplu ca fiul sau fiica mea va primi ce pot eu sa-i dau mai bun”

  Iar te raportezi la tine. Problema e daca va primi ce isi va dori/ce va avea nevoie , nu daca va primi tot ce poti tu sa-i oferi mai bun .

 14. In legatura cu subiectul zilei aici,pe blog,spun ca expresia egoismului,in sensul in care il prezinti tu,este Adriana Iliescu,doamna care a nascut la 67 de ani,parca.In momentul acela noi,cei care am aflat vestea,ne-am gandit mai mult decat mama copilului la viitorul lui.In alta ordine de idei,punctele voastre de vedere sunt foarte de actualitate,in Olanda e o dezbatere publica zilele astea,despre cuplurile de acelasi sex si copiii acestora.Pentru ca,vezi,egoismul acela se aplica si in cazul unor barbati care doresc copii in absenta unei mame.

 15. @shmeny

  Sunt absolut convins ca nu e egoismul suprem … ba dinpotriva , e unul cu aroma de martiriu.

  Dezbatem forma asta de egoism (de fapt dezbatem daca e o forma de egoism) pentru ca asta trata articolul lui AG.

 16. Si, by the way… am crescut singura. Ma rog, cu “sprijinul” rudelor, dar, practic, fara parinti.
  DACA as fi fost infiata… nu cred ca as fi fost un copil model, usor de “stapanit”, indrumat, educat. M-am autoeducat.
  I’m a self-made woman.
  Daca ati sti de cate ori n-am gandit si rostit “pe mine de ce nu m-a intrebat nimeni DACA vreau sa ma nasc?!”
  Si… cand a fost cazul, m-am decis ca e preferabil sa nu aduc pe lume un alt suflet nevinovat care sa sufere ca si mine, sau mai rau.
  Ulterior, am ajuns la concluzia ca singura realizare in viata este crearea vietii. DAR… nu s-a mai putut.
  Asa ca, cine vrea sa fie infiat ? :) :) :)

 17. AfterD,
  am si zis de ce ma raportez la mine. pt ca deocamdata asta e elementul concret. nevoile unui copil le cunosti pe parcurs, mergi dupa ele, si asta e valabil si cand sunt ambii parinti de fata, si cand esti mama singura. eu oricum sper sa nu fie cazul…

 18. “Această bucurie, a femeii, nu vine din altuism”
  Trebuia “altruism”, cred.
  “. Ce se va întâmpla dacă proporţia va deveni un bărbat la zece femei?” Prea SF, dar din cate stiu (nu sunt sigur, asa am auzit) in India sunt 5 femei la 1 barbat, barbatii isi inchiriaza sotiile o noapte pe o suma considerabila de bani. :D

 19. @Shmeny

  “nevoile unui copil le cunosti pe parcurs, mergi dupa ele”

  Cu alte cuvinte intai il faci si dupa aia iti dai seama daca poti sa-i satisfaci toate nevoile ? Riscant.

  Ca sa nu monopolizam discutia astept replica ta dupa care eu zic sa inchidem “meciul” ;)

 20. AfterD,

  stii, e o vorba care spune ca niciodata nu e momentul sa aduci pe lume un copil. mai ai ceva de munca, o casa de construit, un mexic de vizitat. nimeni nu stie dinainte. poate aduci pe lume un copil, ai ce sa-i oferi sub toate aspectele, dar te calca freza comandamentului de iarna pe trecerea de pietoni.

  eu zic ca amandoi avem dreptate. si aici e remiza

 21. @After
  “Cu alte cuvinte intai il faci si dupa aia iti dai seama daca poti sa-i satisfaci toate nevoile ? Riscant.”

  Cand te casatoresti faci toate calculelelelelele?

  Ce zodie esti mai draga? scorpion? :) ca despici firu’n paishpe…

 22. AfterD

  “nevoile unui copil le cunosti pe parcurs, mergi dupa ele”
  La faza asta sint de acord cu Shmeny. Tu ce-ai vrea? Mai intai sa faci un orar pentru fiecare zi si apoi sa faci copilul? Sa-i programezi inainte de nastere fiecare zi din viata astfel incat sa nu apara nicio (sau nici o?) surpriza? Ei bine, asa ceva cred ca nu se poate. Inevitabilul se poate produce oricand. Poate sa-si rupa o mana, sa se inhaiteze cu cine nu trebuie sau Doamne fereste sa-i moara parintele.

 23. @aspida

  Am suflet de copil,sa stii :) M-a “prins” revolutia in clasa a XI-a (poate ca ar fi trebuit sa pun intre ghilimele “revolutia”,nu “prins” :) )

 24. AG
  “Cine va juca fotbalul cu băieţelul: un vecin binevoitor? Cine o va purta pe fetiţă pe umeri”
  Si ce tefaci daca respectivul tata este un betiv, drogat care isi bate baiatul/fetita din ora in ora pentru ca asa i se nazareste lui. Asta e un caz fericit pt copil? N-ar fi mai bine sa creasca doar cu mama?

 25. @After,
  cand e ziua ta? Esti ca mine… cu ascendent in scorpion :)
  @Octavius,
  esti cam “copt”, mai draga :) Si da, ai dreptate cu “revolutia”.

 26. @aspida

  Ai dreptate,am incercat si eu :) Dar sigur ca vocea mea e prea matura ca sa te conving cu un “cand ai o maaaaaaama…….”

 27. @After
  Sa nu fiu “indexata” ca incuiata, superstitioasa etc…. dar esti leit vara-mea, cu aceeasi data de nastere. Sa mai zica cineva ca n-au dreptate astrologii….
  Serbam pe 9? :)

  @Octavius,
  cand ai o mama, ce faci? ii aduci flori de ziua ei? sau ai pretentii sa te “slujeasca”?

 28. “Vorbim de două forme de egoism asemănătoare în fond, cu diferenţa că deseori bărbatul nu se uită înapoi, iar femeia nu priveşte înainte.” – Cred ca fraza asta de final sintetizeaza foarte bine cele doua puncte de vedere, amblele bine argumentate.
  Sper ca aceasta polemica sa nu se transforme in “traditionalul” duel: FEMINISM vs MISOGINISM :)

 29. super-despicarea firului (temei) in paispe-mii de parti …
  mai buna vorba aia ca ”cine are sa-i traiasca, cine nu …”
  a fi sau a nu fi, a-i face sau a nu-i face …
  mai degraba sa discutam de ce leaga unii copii cu lanturi sau catuse ,
  de ce altii ii arunca pe fereastra (cu sau fara parinte cu tot)
  Pai daca isi puneau problema si albinele daca mai polenizam sau nu,
  sporii ciupercilor daca se mai raspandesc sau nu …
  Specia tre sa mearga inainte !…

 30. Femeia e-n stare sa zica si: “Vai cat imi doresc perechea asta de pantofi!” pentru ca la o saptamana dupa ce-a luat-o sa se plictiseasca de ea. Prea multe legende cu maternitatea asta… :)
  Facem un pariu? Mai mult de 3500 de caractere la codrus pe subiectul asta. Pai dac-am fost eu in stare de vreo suta… :)
  @all: Salutare!

 31. @GK

  In masura in care orice referire la diferentele dintre cele doua sexe sa nu fie taxata ca misoginism sau feminism (lucru frecvent in epoca lui politically corect), nu cred sa ne indreptam in directia de care ti-e frica.

 32. Se intampla ca o femeie sa aduca pe lume un copil – al carui tata nu l-a dorit si s-a evaporat in eter, pt. a nu-si asuma nicio raspundere – totul fiind considerat doar o aventura. Poate in amintirea acestei iubiri, poate crezand ca un copil ii va umple singuratatea si nevoia de dragoste, poate pt. ca nu are alte alternative..copilul vine pe lume. E greu de spus si de comentat. Dar, un copil pt. ca sa se dezvolte armonios, are nevoie de PARINTI care sa tina masura lucrurilor. Care sa fie exemplu de urmat. Care sa-i dea incredere in el si sa-l calauzeasca. Dar de multe ori intr-o familie cu probleme, copilul va fi mult mai nefericit decat cu un singur parinte. Sa aduci pe lume un OM este o mare raspundere. Eu asa cred. Instinctul matern este una si responsabilitatea de parinte este cu totul altceva. Subiectul este foarte controversat . O femeie cu instinctele normale, va fi toata viata frustrata daca nu-si indeplineste menirea de mama. Dar un copil crescut doar de mama sau rude se va uita intotdeauna cu multa invidie, chiar durere la ceilalti copii care au si un tata. E un fapt.. Ati atins un subiect tare delicat si dureros. Deci, trebuie spus asa precum inteleptul celor trei fii ai sai: si tu ai dreptate fiule, si tu ai dreptate fiule, si tu ai dreptate. DAR, ca sa aduci pe lume un copil la varsta cand poti sa fii strabunica, este un act de inconstienta si enorm egoism. Nu se mai pune problema instinctului matern…toate instinctele se tocesc cu varsta, chiar acela de a bea si a te hrani pentru a supravietuii . In ultima instanta, este schimbul nostru de maine. Se prea poate ca toata degringolada din societatea romaneasca sa fie datorita faptului ca “decreteii” au crescut cu cheia la gat, si parintii sau mamele singure n-au avut timp sa-i cunoasca ce gandesc. Iar acesti copii ajunsi adulti, procedeaza la fel, timpul acordat copilului si comunicarea care trebuie sa existe este compensata cu bani si cu daruri. Si asta in cel mai bun caz. Un aspect din sutele. Un copil este ca o floare, are nevoie de soare – dragoste, de pamant fertil – familia, sa fie aparat de daunatori – mediul neprielnic, imagini deformate asupra oamenilor etc.etc.etc. Doar buruienile nu au nevoie de ingrijire, ele cresc viguroase in orice conditii. Imi place enorm cuplul vostru, fiecare cu punctul sau de vedere. Voi spune ca inteleptul – chiar daca repet ideea: si tu ai dreptate Elena, si tu ai dreptate Adrian. Felicitari pt. articole. Sunteti singurii care dovediti ca in jurnalismul romanesc exista inteligenta si sensibilitate, nu va faceti popularitate prin barfe demne de Groapa lui E.B. Felicitari. Felicitari si mergeti tot pe drumul asta.

 33. @GK
  Pana acum n-au fost semne in lansarea unui asemenea duel. Din fericire. Pentru ca ar fi cam deplasat.

  @Octavius,
  scuze, nu stiam melodia/poezeaua cu pricina :) :(
  Nu-s in stare “lirica” tot timpul… si memorie pentru versuri… bah!

  @After
  Unde, cand si cum? :)

 34. aspida
  nici nu am zis ca ar fi semne de asa ceva. De altfel cand am postat, nu citisem decat articolul nu si commenturile.

  socio
  >=5000 :)

 35. Shmeny: Si o urma timida de frustrare. De o saptamana imi caut bocanci. Copil am :)
  AfterD: De fapt puteam sa jur ca mi se citeste nerabdarea printre randuri :D

 36. @J.M.C.

  Ai avut un post Codrusian dar mult mai putin ermetic , mult mai plin de substanta , iar partea asta e cireasa de pe tort : ” Se prea poate ca toata degringolada din societatea romaneasca sa fie datorita faptului ca “decreteii” au crescut cu cheia la gat, ” Exceptionala imaginea gasita sa ilustrezi problema.

 37. @aspida

  In jurul datei de 9 (+/-) s-ar putea sa ne invitam mai multi de pe aici. Bineinteles ca Octavius e binevenit.
  Consoarta e blocata aici cand plec eu . Unul din noi trebuie sa ramana, ca altfel iese haos.

 38. Buna
  Este prima data cand scriu ,pana acum m-am multumit sa citesc articolele si comentariile celorlalti ,acum insa simt ca am ceva de spus.Si ma adresez in primul rant tie Adrian.Vorbesc din punctul de vedere al unui copil care a fost crescut fara tata nu pt ca mama mea asa si-a dorit ci pt ca a avut puterea sa ma creasca singura decta intr-o familie in care certurile si bataile erau la ordinea zile. Am fost crescuta doar de mama de la varsta de un an ,fara ajutor prea mare din partea bunicilor si crede-ma nu mi-a lipsit nicodata nimic ,nici material nici sentimental. Am jucat fotbal cu mama si tot ea m-a carat in spate atunci cand am vrut ,tot ea ma aparat si ma protejat, nu mi-a vorbit niciodata urat de tata si nici nu ma invatat ca este normal ca o femeie sa isi creasca singura copilul . Acum am 28 de ani lucuiesc singuira ,sunt independenta financiar si in continuare nu imi lipseste nimic, singurul lucru pe care mi-l doresc este o familie (sot si copii).Am ajuns insa la concluzia ca barbatii se tem de angajamente si de familie si atunci nu imi ramane decat sa fac un copil pe care sa il cresc singura oferind-ui tot asa cum a facut-o mama mea .Nu este egoism sa dai viata si tot odata sa dai tot ce ai mai bun in tine pt a creste un “pui de om “,din contra mi s-ar parea o dovada mult mai mare de egoism sa traiesc asa fara sa fac copii , sa fac umbra pamnatului fara sa ramana nimic in urma mea ,eventual sa muncesc ca un robot pt societate.

 39. @mirela
  in ce priveste adoptia parca as fi fost de acord cu tine. doar ca eu vreau un copil ca mine si asta se transmite si biologic , nu numai prin educatie.

 40. socio: :D
  cristina,
  cred ca ai crescut un om echilibrat, desi mai cred ca mamei tale nu i-a fost usor sa te “croiasca” asa. tocmai de-aia nu generaliza, la capitolul cu barbatii. sunt barbati si barbati pe lume, unii responsabili, altii nu. orice decizi sa faci, bafta iti doresc!

 41. cristina
  in cazul tau nu e vorba de egoism, ci de lipsa de incredere. In tine in primul rand. Oare chiar toti barbatii pe care i-ai intalnit se tem de astfel de angajamente? Haide sa gandim pozitiv. Cunosc o multime de femei ce se feresc de responsabilitatea asta. “Nu e momentul acum” – zic majoritatea. O majoritate cam de varsta ta (28-30 de ani). Dar atunci cand? Cand or ajunge la 40 si n-or mai putea? In ceea ce priveste experienta ta personala, cred ca au cam trecut vremurile alea in care barbatu venea in casa si n-avea altceva de facut decat sa-si bata sotia si copiii.

 42. @cristina
  poate ca barbatii nu se tem de angajamente,doar prefera sa isi ia un angajament atunci cand e cazul. eu iti inteleg dorinta ta de a avea copii si o si impartasesc – nu,nu ma ofer- dar nu e nimeni obligat sa-si ia un astfel de angajament fata de tine si de acel viitor copil.fa-i sa-si doreasca!

 43. @ aspida
  @ After D

  Bogdaproste! :) By the way,sunt Capricorn,pe aproape,deci stiu ce fel de flori aduc invitatii iarna :) Intrebarea e daca voi sarbatoriti in Amsterdam anul asta,ca eu pe aici/acolo ma invart :)

 44. Feminista de mine zice: nu mi-am luat nici o palma de la barbati toata viata.
  Micutzul si reprimatul mascul misogin zice insa: maaaare greseala!
  :D

 45. @jimerino

  Tare partea cu Romanita :) Noul trend e sa-i verifici mail-urile apoi,dupa ce dispare subit,sa spui ca a fugit cu amantul in Dubai :)

 46. @Octavius, copile!
  Nu mai stii unde locuieste mama adoptiva? :)

  Noi, ca amarastenii… ne-nvartim prin “Bucale” … urasc cuvantul asta nascocit de nonbucuresteni.
  Stie careva sa ma lamureasca de unde a aparut?

 47. Nimeni nu da dreptul unei femei de a se folosi de darul in plus,doar pt a se satisface ca femeie.
  Cand alegi sa fi mama,oricat de matura ai fi tot habar nu ai ce te asteapta.
  Un copil nu e o jucarie pe care daca te-ai saturat de ea o arunci intr-un colt(cu barbatii e mai usor….glumesc).
  Un copil are nevoie de ambii parinti,si si mama are nevoie de sprijinul tatalui.
  Femeile din ziua de azi pot juca si ele fotbal cu baietii,dar nu vor putea inlocui niciodata un tata.

  AG
  Recunosc cu amaraciune ca ai dreptate,e vorba de egoism.
  O femeie e cu adevarat puternica nu atunci cand dovedeste ceea ce poate,ci atunci cand isi recunoaste slabiciunile….dealtfel si cu barbatii e la fel.

 48. Ai dreptate deplina. Dar, vezi, faptul ca mama ta a fost obligata de imprejurari sa te creasca singura, si-a pus amprenta asupra conceptiilor tale despre viata. Nu mai ai incredere in oameni – in spe barbati. Felicitari pt. mama ta, nu i-a fost usor sa-si dedice intreaga existenta copilului. DAR, chiar daca relatia de cuplu este deteriorata si divorturile sunt in proportie aproape egala cu casatoriile ( cel putin in occident asa este), totusi, nu este intelept sa pornesti cu ideea preconceputa ( ramasa in subconstient datorita copilariei tale) ca poti si daca consideri ca asa e dorinata ta, vei aduce pe lume un copil, fara sa fie nevoie de un cuplu inchegat. Mama ta a fost silita de imprejurari, tot respectul ca nu ai simtit lipsa unui parinte. Oare ai intrebat-o vreodata ea ce a simtit ? Nu i-a fost usor. De fapt si-a trait viata prin tine. Si tot ce este posibil, acum sa fie singura…

 49. shmeny
  intradevar mamei mele nu i-a fost usor dar nici nu regreta nimic.la capitolul barbati e adevarat ca am exagerat un pic si sincera sa fiu inca mai sper ca va aparea la un moment dat barbatul ACELA dar daca intr-un viitor apropiat nu nu va aparea atunci nu ramane decat posibilitatea de a avea un copil singura …….ceasul biologic ticaie

  GK
  lipsa de incredere ,nici vorba . Sunt o femeie f sigura pe mine si puternica.

 50. @nico,

  “O femeie e cu adevarat puternica nu atunci cand dovedeste ceea ce poate,ci atunci cand isi recunoaste slabiciunile….dealtfel si cu barbatii e la fel.”

  Interesant, dar unde se percepe forta fiecaruia?

  Nu prea sta in picioare afirmatia ta.

 51. @Octavius,
  la naiba, cate cuvinte ar trebui sa evitam doar pentru ca au silabe rau mirositoare? :)
  N-ai raspuns la dilema mea, totusi… de unde a aparut acest apelativ care mi se pare mult mai urat….

 52. @aspida

  Cred ca “Bucale” nu vine totusi dinspre Cluj,parerea mea e ca a venit de acolo de unde s-a imprumutat si obiceiul cu furatul miresei,de la romanii (poti sa citesti cum vrei) aia care o fura pe bune,inainte de nunta :) Cam asa suna “Bucale”,parca aud si o manea.

 53. cristina
  ma raliez si eu cu shmeny si zic “asa, mai da”. Cat priveste ceasul biologic, fa-l sa ticaie mai rar ;)

  jimerino
  vremuri cam nashpa, asa-i?

  @all
  Barbatu catre sotie:
  “Stii ceva? In casa asta canta cocosul! Am zis”
  La care sotia:
  “Auzi? Ia iesi de sub pat si mai zi o data!” :D

 54. @After
  of-of-of…. cat de multa dreptate ai in ce i-ai raspuns Cristinei.
  Si, totusi, sa stii ca sunt exemplare umane care CHIAR sunt foarte sigure pe sine.
  Ii admir, ii si invidiez, nu-i inteleg…. Chiar asa, nici-un “dubito”???

 55. BTW, exista si barbati care si-ar dori copii, insa nu au gasit femeia care sa doreasca acelasi lucru. Mai rari, dar exista.

 56. @Octavius,
  mi-a venit inima la loc!
  Cred ca ai dreptate.
  M-am tot intrebat in ultimii ani -de cand in media se tot face apel la acest obicei ca fiind romanesc- de unde naiba a rasarit, ca eu nu-l “simt” propriu natiei asteia. Cgiar daca unii incearca sa ne puna tuturor stampila de hoti pe frunte.

 57. aspida

  Scuza-ma nu am nici timp si nici chef de discutii acum.Fiecare intelege ce vrea.Nu trebuie sa gandesti la fel ca mine.

 58. GK
  acum ticaie destul de rar ,peste cativa ani insa……

  Mama nu si-s trait viata prin mine sau exclusiv pt mine (cred ca ar fi fost mai rau daca ar fi facut-o si m-as fi simtit apasata de frustrarilele si neimplinirile ei). Acum nu e singura.

 59. cristina
  pe 23 January 2008 2:53 pm

  lipsa de incredere ,nici vorba . Sunt o femeie f sigura pe mine si puternica
  __________________________________________

  Asa spun toate. Si-apoi la prima cazatura in fund incep sa se planga ba ca sint singure, ba ca nu sunt bagate in seama, ba ca inca n-au gasit pe nimeni care sa le inteleaga si sa aiba grija de ele, ba ca nu exista barbati puternici pe lume. In special alea de pe romantica tv si petocuri.com vorbesc asa.
  E mare chestie sa spui despre tine ca esti puternica si sigura pe tine. Eu unul nu as indrazni sa gandesc macar asa despre mine. Atunci pentru ce mai ai nevoie de un barbat?

  Acestea fiind spuse, ma intorc la polinoamele Hurwitz :(

 60. @nasty
  stai ma ! da-le in cacat de polinoame , pana la urma e serioasa treaba cu petocuri.com? eu credeam ca e o gluma a lui GK. dau 3 clickuri si revin…

 61. aaa
  sa mai lamuresc ceva
  nu bag toti barbatii in aceiasi oala ,unii sunt betivi ,iresponsabili ,misogini,badarani, infantili, etc……iar altii sunt protectivi, iubitori, familisti, rersponsabili, muncitori,etc…..
  nu am ramas cu sechele din copilarie si nici din realtiile pe care le-am avut dar nu au mers
  asa a fost sa fie
  nu am intalnit eu pana acum barbatul cu care sa imi fac o familie……nu despre aste e vb
  discutia era daca este egoism din partea unei femei sa faca si sa creasca un copil singura

  egoism este atunci cand cresti un copil intr-o familiie unde sunt probleme , doar pt ca societatea zice ca e mai bine pt copil sa creasca in familie sau pt ca tie ti-e frica sa il cresti singura

 62. @Cristina zice:

  “egoism este atunci cand cresti un copil intr-o familiie unde sunt probleme , doar pt ca societatea zice ca e mai bine pt copil sa creasca in familie sau pt ca tie ti-e frica sa il cresti singura”

  Este egoism din partea societatii pentru ca “pretinde” asta sau frica de gura lumii? Ce-o sa zica lumea (societatea) ca divortam, desi exista un copil (mai multi)?

  Viata e prea scurta, oameni buni… mai ganditi-va si la asta si TRAITI-VA viata cum puteti mai bine!

 63. nastylicious

  de 6 ani ma intretin si lociesc singura ; esecuri am avut destule si nu am cazut niciodat in fund ,iar daca m-am impiedicat mi-am revenit si am mers mai departe

  in conceptia ta numai femeile slabe si neputincioase isi doresc un barbar cu care sa intemeieze o familie?

  e problema ta daca nu ai destula incredere in tine ,asat nu inseamna ca suntem toti la fel

 64. @smeny,
  scuze, dar n-am judecat si, cu atat mai putin, condamnat pe nimeni.
  Am analizat – dupa mintea mea proasta de femeie :) – si am comentat.
  Sunt convinsa ca fiecare dintre noi si-ar dori sa aiba parte de o viata “ideala”, cu un parcurs “firesc”… din pacate nu prea e posibil.

 65. aspida,
  dar nu ziceam, Doamne fereste, de tine sau de cineva anume. spuneam ca asa se intampla in general: 10 te lauda, 5 se abtin, 3 te fac praf, orice decizie ai lua, in legatura cu orice

 66. Cristina
  S-o luam pe rand:
  Felicitari pentru cei 6 ani de autointretinere. Orice esec e o cazatura in fund. Si banuiesc ca nu ai trecut singura peste ci ai avut un suport moral (membri ai familiei, prieteni, colegi, inghetata cu ciocolata etc).
  Apoi, dupa mine rolul cel mai important al unei familii este acela de a-si sustine membrii atunci cand acestia au probleme (financiare/morale/fizice). Daca tu esti atat de puternica si atat de sigura pe tine atunci din acest punct de vedere nu mai ai nevoie de ea. Deci de ce mai ai nevoie sa-ti intemeiezi o familie? Doar pentru a fi “trendi”?
  Tu singura ai recunoscut ca simti nevoia de a-ti crea o familie. Deci ai nevoie de ceea ce ar putea sa-ti ofere. Oare ce sa fie? Bani? Nu cred. Sex? Nu cred. Iubire? A, poate. Adica ceva ce iti lipseste in acest moment, un lucru care te face din senin sa nu mia fi atat de puternica si atat de sigura pe tine. Mai gandeste-te, putina modestie nu strica, si mai ales putin realism in ce declari.
  Cat despre faptul ca nu am incredetre in mine, ce pot sa spun? M-ai prins! O fi pentru ca sunt inalt, prost, urat si inca vreo 76 de defecte pe care mi-e lene sa le scriu.

 67. gata ! nu va mai onorez cu prezenta.
  am gasit la petocuri.ro doza de sinceritate,se sensibilitate si de intelegere din partea partenerelor de dialog, de care aveam nevoie.

  muahahahahaha! dau iama in ele :D

 68. nastylicious
  io tocmai indemnam la conciliere, cand ai venit tu s-o arunci pe asta cu tocurile. :)
  Si Jimmy si-a adus aminte ca am mai pomenit-o si eu o data, acum cateva luni.

  acum s-au mai domolit “cucoanele” de acolo, insa la inceput cand a aparut site-ul, sa fi vazut ce ura fata de barbati razbatea de acolo. S-or fi dumirit si ele ca atat feminismul, ca si misoginismul nu aduc nimic bun, decat ceva polemici pe bloguri :)

 69. Moise a fost parasit ( de nevoie)de mama lui – de tata nu se stie nimic…si totusi a supravietzuit. De fapt nu asta este esenta articolelor Yin si Yang. doar in comunism cand se facea caracterizarea cadrelor se intra in problemele vietii de familie si nu erai un membru de incredere daca divortai. Iar o femeie divortata era considerata de proasta moralitate, ce mai o paria a societatii. Indurai de rusine sau de frica. Esenta articolelor este daca o femeie la varsta senectutii are dreptul sa aduca pe lume un copil. Asta este. Exista casnicii fericite sau dezastruoase – viata isi scrie singura scenariile iar oamenii sunt actorii. Si norocul si destinul are un cuvant de spus. Normal, un iad familial este un mediu infinit mai morbid. Dar, repet, nu asta este subiectul ci MAMA EROINA CARE A LUPTAT SA INTRE IN CARTEA RECORDURILOR . Si…colateral, ambitia non-deontologica a unui doctor.

 70. “Esenta articolelor”
  acu daca divortezi esti trendy sa inteleg? Ce mai conteaza ca majoritatea adolescentilor cu probleme psihice, ca sa nu mai zic de aia care deja au ales sa-si puna capat zilelelor provin din familii dezbinate. Traiasca EGOISMUL DEMOCRATIEI NOASTRE ORIGINALE!
  Tocmai acum cand toate tarile europene isi pun problema cimentarii relatiilor familiale, ne gasim noi, romanii sa fim originali si sa vedem in asta o libertate. Incepusem sa cred ca atat EG, cat si AG au dreptate, dar citindu-ti commentul, realizez ca problema e mai grava decat pare.

  AG-EG
  1-0 si de data asta. Se pare ca in noul an AG e hotarat sa castige “meciul cu dusmanul” :)

 71. GK
  Eu nu sunt asa certaret si nici prea misogin nu-s. Insa m-ua uimit unele declaratii. Unde mai pui ca unele femei sunt mai misogine ca multi barbati (“vai draga, Luciu aia e asa siliconata”; “vai draga ce curva e aia ca se da la toti barbatii”; “vai tu ce ipocrita e aia ca nu se da cu fard de la Channel”)

 72. Pazea oameni buni . Jimerino e pe tocuri ! Asta da meci de categoria grea.

  Sau dupa cum ar spune prietenul M. Buffer :

  Let’s get reaaaady tooooo rummmbbleeeeeeeeeeee !!!!!!!!

 73. Salut.
  Nu stiu daca am fost foarte explicit in prezentarea temei. Aici, pe blog, nu am cum sa dau si subtitlul articolului, care lamurea mai bine tema. Ne refeream la femeile care aleg sa faca un copil stiind ca sunt putine sanse ca acesta sa beneficieze de prezenta unui barbat, cu rol de tata.

 74. shmeny
  Imi pare rau daca am jignit pe cineva prin comentariile mele.
  Si mi se pare aiurea ca femeile sa fie misogine. N-ar trebui sa se sustina intre ele? Asa ca barbatii: toti sint porci, nu e nici unu mai breaz, nu? :D

 75. shmeny good one :)

  pot … aplic ce am invatat despre democratie la cursul de filosofie politica: cel mai mic rau dintre 2 rele. am prins teama de hairstilisti (chiar..o exista hairstilistul ideal..asta da intrebare majora)

  vaai de mine sunt nevorbita. nu am mai vb de doua zile, am stat in casa sa invat pt examen

  P.S. si eu port 39

 76. Jim,
  nici nu te baga in seama femeile pe acolo.
  Nastylicious
  pentru ca nu toata lumea imparte oamenii in barbati si femei. uneori, fetele rad de fete si baietii rad de baieti. ca sa ma exprim asa…

 77. diana
  o singură rugăminte . Explică-i lui shmeny că idolatria pentru Lindsy (cum îi spunem noi, fanii) mi-a fost indusă, nu este o chestie nativă.

 78. de aceasta data tind a fii de acord cu ambii reprezentanti ai fam G, cu A. din punct de vedere romantic, cu E. pragmatic…
  dar in rest vb vorbe, e f usor de comentat din afara, e mai complicat cand esti inauntru…ca mama singura (pt cativa ani, acum fiica mea are un tata castigat imprteuna cu o surioara si care si-a luat in serios rolul de tata si al ei, nu precum cel natural…)…sunt de acord cu E.G:si mai de acord cu vb acea romaneasca..”tata e cel care te creste, nu cel care te face”
  Prea multe cupluri ajung la divort si prea multi tati divorteaza si de copil, nu numai de sotie..asa ca de ce nu mama singura, cand din pacate marea majoritate tot acolo ajunge?! E frumos si romantic ce spune A:G:.dar cati copii nu au crescut cu un tata care in loc sa ii poarte pe umeri sau sa joace fotbal duminica ii snopeau in bataie venind rupti de beti acasa sau asteptau alocatia plodului in cauza pentru a se mai imbata o data?! Si crescand au reprosat mamei ca putea sa ii fereasca divortand…dar ea saraca nu a gasit curajul…
  Pe acest subiect se pot scrie romane…Pe scurt..drepaate au amndoi, fiecare in felul sau..Ideal ar fii ca un copli sa se nasca si sa creasca intr-o familie care sa il creasca si inconjoare cu dragoste si tandrete…viata reala ne invata insa altceva si ne poarta altundeva…restul sunt doar vb si speculatii

 79. Adrian, subiectul este atat de greu de abordat. Similar cu un atelier de pictura, cu un singur model de 20 de pictori, care deseneaza acelasi model, dar fiecare din unghiul lui si prin prisma lui…Iar problema duratei casniciei in occident este mai dramatica. doua casnicii din trei esueaza. Limita de “viabilitate” este cca 3,5 ani. E un fapt. Se poate comenta sau nu, nici psihologii nu reusesc sa deznoade un nou NOD GORDIAN al relatiilor interumane. DAR, ceea ce este fantastic la tine, la voi – Adria & sunt subiectele deosebite, care abordeaza alte ipostaze ale societatii, cele care sunt practic ignorate, faptul ca omul are si alte valente, nu numai cum, cu cine, cand, unde…de care practic nu ca ne-am saturat, dar ne-am ingretosat. Arati celor de pe alte meleaguri o alta fata a Romaniei.

 80. scuze pt romana romaneasca in care m-am exprimat…am scris atat de repede…incat am facut o mare varza de tot soiul de greseli…

 81. diana,
  spune-i lui the man ca ii multumesc pentru precizare.
  ma scuzati, ma pierdusem la un test pe petocuri.ro. era testul cu ce o sa aveti, baietel sau fetita. am uitat ca nu sunt gravida :)

 82. :)) si pe mine m-a tentat testul ala insa am fost furata de articolul ‘fa cunostinta cu barbatul ideal’ ..tocmai azi il intalnesc cand sunt nedormita nemachiata si tunsa de mine?

 83. jim
  te-am citit pe “petocuri”. Esti tare. Dar cred ca iesi ciufulit de-acolo. :)

  shmeny
  pana la urma vrei copil, sau vrei sa scapi de bocanci? ca nu m-am prins :D

 84. diana,
  am citit pe diagonala, cam multe pretentii de la bietul barbat…
  GK,
  pai vreau copil. daca puteam sa ajut pe cineva cu bocanciorii, BONUS, cu atat mai frumos

 85. păi cum să nu bodogăneşti, care-o putea să mai scoată fo vorbă p-aici, când s-o apucat să vorbească cocoanele, care-o mai avea loc să zică şi săracu’ the man fo vorbuliţă…

 86. jim,
  mor de ras. in curand or sa ma dea afara (si) de la serviciu(l) (asta)
  the man,
  tastam la fel de iute precum tracananim. we can’t help it

 87. shmeny
  inseamna ca esti ce trebe. :)
  adica visul oricarui barbat. Daca-ti place si berea, deja incep sa cred ca esti JIMERINO deghizat :)

 88. @man
  lasa-ne in pace!

  @shmeny
  you go girl !
  lasa fata ca gasesti altul ca esti cea mai mirifica,cea mai competenta, cea mai cea ;)
  girl power !

 89. Buna ziua lui!

  shmeny: Nu-l crede pe GK!!!! Asa mi-au zis toti si mie. Ca as fi visul ORICARUI barbat (din aceleasi motive). M-am aruncat increzatoare in casnicia cu primul care mi-a cazut cu tronc. Si acum rabd cand ma taraste dupa el la cumparaturi. Si nici nu ma lasa sa ma uit la fotbal. :cry:

  :lol:

 90. pin,
  salutare.
  nu cad eu in capcana. am mai auzit din astea. sapte afirmatii din astea pe paine am mancat :) toate sunt bune si frumoase pana cand el zice “ah, steaua si rapid diseara”, iar eu, delicat si sensibil, tip: “du-te ma de-aici cu amatorii tai. io vreau la liverpool cu arsenal” :)

 91. Hi-hi… ce m-am mai distrat cu perlatii astia:

  Lumea are voie sa aiba doua conturi;unul in lei, unul in valuta si inca unul pentru economii. Mai mult nu.”
  Florin Georgescu (fost ministru al finantelor)

  “S-au verificat toate actele pe fostii trei ani pe care am fost primar”
  Marian Vanghelie

  “A garanta proprietatea inseamna a limita dreptul omului asupra proprietatii lui “
  Ion Iliescu

  “Bancile sunt conduse de bancheri in toata lumea in afara de Cismigiu si Herastrau”
  Bogdan Balthazar (director de banca)

  “Becali e un brand. Eu la Avicola Iasi pot sa fac pui Gigi Becali, daca vreau”
  Gigi Becali

  “Dumnezeu e cel mai tare serviciu de informatii din lume – stie tot,chiar si-un fir de par”
  Gigi Becali

  “Este vointa lui Dumnezeu ca eu sa pasc acest popor”
  Gigi Becali

  “Domnul Ion Cristoiu a spus despre mine ca sunt corupt pe vremea cand nu eram, in 1993″
  Viorel Hrebenciuc (parlamentar P.S.D.)

  “Eu in tinerete eram amfitrion pe oriunde ma duceam”
  Gigi Becali

  “Eu sunt pe toate listele de corupti si arestati, dar nu am nicio greata”
  Viorel Hrebenciuc

  “Pe la voi prin Chisinau trece Volga , nu? Cum? Nu mai trece ?
  Loredana Groza

  “Sigur ca am auzit de El Nino. E numele unui cantaret de muzica latina , nu?
  Loredana Groza

  “Exista aici, in aceasta sala, tineri care au murit in revolutia din decembrie 1989″
  Viorel Catarama

  “La noi, sefii de partide sunt ca vacile in India “
  Antonie Iorgovan

  “Domnul Iorgovan e un fel de electron sarit de pe orbita”
  Adrian Nastase

  “Omar Hayssam apartine tarii, este un bun al intregului popor”
  Adrian Nastase

  “Am invatat putin limba braziliana!”
  Loredana Groza

  “M-am certat cu Mitica Dragomir, dar fara jigniri. El m-a facut oligofren, eu l-am facut zdreanta, dar nu ne-am insultat. In schimb Marian Iancu e obraznic si umbla cu tot felul de jargoane care nu e bine sa le dai la presa”
  Gigi Becali

  “Fiecare are gusturile lui in muzica.. N-are cum sa asculte toata lumea numai Schopenhauer”
  Costi Ionita

 92. AfterD
  Nu prea ma pasioneaza. De la XIII n-am mai incercat nimic foarte mult. Astept o contiunuare pt XIII. Probabil o sa astept mult si bine.

 93. dragii mei,
  a fost o zi minunata si acest fapt vi se datoreaza. ma retrag la orele de sport.
  Sa aveti o seara cu sclipiri exceptionale!

 94. aspida: Vad ca zgandari scorpionii. :) Cu generalizari de genul firului despicat in 4. Eu nu despic fire, ci pe voi. :twisted: Si nu doar in patru. V-am umplut de etichete si de stampile. De fapt daca ma uit bine, nici nu va mai vedeti sub ele. :D

 95. @pin…,
  tu esti fetita?
  Iar despicatul in 14… :) e al unui varsator (ca si mine :) )
  Ce eticheta mi-ai pus?
  Dar stampila?????

 96. Si on-topic. Intrebare pentru AG, AfterD si cei de acord cu punctul de vedere sustinut sus de tot. Daca ati fi putut alege sa va nasteti, stiindu-va viata si avand discernamantul pe care-l aveti acum si stiind ca veti creste fara tata, ce ati fi ales? Sa va nasteti sau nu? Mana sus cei care zic nu. :)

 97. @pin,
  asta vrea sa insemne “hai, pa!”?
  Au fost prea multe momente in viata cand am gandit ca n-am ce cauta pe/in lumea asta.
  N-am avut o viata usoara si nici tocmai “implinita”….
  De-asta ma si lålåi pe-aici… din lipsa de ocupatie si orizont… imi umplu si eu timpul cum pot mai agreabil… pe-aici, pe la diverse jocuri / yahoo…

 98. Salutare! :)

  Ce e bine, ce e rau? Ce e moral si imoral? Toate astea sunt relative si limitele sunt puse de societate arbitrar, functie de viziunea majoritatii.

  Nu m-as grabi sa judec pe nimeni, pentru ca pot fi cazuri speciale, dar admit ca ideal ar fi ca toti copii sa aibe o familie cu o mama si un tata. Cei crescuti de un singur parinte sunt cei mai in masura sa ne spuna parerea lor.

 99. Nu cumva nu a aparut inca in dialog, ca-si ia copilul de la gradinita? Ne lipsesti codrut, ne faci viata frumoasa, crede-ma. Hai, vino, te asteptam.

 100. aspida: Nu din partea mea. Imi pare sincer rau daca in balanta cu bunele si relele din viata, talerul cu cele rele e mai jos. Ziceam ca tu ai fi putut sa-i spui vietii “hai, pa” in cazul in care nu merita traita. Dar ceva te mai tine printre noi. Spre placerea mea. Altfel ce as fi facut cu etichetele mele colorate nefolosite? :)

 101. Deviem spre astrologie? :)
  Deci: nasty si pin sunt scorpioni?
  After si Io – varsatori
  Octavius – capricorn…
  Hai-hai… decosnpirati-va-ti! Sa stim cum ne insiram pe bolta!

 102. @pin,
  talerele alea poate ca-s, poate nu-s asa cum spui… pur si simplu poate ca mi-as fi dorit o alt fel de viata…
  Asta e!
  Iar chestia cu “hai pa!”… am fost tentata, recunosc… dar mi-a trecut.

 103. woowwwwwwwwwwwwwwwww
  Cam multi scorpio pe-aici… si cu mine cinci :)
  Varsator cu ascendent in scorpio…
  Astrologii spun ca pe masura ce avansezi in varsta, ascendentul tinde sa “ia puterea” :) :)

 104. aspida: Eu iau partile bune si frumoase. Si constienta si de improbabilitatea statistica a existentei mele si de norocul pe care l-am avut sa am parte si de cele bune, as zice oricand da vietii, chiar si fara tata. Nu vorbesc aici de ce-i ideal. Si nu cred despre nici unul dintre cei care scriu aici ca ar spune de fapt nu. Ar prefera cu tata, da, dar nu ar da cu piciorul sansei la viata. Si atunci sunt un piculet ipocriti cand flutura lozinca: “Mamelor, nu aduceti pe lume copii fara tata!”

 105. Distinsii mei companioni,
  Si tu, Elena, si tu, Adrian, aveti dreptate!
  Dar parerile iarasi sunt impartite!
  Acestea apar din experienta de viata a fiecaruia – prin “experienta” intelegand, nu numai cea personala, ci si cea capatata “o viata de om” , din lumea inconjuratoare – !
  Doamne, iarta-ma, dar sunt “agresiv” de sincera !
  Am pretentia sa afirm ca” am schimbat statutul “!
  Mi-a fost dat sa vad si sa traiesc langa o cuscra atipica si de neinteles, care, la “petit’ a zis:
  ” Ii place fiului vostru de fata noastra? Va place voua de ea ? OK! E a voastra !Spalati-va cu ea pe cap! Eu, din aceasta clipa, nu-i voi da 1 leu !sa zica mersi ca i-am dat viata ! Este cel mai mare cadou pe care i l-am facut! Si…atat ! Avem si noi viata noastra ! Trebuie sa ne mai gandim si la noi!”
  Am crezut ca inlemnim, eu si sotul meu!Din acea clipa , am inteles ca fiul nostru s-a indragostit nebuneste de ….o orfana !Am inteles ca logodna, nunta, copil/copii, botez va trebui sa le luam asupra noastra, cata vreme copii erau studenti la medicina in anul al VI-lea !
  Din acea clipa, ne-am “intrat in rol” ! Mureau de foame daca nu eram noi, socrii mari !
  Niciodata, in 14 ani, nu s-a observat ca nora noastra e nefericita din cauza noastra ! dar….mereu in sufletelul ei era o neimplinire!Vedea ce sunt capabili sa faca niste socri !
  Din acea clipa, eu si barbatul meu am avut si avem o relatie speciala cu nora noastra….orfana !
  Noi n-am iesit din casa , ani de zile, decat la slujba !
  Cuscrii au vazut lumea !Nu mai stiu cati bani au in cont!
  Am devenit bunici, am mers la maternitate , am asteptat prumcul acasa cu tot “trusoul”, am facut botez s.a.m.d.
  Nora noastra ne iubeste, ne divinizeaza !N-am facut-o sa sufere cu nimic!
  Nici n-a vrut sa mai auda de ai ei !I-am explicat ca, totusi, sunt parintii ei ! Ca BIBLIA ii apara ! Ca trebuie respectati, onorati si ingrijiti, daca o sa cada la pat!
  Mereu e trista si nu poate intelege bunatatea baiatului meu, care le zice…”mamica” si “taticule” si… a noastra, care i-am inteles si am dedus ca acest mare cadou de la Dzeu, nu merita oferit TUTURORA !
  Cum sa fie nora mea fericita cand vede cum sunt alte mame???Cand ma vede pe mine si pe altele! E medic si vede multe in jurul ei !
  Oare merita aceasta “reprezentanta a partii feminine a Creatiei Divine” sa aiba fericirea si sansa de a se implini prin maternitate???
  De ce a facut-o? Ca sa “puna mana” pe un barbat, pe cuscru, un tip agil, abil, intreprinzator si fara sentimentalisme legate de “vlastare”!
  Ei au adus pe lume un copil, ca sa fie in randul lumii !Ca prea aveau toti amicii lor copii !
  Asa ceva daca se mai intampla si pe la altii, oare are vreun sens???
  Merita ei sa se numeasca “mama ” si “tata”???
  De ce nu da Dumnezeu copii numai celor care merita ???
  Sunt de acord cu femeile nemaritate care , neaparat, isi doresc un copil !Dar sa fie mame profesioniste!Din ce ratiuni??? Asta depinde de fiecare!
  Pentru mine toate femeile care “duc de mana pe pamant un copil ” sunt de admirat!
  Iar IISUS le “pune o stampila pe pasaportul pentru RAI” !
  Doamne, ajuta-le !

 106. Draga elena. Barbatii nu sunt o specie pe cale de disparitie, din contra, daca vrei sa stii, in India femeile sunt in minoritate. Medicina moderna a descoperit cum poti sa imprimi sexul dorit copilului tau, prin alimentatie multe altele, la momentul conceptiei. Sunt teorii confirmate. Dar, nu asta este problema, nici factorii morali – un termen de mult desuet, ci raspunderea pe care o ai in fata uneii fiinte pe care ai adus-o pe lume. Ea nu a dorit asta, cum nimeni nu doreste nici sa se nasca, nici sa moara. Pasarile isi fac intai cuib, apoi depun ouale, pe care le clocesc la unele specii ambii parinti, sau barbatusul asigura mancarea femelei. E un exemplu dat de natura, mai inteleapta decat oamenii.

 107. Imi place la nebunie discutia asta :D Il astept insa pe amicul codrus sa puna putina ordine in peisajul discursiv. Sigur o sa fie interesant. Nu glumesc!

 108. doc: Spor atunci. Si eu ar trebui sa ma intorc la gandacii mei afurisiti. :( Ca vad ca AG si AfterD oricum nu vin sa-si primeasca (eventual) stampila de “un piculet ipocriti”. Am cerneala roz-pastel, verde-ca-ficusul si verde-de-carasova. La alegere. Si le pot si combina. :D

 109. Pin

  Pai ma mai cheama si Alex… Auzi ce inseamna, cica: “Defending men”…
  Deci sa nu-mi mai ia nimeni in nume de rau faptul ca sar la gat imediat cand cineva imi supara prietenii… Combinati asta cu veninul de scorpion si… :D

  P.S. Hai ca nu-s chiar asa, nu? Mai dati-mi o sansa… :)

 110. Pin

  Un banc mai vechi cu gandacii, dar se poate dovedi practic:

  “Un om nu stia cum sa scape de gandaci, asa ca se duce la vecinul sau sa-i spuna si lui cum a scapat de gandaci…
  – Mai vecine, tu cum ai scapat de gandaci?
  – Foarte simplu: te duci in bucatarie si il cauti pe capitanul gandacilor si ii ordoni sa atace bucataria vecinului de deasupra.
  Zis si facut! Se duce primul vecin care se vaita ca are gandaci, cauta toata bucataria gandacul sef si ii ordona:
  – Capitane, iti ordon sa ataci bucataria vecinului de deasupra!
  Asteapta vecinul o zi, doua, si nici urma de vreun gandac. Fericit, se pune si el sa doarma ca tot omul. Peste noapte, vine gandacul sef si ii zice:
  – Sa traiti dom’ general, raportez, am atacat bucataria vecinului si am luat 1.000.000 de prizonieri!”

 111. sa va zic cum e pe aici…pe scurt, copilul creste in cel mai bun caz cu mama. Tatii sint mai multi. Vorbesc despre cei cu care creste copilul. Unu, doi, trei…zece. prima casatorie se face foarte devreme, de obicei cu colegul de …era sa zic liceu…scoala.

 112. pin:
  Nu a fost mai radical in pareri :D Se ascunde in spatele unei presupuse solidaritati “scorpionice”. Nu asta e codul Jedi :D

 113. Doc

  Maestre, am gresit. O sa ma duc sa-mi ispasesc greselile in sistemul solar unde nici lumina nu e, nici canalizarea nu merge…
  O sa astept, smerit, un semn ca pot sa revin, mai agresiv si veninos ca niciodata…

 114. pin
  Ceea ce propui tu este un exercitiu interesant, care are insa marele dezavantaj de a manipula termenii. Bineinteles, la acest moment, t2, toti am alege sa ne fi nascut in t1. Problema isi schimba total sensul cand vorbim despre momentul t0, in care nu existam si in care s-a luat decizia de a fi conceputi. Nu noi, Adrian Georgescu sau Pinguilde, ci “un copil”. Nici un părinte nu spune “Vreau sa am un Adrian (sao o Pin)”, ci “Vreau sa am un copil”.
  Normal ca, daca esti in aceasta situatie, nu-i poti reprosa mamei tale ca te-a nascut, stiind ca nu vei avea tata. Nici macar nu spun ca e rau ca o femeie procedeaza asa. Spun doar ca e vorba aici de o doza de egoism.
  In fine, nu spun ca e rau ca este o doza de egoism. Exista un egoism necesar si pozitiv. Trebuie sa te preocupe propria persoana si sa te iubesti. Cred insa ca o astfel de decizie trebuie cantarita foarte atent de catre viitoarea mama.

 115. Pinguilde

  Si eu i-am dreptate lui AG.Si cand am facut-o ma gandeam si la lesbienele care vor copii,sunt destule cu copii.Problema nu e ca o femeie nu ar putea creste un copil singura,pt ca poate.Dar la copii cine se gandeste? Copiii nu vor sa fie altfel decat alti copii,iar in momentul in care nu ai tata(nu ma refer la mamele divortate) esti altfel decat restul.De aici incep problemele,in cazul lesbienelor copiii refuza sa vorbeasca despre faptul partenera mamei,sau spun ca e o matusa,nu isi aduc prieteni la ei acasa,si au tot felul de probleme.Poti sa-i explici orice unui copil dar e greu sa-l faci sa inteleaga ca si el chiar daca nu are un tata,tot la fel ca ceilalti e.Nu stiu daca o femeie cand spune ca vrea un copil se gandeste ce-i face copilului.

 116. In legatura cu argumentul “dar nu exista si copii ai caror tati sunt betivi si violenti?”.
  Da, evident ca exista si poate ca, in aceste cazuri, ar fi de preferat sa cresti fara tata.
  La tema noastra ne referim insa la o absenta asumata din start. E diferenta dintre un meci in care ai sanse 50-50 (desi as discuta putin si vina femeii de a se insoti cu un viitor betiv) si unul care nici nu se joaca, deci in care pierzi din start. E posibil sa si gresesc. Fiind o tema care trateaza o situatie generala, este din start pandita de pericolul pierderii din vedere a particularitatilor.

 117. Inainte de a ne scarpina in crestet relativ la dreptul femeii de a da nastere (caci vad ca nu actul conceptiei, in aceleasi conditii, ne framanta) in absenta actului legal, sa ne gandim daca suntem de acord sa aiba copii femeile care: fumeaza, ragaie, se partaie, sunt analfabete, beau, nu duc gunoiul cu saptamanile, nu se spala cu lunile, nu citesc, urmaresc “tanar si nelinistit’, au magnet la apometre, nu se rad sub brat, nu tin cu steaua, au tiitori care nu tin cu steaua, tipa cand vorbesc, vorbesc cu “e multe”, barfesc si, mai ales, te intreaba: “ce-ti trebuie tie aia si aia, ce, iti tine de foame???”
  Pe de alta parte, ar fi nedrept ca progenitura doamnei de mai sus sa creasca fara un tata educat, abstinent, devotat si cu simtul ridicolului. De la cine ar invata loaza mica snooker, de la ma-sa?

 118. Pinguilde

  Tinand cont de anul nasterii mele,cred ca mama ar fi avut probleme mari daca ar fi ales sa faca un copil fara tata pe vremea aia.Sunt sigura ca ar fi reusit sa ma creasca,dar gandindu-ma la problemele pe care ea le-ar fi putut avea din cauza mea,spun ca as fi preferat sa nu ma nasc in astfel de conditii(altceva era daca era caz de divort).

 119. In cadrul unui experiment sociologic, unei grupe de 50 de oameni in care erau in mod egal femei si barbati i s-a dat un text si insarcinarea sa aseze in cadrul acelui text o virgula.
  Textul era:

  “Daca barbatul ar sti realmente valoarea pe care o are femeia ar merge in patru labe.”
  ” Toate femeile au pus virgula dupa “femeia” Toti baratii au pus virgula dupa “are”.

 120. cristina
  Cand am decis sa scriem pe aceasta tema, ne-am dat seama – ca la multe altele abordate in aceste articole “la dublu” – ca volens-nolens, tema fiind foarte dureroasa, exista riscul ca multi sa ia lucrurile mai personal. Si mi se pare normal sa fie asa, viata noastra e ceva personal. Cred insa ca unei argumentatii bazate pe un exemplu i se poate raspunde, la fel de nefericit, prin contraexemple. Si tot asa.

 121. In Anglia medievala era interzis pentru cupluri sa faca sex fara
  aprobarea regelui. Cand un cuplu vroia copii trebuia sa ceara o
  aprobare scrisa de la rege si primea o placa pe care o puneau in casa
  si scria “Fornication Under Consent of the King” (F.U.C.K.) De acolo
  vine acel cuvant…..

 122. Pt. cultura generala
  pe 23 January 2008 11:16 pm
  In Anglia medievala era interzis pentru cupluri sa faca sex fara
  aprobarea regelui. Cand un cuplu vroia copii trebuia sa ceara o
  aprobare scrisa de la rege si primea o placa pe care o puneau in casa
  si scria “Fornication Under Consent of the King” (F.U.C.K.) De acolo
  vine acel cuvant…..

  ~~~

  E doar o presupunere.
  Sa stii ca si mie imi place wikipedia si urbandictionary.

 123. si in cazul noricai moare saraca femeie cu cele 3 orgasme de pana acum la activ ca base e razbunator.
  pe de alta parte femeia oricum nu arata ca ar mai putea face rost si de altele asa ca…whatever. fuck , don’t fuck , i don’t give a fuck!
  fuck ! ce limbaj.

 124. Eu daca as fi o femeie singura …
  Nu. Nu pot raspunde la aceasta intrebare.

  p.s. Daca nu exista ‘fuck’, se inventa alt cuvint, stati linistiti.

 125. cred ca e locul potrivit sa furnizez o explicatie mai mult sau mai putin stiintifica la intrebarea “De ce se ingrasa barbatii dupa casatorie?”
  Ca burlaci, merg la frigider, si cand vad ce e inautru, exclama:
  Aceiasi mancare? Mai bine merg la femei.
  Odata insurat, se uita in dormitor si zice:
  Aceeiasi femeie? MAi bine mananc ceva. :)

 126. credeati ca pana la turneul final mai sunt 4 luni si 2 saptamani?
  NTZ!
  Mai sunt exact 4 luni, o saptamana si 7 zile. :) Asa zice GSP.
  Io as zice ca mai sunt 4 luni, o sapt, 6 zile, 23 ore, 59 minute si 60 de secunde.
  Mama, ce COOL sunt!

 127. nu mi se pare nimik ciudat daca …sa zicem ca ajung la 30 si ceva de ani …si nu am gasit barbatul cu care sa cred ca pot sa traiesc pana la adanci batraneti …dar imi doresc enorm un copil … inseamna ca nu am DREPTUL sa fiu mama??? … il fac …si il cresc singura …care e problema ????

 128. elle
  nu spune nimeni ca nu ai acest drept, nu numai legal, dar si moral e OK, numai ca acel copil trebuie sa simta ca are atat mama, cat si tata. Incearca sa te pui si in pielea lui.
  Adevarata problema este ca in societatea romaneasca ne confruntam cu o perioada in care statul, institutiile abilitate nu fac nimic pentru a promova conceptul de familie, ba dimpotriva as zice.
  TV-ul la fel. Cand e vorba de putere, presa se mandreste ca e a patra putere in stat. Cand vine vorba de responsabilitati morale, nu mai e asa. Asta e un adevar pe care putini oameni din presa au curajul sa-l accepte.

 129. Dragalaso. Felul simplist in care abordezi o problema de viata – nu cumperi un catel, ca si ala presupune o responsabilitate, ma face sa cred ca esti foarte aproape ca gandire de bancul ce ti-l dedic
  Scrisoarea unei utilizatoare: Buna ziua! Daca vreau sa copiez pe floppy un film, apas butonul “paste” si atunci imi apare un text care-mi spune ca nu este loc destul pe floppy. Dupa asta apas “paste shortcut”, si astfel filmul deja incape. Problema este atunci cind vreau sa vad filmul pe un alt calculator, fiind avertizata ca nu gaseste filmul, totusi de pe calculatorul meu pot sa pornesc filmul de pe floppy. Care poate fi problema? Multumesc, Ixuleasca.
  Raspuns Hotline: Stimata doamna! In poseta dumneavoastra nu puteti baga o blana. Un biletel insa, pe care e scris “blana se afla in dulap”, incape lejer in poseta. Asadar daca sinteti acasa si cititi biletelul “blana se afla in dulap”, atunci sigur o gasiti acolo. Situatia e nasoala atunci cind sinteti la prietena dumneavoastra si cititi biletelul. In dulapul prietenei puteti cauta la nesfirsit blana, nu o veti gasi niciodata. Explicatie: Poseta – floppy Blana – filmul, Biletel – “shortcut”, Dulap – calculator, Molia din dulap – virus, Vecinul in dulap – hacker, Sotul care, ajuns acasa dintr-o delegatie de serviciu, verifica dulapul – BSA (Business Software Alliance).

 130. @Pt Ele
  Tare bancul.
  Si totusi, vrem si noi sa stim cine esti? Acu cateva zile “Pt Codrus”, ieri “Pentru Cristina”, azi “Pt Elle”. Ne faci curiosi si va trebui sa apelam la imparatie in caz ca nu vrei sa te prezinti. :)

  Jim
  Bine ai revenit de “pe tocuri”. Parca-i tot mai bine fara toc, nu? :)

 131. Dilema e falsa. Evident ca femeia este indreptatita sa procreeze cu sau fara garantia raminerii alaturi de partener pt ca temeiurile ei genetice, psiho-biologice, mitice, culturale depasesc cu mult acea premisa ingusta si contingenta. Atunci cind stim ca, sub aspect genetic, pt femeie, procreerea e un imperativ care-i angajeaza si-i amorseaza fiinta mai profund, in mult mai multe feluri si pt mult mai mult timp( acuplare, gestatie, nasterea, postnatalitate), in timp ce pt barbat ea se rezuma la acuplare, e firesc ca acuitatea cu care e resimtita nevoia unui copil sa fie mai mare la femei decit la barbati. Asta se traduce intr-o aparenta dezordine produsa de femeile care vor sa procreeze cu orice pret si intr-o ipocrita aducere a lor la ordine de catre barbatii “iubitori” de norme, familie si uritori de frustrari ale nenascutilor copii, nejucatori de fotbal din cauza neprezentilor tati. Ideea cuplului-familie ca si conditie sine qua non a procreerii a fost intotdeauna lipsita de forta. In multe culturi, tatal era insignifiant in economia procreerii, el recunoaste, legitimeaza copilulu dar nu poate aspira la statutul mamei. “Mater semper certa, pater incertus” era logo-ul matriliniaritatii si prin el, femeia isi proclama intiietatea si monopolul in ordinul perpetuarii. Ba, de multe ori, prin omologii simbolice intre femeie si pamintul-mama, barbatul e “scos” cu totul din decor: uterele femeilor sint receptacole care capteaza sufletele copiilor ce traiesc larvar, prin scorburi, stinci, pesteri, in sinul adevaratei Mame, Pamintul. Fecioara il naste pe Dumnezeu, intr-un scenariu in care barbatul e un simplu figurant. Nasterea de bastarzi, de copii din flori n-a fost niciodata un tabu.( Petru Rares, Ioan-Voda, Mihai Viteazul erau bastarzi iar nimeni nu-si punea problema ilegitimitatii nasterii lor). Invers, barbatii nobili cu neveste sterpe procreau in afara familiei, adoptindu-si uneori bastardul si rupindu-l de mama naturala, redusa astfel la conditia de azi a mamei surogat. Chiar si conceptiile pseudo-stiintifice din era pre-geneticii, care localizau confuz ereditatea in saminta barbatului, acordind femeii doar rolul de matrice, de “mediu de cultura”, faceau un serviciu de imagine femeii. In timp ce barbatul expulza, femeia germina, proteja, crestea. Asta ar fi back-ground-ul simbolic, mitic. Este evident ca-n epoca dezagregarii familiei traditionale, nu se mai pune, in niciun fel problema procreerii in afara cuplului. Nu mai exista garantii de certitudine pt viitor. Indiferent cit de sudata pare legatura intre parintii copilului, in momentul cind acesta se naste, ea se poate deteriora oricind, iar aceasta deteriorare nu mai e. Argumentele lui AG sint, practic derizorii. Ele au dimensiunea unei ridicole explicatii date unui baietel in legatura cu neajunsul de a se naste intr-un mediu extrafotbalistic. O fi jenant sa joci fotbal cu matusi ori sa te poarte pe umeri un strain, dar parca mai jenant e sa-i zici pustiului ori pustoaicei: vezi, d-aia nu trebuia sa existi!!! Pe urma mai e si “argumentul” ala delicios de bizar al “fortei vitale a barbatului”… “care lasa in urma semne ale trecerii sale prin Univers si pleaca mai departe”(???)(FORTA fie cu voi) si, la sfirsit, marea sentinta: simetria egoismelor.
  Pe de alta parte, argumentele Elenei sint si ele bulversante. Dupa ce sint invocate tot soiul de tare ale lumii actuale: “egoismul, prietenia care tinde catre 0, obsesia pt progres, evolutie, sterilitatea, abundenta vorbelor si absenta faptelor”, descoperim si remediul lor miraculos: “conditia umana dobindita prin nastere”!!!!! Prin urmare lasati femeia sa nasca pt ca “pintecul ei o cere”!!! Simplu, limpede, lama lui Ockam.
  Ambii ati impins cam abuziv dilema in zona juridicului. Nu se pune problema DREPTULUI femeii de a naste, fara a avea linga ea un partener. Ea are dintotdeauna acest drept. Se pune problema (si asta, evident fortata), a moralitatii acestei practici. “Revansa” femeilor e binevenita. Cite din ele n-au fost repudiate si umilite de-a lungul istoriei, tocmai pt ca nu puteau avea copii?!

 132. In sfarsit ai aparut pe net, descalcit de toate vorbele incurcate precum labirintul lui Minos. Ai gasit in sfarsit o Ariadna sa-ti calauzeasca pasii si sa te scoata la lumina? Problema ” a fi sau a nu fi” mama este mult mai complicata. totusi e merituos ca tzi-ai lasat iataganul in dulap si nu mai vrei sa tai capul nimanui. Ori a venit primavara si ai iesit din depresia de iarna? Sa stii ca ne lipseai, iar acum atat de pacifist ne surprinzi efectiv. Mai ales ca ai partial dreptate. DAR, asa cum spune Budha “adevarul nu se gaseste niciodata in extreme, ci intotdeauna trebuie cautat pe cale de mijloc”. Dar, comentariul tau mi-a placut. Sper sa te tina mai mult dispozitia asta primavarateca…Au inflorit ghioceii…

 133. @AfterDude
  “@J.M.C.

  Ai avut un post Codrusian dar mult mai putin ermetic , mult mai plin de substanta….”
  M-ai transformat in brand, ai?! Numai ca apare o dilemutza: de unde dracu’ stii tu cita substanta e in posturile mele daca sint prea emetice pt tine? Chiar asa, sa ne c…m in “substanta” postului, fara macar s-o mirosim inainte?! Nu se cade. Sau daca ma gindesc bine, s-ar putea sa fi simtit tu ceva. Eu nu bag atita sirop in “substanta”. Ca sa vezi, poate d-aia e asa de “ermetica” si de lipsita de ea insasi?!

 134. @Ah Ah Ah
  Se pare ca numai tu si Ag stiti cine esti, da nu sputeti. Du-te dragutzule sau dragutzo la postarile mele la fel de la ultimele trei articole “in pat cu dusmanul”. Daca gasesti pe-acolo vreun “iatagan”, adu-l ca-l inghit si mai scot si fum pe urechi. In rest, eu sint fanul complexitatii, iar ceea ce am scris e scurtat din ratiuni de economie blogoreica si de confort al uritorilor de prelegeri. Poti sa completezi, sau sa contrazici, nu te musca nimeni. Dar deja m-am plictisit de sentinte fluturate superior( gen:”lucrurile sint mult mai complicate”, “adevarul e undeva la mijloc”) urmate de aprecieri ori atacuri personale, la fel de seci, in esenta. Ce-ar fi sa ne luminezi cu ceva cugetari complexe, despre subiectul pe care eu si ceilalti l-am acoperit “partial”?!

 135. @doc demonicus
  Mersi (compliment sau ironie, ce-o fi fost). Esti extrem de discret. Erai mult mai in verva la chestia cu nominalizarile la Oscar unde n-am avut nimic de zis pt ca n-am vazut niciunul din filmele alea. Totusi aici, treaba e mai democratizata: toata lumea zice cite ceva. Sau, s-ar putea sa ai dreptate pt ca mi se pare o dilema cam bricolata.

 136. codrus
  ar trebui sa te informez ca diverse studii ale unor cercetatori in medicina au confirmat faptul ca femeile care procreaza sunt mai longevive decat celelalte. Cu alte cuvinte, argumentele Elenei pot avea si o sustinere stiintifica.

 137. M-am inselat. Pt. tine n-a venit primavara. Iar “adevarul este intotdeauna la mijloc” nu e o sentinta ci esenta filozofiei budiste.

 138. Voi, tinerii care porniti acum in viata, in acest nou “registru”, cel de familisti,
  chiar nu aveti nimic de comentat la capitolul :
  “Ce responsabilitati mai au parintii, pe vremurile astea – fata de copiii lor – , dupa ce se casatoresc???”
  Astept opinia celor care au placere sa-mi raspunda !
  Cum “se mai poarta” ACUM???
  Va multumesc !

 139. @GK
  Ma indoiesc ca trimiterea la “pintecul care cere procreatia”era de fapt o trimitere la longevitatea cistigata cu acest prilej. De altfel si eu subscriu la greutatea instinctului matern in economia perpetuarii. pe mine nu m-au convins digresiunile alea legate de decrepitudinea acestei lumi, rascumparata de inocenta “conditiei umane”, bla, bla dobindita prin nasterea de catre femeia fara partener etc. Ce legatura avea introducerea cu cuprinsul? Mai ales ca acea conditie umana e dobindita mai mult prin ceea ce se intimpla dupa nastere decit prin nastere.

 140. @Pt Codrus(am ajuns sa-mi dau la gioale singur!)
  De cele mai multe ori, esentele sint formulate sub forma unor sentinte. Pe urma, probabilistic, adevarul are mai putine sanse sa se situeze tot timpul pe la mijloc. Mai face si el cite-un luping de se-ndeparteaza cu totul, ori cade gramada linga una din parti.
  Ai dreptate, n-a venit primavara, nici n-avea cum. Ieri a nins solid.

 141. Cum se poarta acum? Sa-ti arat un singur aspect. In occident parintii ajunsi la varsta senectuti, sunt bagati la azil. si asta este in functie de valoarea pensiei, sau daca odrasla sau odraslele vor sa contribuie cu acoperirea diferentei. Aici sunt conditii excelente, garsoniera sau ap. cu 2 camere pt. pereche, sala de sport, bazin de inot, asistenta medicala. tot. DAR…fara dragostea copiilor care, de regula vin doar de sarbatori. Fiecare are viata lui, nu e normal? Mai sunt azilurile sociale, cu 3-4 paturi intr-o camera si conditii de azil. Se intampla ca cei care nu vor sa mearga in azil, sa li se plateasca ingrijirea medicala ( trei schimburi, de obicei nu surori calificate ci diferite femei – din fostul lagar comunist , mai ales din romania) care stau si dorm langa ele, le dau doze mai mari de somnifere, ca sa aiba liniste. Daca nu sunt mijloace maeriale pt. asa ceva – asigurarea nu plateste integral, se intampla ca, dupa un timp, vecinii de palier sa fie alarmati de mirosul ciudat. si cercetand, descopera batranul sau batrana morti de mult in casa. Este o realitate. IN GENERAL copiii considera ca au viata lor, deci pleaca cat de repede din casa parinteasca si duuuusi au fost. O alta realitate. In urma cu niste ani, a izbugnit scandalul cu “Ingerii mortii” – surorile care isi eutanasiau pacientii prea batrani. Cu rohipnol, sau cand le dadeau medicamentele cu apa, le strangeau narile cu degetele, ca sa respire apa si medicamentul. A. Paunescu a scris o poezie superba in acest sens, publicata in cartea De la Barca la Viena. Iata un aspect – real. Deci care mai sunt obligatiile parintelui cand copiii se casatoresc? Sa fie sanatosi, daca vor sa traiasca mau mult. Iar daca nu…

 142. codrus:
  Shalom. Chiar nu era o ironie. Daca era, te avertizam :D Am fost discret din 2 motive :

  1. Martin Luther. E o fiinta foarte interesanta, dar lucrarile lui sunt foarte cronofage :( Btw, ai idee ce s-a tradus in romaneste din corpusul lutherian?

  2. Subiectul imi produce acute crampe mentale si multe nelinisti ontologice. Am preferat sa-mi suspend judecatile de valoare si orice tentatie hermeneutica. Totusi, acum pot sa zic ca sunt de acord cu finalul comentariului tau, avand insa o obiectie : Femeile nu AU FOST repudiate, SUNT in continuare repudiate daca nu ” produc” urmasi. Daca ai curiozitatea sa urmaresti subiectul asta in literatura antropologica si etnografica, o sa descoperi dureroasa actualitate a temei. In Occident poate ca nu mai e cazul, dar in alte spatii geografico-culturale ( America de Sud, Asia si mai ales lumea musulmana) o sa descoperi acelasi tip de forma mentis. Am colege care lucreaza pe subiectul asta, si am si citit cateva analize bune ale tipului asta de excludere . Daca vrei recomandari bibliografice, iti stau la dispozitie -din pacate studiile serioase pe subiect sunt in franceza sau engleza, pentru ca romanii sunt ocupati sa publice capodoperele Mihaelei Radulescu si ale lui M. Cartarescu :(

  3. Nu cred ca AG si EG au folosit termenul “Drept” in acceptiunea sa juridica ( ca “Recht” sau “Ius publicum”) ci exact in sensul de care vorbeai tu : Drept moral, sau mai corect, indreptatire morala. Oricum o abordare de tip “Ockham’s razor” in zona eticului e foarte riscanta. Nu cred ca ei doi au facut asta. Trebuie totusi sa accepti ca daca noi avem la dispozitie un spatiu practic nelimitat pentru comentarii, analize sau dizertatii :D , AG e constrans de spatiul editorial oferit de ziar. Aparentul schematism si apodicticitatea asa se explica… cred eu.

  4. Filmele sunt pentru mine o boala incurabila, iar in perioada asta “durerea” devine acuta :D

 143. Salut, Doc.

  Repudierea femeilor “neproductive” – o idee care are inca multi prozeliti, asa cum bine punctai – denota dorinta masculina (barbatii sunt cei ce repudiaza, nu?) de a avea urmasi. Ma rog, tema poate fi dezbatuta mai pe larg.
  Nu asta ma interesa acum.
  Ci:
  De ce, in aproximativ acelasi spatiu (cel de mai sus) tot atat de repudiate (daca nu mai rau), ostracizate, marginalizate sunt vaduvele (nu femeile divortate), mai ales daca au depasit varsta naturala a procreerii??
  De ce o vaduva de 50-60 de ani devine un soi de paria? De ce nu mai e privita ca o femeie care are dreptul sa-si refaca viata?
  Intrebarea e pusa si prin comparatie cu “viziunea” societatii spre un barbat din acelasi segment de varsta, tot vaduv. Acel barbat devine, mai mult sau mai putin, o tinta… matrimoniala.
  Aceste perceptii deriva din precepte religioase, am senzatia…. si nu e bine deloc. Nu in acest mileniu 3, oricum!

 144. aspida:
  Long live the Mac!

  Ai perfecta dreptate. Asta e un dublu standard inacceptabil- cel putin pentru mine. Totusi, cle putin in cazul lumii musulmane, nu religia in sine e spatiul de emergenta al acestor practici. Sa nu uitam ca Muhammad a fost casatorit cu o vaduva: Khadija. Excluderea vaduvelor are radacini in cutume culturale mult mai vechi care tin de un soi de logica tribala.

  Exista o mare culpa a femeilor in cazul repudierii pe temei de neproductivitate. Mamele barbatilor fac tot posibilul pentru ca nora cea “sterila” sa fie repudiata. Nu exista pic de solidaritate feminina in cazurile astea… din pacate.

 145. @Doc.,
  LLMac :)
  Uitasem de Muhammad si vaduva lui.
  Totusi, cred ca lipsa de solidaritate feminina de care pomenesti se mai intalneste eventual la sate, in Ro. cel putin.
  Dar excluderea vaduvelor (al caror rost mai e vazut eventual pe langa biserici – la lumanari si alte treburi necesare) ar fi trebuit sa nu mai persiste, si totusi… in societate nu PREA mai au loc…, indiferent de natura “societatii” respective.
  In privinta asta, se pare ca americanii ne-au luat-o inainte, chiar daca azilurile dedicate varstei a… 5-a sunt cum sunt….
  Intr-un fel, cred ca e firesc – natiune tanara, cutume… transferate din lumea veche, subtiate si reconstruite dupa un calapod care noua ne e destul de greu sa-l adoptam.
  Asta suna cam la fel cu aprecierea: socialismul (sau ce-o fi fost el) de pana in ’89 a avut si multe parti bune :)

 146. @Doc demonicus
  Diplomat ca intotdeauna! Si totusi faptul ca n-ai facut comentat niciuna din motivarile lui AG(oricit de bine s-ar prevala de circumstanta atenuanta a reductiei fortate, ele sint, totusi, criticabile) spune multe. Stiu ca n-au facut referire la “drept”, in sens juridic, dar din context, asta reiesea. Mie-mi miroase oricum a “lama”, sint prea facile justificarile.
  Habar n-am ce s-a tradus din Luther, dar am asa o vaga angoasa cind aud de el. Poate pt ca-l detesta si Nietzsche, acuzindu-l de revirimentul crestinismului, pt ca-l incarca si Culianu cu “cenzura renasteri” Durand, cu mutilarea imaginarului etc.

 147. codrus:
  Si in plus Luther suferea si de constipatie cronica:( Pe bune.

  Stiu argumentatia lui Nietzsche si nu mi s-a parut atat de persuasiva. Cred ca a fost decisiv formatata de istoria sa personala. Btw, asta e motivul esential al rezervei mele fata de subiectul mama-copil-tata : riscul ca bigraficul (my personal history) sa nu “infesteze” constructia argumentativa. Era metodologic incorect.

  In alta ordine de idei, Nietzsche trebuie sa ii fie recunoscator lui Luther pentru un lucru esential: limba. “Anticristul din Wittemberg” a inventat practic limba germana moderna prin traducerea Bibliei. Asta o spun filologii si lingvistii, nu eu.

  In plus, nu stiu de ce esti atat de suparat pe saracu’ Luther. Aveti ceva in comun: recursul la anus, penis si rahat cand e vorba de a discredita adversarii. El lupta cu Diavolul si il balacarea cum stia mai bine, iar tu lupti cu jim :D E adevarat ca el nu folosea conceptul de “elice”, probabil si pentru ca nu avea cunostinte de aerodinamica :D Acum trebuie sa recunosc ca sunt un picut ironic :D. Sper sa nu fiu si complet deplasat. Daca sunt, cer iertaciune. Ma apar spunand ca am cules aceste concepte eterate din dialogurile voastre acut polemice, truvabile in toata splendoarea lor pe acest blog.

  De acord cu Gilbert Durand, dar mai putin cu domnul Culianu. O sa-ti motivez alegerea mea cu alta ocazie. Acum sunt cam obosit. Fucking Luther ! :D

 148. Multumesc mult companionului care mi-a raspuns !
  OK, asa ese pe la altii !Dar, cum sa se descurce 2 tineri superbi, care se doresc impreuna , clipa de clipa, si , la o varsta adecvata, 23-24 de ani, nu mai pot trai unul fara altul si vor sa se casatoreasca , si cu acte, ca asa era moda acum 10-13 ani ???
  Repet, mureau de foame daca nu eram noi !Dupa repartizare, a mai venit si un copil !
  Vreti sa stiti ce salariu de rezidenti aveau???? Nu va spun, ca-i impuscati pe guvernanti?
  Cum sa renuntam sa ne ajutam copiii, sa le dam aripi, sa porneasca in viata cu dreptul???CUM???
  Da, aveti dreptate: in Vest, copiii isi iau viata in piept, dar, probabil au si un CONT, pus de parinti, de la pubertate, asa cum au facut copiii nostri, acum, pentru copiii lor!
  Iar noi, cum sa megem la AZIl, de la 47 de ani????
  Bineinteles ca, multa lume a spus ca nu suntem prea normali, ca prea ii ajutam !Ca, vezi Doamne, ce-o sa ne faca NORA, la batranete, de parca noi am vrea sa ne puna in capul mesei !
  Dar, credeti voi ca noi am fost singurii parinti, intelectuali de valoare intrinseca, onesti si truditori, care si-au ajutat si isi ajuta copiii si pemai departe???
  [ nu vorbesc de VIP-uri, care au conturi si pentru strastranepotii lor, ci de oameni cuminti ca noi si ca voi !]
  Nu m-ati convins!

 149. hmmm…nu am spus ca nu trebuie sa aiba si tata !!!!! in mod normal asa trebuie si orice femeie normala la cap isi doreste sa aiba un barbat alaturi !!! …dar asta nu inseamna ca fara el se darama lumea …sa fim seriosi !!!! ok …am crescut de la 12 ani fara tata …si probabil ca asta isi spune cuvantul …am invatat ca trebuie sa te descurci singur in viata …nu o depind niciodata financiar de un barbat … cred ca trebuie sa fii cu o persoana pt ca o iubesti …nu pt ca ai muri de foame singura …sau pt ca e confortabil … asa ca …de ce nu as putea avea si un copil ??? REPET …ideal e sa fie si un tata langa el …dar nu e obligatoriu !!!!

 150. @doc
  Nici eu nu ma dau pe panta anticrestinismului nietzschian, dar am vrut sa exprim paradoxul acuzatiilor contradictorii la adresa lui Luther. Unii il acuza ca a consolidat crestinismul, altii ca l-a distrus prin uzurparea tuturor mediatorilor simbolici. Pe mine Culianu m-a convins. La o adica, e pe aceeasi linie cu Durand: Reforma a cenzurat imaginarul Renasterii! Poate ca ai dreptate ironizindu-ma. nu trebuia sa intru in clinciuri scatologice, da ce sa-i faci, nu m-am putut abtine.

 151. Nici nu doresc sa va conving in nicio directie. V-am relatat o situatie reala si cu frecventa de 80% dupa aprecierile socilologilor.Asteptati sa aveti cu 20 – 25 de ani mai mult, cand nepotii si stranepotii sunt pe picioarele lor. Nu va doresc sa ramaneti singura, de obicei casa copiilor – evident facuta prin contributia Dvs si a sotului, va fi prea mica pt. ca sa vi se ofere un coltisor. unde sa fiti ingrijita asa cum v-ati ingrijit copiii, nepotii si poate stranepotii. Ziarele si emisiunile TV sunt pline de “batrani fericiti”, vai de sufletul lor . Nu sunteti singurii parinti care si-au divinizat copiii si le-au dat cat au putut mai mult. V-as dori sa fiti singura care sa nu urmeze regula de 80%, deci, strangeti bani albi pt. zile negre…cei tineri au intotdeauna goluri financiare de umplut . Egal. Remarc ca ati scris pe blod pt. a va ridica singura elogii si a comenta pe cuscrii. Cam asta a reiesit.

 152. pentru N.Elena( un nick “siamez”)

  Da, asa este! S-ar putea la altii ca , peste 25-30 de ani sa fim ….incomozi, dar, cata vreme, “parinti-closca”, au , deja, “copii- cangur”, cum sa se dezumanizeze si sa nu se gandeasca la noi, cand, de pe acum , ne ajuta si ne scot in lume, musai in excursii in strainatate, pe banii lor, ai copiilor nostri( fiul si nora)???

  Si, veti zice ca sunt ireala, dar….habar n-aveti ce ideal de batranete avem: sa stam in apartamentul nostru, cladit cu…OCLPP-ul, din 1977, ne vom ingriji unul pe altul, iar cand Domnul va dori sa moara unul, cel care ramane, va sta singur pana prezinta siguranta in manuirea aragazului, iar apoi, sa i se plateasca o Doamna , zilnic, din pensia noastra, cu un salariu ca-n Occident si sa nu faca nimic decat sa o supeavegheze daca ne ingrijeste cu suflet ! Atat !Cand au timp, cu drag ii asteptam in vizita, pe ei sau pe nepot!
  Ne-am gandit, si la AZIL, de bunavoie, dar prea sunt rigori pretioase( trebuie sa donam si apartamentul , si pensia noastra confortabila !)

  Da! Am vorbit de cuscri ! Da! Ca sa fiti atenti, voi cei tineri, cu cine plecati in viata !
  Viata fiului meu e simpla si degajata, ca asa l-am crescut: sa-si respecte socrii, chiar daca pasc vaca si pun”degetul”!Sunt parintii marii lui iubiri!
  Dar puteti voi garanta ca veti fi fericiti cand veti vedea o sotie vesnic in razboi cu mama ei, reprosandu-i la infinit ca e ….denaturata ???
  Vi s-a spus, oare, voua, la toti ca spiritul trebuie sa primeze in casnicie, nu materialul???
  Se mai poarta asa ceva – ACUM???

  Deci, sa nu spuneti ca nu va intereseaza PARINTII partenerului/partenerei !
  Habar n-aveti cat perturba viata in camin!

  Cand o discutie si o constatare e neadevarat de adevarata, nu e BARFA, ci”constatare dureroasa”!
  Si poate fi chiar barfa, dar, o barfa”constructiva”, “un semnal de alarma”!
  Nu v-ati pus intrebarea de ce nu mai duc tinerii “institutia casatoriei” mai departe???
  De ce e atata durere in camine! De ce sunt atatea divorturi???
  De ce e atat de frecventa “tradarea carnii”, care este, si cea mai dureroasa???

 153. @codrus
  ma fac eu mare si inteleg “clinci” si “scatologic” si atunci sa vezi ce-ti revars.
  pana atunci iti supun atentiei o parere. nu voi pretinde ca nu am preluat-o dar as fi curios sa-mi zici in ce masura esti de acord:una din cele mai valabile dovezi de inteligenta,cultura,educatie etc este sa te poti cobori sau ridica (dupa caz) la nivelul conversatiei si ,in consecinta , al interlocutorului?

 154. @neagoe elena
  sunt mai multe divorturi SI pentru ca omenirea s-a eliberat de unele crezuri invechite (nu spun ca sunt rele dar nu mai sunt de actualitate). in trecut existau mult mai multe casnicii care nu se incheiau decat cu moartea unuia din parteneri pentru ca altfel “nu se face”.
  nu putem garanta ca vom fii fericiti,nimeni nu poate. exemplele pe care ni le dati ne ajuta aproape deloc pentru ca la momentul x , cand vom lua o decizie care ne va schimba intr-un fel viata,probabil impulsiv , nu ne vom gandi nici 0,3 secunde la exemplul dumneavoastra. nu e lipsa de respect,e realitate,sinceritate.
  ni s-a spus, probabil, unora dintre noi ce trebuie sa primeze intr-o casnicie iar din ce nu ni s-a spus si nimeni nu ne-o poate spune, fiecare intuieste cat poate.
  tot ce putem face, daca intr-adevar va ingrijoreaza sau intereseaza soarta noastra, e sa incercam sa va aratam ca ne indreptam spre aceeasi viata “simpla si degajata”. daca ne credeti sau nu capabili,daca aveti sau nu incredere in educatia pe am primit-o de la parinti,daca aveti incredere in capacitatea noastra de a distinge si a urma valori corecte, este doar alegerea dumneavoastra.
  hop trop ca am mai scapat de o saptamana din viata!

 155. Pentru”jimerino2nd”:

  Distinsul meu companion, al universului meu virtual,

  Nici o clipa n-am pus la indoiala educatia si traiectoria pe care ti-au imprimat-o parintii !

  Idealista fiind, mai cred inca in “tinetii nelinistiti”, care sunt capabili sa-si “astearna” cum e mai bine!

  Dar stiu din experienta ca, un copil care tot primeste “indicatii pretioase” de la parintii sai, are impresia ca acestia sunt prea exagerati, ca – vezi Doamne – , numai parintii lui vor ca fiul lor “sa atinga steaua de neatins”!
  Insa copilul sau tanarul, auzind si pe altii spunand acelasi lucru, “cu naduf” – numai si numai pentru a nu gafa – , imediat se gandeste ca, e totusi adevarat ce vi se recomanda !
  Stiu ca e de necrezut ca cineva poate sa aiba si sa transmita sentimente empatice, mai ales pe aceste vremuri, dar de ce nu crezi ca mai e posibil, si asa ceva???

  Mi-am arogat dreptul de a da sfaturi, sustinuta fiind de statutul meu de dascal si de… “Biblie”, care zice:
  “Daca stii ca poti face bine si nu-l faci, si acela e mare pacat!”

  Eu n-am dorit sa-ti “scurtez” viata cu o saptamana, sub nici o forma !daca asta ai inteles, imi cer scuze!

  Ce am fost si ce sunt de cand ma stiu?….
  “O vietate marina, care a trait si traieste pe uscat si care, de cand a intrat, prima data, intr-un amfiteatru, a dorit sa zboare catre perfectiune spirituala, facand si mecenat !

  Nu am dorit sa dau verdicte, dar m-a incurajat – in demersul meu – fraza emblematica, auzita cu multi ani in urma, pe care am trait sa o aud:
  “Doamna profesor, Dvs. , pentru noi, sunteti !”

  “Steaua de neatins” trebuie sa fie idealul fiecaruia dintre noi ! Si depinde numai de noi daca o atingem sau ramanem sa plutim printre alte stele!”

  Cu toata stima,
  O vietate

 156. Tot pentru “jimerini2nd”:

  Nu stiu de ce nu se posteaza fraza , integral !
  Daca sfaturi sincere, de la o batrana nu doresti sa primesti, permite-mi sa te corectez:
  ” Se spune, acum, “alocutor”, nu “interlocutor”!!!

 157. foarte merituos ca ai invatat sa umbli pe net. foarte elgios ca doresti sa fii tanara – cel putin spiritual. DAR, incearca sa te aliniezi oamenilor tineri, zau ca esti plicticoasa si nepotrivita in acest context. Ba iti critici cuscrii ridicandu-ti elogii – cum ti-ai sacrificat viata pt. copii in timp ce cuscrii se plimba si vad lumea. O fac pt. ca au alt orizont, nu este o lauda ca nu v-ati facut concediile pt. ca ati dat toti banii copiilor. si nici pt. ei nu este o lauda ca au trait ca vampirii, sau ca vascul pe pom. sunt problemele tale personale, daca iti place sa te dai in spectacol public, fa-o. DAR, scuteste-ne. Dai o tenta batranicioasa acestui blod, tineresc. Pro te aliniezi majoritatii, ori …lasa-ne. Ne strici placerea de a ne amuza.

 158. Elena Neagoe pentru toti companionii,

  OK, daca asta spuneti !Este ca Dvs.! Iar eu va multumesc pentru “agresiva” si sincera decizie a Dvs.!
  Imi pare nespus de rau ca nu va pot spune cine sunt si cine au ajuns , AXCUM, dupa ce si-au lasat sanatatea invatand, lund la Medicina pe oprima lista, rezidentiat pe “chirurgie”
  ( Le-am cumparat cabinete si ii vom ajuta , daca mai e nevoie)!
  Sa fi vazut ce rau va parea ca m-/ne-ati jignit crunt !
  Eu n-am barfit cuscrii, ci am relatat o stare de fapt, anapoda!
  Copiii mei( fiul&nora)nu sunt nici”vampiri”, nici”vasc”- paraziti pe copaci trufasi!
  Sunt niste “exemplare rare” , care au meritat sa ne sacreificam pentru ei!
  [ Au fost olimpici( au 38 de ani). Au luat “din prima ” la Medicina, cand era nenorocire de concurenta, se iubesc, sunt cuminti si iubesc “cuibul ” si pacientii lor, incepand cu noi, la nebunie,
  iar ACUM, nu stiu ce sa ne mai faca !
  Cand sa-i fi ajutat?Acum, catre 40 de ani ?
  Mai ajungeau ei la supernivelul de confort profesional si spiritual, daca cineva nu le da startul, nu investea in ei, ca “investitia cea mai sigura e in copilul tau, cu PROFIT 100% !
  Dar e mai bine ca asa ganditi ( sunteti un companion foarte incadrat “in cotidian”),
  deoarece spuneati ce spun eu de catva timp:
  “Doamne, proasta mai sunt?”
  Cand veti fi bunic si veti auzi nepotul spunand:
  “Nu , Buni, tu nu esti proasta; tu esti neinitiata in ale moderne! sa nu mai spui asa ca ma supar!”
  L-am intrebat , apoi:
  “Dar cum sa spun, ingerasul meu drag?”
  Imi raspunde:
  “Zi si tu:!”
  Concluzia este ca, si datorita Dvs., azi, in Sfanta Duminica, am mai “invatat ceva “!
  N-am VOIE , n-avem dreptul sa “socializam” cu adolescenta !
  Stati linistit ca nu mai intru pe blog!

  Multumesc Dlui si Dnei Georgescu , pentru faptul ca m-au onorat!
  Dar sa stie ca nu mai scriu NIMIC, desi , primesc pe mail, tot ce au scris acesti tinreri superbi!
  Oare exista vreun blog al varstei a 3-a ???

  Va multumesc,
  O nevinovata

 159. Nu vrei sa scrii un roman? Unde sa-ti versi tot naduful vietii irosite deoarece nu ai stiut altceva sa faci? Oare toti marii doctori au ajuns mari traind din sangele parintilor. Te costa asta, de aceea o spui in gura mare. Parintii lui Iorga au fost tarani simplii si e mai merituos ca el a ajuns cine a ajuns, prin propriile lui puteri, prin propria valoare. Preconizezi ca parintii sa-si sacrifice intreaga viata pt. a le tot da copiilor. Aiurea. sunt niste egoisti. Oare in spatele tuturor doctorilor care si-au deschis cabinete stau parintii care isi economisesc leu cu leu pt. a le plati? Sau – asa cum este corect, ca niste oameni demni, au facut imprumut la banca, pe care l-au platit, muncind ei insisi nu cerand sacrificiul parintilor. Nu esti un exemplu de urmat, pt. cei tineri, sa traiasca pe spatele parintilor . si cred ca nici copiii tai nu sunt fericiti, daca ai fost in stare sa spui lumii intregi cum v-ati sacrificat amandoi viata, pt. a le da lor TOT, imi imaginez ce le tot spui lor, ori sentimentul ca esti dator-vandut, indiferent cui, ca porti in carca refulatiile parintilor, si viata lor pe care nu si-au trait-o, este disconfortant. Evident, ca le tot spui ce ati facut pt. ei, ca un aviz. Nu cred ca nora te adora, din contra. Nu te-a jugnit nimeni, dar ai transformat un blog inteligent intr-o vale a plangerii.

 160. Pt. cultura generala, pt Ele, Pt Elena, Vai Elena …
  Observ ca esti acelasi individ sub diferite nick-uri. Primul pas in a putea ramane pe acest blog este sa iti alegi un nick. Al doilea este sa nu jignesti pe nimeni. Vad ca nu prea ai o opinie personala, dar ridici barda de cate ori cineva are ceva de spus. Pe doamna Neagoe – si nu numai – ai jignit-o. Te rog sa respecti niste reguli de bun simt si 1. Sa iti ceri scuze, 2. Sa postezi sub un singur nick, 3. Sa nu mai lansezi atacuri la persoana sub deghizarea polemicii.

 161. E mai bine ca de la bun inceput un copil sa nu treaca prin trauma divortului. Asa ca sunt de acord cu femeile care vor copii, dar fara soti, ca si asa ei sunt cei egoisti in momentul in care divorteaza pentru ca nu le pasa prin ce trauma trec copii lor. Culmea ipocriyiei este ca tot voi barbatii comentati despre cine e mai egoist.

 162. Sunt o mama divortata si am o minunatie de fetita.Nu sunt deacord cu comentariile rautacioase la adresa mamelor singure sau divortate cu copii.Eu imi iubesc copilul mai presus de orice si voi face tot ce-mi sta in putere pentru a avea o crestere normala si o educatie adecvata.Faptul ca sunt o mama singura cu un copil nu ma face deloc egoista ci dinpotriva o mama puternica care va lupta pana la sfarsit.Asa cum spune fica mea de 5 ani “mama doar mama fara a fi datoare da tot ce in suflet are”.