in Evenimentul Zilei, Jolly Joker

Golgota bătrânilor

Zilele acestea, cutiile poştale sunt pline de plicuri cu declaraţii de venit, semn că, atunci când vrea să ia, mâna lungă a statului se poate întinde până la tine.

Tot în aceste zile, administraţiile financiare şi casele de asigurări sunt pline de oameni în vârstă care încearcă să aducă probe veridice că n-au furat. Pentru a fi internaţi într-un spital sau a obţine o banală consultaţie medicală – lucruri pentru care, până acum câteva săptămâni, era necesar doar talonul de pensie -, ei sunt obligaţi să alerge între casele de asigurări şi administraţiile financiare.

Aceste lucruri se întâmplă deoarece, în România, legalitatea e o stare în care trebuie să demonstrezi că te afli. Supuşi unei permanente prezumţii de vinovăţie, cetăţenii sunt consideraţi, până la proba contrară, evazionişti.

Casa de asigurări te trimite la administraţia financiară ca să obţii adeverinţa de venit pentru ultimii cinci ani. Acolo afli că îţi trebuie o copie după buletin şi câteva timbre fiscale, adevărate picături chinezeşti lăsate să cadă asupra omului de rând. Nu costă mult, dar tocmai în preţul lor scăzut se ascunde rafinamentul torturii. Aceste hârtii nu se pot niciodată procura din locul în care ţi se cer, trebuie să mai faci câteva drumuri pentru a le obţine, trebuie să mai stai pe la nişte cozi.

Apoi, după ce depui dosarul, afli că adeverinţa ţi se va elibera în 20 de zile, răstimp în care nu poţi primi asistenţă medicală gratuită. De aceea e bine să vă aşezaţi din timp la coadă, eventual din anii tinereţii, pentru a fi siguri că reumatismul sau ateroscleroza nu vă vor suprinde pe traseu.

De ce atâtea direcţii de evidenţă informatizate, de ce atâtea investiţii în tehnologie şi în sisteme computerizate, dacă mereu trebuie să ai asupra ta o dovadă, o adeverinţă, un document care să ateste că ai plătit? Explicaţia e cinic de simplă: aici nu poţi să trăieşti fără să te căieşti şi, înainte ca bătrâneţea să-ţi fie povară personală, ea constituie un deranj pentru stat. Acesta dă cu o mână, dar cu cealaltă te sugrumă, ca nu cumva să ai la dispoziţie prea multe luni de pensie mărită. România e o ţară condusă de gropari mereu în căutare de clienţi, care fac totul să-ţi transforme fiecare drum în ultimul. Ei nu te vor sănătos, vor doar să fie siguri că ţi-ai plătit dreptul de a avea acces la un sistem de sănătate aproape inaccesibil.

Şi pentru că nu-i poate aduna pe toţi oamenii în vârstă în piaţa publică şi să provoace un infarct colectiv, statul a născocit un labirint complex în drumul către medic. Acestui lanţ de proceduri de o crudă şi degradantă meschinărie îi lipseşte, pentru a se închide în perfecţiune, o singură za. Ar trebui ca, ajuns după câteva ore în dreptul ghişeului administraţiei financiare,  omului să i se ceară un act semnat şi parafat de un doctor, prin care să demonstreze că e viu. Însă acel doctor nu te va primi decât dacă poţi dovedi că ai contract cu o casă de asigurări de sănătate, iar aceasta te va trimite, via xerox şi poştă, la administraţia financiară, unde …

La un moment dat, pe drum, moartea vă va întreba cât e ceasul, ceea ce, desigur, în plan personal va constitui un eşec, însă pentru statul român va fi o reuşită. Când, din prea multă dorinţă de a vă însănătoşi, veţi sucomba, folosiţi în mod înţelept ultimele clipe de viaţă: aveţi grijă de documentele pe care le-aţi strâns până atunci. E posibil ca şi la porţile raiului să vă trebuiască o copie după buletin, o adeverinţă de venit şi una de plecat, o taxă de ultimă înmatriculare, o declaraţie prin care să vă angajaţi că nu veţi polua, impozitul pe cea din urmă răsuflare şi două timbre fiscale lipite pe pleoape.

Tu ce zici?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

84 Comments

 1. nico:
  Asa e. Pe mine asta ma rupe de fiecare data cand revin in Romania. Modul criminal in care sunt tratati batranii si copiii. Societatea romanesca-daca in Romania mai exista un model societar identificabil, se fereste ca Dracu’ de tamaie de respectul viu pentru trecut si de preocuparea responsabila pentru viitor. Se traieste intr-un prezent perpetuu, fiecare incercand sa smulga cu ghearele de la viata totul, acum, aici, repede. O Romanie dezarticulata, sub specia provizoratului si a insailarii. Complexul romanesc al sarmei care repara tot :( Se vede in sport, in cultura, in educatie. Mare pacat.

 2. Nu stiu daca asa e peste tot, dar de cate ori revin in Bucuresti vad din ce in ce mai multi oameni-hiene. Musca cate o halca de viata, se uita in stanga si in dreapta si apoi fug cu ea undeva unde sa nu-i vada nimeni si sa le ceara sa ofere cate ceva din prada. Mie mi se pare gretos. Fireste ca exista si multe exceptii, dar paradoxal , cel mai greu lucru in Bucurestiul anului 2008 e sa vrei sa traiesti decent. Daca vrei sa traiesti in opulenta si lux becalian, esti salvat…te integrezi mai repede in haita. :(

 3. Io fusei in “conced”… si-s cam rupta de realitate… :(
  Chiar asa, AG?
  Nefiind eu pe faza, nu-ntzele-e-e-eg… adica, pen’ce ai nevoie de adeverinta de la fisc? Sa te bage-n seama medicul de familie? Si, ma rog frumos, matale, ce contract zice statul ca am semnat cu casa de asigurari?????

 4. Pai, assspi, daca nu esti angajata cu carte de munca, pentru a beneficia de asistenta medicala gratuita, trebuie sa demonstrezi ca n-ai furat statul roman. Ca urmare, casa de asigurari de sanatate te trimite la administratia financiara sa iti scoti o adeverinta de venit pe ultimii 5 ani. Eu sunt in mijlocul acestui traseu: sunt freelancer.

 5. Oare, toate aceste bulibaseli au rostul sa-i abureasca pe pensionari ca acestia sa nu se mai gandeasca la ce ma gandesc eu tot timpul? = pentru ce am platit, pe linga impozit, o pensie + o pensie suplimentara + CAS… ca acum sa am o pensie de 2 bani????
  Unde-s toate aceste cotizari? Care a fost rostul lor? Si, mai ales, ce s-a intamplat cu pensia suplimentara?????

 6. @doc

  Asa e, Romania e Sparta in varianta contemporana si cinica. Cei slabi, incapabili de a se apara, sunt condamnati la oprobiul public. Batrani umiliti zilnic de zambetul nostru de dispret si de cinismul autoritatilor; bolnavi mintali ce isi consuma ratia de 1cartof/zi in timp ce gestionarii ospiciilor se imbogatesc pe seama lor; bolnavi de cancer ce n-au bani sa isi plateasca operatia trimisi sa moara acasa impacati cu Dumnezeu…

  Tara noastra e tara lui big fish eats small fish… si nici macar nu ii stau oasele in gat!

 7. Excelent!!!!
  Acum m-am prins si eu de ce nu a luat mama mea pensie vreo 5 luni.Imi tot puneam intrebari fara raspuns dar acum m-am luminat :(
  Sincer cei care conduc acele ministere nu ar trebui schimbati sau criticati ci bagati la puscarie.Pt ca sigur au facut victime!!!!
  Ei tot se schimba dau vina unul pe altul dar nimeni nu face absolut nimic.
  Nu se poate sa-ti bati joc in halul asta de oameni care au muncit o viata intreaga.!!!!!

 8. doctor demonicus

  Si eu am aceeasi problema, batranii si copiii sunt cei mai neajutorati, si in sensul asta nu se schimba nimic. Pe mine mama e singura care ma mai atrage acolo,mi-e lehamite de tot ceea ce se intampla acolo. De obicei sunt tot nervoasa in Romania….si caut muntii ca sa nu mai vad pe nimeni si sa nu aud nimic….pt ca sunt tot timpul pusa pe scandal.

 9. doctor demonicus

  Cu siguranta am exagerat, e din cauza orei tarzii, fostul meu sef mi-a spus odata ca ar trebuii sa invat sa ma controlez, si asta nu reusesc nicicum sa o invat, si nici nu vreau.

 10. Cine drakku inghite asta – ca STATUL ar fi o entitate rau-voitoare, implacabila si de sine statatoare, care nu are altceva mai bun de facut decat sa ne manance zilele? Tot vedem filme cu americani constipati care injura perpetuu GUVERNUL, care, invariabil, le ascunde cate ceva si ii condamna la cate si mai cate, de parca nerespectabila institutie nu ar fi alcatuita din oameni normali, cu maini, picioare si altele, care se mai si vin, mai si pleaca.
  Statul suntem noi. Ia sa facem scandal, ia sa-i dam cu huo si sa-i umplem geamul de galbenus functionarei care ranjeste in loc sa se scuze cu jena, ia sa-i punem antrax in “pachetelul” de care spuneai! Ce, putina anarhie, colea, crezi ca dauneaza statului? Dimpotriva! l

 11. Eu in ultimul timp am dat de functionari amabili sau relativ amabili. Ii vad pe majoritatea tot ca pe niste victime. Asta e maxima perversitate a conducatorilor, sa se foloseasca de interpusi pe postul de paratrasnete.

 12. mda! Prin america, batranii o duc minunat. Atat de minunat, incat vezi batrani de peste 65 de ani(varsta de pensionare) lucrand cu sarg, full time. Ca aici, nimeni nu e discriminat. Te uiti cu groaza la bietii oameni ( e plin de ei pe la super market-uri) si te intrebi de ce mai lucreaza. Cand, de fapt, ar putea sa faca plaja toata ziua si sa bage berici…
  treaba e ca, “nesimtitii” astia batrani, mai indraznesc sa traiasca dupa ce ies la pensie.

 13. @boro
  Majoritatea batranilor care i-am vazut eu aici mananca la restaurant aproape in fiecare zi,se plimba prin excursii,au destule facilitati.Am vazut si ce zici tu dar parerea mea ca majoritatea nu o duc rau.Si in plus autoritatile ii baga in seama chiar ii respecta.Am vazut foarte multe cladiri pt senior citizen unde chiria este mult mai mica decat in alte parti.Iar chiria foarte decenta.

 14. fighter
  da. E adevarat si ce spui tu. Dar o fi oare o majoritate, aia, care o duce cum spui? Eu ziceam ca in general, batranii sint nedoriti, incomozi, in orice societate. Aaa…ca aici li se zambeste ipocrit…asta-i alta poveste. Ce zici de reversible mortgage? Uman, nu?

 15. AG

  Misto articolul!

  Ma tem ca in spatele maratonului hartogaresc se afla o minte finantista, diabolic de luminata… :(
  Sunt o gramada de situatii in care statistica lucreaza in favoarea statului… Sunt multi cei care o sa cedeze din cauza lehamitei de a umbla si cheltui 90 de lei ca sa salvezi 10 lei la doctor…

  E o rusine ca se intampla acum, dupa ce Romania s-a integrat (formal din pacate) in Europa… :(

 16. fighter & boro

  Fratii mei, cand o sa iesim noi la pensie aici, o sa ne rugam pentru un job la supermarket… :)
  Ca banii de la Soc. Sec. aleluia!

 17. @boro
  Ai dreptate cu faptul ca batranii nu prea sunt doriti nicaieri.De acea cred ca aici se duc singuri la casele de batrani.Dar majoritatea se simnt bine acolo.Deci hai sa ne bucuram de viata pana mai putem.
  Eu vroiam sa zic ca in Romania e problema.Se pare ca noi ne integram doar ideologic in Europa dar problemele majore nu le rezolva nimeni.Din cand in cand am vazut emisiuni din Romania si pur si simplu nu-mi venea sa cred cum pot sa supravieuiasca unii pensionari acolo.Cred ca este sport extrem pentru ei din pacate!
  :(
  P.S. Chicago

 18. alex
  inca mai gasesti un petecutz de plaja, doi palmieri si ceva gheata…sa pui berica la rece…
  Grija mea e cu incalzirea asta globala…Daca se inunda dracu plajele in timp ce dorm. Si-mi muta bericile…

 19. In Florida o sa fie prea cald, la noi aici o sa fie o insula tropicala. :D

  boro, am gasit aici pe plaja doua beri, sa fie oare ale tale, aduse de curent? :)

 20. sper ca anul asta sa nu fac prea mult “sport”, cu evacuarile din calea uraganelor.
  Se anuntza un sezon activ. De unde dracu stiu astia, inca de pe acum?

 21. boro

  Pe plaja noastra comunala :)

  Merg si iarna, da’ n-am curaj sa-mi arat pielea ca nebunii astia (mai sunt care fac plaja in zilele cu soare…)

 22. Buna dimineata.

  Eu cunosc aici batrani din toate categoriile sociale. Persoane care au bani multi si persoane care traiesc din ajutor social.Aici se incurajeaza batranii sa locuiasca cat mai mult acasa si abia in momentul in care nu se mai poate, atunci vor fi repartizati intr-o casa de batrani.Toti isi permit sa duca o viata decenta si primesc respectul pe care il merita.Daca locuiesc acasa si sunt bolnavi primesc ajutorul de care au nevoie acasa, o asistenta medicala ii viziteaza acasa de cate ori e nevoie, in functie de gravitatea bolii. Chiar daca traiesc din ajutorul social,statul ii ajuta sa-si plateasca cheltuielile pt a putea duce o viata decenta.In casele de batrani sunt foarte bine ingrijiti si majoritatea se simt bine acolo.Marea problema a batranilor care locuiesc acasa e singuratatea, dar si in sensul asta sunt persoane care ii viziteaza si ies impreuna cu ei cateva ore. Cunosc persoane si de 93 de ani care locuiesc singure acasa, dar la o astfel de varsta incep deja sa se teama de moarte si devin sombrii. Fiecare om primeste ajutor pe masura, desi incepand cu anul asta s-au schimbat multe in sens negativ, totusi fiecare om isi poate permite sa duca o viata decenta, ori asta in Romania nu stiu cand se va intampla..

 23. Domnule Georgescu, va citesc de multa vreme articolele si cu parere de rau va informez ca desi sunteti foarte suparat de sistemul acesta si va revoltati in fiecare zi…nimeni nu va baga in seama.sunteti un om minunat, perseverent, dar care nu reuseste sa treazeasca Frumoasa Adormita.Sau sa spun Frumoasa in Coma?Continuati, va vom citi, noi astia care va admiram, dar se pare ca ne vom complace in somnul nostru dulce si vom continua sa nu facem nimic. Of, ce natie nepasatoare sunte,!

 24. Da’ adeverinta de alegator imbecil cand se elibereaza?
  Inconstienta politica, cat valoreaza?
  Pentru oligarhia politica romaneasca este aur curat.
  Romanii asista de 19 ani la distrugerea ideii de cultura,educatie si mai ales a celor 7 ani de casa,fara sa cracnesca.Arhetipul borfasului imposibil de pedepsit culege roadele.
  Total: in cel mai bun caz , romanii au degenerat genetic.
  caci daca nu-i asa, e grav.Trebuie stinsa lumina si inchis oblonul pentru totdeauna.Adio, neam romanesc!

 25. @iulia
  pai eu fac. platesc taxe. adica il platesc pe unu sa il traga de maneca pe altul ca sa il traga la raspundere pe un al treilea si tot asa. daca organizeaza cineva un miting, ma bag si la ala, mai beau o bere. in rest, ce ar mai trebui sa fac?

 26. @gigi
  ba tu daca n-ai fi un linge blide ai fi baiat destept, poate. o zici bine. da’ de curiozitate:de unde scrii tu cu atata patos despre cum se duce pe pula romania? romanii asista la distrugerea ideilor alora.just. roman esti si tu, noi macar asistam de aproape. tu?

 27. Georgescule, nu te deranja sa-mi raspunzi.
  Aproape niciodata nu pui degetul pe rana.
  Te-au urcat aia de la evz aici si faci jocul unuia dintre coteii
  cu punga plina, da’ care nu se satura niciodata.

 28. Salut oamenii care nu se mai satura de munca…eu cred ca voi vreti sa va imbogatiti…..mai lasati munca….e weekend..

 29. AG: Deocamdata, in ro nimeni nu merge la vot. Si in plus, ti-a spus omul sa nu te deranjezi. Dar tu nu, esti rautacios, si numai de-al naibii il faci sa-si bata gura de pomana. :)

  Cat despre articol, nefiind nici despre si nici despre, sunt intru totul de acord cu doc. Bravo! :twisted:

 30. @jimerino
  Am si eu o curiozitate: de ce pana mea sari pretorianiceste la beregata oricui se ia putin de AG. omul e mare, vaccinat si pe deasupra linistit ca un calugar budhist. Pai daca el e relaxat, tu de ce te-agiti atita?

 31. AG
  F Bun articol! Din pacate, nu pot sa ma obisnuiesc cu ciclicitatea asta promiscua in care dupa una calda ne bagi doua reci sau invers. De pilda chestia aia cu torta olimpica sau maniheizarea scremuta din aproape fiecare text ”in pat cu dusmanul” se potrivesc exact ca nuca-n perete linga articole de genul astuia.

 32. @codrus
  Romanii asista de 19 ani la distrugerea ideii de cultura,educatie si mai ales a celor 7 ani de casa,fara sa cracnesca.

  cum AG nu e singurul roman de pe blog, am zis ca poate am dreptul. in rest pe AG sa-l injure pana ii saie ochii ca mi se zbenguie. si pe mine poate sa ma injure si a si facut-o si tot mi se zbenguie. da’ daca tot am impresia ca omu’ a ales sa emigreze, sa isi vada de zapatero de PP si PSOE si gata.

  satisfacuta curiozitatea?

 33. codrus:
  Salve. Ma bucur ca apreciezi ce e de apreciat. :D Iti spun si tie ce am mai spus cuiva care vorbea de inconsistenta ( probabil reala) in articolele lui AG: gandeste-te cum e cand trebuie sa traiesti exclusiv din scris.
  Chiar crezi ca poti sa produci texte de calitate every single day? Un articol publicat de sa zicem Atlantic Monthly e platit intre 5000-10000$. Articolul trebuie sa fie impecabil, evident. Cate articole de felul asta esti capabil sa produci? Hai sa zicem 2 pe an. AG trebuie sa scrie 3 sau 4 pe saptamana ( platite infinit mai putin, imi imaginez). Practic nu poti sa nasti doar capodopere in ritmul asta.

 34. @doc
  eu nu vorbesc de consistenta stiuluil , maestre, ci de consistenta atitudinii fata de o chestie sau alta. Tu crezi ca ritmul stahanovist l-a facut pe AG sa bascalizeze protestele pro-tibetane inducindu-ne aceea ineptie sententioasa( dupa expresia unui coleg de-al sau) a lipsei de legatura intre sport si politica?!Eu nu cred. Eu cred ca mai degraba lipsa unei intelegeri profunde, inconsistenta reflectiei.

 35. codrus:
  Nici eu nu vorbeam de stil.
  Nu crezi ca intelegerea asta are si ea nevoie de timp ca sa se cristalizeze cum trebuie? Uite de exemplu,eu abia acum mi-am dat seama de ce nu imi placea mie teza gnoza-ideologie: mi se trage de la Berdiaev-ul din tinerete si de la Ali Shari’ati de care ma ocup cu spor de 7-8 ani. :D

 36. @doc
  n-am prins-o p-asta cu salamul de soia.
  m-am incordat si eu un pic si m-a bagat codrus la colt. cica as fi cainele-lingau. pai daca e sa o luam pe filosofie invatata din filme am si eu cateva idei ca am vazut 20-30 de episoade din “the young & the restless”. :D

 37. AG
  dracovenia asta cu adeverintele de venit nu se refera doar la pensionari ci si la elevii peste 18 ani si
  studenti, care pt a beneficia de asistenta medicala gratuita,trebuie sa faca dovada faptului ca nu realizeaza venituri
  lucrez in medicina de familie si de ani buni sintem sufocati de hirtoage.
  am devenit niste birocrati oribili,pe care multa lume ii uraste,desi am prefera sa facem mai putine hirtii si mai multa medicina…

 38. codrus

  Sunt foarte curioasa sa-ti cunosc parerea in ceea ce priveste articolul…..Al 3 lea sex….referitor la subiect….chiar sunt curioasa ( ca parinte ) care e opinia unui cadru didactic din Romania referitor la subiect. Multumesc anticipat.

 39. salut ! interesant articol, bravo !
  Am vazut ca ai editorale si in EVZ. Vreau si eu sa incerc sa public cateva articole si te rog sa-mi dai, daca poti, cateva detalii despre conditiile pe care trebuie sa le indeplinesc. Ma refer la detalii despre varsta minima, nr de caractere, daca exista vreo remuneratie pentru articole, etc.
  Te rog, astept raspunsul tau.
  Iti multumesc anticipat, Andrei