in În pat cu duşmanul, Evenimentul Zilei

Concediu în ţară sau în străinătate?

Hotelul cu cele mai multe stele

de Adrian Georgescu

Spunem mereu „România e o ţară frumoasă, păcat că-i locuită”, dar zonele cu adevărat frumoase din ţara asta sunt aproape pustii. Aluneci prin Cheile Nerei, urmând firul apei, peste fâneţe şi dealuri, pe un drum de o frumuseţe intensă şi neclintită, sau parcurgi creasta Pietrei Craiului în douăsprezece ore, în miezul unui rai stâncos şi cam tot atâta îţi ia, în Apuseni, să faci traseul care uneşte Cheile Galbenei, Cetatea Rădesei şi Cetăţile Ponorului, apoi ai putea muri liniştit, fără să-ţi dai seama că te-ai dus.

Noaptea, cerul e hotelul cu cele mai multe stele şi nimic nu e mai frumos decât să-l priveşti de pe munte. Există, ce-i drept, imperfecţiuni:  nu sunt şezlonguri de plastic la Cabana Cuca, nici room-service pe platoul de la Sfânta Ana, şi încă nu s-a rezolvat cu livrarea de apă caldă la Cascada Şapte Scări, care se urcă uneori prin şuvoi.

Reprezintă România o variantă pentru concediu? Evident, poate fi cea mai proastă, dar şi cea mai bună. Totul e să mergi mai departe de cearşafurile înfrăţite  de la Mamaia sau de grătarele de mici de pe Valea Prahovei şi de maşinile cu portierele deschise din care tună muzica.

Uneori mă bucur că e aşa, pentru că imaginea unui autocar descărcând turişti în Retezat îmi dă frisoane. Aşa că uitaţi ce-am scris. Turcia e o ţară superbă, iar în Antalia vor construi în curând hoteluri de un lux nemaivăzut, de unde ne vom întoarce cu amintiri de şase stele şi mic dejun inclus.

Turism pentru masochişti

de Elena Georgescu

Autorii unei parodii la imnul turismului au fost reclamaţi pentru defăimare, pentru că au tras de tapetul cu care fiecare ministru acoperă igrasia şi jegul. Până şi fostul slogan, “Romania, simply surprising” era mai potrivit, având în vedere că aici pe călător îl aşteaptă mereu o surpriză neplăcută.

Majoritatea hotelurilor au cel puţin o stea în plus faţă de cât ar fi normal, de parcă un criteriu de acordare ar fi gândacii din cameră sau mobilierul ajuns deja de epocă. Când în Mamaia se vinde apă plată la preţ de apă vie, cu 50 de euro îţi cumperi un bilet la un zbor low-cost spre Paris, unde ajungi în trei ore, adică mai repede decât dacă ai face drumul cu maşina între “micul Paris” şi Sinaia într-o după-amiază de vineri.

Dar nu trebuie să ajungi în Occident pentru a simţi diferenţa, e suficient să depăşeşti coşmarul suprapopulat din Vama Veche şi să constaţi că la bulgari totul – servicii, mâncare, condiţii de cazare – e mai bun  şi mai ieftin. Aici, principala problemă nu ar fi atât preţurile prea mari, cât modul în care eşti tratat, deoarece în general, de la managerul hotelului până la femeia de serviciu, toţi se poartă cu tine de parcă le-ai datora bani de când te-ai născut.

Uneori, printre argumentele celor care apără turismul românesc se strecoară un fel de patriotism masochist. Mi se pare că lucrurile stau exact pe dos: cu cât vom participa mai mult la această farsă, cu atât mai mici vor fi şansele ca lucrurile să se schimbe.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

30 Comments

  1. Buna seara

    Eu cred ca ar fi bine sa facem o diferenta intre dorinta de a merge si a vedea / vizita / si nevoia de a te odihni intr-o vacanta / sejur / concediu.
    Cunosc in tara asta multe locuri memorabile care merita pastrate asa cum sunt (si sper ca si copiii de peste 50 de ani sa fie tot atat de vrajiti de Apuseni asa cum am fost eu cand i-am vazut pentru prima data la varsta gradinitiei)
    Pentru concedii comode cu catel cu purcel mai avem multe de facut pe-aici. Teama mi-e de ca vor mai trece multi ani, poate o generatie ca sa se schimbe ceva. Nu are cum angajatul din turism sa se comporte altfel decat grosul societatii din care provine. Spuneati de Turcia. M-a impresionat nu hotelul, piscina, serviciile (desi sunt bune) ci truda fiecarui om pe care l-am vazut. Petecul de pamant ars, parjolit de langa drum pe care randuri, randuri cresteau rosii sau altceva. Si asta in conditiile in care e suficient sa iesi din Bucuresti pe A1 si sa constati cum hectare intregi sunt pline de buruieni.
    Oricum, multumiri pentru articole. Ca de obicei, un bun subiect de meditatie/evadare din cotidian.

  2. mda, adevarul e din nou undeva la mijloc…eu zic asa: merita sa te duci in Romania la munte daca vrei sa te relaxezi in aer curat, sa vezi peisaje [turism montan de vara]; in acelasi timp daca vrei litoral, Romania trebuie ocolita…

  3. apropo de personalul hotelier: eu cred ca sunt mai multe probleme:

    1. le lipseste pregatirea in domeniu;
    2. ii intereseaza numai banii pe care ii incaseaza si sincer, chiar daca preturile sunt exorbitante, castigurile personalului hotelier nu sunt pe masura preturilor;
    3. se comporta cu sictir deoarece trateaza slujba respectiva ca pe o activitate trecatoare de la care isi permit sa fie dati afara pentru incompetenta

    problemele sunt si mai multe, dar mi-e greu acum sa ma gandesc mai departe la ele…

  4. Buna seara!

    AG
    ai si nu ai dreptate. Avem o tara minunata, pacat ca nu stim sa profitam de ce ne ofera. Pt ca asa cum am zis-o si pe blogul meu, nu trebuie sa iesim in fata turistului cu cheile Nerei sau ale Bicazului, cand Austria iti ofera dublu, ci trebuie sa iesim in fata cu ceea ce ne face unici: Cetatile Ponorului, da, Delta Dunarii, da, insa mai sunt altele despre care se stie f putin: vulcanii noroiosi sunt cel mai bun exemplu.
    Pe de alta parte trebuie sa recunoastem ca ospitalitatea romanului e doar o amintire de prost-gust si infrastructura goneste in loc sa atraga.
    Da, Romania este surprinzatoare, insa in sens negativ si, pana nu vom recunoaste ca suntem gunoaiele Europei, nu se va indrepta nimic.

  5. AG:
    Ultra all inclusive la unul dintre multele 5 stars resorts de la Mizil. Nimic nu se compara cu asta :D

  6. salut,da @elena ai dreptate in tot ,nu am fost in bulgaria dar am fost in anglia,incepand din statia de autobuz si tren daca observa ca esti ne dumerit sau speriat sunt saritori si serviciile hoteliere nu am cuvinte de la receptie e langa tine ,iti dai seama ne stiind engleza prin ce am trecut hahaha ,dar m-am descurcat…deci intr-un cavant 100% afara.

  7. marinarul nr1 din tara asta anunta solemn ca vine criza,gripa rimatoare,mai vin si niste europarlamentare si prezidentiale,iar voua va arde de concediu…

  8. Felicitari amandurora pentru articole! Sunt minunate, intre atatea discutii despre turism ati surprins esentialul!
    Imnul turistic, un infantilism in opinia mea, nu va face ca pe litoral sa vina mai multi turisti, problema e alta si o stiti cu totii.
    Cat despre parodia aceea grosolana, nici macar n-a avut darul de a ma amuza!

  9. AG,pt prima oara nu sunt deloc de acord cu tine.esti mult prea subiectiv.te rog contrazice-ma cand spun urmatoarele:conditiile despre care vorbeste Elena,noi nici nu visam sa le avem…pe cand,contrar impresiei generale,peisajele cu iz mioritic cu care ne mandrim atat de mult,pot fi gasite si in alte tari!!!

    ne reintorcem la discutia comunista unde la scoala ni se spunea ca Romania e superba ca are si munte si mare si campie si podis etc.pai scuza-ma dar noi avem 200 d km de litoral fata de 2.000 la italieni,unde cand am fost,faceam baie in mare si la 100 de metri de mine era un munte imens cu zapada in varf.

    asa ca scuza-ma dar aici,nu ai dreptate absolut deloc…respecte!

  10. Da de ajuns sa mearga un copil 2 zile intr-o excursie in Budapesta si nu mai ai sanse sa iti petreci nici o zi de concediu in Romania,cazat undeva,numai daca ii pui cortul in spate si pe cont propriu,cele mai bune locuri dupa parerea mea sunt unde se prinde peste,balti private,in rest ,asa cum bine spui,pacat ca e locuita ROMANICA,oamenii strica totul.Am ales o data o cabana din Arieseni si nu mi-a placut,nu cresteau nici macar un ardei iute,totul era din oras,gradina era cu flori,tot din oras,ardeii iuti cresc si in ghiveci,dar nici asa,pentru ca promovau agroturismul,specific zonei,traditional,totul un bla bla,mai lipseau fornetti servite la altitudine,poate au adus intre timp cu eticheta specific zonei.Una peste alta mergem inainte si ne consolam ca si azi cu doua articole grozave si va multumim.Am “dezbatut” articolul cu copii.

  11. Adriane sa nu uitam ca traim intr-o tara de ,,all inclusivisti,, si asta pe undeva e
    bine ca se face o selectie intre turisti. tu crezi ca E. Udrea o sa promoveze
    turismul cu rucsacu in spate? nicidecum, pe baza unor interese va promova
    diverse hoteluri cu mii de stele din diverse locatii.

  12. nu mai gust turismul in care trebuie sa dai pet-urile deoparte pe carari de munte, in care te ineci in fumul atv-urilor care forjeaza prin paduri, turismul in care marcajele lipsesc de pe trasee, iar cararile sunt doar o amintire, turismul in care a disparut fundalul sonor al naturii si mirosul padurii de brad. la mare, valurile se sparg de tarm in ritm de house si miros de alge putrede, iar seara, in ritm de manele si miros de friptura. la hotel de 4 stele fetele de masa si prosoapele sunt rupte, cada e infundata, nu functioneaza telefonul in camera si nici nu poti achita serviciile altfel decat cash.
    imi doresc o vacanta linistita. sunt satul de lucruri straine.

  13. Cel mai bine mergi la Snagov si stropesti campioni olimpici cu bere !
    Cel putin asa am auzit ca e ultima moda

  14. Afara, desigur. Romania- pute rau. Pana si mult laudatul Sibiu, fosta capitala culturala europeana, pacatuieste prin mizerie. Si cum sa fie altfel, daca treci prin parculetul central, Astra si vezi un cos de gunoi dupa ce l-ai cautat precum apa in desert, un cos prapadit, din tabla ( am auzit ca a costat 600 de lei bucata!) in care, daca ai pus doua peturi, l-ai sufocat!? Vine vara, mergi pe bulevarde precum Milea sau Calea Dumbravii si nu ai unde arunca ambalajul de la o inghetata pentru ca nu gasesti un cos?! De 20 de ani asteptam finalizarea lucrarilor la centura ocolitoare, sunt 25 km, lua-i-ar naiba! chiar atat de impotent e capitalismul romanesc?

  15. da asa este e frumos sa mergi in anglia ,dar a fost o ocazie care nu m-a costat nimica ,si nu pot sa-mi dau parerea unde este bine si nu ,atata am inteles ca nu e de stat in tara,dar si acuma rad in sinea mea: eram invitati pe un vas de organizatori (flora) si erau scurte filmulete cu maratonisti ,si erau la masa zambind dar nu mai erau tineri erau antrenori faimosi cu parul carunt si erau aplaudati , cand a ajuns si la secventa de la chicago 2007 ,adere intorce capul zambind si eu ii zambesc deodata din priviri la o masa alaturata doi barbati zambesc si ridica paharul in semn de salut ,ii dau un cot lui adriana ,si o intreb ady (rade de finisul tau) nu stiu mama dar se uita de mult probabil te comfunda cu o maratonista !!!! si rade..cine era acel barbat???? la incheierea olimpiadei am aflat…era primarul londonez hahahahaha..

  16. Adrian, patriotul din tine incearca sa descreteasca frunti si sa apere tara,dar sunt sigur ca esti de alta parere.
    Recent am venit din Tenerife si pot sa spun ca am stat la un hotel de 4 stele cu doar 500 euro (all included), timp de o saptamana.
    Atata timp cat banul e Dumnezeul nostru, doar ateii se pot aventura in Romania.
    Sincer , nu cred ca spui din toata inima ca Romania e mai buna din punct de vedere turistic si sunt sigur ca in ultimii ani te-ai aventurat in strainatate.
    Sunt mai mult ca sigur ca vei argumenta contrar, dar in mare parte am dreptate.
    In numele romanilor iti multumesc ca lupti pentru o cauza dreapta , si incerci sa faci reclama turismului romanesc.
    Multumesc , si astept sa-mi spui unde iti faci concediul in aceasta vara.
    P.S. sunt de acord cu Elena Georgescu dar ideile puteau fi formulate mai poetic, desi reprezinta o realitate dura.

  17. Doamna Georgescu/Domnule Georgescu,
    Impartasesc 100% ideile dvs.
    Sunt de parere ca locurile frumoase ale Romaniei nu trebuie popularizate prea mult din simplul motiv ca vor ajunge precum Mamaia, valea Cerbului, padurea Baneasa si alte locuri frecventate de bizoni, nesimtiti sau indivizi de genul celor la care face referire radio Guerilla. Sunt inca destule locuri, iar cine vrea sa ajunga acolo stie unde sa le caute.
    Numai respect.
    PS: permiteti-mi sa va fac reclama pe blogul meu