in În pat cu duşmanul, Evenimentul Zilei

Praga sau Budapesta?

Alchimia timpului

de Elena Georgescu

Iubesc Praga pentru tramvaiele ei diverse, de la cele cu „ochişori” rotunzi, cele de la începutul secolului trecut ori cele moderne, cu forme de nave spaţiale. Pentru funinginea pe care veacurile au aşezat-o într-un degradé vertical pe faţade, pe care oamenii au ales să o lase acolo, ca o veritabilă mărturie a timpului. Iar deasupra negrelii se află, în proporţii delicate, aurul tutelar al oraşului, pentru a cărui imposibilă obţinere „Împăratul alchimiştilor”, Rudolf al –II-lea de Habsburg, a plătit cu defenstrarea colecţiei sale de artă şi cu coroana.

Urcând spre castel, te gândeşti că personajul lui Kafka nu a reuşit să ajungă acolo, tocmai pentru că sunt atâtea drumuri şi cărări întortocheate care te obligă la zăbavă, fie pe uliţele de deasupra bisericii Sfântul Nicolae, fie pe colinele verzi din Malá Strana, fie prin superbele grădini regale.

Îi iubesc pe praghezi pentru că respectă şi alchimia stomacului, mâncarea şi licorile fiind diverse, gustoase şi nepustiitoare de buzunar. Iubesc Praga pentru străvechiul orologiu astronomic din care nu întotdeauna, la oră fixă, apostolii mecanici ies la apel, semn de rău augur şi splendidă metaforă a unui ceas care nu arată doar timpul, ci şi vremurile.

Dar în primul rând o iubesc pentru liniştea plină de murmure din Piaţa Oraşului Vechi, unde, seara, după ce apostolii s-au dus la culcare, poţi sta pe caldarâm, printre alte sute de turişti, ascultând domoala trecere a timpului.

O femeie strălucitoare

de Adrian Georgescu

Ca niciun alt oraş european, Budapesta este o continuă petrecere-surpriză. Când pătrunzi apoi în inima oraşului, în faţă îţi explodează o deschidere imensă în care Dunărea uneşte, mai degrabă decât desparte, vechile oraşe ale Budei şi Pestei, opusuri complementare, asemenea simbolurilor yin şi yang.

În această luptă, nicio parte nu a reuşit să o sufoce pe cealaltă, toate sfârşind prin a seduce laolaltă. Doar un exemplu: Marea Sinagogă, cea mai mare din Europa, este construită într-un stil arhitectural maur-bizantin, iar înăuntru se află o orgă, instrument specific bisericii creştine. Până şi din acel secol şi jumătate în care Ungaria a fost sub dominţie turcească au rămas două băi şi mormântul lui Gül Baba, războinicul-imam, poetul rozelor, aflat pe o stradă lăturalnică din Buda. Misterul continuă şi în adâncime, pe sub oraş aflându-se o altă operă de artă: cea de-a treia linie de metrou ca vechime din lume.

Ars de turci, bombardat de americani, ciopârţit de sovietici şi cu podurile năruite de germani, oraşul a reizbucnit după fiecare dezastru cu aceeaşi forţă vivantă. Budapesta nu are aurul Pragăi, nici sutele ei de clopotniţe, are însă acea sevă a vieţii veşnice, un erotism aparte, ca o femeie cu o mie de aparenţe şi nicio vorbă în plus care să-i ştirbească misterul.

Iar seara, când malurile Dunării se îmbracă în lumini, puţine sunt locurile, altele decât acesta, în care ţi-ai dori să fii.

Tu ce zici?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

17 Comments

 1. In sfarsit ati revenit.
  Budapesta am avut placerea sa o vizitez si eu si mi-a placut. Praga inca nu am vazut-o, e in agenda, dar mai catre ultima pagina. Nu stiu de ce. Exista locuri care ma atrag si exista locuri pe care vreau totusi sa le vizitez ca sa nu spun ca nu le-am vazut. Cam asa si cu Praga. S-ar putea sa ma insel si sa fiu dupa o vizita chiar sa-mi schimb parerea. Eu inca sunt fascinata de Amsterdam :)
  Chiar daca l-ai vizitat de n ori, mereu are ceva nou de oferit. Eu sunt fascinata de orasul ala. Ma striga mereu. Pt mine e locul unde libertatea nu doar o respiri ci ii si simti atingerea. Ce mai – the place to be. Irezistibil :)

 2. Superb scrise ambele aritcole ,,,ca de obicei o incantare sa te citesc!
  Si, nu cade obicei, aceste articole nu au avut nici un
  gust de “chilli” .:)))…ci doar un parfum discret si…un dram de nostalgie!!

 3. AG:
  Si eu care ma asteptam sa citesc ceva despre Mizil! :D Not in this life time, I am afraid :(
  Intre Praga si Budapesta aleg fara ezitare… Lisabona :D

 4. parerea mea este ca Praga este infinit mai frumoasa.In afara de Londra n-am vazut un oras care sa-mi placa atat de mult…oricum din filmulete de pe youtube nu-ti poti sa seama de frumusetea si unicitatea acestor locuri…Anywayz,frumoase articolele!

  ps:AG,ai fost in Praga in beraria aia subterana din Piata Orasului Vechi?!BEST.BEER.EVER!!

 5. Adriane,

  Praga şi Budapesta!…Ce fain este cînd ai posibilitatea să vezi lumea

  care te înconjoară. Majoritatea Românilor iubesc pe aproapele lui şi

  pe ceilalţi mai departe. La sfîrşitul lui Iulie 2009, ne-ai trimis un articol

  şi vederi din munţii Retezat…splendit, şi nu uit. Am venit de curînd din Canada, Alberta, Munţii Stîncoşi şi lacurile din Banff National Park…

  splendid, şi nu uit. Cred că ne prinde bine la toţi să avem ocazia să

  vizităm lumea… Poate facem o cafea împreună, într-o bună zi, şi să

  mai povestim din locurile pe care le-am vizitat…

  Pe curînd, Sorin

 6. …prima dată am văzut Budapesta în ’86 ! Este o adevărată metropolă europeană :!: De abia în primăvara anului viitor voi vizita şi…Praha , sper :cool:

 7. Doua orase pe care imi doresc sa le vizitez de mult timp. Si apoi sa continui circuitul cu Viena. :)
  Si dupa ce voi fi vazut mai toate orasele importante ale Europei voi incheia periplul la Edinburgh…
  Vorbesc prostii…nu o sa-mi permit niciodata asa ceva :))

 8. salut
  da frumoase subiecte ,amandoi ati aratat popoare care si-au pastrat patrimoniul ,fiecare are traditia frumoasa ,praga am vazut la tv un reportaj superb si arata sicum strangeau bani pt mentinere ,budapesta am fost este si acolo frumos

 9. elena la noi daca se pastrau tramvaele cu cai ,ar fi fost frumos?
  dar cred ca era o problema ,costa foarte mult curatenia

 10. Am avut sansa ca, la batranete, sa vedem, de 3 ori, state din VEST !

  Daca – obligatoriu – ar trebui sa plecam din RO, am alege AUSTRIA !
  Insa orasul care ne-a placut cel mai mult a fost Barcelona !
  [ Pe lanaga alte frumuseti, poate, si pentru ca am vazut zeci de cupluri la varsta a 4-a
  – de manuta, de brat, de gat s.a.m.d. – si oameni, care se uitau la noi si zambeau “cu noi”, asa….fara vreun motiv!
  Am vazut foarte multi oameni zambind, nu incrancenati ca pe la noi ! ]

  **************

  In EWpoca de Aur, am avut sansa de a vedea Budapesta si Praga!
  Ce sa va spun decat ca a meritat sa intre – si in NATO, si in UE – inaintea noastra si ca – daca am fi onesti – ,
  noi nici acum n-am fi meritat sa fim in Comunitatea Europeana , fata de cum se prezentau aceste orase/ tari, inca din anii 1987!!!

  Ce nu mi-a placut la cehi ? Uitasera sa mai zambeasca din cauza ocupatiei ruse!
  Ce nu mi-a placut la unguri ? Lipsa oricarei atentii fata de ficatul consumatorilor din restaurante: prea piperat si ardeiat totul!

  In rest – e pacat sa nu recunoastem ca – fie podurile peste Valtava, fie peste Dunare – , fie tot ceea ce inseamna aceste orase,
  – sunt unice, in felul lor si mereu ai dori sa le revezi, nu numai asa, in treacat, cum facem noi de 3 ani incoace !

  Ce am admirat la unguri din autocar ?
  Onestitatea lor in folosirea fondurilor de la UE!
  Ai muri privind campiile Ungariei, asa sunt de cultivate si ingrijite!
  La noi, iti bvine sa plangi, privind pe geam pirloagele tarii noastre!
  Nici in gradini n-au verdeata, unele gospodarii!