in Adevărul

Desfiinţaţi decembrie!

Dacă guvernul ar vrea să-şi asume răspunderea pentru ceva în ţara aceasta, un act cu adevărat curajos ar fi nu să comaseze alegerile într-o singură zi, ci luna decembrie.

Astfel, campaniile de injectare forţată a spiritului patriotic în interes comercial, care însoţesc fiecare zi naţională, s-ar consuma dimineaţa. Bântuirea lui Ştefan Hruşcă pe meleagurile natale, vocalizele copilului adult Fuego şi îndoparea cu ler s-ar reduce la doar câteva minute, pe la amiază. Suita de concerte a lui Ştefan Bănică junior, dar şi asaltul „crăciuniţelor” care se bâţâie pe la toate emisiunile TV, ar fi stăvilite, la fel şi apariţia fesului acela roşu, moşcrăciunian, ce pluteşte tâmp peste toate siglele de post. Am scăpa, poate, şi de ştirile clasice pentru această perioadă: cea cu vămile dinspre Occident, blocate de românii care se întorc să-şi petreacă sărbătorile în ţară, şi cea cu cetăţenii care au ajuns la spital pentru că au înfulecat până aproape de plesnire.

Sărbătorim noi ceva în decembrie, dar nu prea ştim ce. E „luna cadourilor”, prilej al unor anunţuri de reduceri masive, dar totul costă în continuare de două ori mai mult decât în ţările aflate într-o criză profundă. Cam aşa arată un interior de bloc în această lună. Dacă lipseşti de acasă mai mult de trei zile, găseşti şaptesprezece pliante publicitare înfipte între toc şi uşă, pe clanţă sau pe preş. Dacă însă eşti acasă, ai parte, încă din primele zile ale lunii, de pelerinajul micilor hip-hop-eri, care răcnesc de zici că se apropie nu sfârşitul anului, ci al lumii. Anul acesta, am înregistrat un record de precocitate în întâmpinarea Crăciunului: primul trio de colindători afoni a sunat la uşă pe 7 decembrie, mai să-l prindă pe Moş Nicolae în exerciţiul funcţiunii. Apropos, cum stau aşa în cadrul dreptunghiular al uşii, juri că-i vezi pe liderii Opoziţiei adunaţi la o conferinţă de presă, transmiţându-şi demn-plângăreţ mesajul. Întotdeauna în această formulă corală sunt doi care urlă căpreşte, încercând să se acopere unul pe altul, în timp ce al treilea ţânc, fericit de alăturare, se piteşte în spatele lor.

 Pe toţi aceşti falşi profeţi ai bucuriei i-aş ruga să concerteze sub bradul de Crăciun aflat la graniţa dintre Coreea de Sud şi cea de Nord. Pariez că toate degetele arătătoare s-ar muta de pe trăgace spre urechi şi-ar fi un pic de pace şi în România.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

15 Comments

  1. Ca sa nu mai vorbim de muzica de pe radio.Fortata de job petrec mult timp in masina,in traficul minunat din Bucuresti.Pentru a nu ma enerva ascultam zilnic Magic FM pentru a ma desprinde de jungla de pe sosele.Era o muzica placuta,veche.Acum,in decembrie soc! Magic FM s-a transformat in radioul lui Mos Craciun si ma umple de greturi cu toate melodiile cu si despre Craciun.Bleah!Astept ianuarie cu drag!

  2. Cum nimic de citit? Cronici, avancronici si comentarii live la schi. Azi avem o coborare de la 13:15. Pentru altceva vad ca sunteti prea plictisiti. :D

    AG, nu da cu maturoiul dupa mina ca nu promit sa nu mai fac. :angel: :twistedangel:

  3. doc@really sorry and i honestly do apologise but i fell in love to your very own rachel zeffira.fit as fuck and sings like an angel.

  4. draga mea Pinguilde
    mi-a adus aminte de o cursa k4 fete ,era un vant si valuri
    k1 reusea sa termine cu greu ,k2 incepand de la jumatatea curdei se mai rasturna cate un echipaj,la noi k4..de la start se scufunda cate unul hahaha ,eu eram strocul colega din spate striga la mine sa sarim,deja ne scufundam ,am ramas 3 echipaje ,pana la urma colega mea s-a ridicat si a sarit ,normal toate am urmat-o ,si in fine s-a anulat cursa :lol: se intampla in urma cu 30 de ani ,cred ca in viata mea nu am ras ca atuncea ,
    da sportul va ramane un prieten pe viata celor care-l practica

  5. :( iar nu am stiut sa ma confruct cu soacramea ,
    am fost calma pana cand mi-a zis ca voi avea un baiat ca fisu ,si ce mi-a iesit din gura :(
    eu m-am gandit ,data viitoare sa beau ceva sa nu mai pot deschide gura
    vrajitoarea naibi ,iar a dat in ghioc , ce era urat ca ne aflam la spital Obreja ,el se uita la noi ,normal barbat calm doar e in tratament..mai bine ma internam si eu