in Gazeta Sporturilor

Nişte impostori

Decât să creştem nişte arbitri, mai bine-i închiriem: aşa se alimentează stagnarea.

Problema arbitrilor în fotbal este aceeaşi cu cea a justiţiei din România. Incapacitatea constantă a sistemului de a îşi asigura un aparat corect de împărţire a dreptăţii nu este un accident, e însăşi norma pe baza căreia funcţionează sistemul.

Iată un alt mic paradox aparent: patronii din fotbal urlă din când în când pentru arbitri străini, dar niciodată pentru un sistem de justiţie care să funcţioneze cu adevărat. Vor doar o dreptate parţială, care să ţină un sfert de retur şi să li se aplice mai ales lor. Aducerea de arbitri străini e doar un fel de plombă pe o placă dentară, prin care se repară un fals. Ei sunt doriţi nu pentru o competiţie corectă, ci împotriva lui Crăciunescu. Şi nici măcar în primul rând împotriva lui Crăciunescu, care ar putea fi şi el la un moment dat liniştit, atras ori convins, ci mai ales a intenţiei sale de reformare.

Nu întâmplător, de câte ori este instalată în funcţie, printr-un accident al sorţii, o persoană cu periculoasa dorinţă a restructurării, eşalonul vocal reacţionează la unison. Borcea părăseşte însoritul Miami – teama de mercur este mai mică decât teama de schimbare – şi îşi uneşte vocea cu cea a finului şi cu cea a vărului, sub tutela Naşului, căci în fond nu sunt decât o singură familie, deranjată din când în când de acţiunile palide ale DNA-ului, care-l mai ia pe câte unul de la masă cât să i se răcească un pic mâncarea. Pericolul principal pentru aceşti “negustori cinstiţi” nu este ca echipele de sub ei să piardă titlul de campioană – asta o pot face şi singuri, prin metodele de amatori pe care le aplică -, ci ca ei înşişi să-şi piardă sistemul şi locul în sistem.

În România, o echipă de fotbal nu este o afacere care să funcţioneze în cel mai liber sistem de concurenţă, cel al sportului, ci vehiculul de popularitate pentru stăpân. De aceea nu alocă ei sume prea mari pentru viitor, nici pentru centrele de copii şi juniori, nici pentru arbitri. De ce să funcţioneze fotbalul, când el acum arată bine, ca un piedestal pentru măştile lor? De aceea domnul Borcea, în timpul repatrierii accelerate, susţine şi obţine diminuarea sumelor cu care sunt plătiţi arbitrii, sabotând adevărata şansă de schimbare.

Şi se mai lansează o petardă, al cărei pocnet să mute atenţia de la adevărata temă. Ei vor arbitri tineri şi bine pregătiţi, dar îi vor neapărat acum, pentru a-i arunca nepregătiţi în contextul în care să greşească. Un arbitru autohton corect, necontaminat de mirceasăndism, gigibecalism, adrianporumboism, arpadpaşcanism sau cristiborcism, este o idee subversivă: din ea se poate forma o meritocraţie a fluierului. Cum să-şi dorească aşa ceva nişte impostori?

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

29 Comments

  1. Hotului ii este frica de hot!Arbitrii romani nu mai sunt “buni”,deci nu le mai dam nici o sansa.Dar oare cei straini cat de buni sunt?Ca doar nu suntem atat de idioti sa credem ca vin cei mai buni arbitri de-afara sa arbitreze in Romania.Tinerii nostri de ce nu sunt buni si facem cele mai nereusite transferuri cu toti ilustrii necunoscuti de afara?

  2. Arbitrajul reflecta nivelul competitiei si al competitorilor, pana la urma, nu? Craciunescu, atunci cand a fost arbitru, a reprezentat mai degraba exceptia de dupa 89. Si nici macar el nu a prins un turneu final de CM sau CE.
    Insa uita-te in Spania, ce fac arbitrii (si nu ma refer numai la Real si Barca, care sunt trase una-n sus, cealalata-n jos in acest sezon, ci la nivelul arbitrajului spaniol si la numarul de greseli mari/etapa). In Italia scandalurile sunt in floare, iar arbitrii nu sunt straini de meciurile aranjate. In Anglia si-n Germania parca e mai ok, dar au si ei norma lor de erori. Si aici ma refer doar la campionatele mari, pe care le urmaresc, nu la Grecia, Rusia, Ucraina (campionate clar peste al nostru ca valoare dar la care nu apuc sa ma uit)
    Nu spun ca daca la altii e rau, la noi n-are cum sa fie bine, insa de la Collina si Puhl incoace, parca tot nivelul arbitrajului a scazut (si-nca zdravan de tot)

  3. Din pacate da, functioneaza, dar cred ca cine are capacitatea de a discerne nu se lasa prins in acest aratat cu degetul peste gard. La noi problema e cronica si pleaca din toate partile, nu doar de jos sau de sus.
    Eu, totusi, am cumva incredere in Craciunescu. Mi-a placut intotdeauna de el ca si persoana si de modul in care incearca sa puna problema. Si chiar daca in urma scandalurilor cu fi’su a iesit cam sifonat, cred ca momentan, in actuala conjunctura, e cam singura persoana care are capacitatea sa miste ceva in mlastina asta a arbitrajului nostru. Nu stiu, pare cumva integru (sau “mai integru” decat ceilalti care-au mai fost sefi pe la CCA)

  4. arbitri slabi sau hoti sint peste tot.mafia conducatorilor aussi.la fel si ziaristi vinduti.diferenta e ca probabil nimeni altcineva n-ar fi acceptat aceasta caracatita 20 de ani si prezenta ei la tv non fucking stop.dar,ma rog,tine de popor.al nostru e cel al protestelor pasnice.sau usor violente din plictiseala.

  5. alo!!!!!!!!!!!!!!!prietene,tii-am ascultat si vizionat multe din subiecte dar nu stiu daca acum acesta este subiectul principal.ce parere ai de ce se intampla in tara ?stiu ca intotdeauna ai avut ceva de spus,ramai un lider de opinie.

  6. craciunviorel
    Prietene, am un contract cu Gazeta, in care scriu despre sport. Dacă vrei să discutăm de cele sociale, mă găseşti pe Facebook. Scrii “Adrian Georgescu” la “search”, vei vedea mutra mea printre rezultate, dai un Add, eu răspund pozitiv.
    Nu e nevoie de atâtea semne de exclamare :)

  7. Am verificat. Emil are dreptate. Nu e nicio manipulare. Pentru inca 54 de minute, e 17 ianuarie 2012. 53 pana apuc sa apas “Submit”.

  8. Corect articolul, dar cred ca fondul problemei pleca de altundeva. Adrian, ai enumarat niste patroni si ceva oficiali de prin fotbalul mioritic care, asa este, sunt contagiosi si cangreneaza sistemul.
    Dar sa nu uitam ca ei, ca si personaje media sunt realmente creatia noastra a tuturor, a celor care scriem, facem emisiuni tv, consumam presa de orice fel si mai mergem si la meci cu toate ca nu avem ce vedea.
    Cati dintre cei cu aluatul domnilor enumerati de tine nu mai exista in tarisoara noastra dar nu-i stim? pana n-or prelua vreo cazatura de echipa de fotbal….

  9. Cum ar putea fi fotbalul nostru altfel decat intreaga societate? Mie nu-mi e doar de ce se va alege de fotbalul nostru(cu arbitri cu tot), ci de ce se va intampla cu tara asta, cu viitorul copiilor nostri, cu noi ? Daca tara noastra nu mai produce nimic, se vinde si se cumpara tot ceea ce a mai ramas!(meciuri, jucatori, opinia, onoarea, sanatatea, nota de la scoala,etc) Dovada este prosperitatea tuturor din fotbal (ca si toti ceilalti ce conduc ceva, orice), in contextul in care afacerile lor (mai toate) sunt in pierdere !Totul pare a fi un paradox: Inauguram scoli, unde nu sunt copii,sali de sport, in sate cu 100 de locuitori – 80% pensionari, facem stadioane de CL, dar nu avem nicio echipa pentru asa ceva !

  10. mai are vreun sens sa vorbim despre fotbalul romanesc? Fotbalul in general este o copie foarte schematica a societatii, o caricatura, care ingroasa tarele societatii in ansamblu. Societatea romaneasca in ansamblu fiind plina de tare, va dati seama cum arata o caricatura a ei? adica, cat de mult poti sa ingrosi tarele? uitati-va la fotbalul romanesc. Atat de mult!

    ai atunci, arbitri morali? pentru frica a 29 de zile de parnaie, merita sa fii moral?

  11. Motto-ul patronilor cluburilor romanseti de fotbal in ceea ce priveste arbitrajul:
    “Arbitrii trebuie sa fie corecti si sa tina cu noi”

  12. Abia astăzi este nevoie (dar şi posibilă) de o revoluţie! Adevărată şi fără de nicio culoare (portocalie, albastră, roşie…)
    În 1989 schimbarea ar fi avut loc oricum, aşa se hotărâse acolo sus, în cancelariile marilor puteri mondiale. Noi ăia ieşiţi în stradă am fost doar de faţadă, carne de tun – vă aduceţi aminte cum, după fuga lui Nicolae Ceauşescu, ne vroiau pe la casele noastre (apă otrăvită, etc.) dar şi pe stradă? Oare de ce?

    http://revolutionaruldeserviciu.blogspot.com/2012/01/revolutionarul-de-serviciu-i.html

  13. Nu a scazut nivelul arbitrilor , a crescut mult nivelul fotbalului la nivel mondial.Se joaca totul in super viteza , cu faze care abia le vezi in reluare.E si normal in viteza aia sa nu poti sa vezi totul perfect.In plus , nu mai exista fotbalisti adevarati.Cred ca la generatiile astea primul lucru iinvatat la antrenament este simularea.Luam echipele de top din Spania , Real si Barca.La Real il avem pe Pepe care merita un mare oscar pentru rolul interpretat aseara.La Barca avem 2 domnisoare , Alves si Busquets care ieri au fost ok dar in meciurile anterioare au facut si ei prapad.Anglia si Germania sunt intradevar mai ok ca si arbitraje pentru ca se joaca fotbal intre barbati.E si mai spectaculos fotbalul asa.Singura solutie , parerea mea , in momentul de fata este sa se introduca proba video.Scapam de foarte multe probleme!Hai sa traiti!

  14. Asa este, presedintii au platit arbitri si acum le este frica ca sa nu fie furati de altii care au luat mai mult de la alti presedinti. Vinovati sunt insa toti, in egala masura: unii au platit dar ceilalti AU ACCEPTAT si, mai mult, au intrat in afaceri cu banii presedintilor, si-au deschis firme, magazine, au devenit dealeri de masini, sunt patroni de restaurante, au cumparat vile si terenuri etc. Multi dintre arbitri au fost promovati inca de tineri de care presedinti de club, sustinuti financiar si promovati pe pile pentru ca apoi sa arbitreze pentru respectiva echipa! In acest moment nici nu mai este nevoie de alte interventii: arbitri stiu, fiecare dintre ei, pe cine trebuie sa ajute! Uita-te putin in jur: toate cluburile influente, si nu numai, au in staff un fost arbitru! De ce crezi ca este acolo? Oare Valeriu Argaseala, atunci cand o arbitra pe Steaua, o facea corect? Ar fi interesant sa luati colectia ziarului sa vedeti ce note a primit el la meciurile Stelei …(asta este un pont pentru care, atunci cand vei finaliza ancheta, ar fi frumos sa-mi mentionezi si nick-ul meu!…). Dar Zotta, oare, cum a arbitrat-o pe Rapid? Pe ceilalti ii cunosti si tu…; toti acesti fosti arbitri au fost sustinuti financiar de cluburile unde acum activeaza. Din functiile actuale, pe langa alte sarcini de serviciu, fac legatura dintre patroni si arbitrii activi dar, in acelasi timp, recruteaza si altii noi, inca tineri. Ei sunt viitorii oameni din staff-urile echipelor, dupa 10-15 ani de arbitraj in care vor ajuta acea echipa! Aminteste-ti de episodul stenogramelor, ultimul, cel cu Avram senior: un sef de club vroia promovarea unui arbitru tanar. La comanda! Este o practica veche! Chiar si Ion Craciunescu a intrat in aceasta caracatita! Aminteste-ti cum a intrat in afaceri dupa Revolutie: magazine Samsung oferite de…George Copos!!! Apoi, sa nu uitam ca Ion Craciunescu a fost angajat in firma fratilor Becali! Acestia, impreuna cu Gica Popescu sunt foarte buni prieteni, Gica a fost si el in firma de impresariat si a lucrat…pentru George Copos… Ce surpriza!… L-a vandut pe Bratu la Galatasaray cu 1 milion si a declarat ca a luat doar 200.000!!! Procesul este pe rol si se tot amana… Iar “coincidenta” face ca Gica Popescu sa fie asociat cu… Ion Craciunescu in conducerea Chindiei Targoviste pana in momentul numirii la carma CCA, acum 3 luni!
    Craciunescu mai comenteaza si la Digi Sport si da verdicte: “X” faza a fost judecata corect, “Y” faza a fost eronat judecata impotriva echipei “Z”…
    Increngatura asta este atat de complexa si complicata ca nici Sherlock Holmes nu ar mai descifra-o! Daca mai tinem cont si de neamurile din fotbalul romanesc (Becali este nasul lui Borcea care este nasul a nu stiu cati jucatori care au nu stiu cati fini printre arbitri si jucatori de la alte echipe, Gica Popescu este cumnat cu Hagi care este nasul lui Gigi Becali dar si al lui Mutu care il are ca nas, la a doua cununie, pe Nicu Gheara care ii este nas si lui Cornelus Dinu care este fiul lui Cornel Dinu dar Gheara a jucat la Rapid… sa mai continui?)
    Singura solutie este aducerea de arbitri straini pentru doua-trei sezoane de acum inainte! In acest timp ar trebui ca arbitrii tineri (23-28 ani) sa fie crescuti si pregatiti pentru a fi aruncati in Liga I. Altfel, de curatat Liga I nu se va curata decat daca se desfinteaza 15-20 de ani FRF, se dizolva toate cluburile si toate organismele din fotbal. Dupa aceea sa se reinfinteze cu oameni complet noi. Acestea sunt insa vise!

  15. Mie cea mai tare mi s-a parut faza lu’ Borcea, ca se lasa. Imi aduc aminte de o scena, in 90, cand cineva a anuntat ca paraseste partidu’. Mazilu parca. Si ne-au dat la teve scene cu “Va rugaaaam, domnule Mazilu, nu plecaaati”. Onctuos!
    In rest, same ol’ same. Astia-s frati toti. Ca dovada cumetriile Borcea Gigi.

    De tenis ce zici, cine castiga la baieti anu’ asta? Le-o face Federer sau nu? Da’ la fete?

  16. Dragos C.
    Eu nu sunt de acord ca solutia este aducerea de arbitri straini 3-4 sezoane de acum incolo. E o falsa solutie, caci rezolvi efectul, nu cauza.
    Solutia, dupa mine, ca si in societate, este separarea puterilor. Adica, o CCA independenta si lasata in pace cateva luni, sub conducerea unui om credibil si competent (poate Craciunescu, poate nu).
    Numai ca Mircea Sandu si toti copiii lui de suflet nu au acest interes.

  17. Poate ca ar fi timpul ca International Board sa adopte o modificare a sistemului de arbitraj, macar la meciurile de prima liga.
    S-au facut tot felul de experimente, cel mai nou e cel cu brigada de cinci arbitri (doi aditionali pe linia de fund) dar parca nimeni nu vrea sa tina cont de faptul ca fotbalul de azi nu mai seamana cu ceea ce se juca acum o suta de ani.

    In Rugby, un sport mai “conservator”, se accepta de ceva vreme incoace proba video. In tenis exista hawk eye. Poate ca ar fi bine sa se adopte si in fotbal ceva similar: sa presupunem ca de doua ori pe meci o echipa, prin antrenor sau prin capitanul din teren, ar putea cere “centralului” sa verifice pe monitor o faza controversata. Daca se dovedeste ca cererea e intemeiata si schimba decizia luata de arbitru sau de asistent atunci echipa in cauza isi pastreaza nr de optiuni la care are dreptul pentru contestarea unei decizii a brigazii.
    Cu siguranta ca sistemul ar elimina multe greseli de arbitraj, chiar daca ar avea si un efect secundar neplacut pentru baietii care traiesc din emisiuni gen “Procesul Etapei”; cetatenii in cauza ar trebui sa se reorienteze spre analize tehnico-tactice, ori aici e greu al naibii, tre’ sa te mai si pricepi…

  18. …iar o doamnă (am înţeles după aceea că era pictoriţă şi care a emigrat rapid din România) s-a adresat unor tineri cu bransardă şi înarmaţi cu automate AKM, care încercau să facă loc camionetei ARO să plece deşi mai era pîine în el, cu o voge gravă, care trăda dezamăgire şi tristeţe: “Lăsaţi-i să mănânce, ar putea fi ultima lor pâine în libertate!”.
    http://revolutionaruldeserviciu.blogspot.com

  19. Domnule Georgescu,
    Credeti ca in cateva luni va creste credibilitatea arbitrilor romani??? Pai daca au luat spagi de la presedinti, care mai este credibilitatea arbitrilor??? Daca nu au luat spagi si arbitrii au gresit atat de tare doar din lipsa de valoare inseamna ca nu au de ce sa mai arbitreze in Liga I, pentru ce sa mai facem lobby in favoarea lor/ Daca au luat spaga atunci sunt niste infractori si, cu atat mai mult, locul lor nu este in Liga !
    De ce ii tinem in brate pe arbitrii din Liga I??? Eu chiar nu pot intelege de ce aceasta impotrivire pentru aducerea arbitrilor straini! Reprezinta arbitrii un bun national??? Sunt arbitrii mari valori si noi nu stim sa-i pretuim??? Chiar am orbit cu totii???
    Domnule Georgescu, sunteti un om deeosebit, un intelectual de calitate. Puteti sa-mi dati un argument in favoarea pastrarii in Liga I a arbitrilor Deaconu, Coltescu, Avram si ceilalti? Singurii care au valoare pentru liga I sunt Tudor si Balaj. In rest…
    Ce ne intereseaza pe noi daca pe cel care arbitreaza il cheama Ion sau Pablo, Gheorghe sau Fritz, Mircea sau Borislav??? Important este ca acel arbitru sa nu fie banuit de lucruri necurate iar partida sa fie decisa de jucatori. Daca va gresi si arbitrul (si probabil va gresi) scapam de scandalurile ulterioare! Oare faptul ca nu vor mai exista aceste motive de scandaluri si, implicit, mai putine subiecte de presa, acesta sa fie motivul pentru care o parte a presei sustine ideea arbitrajelor romanesti???

  20. Dragos C.
    M-ati inteles gresit. Mie importanta mi se pare cresterea unei noi generatii de arbitri. Iar pentru asta e nevoie de ceva timp si de un sistem care sa nu-i perverteasca. Pentru asta, e nevoie de o CCA independenta de FRF si de LPF, asa cum Justitia trebuie sa fie independenta de factorul politic.
    A aduce arbitri straini inseamna a amana mereu aceasta rezolvare.

  21. Sunt fost arbitru divizionar D la AMFB.am inceput de la varsta de 18 ani.am “practicat” 2 ani la juniori, dupa care m-am lasat din cauza “influentelo”r.nu aveam nicio pila si nici nu aveam posibilitatea materiala de a da spaga celor care faceau delegarile.in 2010 m-am reapucat, dar fara sa mai fac niciun curs de pregatire.singurul “curs” pe care l-am “efectuat” a fost o mica spaga d 100 euro.am dat spaga miercuri si sambata dimineata am si avut meci. cat timp am dat anumite atentii, totul a fost bine, am avut meciuri, am fost delegat d multe ori.dar neavand posibilitati mai mari decat altii, incepuse sa acorde meciurile importante numai anumitor persoane, care nu aveau toti asa zisa valoare.erau persoane care erau intr-adevar facuti pt asa ceva, dar erau nu erau delagi, deoarece nu aveau pile sau nu cotizat la seful AMFB, Sandu Crisan.in postura mea si a celor ultimi amintiti, au fost multi.unii s-au lasat, altii inca profeseaza, dar doar pt sanatatea lor. eram obligati sa cumparam echipament Umbro, pt a avea meciuri.costul echipamentului era d 200 euro.nu toti aveau posibilitatea d a-l cumpara.unii nu isi permiteau, altii pur si simplu nu vroiau sa-l cumpere.La examenele de promovare, erau propusi pt a promova numia cei cu pile sau cei care cotizau.prin cotizatie, vreau sa s inteleaga bani, alimente, combustibil, bauturi, orice ii era de folos sefului.erau anumite persoane care stateau zilnic la biroul lui si cereau anumite meciuri.am avut un meci pe ghencea, in care frustrat de deciziile centralului, am iesit de pe teren spre sfarsitul jocului.nu-mi mai aduc aminte exanct cu cine juca steaua, era un meci de juniori, in urma caruia s decidea