in Gazeta Sporturilor, Imprevizibil

Un prinţ de import

Ore, zile, săptămâni şi luni la rând vorbim numai despre arbitri. Ei nu sunt doar o parte a jocului, au devenit chiar jocul. Fotbalişti? Goluri? Nu. Totul se reduce la “A plecat din ofsaid?” sau la “N-a fost cumva ofsaidul precedat de-un henţ?”.

Da. Un fotbal performant e un fotbal corect. Pe noi – boală indusă de conducătorii de fotbal şi de sărăcăcioasele emisiuni TV – ne interesează însă doar verificarea de moment, punctuală, a legii, dacă vreun arbitru decide eronat într-o fază. Există însă şi corectitudinea funcţionării întregului, care aici e din start exclusă. În fotbalul românesc, arbitrul e un şoricel de care trag mai multe mâţe deodată: un timp, rămâne în echilibru, până când cineva câştigă partida şi fidelitatea de moment a prăzii. Să aştepţi corectitudine de la el e ca şi cum ai vrea ca o busolă magnetică să fie precisă şi când e folosită într-un atelier de fierărie.

Dintr-un interviu dat de preşedintele FRF, aflăm că s-ar fi propus chiar aclimatizarea unui străin ca şef peste arbitrajul românesc. Ce ipocrizie! Varianta cu prinţ de import nu mai funcţionează în lumea civilizată de mult. În plus, cine controlează arbitrajul are puterea. Şi chiar dacă ar fi fost posibilă aducerea unui “Carol I al arbitrajului fotbalistic”, după două luni de “emisiuni de analiză” l-am găsi într-o gară, încălţat invers şi cu un deget în gură, spunând: “Câh. Vleau acasă”.

Europa aşteaptă de la noi fie să ne integrăm cu adevărat – pe baza criteriilor ei, dar cu oamenii noştri -, fie să ne alăturăm formal, ca acum, oferind partenere de antrenament pe care să le ciufulească turcii şi grecii prin cupele europene. Pentru ei e bine oricum. Şi pentru oamenii noştri. Deci, de ce ar schimba ceva?

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

20 Comments

  1. Doamne cat am ras la acest articol!!! Extraordinar de haios si extraordinar de adevarat, in acelasi timp!!!
    Cat timp preocuparea principala aromanului este sa ii fie vecinului mai rau decat lui, si nu sa ii fie lui pur si simplu mai bine, fara a se referi si compara la altii asa vor merge lucrurile! Si nu doar in fotbal…

  2. AG,
    ” There is nothing more difficult to take in hand, more perilous to conduct, or more uncertain in its success, than to take the lead in the introduction of a new order of things.
    Niccolo Machiavelli ”
    Arbitrul se schimbă cînd omul se schimbă. Este nevoie de curaj, iniţiativă, integritate, corectitudine, pasiune şi cunoştinţele subiectului.
    Anunţă în ziar să vedem cîţi aplicanţi care împlineşte acest criteriu.
    Nu cred că trebuie apelat nici în Europa şi nici la Hawkeye…

  3. Domnule Templar,

    Sincer incepe-ti sa ma cam plictisiti cu comentariile dumneavostra malitioase, semi-docte si foarte anglophone …De ce nu “re-emigrati” dumneavostra inapoi in Romania care va asteapta precum Marele Salvator.
    Va tot urmaresc postarile, si mereu aveti ceva puternic pilduitor de spus, mereu malitios, mereu nesatisfacut de “greutatea articolelor scrise”, mereu vreti mai mult de la AG si implicit cititorii lui.

    Ati putea sa-mi oferiti va rog un singur exmplu concret de atitudine civica (sau de orice alta natura) pe care l-ati intreprins in a schimba luctiri si mentalitati in Romania?

    Multumesc anticipat.

  4. eu propun sa nu se mai joace cu arbitru in Romania, ca oricum tot degeaba se joaca (cu putinele exceptii de rigoare). litigiile sa fie solutionate pe loc, pe teren, de bodiguarzii celor 2 patroni implicati in “fenonem”

  5. De ce nu impacam noi shi capra shi varza. Nici roman, nici strain.

    Aroman!!

    Agramat!!

    Analfabet!!

    Becali – cel priceput la toate, sa fie si antrenorul unic si patronul unic si albitrul unic.

    Poate asa ajunge si Steaua campioana :)

  6. AR MAI FII POATE O VARIANTA
    OARE CITI OAMENI DE FOTBALI ( ANTRENORI , JUCATORI , ARBITRII , ETC ) AU FACUT STAGIUL UNDEVA AFARA , PRIN EUROPA . eI STIU EXACT CUM MERG LUCRURILE INTR-O ECHIPA SI INTR-UN CLUB DE FOTBAL ADEVARAT . POATE CA AR FI MAI GREU DE CORUPT

  7. @Rares,
    maliţios? Poate ne intenţionat. Eu doar încerc să pasez ştafeta din întîmplările vieţei mele, cu ce am fost inspirat de alţii şi de locuri. Nu ştiu cine ar fi interesaţi să o preia sau poate este chiar respinsă. Poate este mai caustic comentariul Dumneavoastră? ”…De ce nu “re-emigrati” dumneavostra inapoi in Romania care va asteapta precum Marele Salvator.” Eu nu am emigrat din România şi nici nu am vrut să plec, dar a fost vorba de reîntregirea familiei mele. Mulţumesc de invitaţie, dar nu am capacitatea să salvez mai pe nimeni. Nesatisfăcut de articolele scrise de AG? Ridicol! Defapt eu cred că sunt provocante şi pretind comentarii provocante, precum şi ale mele. Discursul liber este fundamental provocant. Atitudine civică? Fără a încerca să schimb pe cineva, doar să ajut : 1.De 33 de ani am ajutat fiecare Român pe care l-am întîlnit să obţină o slujbă într-o ţară străină. 2. De 33 de ani am participat la menţinerea comunităţii de Români din regiune şi am făcut parte din majoritatea evenimentelor de a menţine cultura, tradiţiile şi relaţiile Românilor din regiune…
    Şi eu învăţ şi practic să tolerez opiniile altora.
    O zi plăcută vă doresc!

  8. Eu propun altceva: sa se joace cu 22 de arbitri si cu 2 jucatori. Jucatorii fac “duble”, cine face mai multe castiga. Arbitrii urmaresc momentul in care mingea atinge pamantul, in 2 echipe de cate 11, dintre care un “central” si 10 asistenti. Daca centralul este nehotarat in privinta deciziei, el se va consulta, pe rand, cu asistentii, aceasta (decizia) fiind luata cu majoritate simpla (sau, ca la juriile americane, cu unanimitate, inca nu m-am hotarat care e solutia optima). In caz de imposibilitate de luare a unei decizii, jucatorul va relua operatia.

  9. Pentru ca Marea Britanie are doi printi, dintre care numai unul e mostenitor. De ce nu l-am lua noi pe al doilea, cu atat mai mult cu cat e ruda de sange cu Regina Maria, cel mai iubit personaj al Casei noastre regale.
    De ce sa ne ferim de varianta asta? In perioada de criza monarhiile au functionat mai bine decat republicile.
    De ce sa cantam “Republica, mareata vatra”, daca nu mai credem demult in ea?
    Romanilor nu le e frica de monarhie, ci de schimbare. Suntem mai conservatori decat cel mai bosorog conservator din Parlamentul britanic. Avem o inertie pe care deja am inceput s-o exportam. Si nu-i vorba de romanii de 40-50 de ani sau mai batrani.
    Ci de astia de 20-30. Si pe noi ne doare inertia din fotbal sau presa sportiva. Asta e doar o picatura, asezata ce-i drept mai la vedere.

  10. Suntem in situatia asta pentru ca avem conducatori care folosesc arbitrajul pentru a ascunde mizeria in care se scalda fotbalul romanesc sub pres. Pentru ca este deja impamantenit ca este mai usor sa cauti scuze( ne-a furat arbitrul) decat sa vezi care iti sunt problemele si sa inceric sa le rezolvi si astfel sa progresezi cu adevarat.
    Remarca ta Adrian, referitoare la analizarea unor faze este repezentativa pentru tot fotbalul de la noi. Noi avem in cap doar momentul actual si nicidecum sa ne facem un plan pe 2-3 ani, cu cresterea de jucatori care sa formeze o ECHIPA( vezi campaniile de transferuri din vara trecut si iarna aceasta).
    Pana nu o sa gandim la un alt nivel decat cel de carpeala nu o sa progresam veci.
    Salut,
    Andrei.

  11. D-le Templar, cum suna in engleza comentariul dumneavoastra de la ora 21.04 ? In alta ordine de idei, propun ca toate meciurile ligii I sa fie arbitrate de dl. C. Borcea. Asa s-ar elimina toate “erorile” de arbitraj, mai ales daca ar fi desemnat observator dl. Prunea !!!

  12. In curtea scolii jucam de ne rupeam oasele, pe pariuri fabuloase pentru noi, la vremea aceea, si nu aveam nevoie de niciun arbitru. DUSMANI DE MOARTE IN TEREN, DUPA MECI MAI BEAM SI CATE O BERE IMPREUNA. Orice litigiu se rezolva rapid, cu cateva injuraturi si strigate. Regula de baza era ca orice atingere cu mana era hent. Mai ales exista si mult fair-play, rar se intampla ca vreun jucator sa nu recunoasca vreo infractiune pe teren. In cazul acesta, destul de rar, era eliminat in corul de huiduieli al celor 14 adversari. Fara alte discutii. Odata s-a intamplat sa jucam si cu arbitru, pentru ca miza era prea mare. Rezultatul? Meciul s-a incheiat mult mai devreme ( de fapt s-a anulat ) cu o “cafteala” generala, cel mai sifonat iesind bineinteles arbitrul!
    Stimate AG, ce concluzie putem trage de aici? Jur ca sunt fapte reale!
    Referitor la articolul tau, ti-am mai spus-o odata, asa zisele emisiuni de analiza sunt o mizerie. Nu fac decat sa puna presiune pe arbitri si sa promoveze mojicia, incultura si prostia conducatorilor din fotbal. IOANITOAIA, cu emisiunile lui, a inceput demolarea fotbalului de la noi. Ma bucur sincer ca tu nu ai apucat pe aceasta cale pe care o “asfalteaza cu succesuri” jurnalisti precum Naum, Vochin si altii ca ei. Nu le prea stiu numele pentru ca nu ma mai uit la fotbal decat foarte rar, si niciodata la comentariile de dupa meciuri. Pana si ziarele de la noi sunt o minciuna. Cica Gazeta sporturilor, Pro sport, cand defapt nu gasesti decat fotbal in ele, foarte rar si despre altceva. Cate randuri au consacrat aceste fituici victoriei Oltchimului in fata Viborgului? Marele jurnalist si iubitor si comentator de handbal Naum ne poate da vreo explicatie?
    Gata cu fotbalul. Am inteles de la tine ca esti iubitor de munte si de expeditii cu cortul. Pe cand atunci si niste articole despre…alpinism? Despre titanii Messner, Buhl, Terray, Kukushka (sper ca asa se scrie!), Mallory? Acestia imi vin acum in minte, dar sunt enorm de multi, cu realizari ce bat la popou toate realizarile regilor, briliantelor si printisorilor luate la un loc! Si despre romanasii nostri, prieteni si colegi de scoala cu mine, Ticu si David?
    Cred ca te-am plictisit destul, o zi buna si delecteaza-ne mai des cu articolele tale!

  13. Mi-a placut scena cu soricelul,disputat de mai multi motani…
    Inca o data sunt de acord cu tine…Schimbarea trebuie sa vina dinauntru,de la noi..ea a si inceput sa se produca,numai ca a luat-o in directia inversa,spre…mai rau !

  14. salut
    sunt de acord cu Dinny ,greu de rezolvat multe probleme ale sportului ,de exemplu si boxulare probleme :(

  15. @M. Radulescu,
    please look in Romania’s mirror and tell me what you see.
    I look in my own mirror and I see a proud individual that was born and raised in Romania, and just like Mrs. Mara I am full of life and I have a smile on my face.
    I am and have been dedicated to help Romania and Romanians with whatever I can.
    This is the way it sounds in English!
    I hope that it does not sound “caustic” to Mr. Rares

  16. Cei care dau tonul vanatorii erorilor de arbitraj sunt comentatorii TV, de cele mai multe ori. Incapabili sa disece cumva un joc, cu comentarii naclaite in platitudini si statistici care nu intereseaza pe nimeni, comentatorii TV primesc de la arbitri prajitura: oops, pare ceva necurat! “Sa mai dam o data faza( si inca o data si inca o data etc.) A, da, se vede clar ca nu-i face nimic… Hm, ciudata maniera de arbitraj… In 1475, la ultimul derby arbitrat de acelasi…o faza asemanatoare a fost judecata la fel, in favoarea aceleiasi echipe… Da, foarte ciudat! Asteptam judecata comisiei de disciplina etc. etc.” Cu alte cuvinte, neicusorul are nevoie de “n” reluari ca sa se pronunte si apoi ghilotineaza, mai mult sau mai putin subtil: arbitrul, care trebuie sa ia o decizie intr-o fractiune de secunda, trebuie azvarlit din arbitraj! Urmeaza “Balacareala etapei”, unde, super-specialistul in arbitraj, da si el cu barda, uitand ca si-a cladit gloria de fost mare arbitru intr-o epoca in care se televizau doua meciuri din campionat( sa zicem, absolut intamplator, Chimia Rm.V- Poli Iasi pardon, Steaua-Dinamo) si cand nimeni nu iti diseca prestatiile cu zoom si reluari nesfarsite. In studio, invitati, tot felul de loseri profesionisti, cu ochii iesiti din orbite si venele pulsand pe frunte, acuzandu-l pe cel care a facut o singura eroare intr-un meci, chiar daca mare, in timp ce vedeta echipei lor a reusit doar o preluare intr-un mitan intreg si, concluzie fireasca, Razvan are ceva cu el pentru ca “nu vrea sa-l convoaca, desi e cel mai fotbalist bun, decat Hagi a fost peste el”. Puitorii de paie pe foc, deghizati in moderatori, arunca ” a la Diaconescu” cate o nada intru sporirea balamucului, zambind in off, si gata audienta! Audienta formata din gagaiti producatori de bilute in public si flegme pe trotuare. Tot incriminand, de ani buni, arbitrajele, s-a ajuns ca in 2010, Razvan sa nu aiba cu cine incropi un 11 competitiv, apt sa faca fata Albaniei. Noroc ca mai exista pe lume Barca, Man Utd, Arsenal sau Milan. Adica altii. Noi, cu bilutele…