in Sfatul bătrânilor

De azi, sunt oficial bolnav. Voi ce fobii aveți?

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

misophonia02„Răsfoind” Internetul, mi-am găsit boala. A fost o întâlnire plăcută, precum cea de 100 de ani de la terminarea facultății. Când sesizezi că și alții au ciudățeniile tale, te simți cumva atins de onorabilitate, ca și cum de-abia acum ai fi intrat în rândul oamenilor normali.

Pe scurt, nu știam de ce mă enervează unele sunete. Acum știu. 

Se cheamă misophonia (scriu termenul așa, pentru că în limba română nu există încă un corespondent), adică o reacție negativă exagerată la zgomote pe care alții nici nu le bagă în seamă, cum ar fi tușitul, tăiatul unghiilor cu unghiera, periatul pe dinți, plescăitul, clefăitul, dregerea vocii, mestecarea alimentelor crocante, sforăitul, trasul repetat al nasului, râsul, dactilografiatul, pufăitul, respirația șuierătoaresorbitul, căscatul, strănutul sau fluieratul (le-am accentuat pe cele care mă enervează pe mine, celelalte, în mod bizar, nu mă deranjează deloc). E o suferință mai nouă – nici măcar n-au primit-o în DSM V, „biblia” tulburărilor mentale -, categorisită astfel de doctorii de la Centrul Medical din Amsterdam (AMC). Un studiu a arătat că 80 la sută din sunetele deranjante pentru “misofoni” sunt cele produse de gură, iar 60 la sută sunt dintre cele repetitive.

Altfel zis, dac-aș auzi voci, aș prefera să se certe între ele decât să cioflăie în urechile mele :) .

P.S. A nu se confunda cu misophobia cu misoginia. De-aia n-am.

Dar destul despre mine! Voi ce fobii, compulsii și ticuri aveți? Deșertați-le aici să râdem puțin de ele, că așa se mai îmblânzesc.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

23 Comments

 1. Eu număr treptele de cite ori urc o scara , chiar si cind stiu cite trepte sunt. Daca sunt in numar par e bine.

 2. Nu sufăr crănţănitul seminţelor. Nici să fluiere cineva melodioare. Păianjenii nu prea mi-s simpatici (deşi-i iau în mână). Ciudat e că pe măsură ce-mbătrânesc nu prea-mi mai place în lift sau la înălţime. Nici avionul nu prea mi-e drag. La avion e interesant că dacă la decolare “turbez” şi nu sufăr să văd cum rămâne jos totul la aterizare, de fapt de la începerea coborârii, mă uit fără probleme. De parcă un accident acolo nu e la fel de grav… :)

 3. @Nelu, dragos b:
  Frică de avion am avut și eu. Dar ce spun eu “frică”? Mai potrivit ar fi “groază”. Și tot la decolare, în timp ce la aterizare mi se părea chiar mișto. Dacă tropăia cineva prin avion în timpul zbotului, puteam să-l iau de gât :)
  Am dobândit frica prin 1998, culmea!, la o aterizare pe Barajas din Madrid. Avionul nu cobora lin, ci cădea, se redresa, cădea, se redresa :)
  În prezent, sunt 99 la sută vindecat. Cum? Am văzut câteva documentare despre cum funcționează un avion, în timpul unui zbor am fost primit în cabină, am înțeles cât de improbabil e un accident. Doar mintea noastră ne dă senzația de nesiguranță, acolo e baiul.

 4. Pe masura ce imbatranesti scapi de toate.
  In cazul meu e simplu: scot aparatul pt auz din urechi.
  Astfel ma eliberez de aceste fobii.
  Sant zen.

 5. Eu nu suport sa o aud pe nevasta-mea vorbind la telefon. Se pune? Vorbeste, frate, ore-n sir si nu poate decat elaborat. daca o intrebi ceva si ai nevoie de un raspuns scurt, nu-l poti obtine. O ia pe la Ploiesti (de unde si e, de loc) dar raspunsul nu il primesti nici dupa 10 minute. Iar la telefon e peste orice asteptari. Cand o aud simt furnicaturi pe sira spinarii.

 6. Si eu mi-am descoperit asa zisa tulburare mintala misophonia. Sunetele care ma deranjeaza sunt urmatoarele.
  1.Ciripitul pasarilor (vrabia)
  2.Latratul cainelui
  3.Plescaitul
  4.Sforaitul scos de altii care imi transpune mie o stare de sufocare.
  Cam asta ar fii top 4 sunete care ma scot din minti pe mine. Daca aveti aceasta tulburare, bucuravi-va ca sunetele care va deranjeaza sunt doar temporare. Eu aud vrabia aia in fiecare zii, cainii latra in fiecare noapte.. nu conteaza ca e vara sau iarna, nu se opresc. Cu alte cuvinte traiesc un cosmar in fiecare zii :).