După ce am scris despre orașele mele favorite, iată și localitățile mai mici, cu până la 100.000 de locuitori
Locul 1. Locorotondo.
Acest orășel se află în cea mai frumoasă și, paradoxal, cea mai puțin turistică zonă a Italiei, în tocul Cizmei. V-am mai sfătuit să mergeți acolo și o repet. Până la Bari, din București faci cu avionul o oră și 40 de minute și ai ce vedea: Ostuni, Polignano a Mare, Ostuni, Lecce, Matera, Alberobello. Regiunea e vestită pentru peisaje, vinuri și pentru niște căsuțe conice denumite trulli.
După cum îi spune și numele, Locorotondo e un orășel rotund, cocoțat pe un mamelon, fondat pe la anul 1.000 d. C. Cetatea e superbă, cu străduțe înguste, muzee, cu clădiri pe care uneori ferestrele sunt așezate asimetric. Oriunde te-ai uita, frumusețea curge pe străzi.
De la fereastra unei case situate pe unul dintre versanți, se vedea la câțiva kilometri o vale întinsă: grădini, case, șosele, viță de vie, moțuri de biserici, tufe, copaci, terenuri agricole, kilometri și kilometri de viață, într-o deschidere largă, de aproape 180 de grade.
Priviți prima poză și gândiți-vă că în ea a intrat mai puțin de o treime din priveliștea de acolo.
Locul 2. Siena.
Italienii fac absolut totul pentru ochi. Acest neam a inventat 713 tipuri diferite de forțe de ordine doar pentru a le dedica uniforme, una mai cochetă decât alta: carabinierii, militarii, polițiștii, polițiștii militari, militarii polițiști, bersaglierii, portarii de bloc, bodyguarzii de frizerie etc. Sau: dacă ați fost în Milano, veți fi observat că e singurul oraș din lumea aceasta în care bărbații sunt mai bine îmbrăcați decât femeile. Roma putea să fie compusă doar din zidurile caselor și să fie superbă, căci culoarea roșiatică a zidurilor, tocită artistic de timp pe sub madonele de la colțuri, e suficientă ca manifest al frumuseții.
Siena e corcitura supremă: oraș construit de etrusci, stăpânit de romani, călcat de lombarzi, bântuit de bizantini, cucerit de spanioli. Are domul cu coloane vărgate și mozaicuri atât de vechi, de parc-ai fi intrat fără să bați la ușă în camera de joacă a lui Dumnezeu și L-ai fi găsit în pijamale. Este pinacoteca construită pe bârne de lemn, care-și tremură tablourile în stil bizantin când calci. Are piața lenticulară, ca o jumătate de pâlnie, unde de două ori pe an se organizează cursele de cai numite palio.
Mergând prin păienjenișul de străduțe al cetății, ajungi la un moment dat într-un loc unde, vegheată de un conifer imens, într-o clădire străveche, e o facultate de arte. Alături, zid în zid, cârciuma se sprijină de sediul carabinierilor, într-o metaforă superbă: ordinea, beția și viitorul.
Locul 3. Delft.
Au olandezii un fel de a-și construi orașele de parcă ar ști că vor trăi veșnic în ele. De la veselul Utrecht până la copilărosul Leiden, o țară aflată sub nivelul mării iese la suprafață să respire bucurie. Lumea vede prea mult, după mine, gălăgiosul Amsterdam, uitând, de pildă, de tonicul Rotterdam, cu centrul aproape în întregime distrus de Luftwaffe, reconstruit apoi parcă după ideile unui copil care se joacă pe covor. O dată, mergând prin centrul Rotterdamului, am găsit niște case la marginea unui cănăluț și pe apa lui pluteau rațe. Vă imaginați cum e să stai în centrul unui oraș și să te trezească dimineața măcăitul rațelor?
Cândva, o parte din oraș a sărit în aer, de la praful de pușcă stocat în butoaie. Cumva, istoria se repetă, cu încetinitorul: Delftul pare izbucnit dintr-o bucurie cu canale și mori de vânt. Orașul care a dat atâția pictori celebri – Van Vliet, Van Leeuwenhoek, Vermeer și mulți alții – pare, într-un frumos paradox, pictat de cei pe care i-a născut. Pui mâna pe un zid și te aștepți să ți se păteze buricele degetelor de vopsea; chiar și apa din canale pare trasă cu pensula. Sunt parcuri, biciclete, cărări și mori, concerte de jaz în aer liber, magazinașe și mulți oameni veseli.
Vouă ce orășele europene v-au plăcut? Puneți aici topul vostru.
-Bernau bei Berlin
-Gent
-Konstanz
Nu neaparat in aceasta ordine, acestea sunt primele trei care mi-au trecut prin minte si care au lasat un o un farmec si o armoa aparte pentru mine cel putin.
Annecy = BLISS
Hallein
Kérkyra(Corfu Town)
*Arosa, Elveția
*Manarola,Italia
*Eze, Franta
Dați și voi o informatie, o poza, un loz in plic :) Asa, pun si Drăgășaniul :)
Piran – Slovenia
Din Olanda aș alege și Geithoorn. Povestea cu „no roads” nu e chiar total adevărată, dar într-adevăr are canale superbe.
http://www.huffingtonpost.com/2015/10/06/giethoorn-netherlands-travel-_n_4823551.html
PS: Amsterdam, pentru localnici, este cam tot așa cum descrii tu alte orașe olandeze. Trebuie doar să fugi din centrul acela turistic (cel mai ușor e de vizitat cartierele Jordaan sau De Pijp, aproape de centru, dar ar merita și Westerpark, De Plantaje sau chiar și Oosterpark deși unii se plâng că e plin de imigranți). Zona centrală nu are nicio legătură cu ce reprezintă Amsterdam cu adevărat pentru olandezi și în niciun caz nu ar putea fie catalogat ca un oraș „gălăgios”.
@Cristian:
Giethoorn! De ăsta nu știam, mulțumesc.
http://www.boredpanda.com/water-village-no-roads-canals-giethoorn-netherlands/
@Pau:
Mulțumesc. Nu-l știam. E un fel de Dubrovnik mai mic, nu?
https://en.wikipedia.org/wiki/Piran
o singura remarca: Milano este orasul in care toata lumea este frumos imbracata iar femeile…femeile uneori sunt mult mai frumoase decat la Hollywood! Milano este orasul in care toata lumea vorbeste frumos iar vocea oamenilor are o muzicalitate care te face sa simti ca numai ascultand oamenii totul devine posibil…iar..Milano este orasul in care lumea in trafic este de o eleganta, politete, stapanire de sine aproape nemaintalnite si inimaginabile. Da Siena e ravasitoare…si mai e si Lucca la vreo 40minute de mers cu trenul de Siena, care are o eleganta si sobrietate londoneza in spatiul acela intemeiat de aceiasi etrusci…
Monte Sant’angelo, Asissi, Cakovec.
Medias, Sighisoara si Turda
Galway, Ireland
In 2007, Galway was named as one of the eight „sexiest cities” in the world
Capitala culturala a Europei in 2020.
Lagos, Portugal
Drăgășani?
Parcă nu merge.
Prefer Sinaia, Sighișoara și Vatra Dornei.
Lucerna, Lübeck si Sopot.
Am revenit să mai culeg sugestii. Și dacă tot sunt aici, mai las și eu:
Honfleur, Normandia – cu peisaje și arhitectură diverse, pictau ceva impresioniști pe acolo, un oraș port vechi superb, ușor de vizitat plecând din Paris.
http://www.dailymail.co.uk/travel/article-1313375/Monets-Honfleur-The-French-town-favoured-impressionists.html
Dinard, Britania – o faleză plină de conace din secolele XIX-XX, fostă destinație favorită a aristrocrației britanice și franceze. Se vizitează la pachet cu:
St Malo, Britania – oraș fortificat din secolul XII, cu probabil cea mai spectaculoasă maree din lume
http://thatadventurer.co.uk/st-malo-weekend-guide/
Eu deja înfig bolduri pe hartă :)
Porto.
Salzburg
Brasov
1. Fagaras (!)
2. Schweinfurt
3. Baumberg
Segovia
Budva
Lübeck
1. Hallstatt, Austria. Munte, lac, case frumoase, curatenie. Merita vazut, planul meu include o revenire cu macar o noapte la hotelul Gruner Baum.
2. Bled, Slovenia. Din nou, munte, lac, biserica pe insula, cetate pe mal de lac si celebrul cremşnit de Bled.
3. Gyula, Ungaria. Un minunat orasel care pastraza ceva din aerul vechiului imperiu. Are un centru minunat, castel, cetate, bai termale. O mica bijuterie la doi pasi de granita. Ma luase la un moment dat o nostalgie pe strazile lui cum am mai simtit vazand The Grand Budapest Hotel a lui Wes Anderson.
Nu l-am vazut decat in poze dar e in plan, Rothenburg ob der Tauber, Germania, daca tot il pune Ritchie Blackmore pe jumatate din albumele Blackmore’s night.
ohhh, grea alegere : am voie mai mult de trei ??? ;)
Sighisoara , Rasinari ( fara loz in plic , ca le gasiti si voi )
Sudul Frantei , nu cel rasunator ci , cel *ascuns* .
L’estagnol -care pe un drum ametitor spre Callobrieres ( village de caractere- si capitala a castanelor din Fr ) apoi Chartreuse de la Verne – in *Massiff des Maures* ajungi la * L’Estagnol * …spectacular .
Si drum si ce auzi .http://bethleem.org/publications/voixdunprofondsilence.php
.
Mai acana, in Germany , Bamberg s-a lipit de suflet , ca marca de scrisoare.Si de uimire ca-i Craciun in May ( luminite la ferestrele din * cetate * cu fetele ce-l asteptau inca pe mos Craciun, pana cineva m-a inghiontit *- nu-i oraselul copiilor , move it, nu mai casca ochii -se crede ca vrei sa le iei jobul *
Si din satul meu : Annapolis always. :https://en.wikipedia.org/wiki/Annapolis,_Maryland
Corectie :
Craciun in may este in Nuremberg ,sorry .
Nu Bamberg. :(
sintra, în decembrie, portocali pe rod, îți vine pur și simplu să mănânci aerul…
Sa inteleg ca n-ai prea fost prin Spania sau Slovenia sa vezi orasele misto :D
@Malin:
Am fost prin Spania mai mult decât mulți spanioli :) Și mă mai duc.
S-a notat, la 1 si 3 n-am fost. Sunt pe lista.
In minte imi vin:
Stein am Rhein, Elveția
https://explorish.ro/2008/07/05/comorile-ascunse-ottobeuren-si-stein-am-rhein/
Kotor, Muntenegru
https://explorish.ro/2010/11/18/kotor-bai/
Menton, Franția
https://explorish.ro/2009/08/04/cota-azura-7-menton/
Am primit și o recomandare ”de încredere oarbă” pentru Cesky Krumlov, dar n-am ajuns încă. Aceeași sursă mi-a recomandat, de exemplu, Eguisheim, Alsacia. https://explorish.ro/2010/06/10/eguisheim/
De pe meleaguri mioritice, sub 100k suflete, Sighișoara și Alba Iulia. Prima e clară, https://explorish.ro/2008/08/19/chemarea-romaniei-1-sighisoara/
https://explorish.ro/2010/04/27/sighisoaralta/,
Alba Iulia m-a surprins foarte plăcut anul ăsta.
https://www.instagram.com/p/BI1TbuMgYkd/
Bath-Anglia
Colmar-Franta
Caerphilly-Tara Galilor