in Publicitate

Cea mai bună cafea cu lapte

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Până acum, am parcurs de trei ori El Camino de Santiago (de două ori varianta din nord și o dată, pe cea clasică, intitulată El Camino Frances). Indiferent de rută, de zonă, de vreme, de altitudine, de peisaj sau de dispoziție, momentul cel mai așteptat al zilei era cafeaua cu lapte de la ora 9 dimineața, când se deschideau, de obicei, barurile și cafenelele din sate. 

Iată de ce: părăseam albergue-ul sau campingul pe la ora 06:30, odată cu prima luminare dinspre răsărit, când puteam vedea la 10-20 metri în față, sau chiar mai devreme, dacă eram într-o localitate și exista iluminat public. Vă dați seama cum pică o cafea cu lapte băută după două ore și jumătate de mers pe jos, dimineața, pe răcoare, când rucsacul a început să “atârne”? E ca băutura zeilor.

Dacă francezii au café au lait, italienii caffè latte, spaniolii au făcut din café con leche o gamă extrem de gustoasă. Laptele fiind introdus fierbinte și sub presiune, este mai apropiată de varianta italiană decât de cea franceză. De obicei, proporția cafea/lapte este de 1 la 1, automatele pe care le vezi aproape în orice bar din Spania aruncând în ceașcă laptele și cafeaua prin două ștuțuri (inginerul din mine nu știe cum altfel să le spună) alăturate.

Sunt multe variante de café con leche, de la café manchado (mai mult lapte, mai puțină cafea), café sombra (așa se numește café manchado în Andaluzia), café cortado (espresso cu un pic de lapte), café caramel (espresso cu lapte condensat) sau café bombón (espresso cu lapte condensat mai dulce). Mai mult, în fiecare regiune a Spaniei există și variante locale, cum ar fi café trifásico (cafea cu lapte în care s-a strecurat și puțin rom, lichior sau whisky).

Toate sunt atât de bune toate, încât cu greu te poți decide ce să iei. Uneori, mai amânam puțin momentul plecării și luam două cafele cu lapte diferite.

În încheiere, dacă și ție îți place cafeaua, te rog, spune-mi cum preferi să o bei! Completează chestionarul – au mai participat Manafu și Chinezu – și poți câștiga lapte condensat Maresi pentru 100 de cafele.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Comments

 1. Pt cei cu intoleranta la lactoza
  Cafeaua in ceasca mica, fara lapte, varianta spaniola pt italienescul “espresso”, se numeste Cafe Solo, iar cafeaua lunga, din nou fara lapte, Cafe Americano :))))

 2. In Elvetia se bea cea mai gustoasa cafea, fie cu lapte, crema, sau fara.
  Cea cu lapte este de 2 feluri cu lapte cald sub presiune sau cu lapte rece, sint la fel de bune.
  Se mai foloseste si crema praf pentru cei care nu tolereaza laptele.
  Gheata nu se recomanda din apa din robinet!!! sau inghetata ieftina amestecat cu biscuiti sau altceva ca devine terci din cafea.
  Reusita depinde si de amestecul de boabe macinate, eu la magazinul Sprouts aleg din zeci de feluri de cafea boabe si acasa le mai incalzesc putin inainte de macinare si devine o foarte gustoasa cafea. Eu folosesc apa rece daca n-am timp sa raceasca sau zeama de lamaie daca ma doare capul.

 3. Foarte faine filmuleţele, ce m-am amuzat!!! La cafeaua cu bere, am zis, hai să vedem ce poate fi, la cea cu ardei iute, mă gândeam că trebuie să fii puţin ciudat ca să o bei. După ce a vorbit Adrian, am aflat că eu sunt ciudata, pentru că mi-a trecut prin minte aşa ceva :))) Cafeaua o beau întotdeauna cu miere şi în funcţie de starea pe care o am, adaug scorţişoară, cardamom, îngheţată sau lapte.

Webmentions

 • Cum poți câștiga lapte condensat Maresi pentru 100 de cafele - Cristian China-Birta January 3, 2018

  […] recomandarea să testați toate variantele. Căci o să ne vedeți pe mine, pe Manafu și pe Adrian Georgescu. Fiecare pe stilul lui, desigur […]