in Gazeta Sporturilor

Inițialele au preluat puterea

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Derby-urile noastre fotbalistice sunt ca războaiele nucleare pornite de la întrebarea „Cum se spune corect: Iran sau Irak?”. Chestii banale învăluite în vacarmuri prea mari.

Am ajuns să mergem la meciuri pentru a ne uita la vecinii de tribună, că pe teren e jale. Tragedia este că Steaua – Rapid nu mai e Steaua – Rapid și că se joacă în Liga a IV-a. Nu-i nimic romantic în această întâmplare, doar fotbal slab jucat cu bani veniți de la stat, prin primării și ministere.

Adorăm lupta pe viață și pe moarte, cu mize mărunte. Așa băgăm rapid orice stea în groapă.

Din momentul în care în viața și în denumirea unei echipe apar niște inițiale în plus, acea echipă începe să moară. În spatele acestor litere în plus sunt oameni discreți și profesioniști, atașați acelor litere, deși am putea să le spunem și „detașați”.

În România, fotbalul nu înseamnă performanță. Înseamnă putere; nu a celor ce joacă, nu a celor ce susțin, nici măcar a celor ce participă. Dimpotrivă: e puterea asupra lor. Dă-i omului un conflict și el va alege pe loc o tabără, deseori după criterii ciudate, în loc să se întrebe de ce naiba sunt două tabere acolo unde trebuia să fie un grup.

A fost cea mai oribilă manipulare din fotbalul nostru și a reușit perfect. Fiecare club mare – cu excepția lui Dinamo, dar ei au fost lăsați să se pregătească pentru Liga Campionilor – a fost rupt în două. Acest furt continuu a dus la o substituire. În loc să avem echipe care să joace meciuri în Liga Campionilor sau în Europa League avem mult mai palpitantele partide identitare, gen FCSPTV – ASC Batalionul.

Și mai avem alte genuri de înfruntări: Sepsi – Concordia Chiajna, nume în care s-a strâns toată tradiția centenară a fotbalului românesc. Sau Burleanu versus Lupescu, în spatele cărora se încolonează aceleași duhuri galonate ce patronează televiziuni, servicii de siguranță sau partide.

Bannerele galeriilor, uneori simpatice, seamănă mai mult cu lumânările de la priveghiuri, ultimele semne pâlpâitoare ale unor sentimente.

Adevărul, dragi suporteri, ultrași sau huligani, este că v-au luat totul, dar v-au lăsat stadionul, să vă puteți bate acolo, pentru liniștea lor și pentru liniștirea voastră.

Înainte de-a fi slab, fotbalul nostru e cumplit de trist.

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email
Share on whatsapp
Whatsapp

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Fotbalul nostru nu merita nici 10% din atenția pe care o primește. Circul din jurul fotbalului poate, acum ca Dan Diaconescu ne lipsește, să ne țină conectați la chestia asta pe care e greu s-o mai încadram drept fenomen.

  2. Steaua nu primeste bani de la buget. Te citesc cu placere, sper ca aici esti doar dezinformat si nu ca manipulezi ca 99% din colegi

  3. off topic, da’ cind am citit “cum se spune corect: iran sau irak?” mi-am amintit un banc mai vechi…
    ion catre gheorghe: Cum se spune corect: funicular sau furnicular?
    gheorghe catre ion: La ce?