in El Comunicante

Mesajul extraordinar al Reginei: „Vom reuși, iar succesul va fi al fiecăruia dintre noi”

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Queen Elizabeth II

Ieri, în ziua în care primul ministru al Marii Britanii se interna în spital de Covid-19, Regina, la 93 de ani, ieșea să îmbărbăteze națiunea.

A fost doar a cincea oară când s-a întâmplat acest lucru în domnia ei de 68 de ani. Celelalte ocazii au fost în 1991, la primul război din Golf, în 1997, înaintea înmormântării Prințesei Diana, în 2002, după decesul Reginei Mame, și în 2012, la Jubileul de Diamant. Nu și-a diluat comunicarea  prin prea dese apariții, ci a pus accentul pe eveniment și pe mesaj, ea trecând întotdeauna în planul secund. N-a fost niciodată: „S-a devalorizat lira, oare ce-o crede Regina?”, ci: „Vorbește Regina, wow!, deci e ceva cu-adevărat ceva important.”

În acest mesaj nu sunt cuvinte mari și tari, dar discursul, ca întreg, e exemplar. „Mediul însuși e mesajul” spunea Marshall McLuhan acum mai bine de jumătate de secol, despre publicitate.  „Persoana însăși e mesajul” s-ar putea spune despre comunicarea acestei doamne.

După mine, Maiestatea Sa ar putea citi și o rețetă de pui a la grec și tot ar avea forță. Exact la asta se referă „Maiestatea” dinaintea numelui. Nu are legătură atât cu instituția monarhiei, ci, mai ales, cu persoana. Dacă sunteți monarhist, folosiți cuvântul cu majuscule. Dacă nu, luați sensul din dicționar. E același lucru. În ambele variante, avem de-a face cu adevărata maiestate: grandiosul exprimat cu măsură, forța liniștită care adaugă armătură vorbelor, delicatețea care îmbărbătează.

Pasajul meu favorit din discurs este cel pe care l-am scris cu caractere îngroșate în traducerea de mai jos. Acolo reușește, în doar câteva cuvinte, să se refere la tradiție, autodisciplină, curaj, grijă și umor ca la niște mărci istorice ale britanicilor, și, foarte-foarte  fin, să se refere și la ea însăși.

Nu bufoni ciufuliți rostogolind vorbe tunătoare fără acoperire, nu răzgândacii de profesie insuflă încredere, ci genul acesta de discurs, venind din partea unei femei deosebite.

Apropo, nu vi se pare interesant că ultimii lideri adevărați ai Europei sunt femei?

God Save the Queen. He means it, man.

Ca să înțelegeți mai bine cum acționează această formidabilă forță tăcută, vă spun o poveste. În 1976, trupa Sex Pistols a compus celebrul cântec „God Save the Queen”, un imn de protest împotriva monarhiei, în care Regina era descrisă astfel: „She’s not a human being.” Au trecut anii, mulți. În 2019, când producătorii seriei The Crown i-au cerut permisiunea să folosească anul trecut piesa, liderul trupei și compozitorul piesei John Lydon (Johnny Rotten) i-a refuzat, spunând că, între timp, chiar dacă nu și-a modificat poziția față de monarhie, și-a schimbat-o față de Regină. A spus că, dintre persoanele, multe la număr, pe care le-a ofensat, simte că a greșit față de ea. „Odată cu trecerea timpului, o înțeleg mai bine.” Într-un alt interviu, a zis că va suferi foarte mult când ea va dispărea.

#elcomunicante

Conținutul discursului

„Vă vorbesc într-un moment despre care știu că e din ce în ce mai dificil. Un moment de perturbare în existența țării noastre: o perturbare care unora le-a adus durere, celor mai mulți dificultăți financiare și tuturor schimbări enorme în viața de zi cu zi.

Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor din linia întâi a sistemului public de sănătate, celor care îngrijesc persoane și care îndeplinesc roluri esențiale, celor care își continuă în mod altruist sarcinile zilnice în afara caselor, ajutându-ne pe toți. Sunt sigură că națiunea mi se va alătura în a vă asigura că tot ceea ce faceți e apreciat și că fiecare oră din truda voastră ne aduce mai aproape de întoarcerea către vremuri mai firești.

Vreau de asemenea să le mulțumesc acelora dintre voi care stau acasă, ajutând astfel la protejarea celor vulnerabili, scutind multe familii de durerea pe care cei ce au pierdut persoane iubite deja au simțit-o. Împreună ne luptăm cu această boală și vreau să vă asigur din nou că vom rămâne uniți și hotărâți, apoi o vom învinge.

Sper că în anii ce vin toți vom putea fi mândri de felul în care am răspuns acestei provocări. Iar cei ce vor veni după noi vor spune că britanicii acestei generații au fost la fel de puternici ca oricare alții. Că autodisciplina, calea de-a rezolva totul cu umor liniștit și grija față de celălalt caracterizează încă această țară. Mândria față de ceea ce suntem nu e o parte doar a trecutului nostru, definește prezentul și viitorul nostru.

Momentele în care Regatul Unit s-a strâns să-și aplaude oamenii care îngrijesc persoane și pe cei care îndeplinesc sarcini esențiale vor fi amintite ca o expresie a spiritului nostru național; iar simbolul acestuia va fi reprezentat de curcubeiele desenate de copii.

De-a lungul Commowealth-ului și împrejurul lumii, am văzut relatării emoționante despre oameni care s-au strâns să-i ajute pe alții, fie livrând hrană sau medicamente, fie verificând că vecinii sunt bine ori adaptându-și afacerile pentru a ajuta la ușurarea situației. Și deși autoizolarea poate fi uneori grea, mulți oameni de toate credințele, ori de niciuna, descoperă că este o ocazie potrivită să încetinească ritmul, să se oprească și să reflecteze, în rugăciuni sau în meditații.

Îmi amintesc de prima transmisie pe care am făcut-o, în 1940, ajutată de sora mea. Noi, copii fiind, le-am vorbit de aici, de la Windsor, copiilor care fuseseră evacuați din casele lor și trimiși departe pentru propria lor siguranță. Astăzi, din nou, mulți vor simți un sens dureros al separării de cei iubiți. Dar acum, ca atunci, știm, în sinea noastră, că acest lucru reprezintă alegerea corectă și că trebuie făcut.

Deși am mai înfruntat provocări, aceasta e diferită. De această dată, ne alăturăm tuturor națiunilor de pe glob într-un efort comun, folosind cele mai noi descoperiri ale științei și instinctiva noastră compasiune pentru a vindeca. Vom reuși, iar succesul va fi al fiecăruia dintre noi.

Ar trebui să aflăm alinare în faptul că, deși am putea să mai avem multe de îndurat, zile  mai bune vor veni: vom fi din nou alături de prietenii noștri; vom fi din nou cu familiile noastre; ne vom întâlni din nou.

Acum însă vă transmit tuturor mulțumirile mele și cele mai căduroase urări de bine.”

Dacă ți-a plăcut, distribuie! :)
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

15 Comments

  1. ..brrr,liniștea asta nu-i a bună. Parc-aș fi Cornelius Fuscus în defileul de la Tapae. După fiecare copac, un dac… Arată-te, Decebal ! Vrei în săbii să ne tăiem, sau în bascheți să ne mirosim ?…:)

  2. Domnule Adrian Georgescu, sunt aproape total de acord cu dvs. Dar cum totul dă cu virgulă am și eu un… amendanet.Spuneți că..Apropo, nu vi se pare interesant că ultimii lideri adevărați ai Europei sunt femei?”. Da, dar a compara-o pe Regină cu Merkel este ca și cum, iar tușele sunt extrem de grosiere, recunosc, l-ai compara pe W. Churchill cu Hitler. Încă odată poate exagerez. Poate.

  3. Da, a fost un actor imens. Obsesia mi-a scăpat din păcate. Pe mine m-a impresionat What dreams may come și prin prisma neuroștiințelor, care văd cam în felul respectiv modul în care percepem așa-zisa realitate. Mai e și minunata Annabella Sciorra..

  4. Sunt de acord. Aproape. Nesimțirea are noi forme de manifestare pretins ,,progresiste”. Nu sunt nici naționalist nici anti U.E. Sunt doar critic al U.E. ( de la Kant am învățat asta ) pentru că eu consider că U.E. are șanse de supravețuire, Europa nu. Birocrații ucid umanitatea. Și un lucru repet: am spus că exagerez în aceea comparație. Dar nuanțele definesc existența. Respect.

  5. @Iulian Rinder – UE e un sistem de operare (Windows, Mac-OS, Google Chrome, Linux(Kernel, Symbian), Android, IOS..etc). La ce bun dacă nu am PC, tabletă sau smartphone ?

  6. ..Ok, te las cu dacii liberi.. Până la urmă la Tapae a fost 1-1 (mai puțin pacea neconvenabilă obținută de Domițian..) N-a fost tocmai o gură de aer de munte (așa cum ziceam într-un comentariu), dar e bine și-așa. Știu și eu ce drepturi are un admin de blog.. Sănătate tuturor.

  7. am curu’ in lacrimi. asta l-a batut si pe adolf (pe diego armando insa…NU), asa este? sau balbaitu? nu conteaza.
    ceea ce conteaza, desigur, este ca balenele si sturionii pescuiti in regatul casei de pork (sau de uindsor? who gives a shit?) intra automat in proprietatea majestatii. sale. pai sa nu-ti para orice basina trasa de majestate ca e neomeneasca? pai da.

  8. Adrian, îmi place să te citesc și mă bucur că ești un tip mișto din țara asta, dar să nu uităm ce multe ar fi avut de spus și nu a spus regina Angliei atunci când niște briganzi i-au dat lovitura de grație, Brexitul. Mai mult, eu cred că ea este în spiritul lor, o deranja că tot mai multe se decideau la Bruxelles. Ar fi avut multe de spus și când l-a ales pe Boris Johnson să fie premier știind că în aceste momente post-Brexit o hahaleră era tot ce nu-i mai trebuia Marii Britanii. Acele tăceri, în special în momentul Brexitului, o înfrângere care va duce la spargerea UK, au fost criminale. A durut-o în paișpe de viitorul țării ei, cu un cinism care poate se va studia la școală.